Вјера и култура Срба > Традиционална архитектура

Архитектура инспирисана традиционалном

(1/7) > >>

Селаковић:
Током 20. века, све до почетка Другог светског рата, Београд и други градови добили су већи број здања инспирисаних српско-византијском средњевековном архитектуром. Један од зачетника овог правца, такозваног српско-византијског стила, јединог нашег аутентичног националног стила у модерном добу, био је Момир Коруновић. Његова здања (великим делом срушена, нека никада изграђена) ме изнова опчињавају. Иако сам и велики љубитељ модерне (која је у Београду такође цветала 20-их и 30-их година), понекад пожелим да је цео ужи центар Београда био изграђен у српско-византијском стилу. Данас би то био рај за очи (и мамац за туристе). Овако, остаје жал, по нека зграда ту и тамо, којој се обрадујем када случајно прођем поред ње. Ево пар здања и споменика којима сам фасциниран, намерно нећу стављати црквене објекте грађене у овом стилу.

1. Никада изведени Коруновићев план из 1912. за зграду Главне поште отприлике на месту данашњег Дома Војске у Београду:

photo uploading

2. Чувена пошта у Савској. Изградња почела 1928. Оштећена у савезничком бомбардовању 1944, а нове власти одлучиле су да је обнова палате једноставнија (а и више упада у идеолошку матрицу) ако се просто "скине шлаг" и остави једноставна форма:

upload gif

screenshot windows

image upload

Данашњи изглед:

image hosting 5mb

3. Још један од ранијих планова Коруновића за Главну пошту:

post img

Наставићу...

 

Селаковић:
4. Спомен-костурница на брду Зебрњаку је била монументално здање подигнуто у славу и част јунака Кумановске битке. Коруновићев пројекат спроведен је у дело 1937, на 25. годишњицу, на брду Зебрњак изнад Куманова. Бугари су срушили споменик у Другом светском рату:

forum image hosting

imagehost

Данас:

uploading images

Селаковић:
5. Властита кућа Момира Коруновића, подигнута 1924. на Врачару:

upload photos

6. Коруновић, Министарство поште (и телеграфа), Београд, 1926-1930:

how to do a screen shot

Изглед пре последњег реновирања:

online photo storage

Селаковић:
6. Коруновићев Соколски дом у Делиградској ("Стари ДИФ"), грађен 1929-1935. У Великој дворани Живорад Настасијевић је 1941. године, на површини од 43 m² , насликао у фреско-техници композицију „За част отаџбине“. На њој је приказан један од најпознатијих догађаја из националне историје - прелазак српске војске преко Албаније. После Другог светског рата фреска је прекречена, али су чишћење и рестаурација извршени 1970-1971. године.

images hosting

free adult image hosting

Главни портал, за кога највеће заслуге мислим узима ипак Краснов:

screen capture windows

Лепеничанин:
Генијалан архитекта!

Коруновићи би требало да су из мог краја, из Марковца. Није ми баш најјаснија генеалогија, али то ми је потврдио један пријатељ из Београда чија је мајка од Коруновића. Он ми је рекао да је то породица из које је капетан Коча и да су даљим пореклом с Косова.

Да ли су у Пањевац (данас Кочино Село), Глоговац и Марковац дошли преко Сокобање, као већина осталих фамилија, или директно, немогуће је схватити. Могуће је чак и да су староседеоци Поморавља.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију