Jel si siguran da su baš iz Šopluka? Vecina onih mesta oznacenih po mapama nrmaju veze sa Šopima, danas se kao Šopi osećaju ljudi jedino u Pirotskom kraju, Dimitrovgrad, Lužnica. U Nišu recimo, gde ja živim niko nikad nije čuo za Šope.
A što se tiče dede iz Kumanova, on je prezime mogao da dobije tek 1912/13. U Osmanskom carstvu ljudi nisu imali prezimena. Vrlo je upitno koliko bi danas nekog takvog smatrali za Srbina, oni su bili Srbomani i mučili su se da progovore srpski.
Kevini su se rodili u Gornjem Brestovcu, a njihovi preci dosli sa vlasine, pisao sam konkretno sta i kako, mislim da si i video post, kontam da taj deo spada u sopluk, mozda i ne, kad budem isao letos ima da vidim da se raspitam o sopima sa lokalcima.
A sto se tice dede, on se tako izjasnjavao, ne bi mu djed uzeo IC da je hteo da bude Bugarin

, ne vidim poentu da se negira necija nacionalnost i svojata. I ne samo on nego imas poprilicno visok broj cetnicko komitskih pesama gde Srbuju, ja verujem da je MKD mix izmedju Srba i Bugara sto ti dodje na isto u neku ruku kao i sopluk.