ДНК порекло > ДНК познатих личности

ДНК краљева и царева

(1/6) > >>

Рамбослав:
Док ми Срби чекамо на тестирање земних остатака световних Немањића - Енглези тестираше свог краља Ричарда III (1452 -1485), иначе нађеног испод паркинга 2012. године - хаплогрупа G-P287

http://www.nature.com/ncomms/2014/141202/ncomms6631/full/ncomms6631.html

Nebo:
Ричард је био из династије Јорк, а ова огранак енглеских Плантагенета, који су, опет, огранак Анжујаца. А хаплогрупа Г не би требало да је необична за Француску.

Да ли су енглески Анжујци (Жофри, заснивач Плантагенета) били од Капета, или су Капети касније припојили Анжу себи, мени није баш сасвим јасно. Ако су од Капета, долазимо историјски до Каролинга. Ако није било неких ванбрачних излета или усвојења, ово би могла бити ХГ Каролинга.

Синиша Јерковић:
Негдје смо и раније спомињали ово истраживање.

Колико сам успио схватити, тестирани остаци су прошли старосну, радиокарбонску, потврду, као и потврду по женској линији (тј. постоје двоје појединаца, који су по женској линији повезани са Ричардом III. Исто тако, боја очију и косе (генетички одређена) се поклапа са оном приказаном на Ричардовим портретима.

Што се тиче мушке линије насљеђивања, ту је све компликованије. До овог истраживања, војводе од Beauforta, су тврдиле да су они директни мушки потомци Плантагенета. Иако су чак и по традиционалној генеалогији потицали од ванбрачног дјетета неког од Плантагенета, које је накнадно било признато. Ово истраживање је оповргло такву њихову тврдњу. Једино што се показало тачним јесте да су потомци Хенрија Сомерсета, војводе од Beauforta из 18. вијека. Они наиме припадају хаплогрупи R1b-U152. Један од Beauforta чак није био ни те "среће". припада хаплогрупи I, а претпоставља се да је до ситуације лажног очинства дошло у посљедње четири генерације.

Занимљиво је да су аутори студије дали 16% могућности да се јави лажно очинство у временском распону од Ричарда III до савремених Beauforta, што и није тако мали проценат. Та енглеска аристократија, ту се није знало ко...

Требали су се угледати на наша брдска племена, гдје за невјерство глава лети. Шалу на страну, очуваност мушких линија Васојевића, Куча, Бјелопавлића, Орловића, Озринића у периоду од 500 година је право чудо.

Такође што се тиче, Плантагенета. новије генеалошка истраживања су потврдила да Плантагенети нису повезани са Анжујцима по мушкој линији. Тако да је најстарији познати предак Ричарда III био француски племић из околине Париза, Fulcois du Perche.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hugues_du_Perche

Селаковић:
Османлије су имале по мушкој линији континуирану династију једно 800 година ако ме сећање служи, што је доста занимљиво. Има ли података о њихвој хаплогупи?

Jelic:

--- Цитат: Селаковић  фебруар 27, 2016, 02:49:47 поподне ---Османлије су имале по мушкој линији континуирану династију једно 800 година ако ме сећање служи, што је доста занимљиво. Има ли података о њихвој хаплогупи?

--- Крај цитата ---

R1a су Османлије по сајту Eupedia.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију