Аутор Тема: Племе Његуши  (Прочитано 50604 пута)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Племе Његуши
« Одговор #120 послато: Децембар 31, 2025, 04:20:44 поподне »
Zanimljiva diskusija... I čekajte, šta je sada Njeguš? Crnogorac ili ...?  ;D

Ту се не питамо ми већ он, а он је о томе довољно рекао. За њега то није било питање или-или, као што је данас некима. Свакако се сматрао Србином али и Црногорцем.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #121 послато: Јануар 01, 2026, 06:06:43 поподне »
https://discover.familytreedna.com/y-dna/E-Y3183/frequency?view=map

Ova grana je slovenska, a ne bi me iznenadilo da se ispostavi da su još neke grane E, i posebno E-V13 u perspektivi dačke, sarmatkse i slovenske.
Tako da od prilike 6% E iz Cg ulazi među Slovene.

4 uzorka nađena među kijevskim Rusima.

https://www.biorxiv.org/content/10.64898/2025.12.30.695215v1.full.pdf
« Последња измена: Јануар 01, 2026, 06:09:18 поподне barbarylion »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #122 послато: Јануар 01, 2026, 06:51:21 поподне »
Izgleda da su Kuči možda slovenskoga porekla, ili barem deo plemena, ako sam dobro uspeo da skapiram Y-Full

Vrlo moguće da su na prostoru juzne Ukrajine boravili.
« Последња измена: Јануар 01, 2026, 06:56:42 поподне barbarylion »

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
« Одговор #123 послато: Јануар 01, 2026, 10:25:14 поподне »
Nisam za to siguran, jer skoro sva brdska plemena imaju starosjedilačke haplogrupe a Kuči su od svih tih plemena bili najviše u kontaktu sa Albancima, koja je šansa da baš njihova E bude slovenska

Ван мреже Morski

• Шегрт
  • Поруке: 62
« Одговор #124 послато: Јануар 02, 2026, 02:06:16 поподне »
Neću komentarisati moje "greške" i nečije pogrešno "tumačenje" onoga što sam napisao.
Za vašu informaciju sa vama se slažem vjerovatno u 90% slučajeva.

Ali ne slažem se da ste baš Jolićku morali zaposliti kao PR menadžera, eto.

Kad malo bolje razmislim bilo je samo pitanje momenta kada će te E1b E-V13 proglasiti slovenskom haplogrupom.

Čestitam od srca  8)
Što u drugome vidiš, to u sebi nosiš ...

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #125 послато: Јануар 02, 2026, 05:52:40 поподне »
Neću komentarisati moje "greške" i nečije pogrešno "tumačenje" onoga što sam napisao.
Za vašu informaciju sa vama se slažem vjerovatno u 90% slučajeva.

Ali ne slažem se da ste baš Jolićku morali zaposliti kao PR menadžera, eto.

Kad malo bolje razmislim bilo je samo pitanje momenta kada će te E1b E-V13 proglasiti slovenskom haplogrupom.

Čestitam od srca  8)

Можда не би било лоше да појасниш коме се обраћаш у множини и ко су ти "они" који су запослили Јолићку као ПР менаџера.
Ово је форум и свако наступа у своје лично име, осим ако посебно не нагласи да некога представља.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #126 послато: Јануар 02, 2026, 07:48:57 поподне »
Nisam za to siguran, jer skoro sva brdska plemena imaju starosjedilačke haplogrupe a Kuči su od svih tih plemena bili najviše u kontaktu sa Albancima, koja je šansa da baš njihova E bude slovenska

Znaš kako, dok se stvari u potpunosti ne istraže do kraja ja ne bih donisio nikake zaključke.
Nije uopšte nemoguće da je jedan deo E-V13 došao sa Slovenima, postoji milion načina za takav scenario.
Tehnički mogli su biti neki severni dačani, ili neka plemena koja su se utopila negde na jugu Ukrajine.
Čak za neke je i Panonija realna opcija, al' ne bih ništa govorio, vreme će pokazati.
Pitanje je šta neko smatra slovenskim na kraju krajeva.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #127 послато: Јануар 02, 2026, 08:00:30 поподне »
Njeguši tj njihovi prethodnici pripadaju severnoj grani E-V13, moja procena je da su mogli doći iz Slovačke ili možda dela Ruminije, istočna Panonija, dakle nikakvi Iliri i slično, u raznim paralelnim granama ima dosta Slovena( Poljaka npr), pre nego su postali Sloveni vrlo lako su mogli biti neki Kelti ili eventualno neki Dačani, pa čak i Germani, al' sva je prilika da im je slovenski identitet vrlo rano poznat, čak je teza da su eventualno ako su naselili prvo Grcku ili Albaniju tamo mogli doći kao Sloveni, a u tom slučaju bi se utopili u Vlahe za tih 300 godina, mada meni se čini da su oni u Cg došli kao Sloveni.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10391
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #128 послато: Јануар 02, 2026, 09:44:22 поподне »
Овако: само име Његуш је словенско и оно је настало ту од словенског старијег становништва тог краја (Залажани, Раичевићи). Хераковићи су староседелачког балканског порекла које се кретало по источним крајевима Херцеговине, и онда је Херак, вероватно с још неким сродницима, ту дошао половином 15. века. То је прича, укратко.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #129 послато: Јануар 03, 2026, 01:05:02 поподне »
Zanimljiva diskusija... I čekajte, šta je sada Njeguš? Crnogorac ili ...?  ;D

Ту се не питамо ми већ он, а он је о томе довољно рекао. За њега то није било питање или-или, као што је данас некима. Свакако се сматрао Србином али и Црногорцем.

Само да додам: и не само Петар Петровић  Његош (не Његуш), него су и остали Петровићи-Хераковићи о томе довољно рекли, а богами  и написали, својеручно.

Ево прегледа цитата  чланова династије Петровић-Његош;

1. Владика Данило I (1697–1735)

Потпис у Русији (1715): „Данил Његош, војеводич српској земљи.“

Из писма упућеног Русији: „Ми, крстијани од српскога народа из Црне Горе, који смо у овијем горама затворени...“

Дакле, Владика Данило користи титулу „српски војводић” пред руским царем Петром Великим како би нагласио да он није само вођа локалних племена, већ легитимни наследник средњовековне српске државности који тражи помоћ за хришћански отпор на Балкану. Овде имамо пример  историјског документа, својеручно потписаног,  са елементима самоидентификације и идентификације од стране других, и то од стране руског цара (а  царевине  имају неке своје службе које проверавају  "чињенично  стање"). Не можете баш тако ступити пред  великог цара (још и  самозваног наследника Византијске империје) и говорити све што вам падне на памет. Поготово се не можете китити произвољним титулама пред царевима, него само оним које имају утемељење у традицији и праву.

2. Владика Василије (1750–1766)

Из "Историје о Черној Гори" (1754):

Црногорци су они Срби који су се послије пропасти Српскога царства повукли у те неприступачне планине да би очували своју вјеру и слободу.

У посвети исте књиге:
 „...смјерни пастир народа славено-српскога.“

Василије набраја земље које сматра делом истог духовног и народног простора:

„...Србија, Рашка, Босна, Херцеговина, Далмација и наша Черна Гора..

3. Свети Петар Цетињски (1784–1830).

Из посланице Црногорцима и Брђанима (1822): „...ми смо једне вјере и једнога рода и закона српскога.

У писму егзарху у Далмацији: „...Сав народ наш србски по свијема крајевима, и ми Црногорци у овим врлетима, само у Бога и Русију наде полажемо.“

"Све су српске земље пале под турски јарам, али се Црна Гора никада није покорила, нити је плаћала харач султанима као што су то чинили други"

4. Петар II Петровић Његош (1830–1851)

Горски вијенац -у целини

Из писма Осман-паши Скопљаку: „Када је Бајазит (Илдерим) сву Босну покорио и када су дивље тмине азијатске прогутале нашу слободну државу, тада су се моји преци Црногорци у овим планинама сакупили... Ја сам Србин, ја сам Црногорац.“

Из посвете Праху оца Србије (Карађорђу): „Од тебе се стресла бесна круна, из мртвијех Срба јунаштво васкрснуо.“

Да цитирам: "За Његоша  је Црна Гора „искра у камену“ која чува пламен Косовског завета, а српство је метафизичка категорија која превазилази политику и постаје етика".

5. Књаз и Краљ Никола I (1860–1918)

Химна Онамо, 'намо!: „Онамо, 'намо... да виђу Призрен! Та то је моје — дома ћу доћ'!... онамо покој добићу души кад Срби више не буде роб.“

Из свечаног прогласа који је краљ Никола I Петровић упутио црногорском народу, 28-ог августа 2010 г,  поводом проглашења  Црне Горе краљевином (1910):
 „Дубоки су коријени ове наше обновљене краљевине. Они досежу до оних старих сретнијих времена краљева из лозе Војислављевића, који су овдје краљевали и државу српску основали...На томе дубоком темељу подигнута је данашња Црна Гора.“

Шта ови цитати доказују?
Да су припадници династије Петровића-Хераковића, из генерацију у генерацију, одлично знали знали ко су, откуда и куда иду.
Да су сматрали  је Црна Гора слободна, неосвојива, тврђава српског народа, која чува част свих окупираних српских земаља; да су српство и црногорство два стабла истог дрвета, са истим кореном и крошњом.  Да је Црна Гора -српска држава, као што је Пруска била немачка држава у то време.

А шта на ово кажу данашњи  фалсификатори? Шта им је главни аргумент? 

-Ево њиховог одговора: форумаш Morski "Kad malo bolje razmislim bilo je samo pitanje momenta kada će te E1b E-V13 proglasiti slovenskom haplogrupom".

То јест, Петровићи-Хераковићи не могу бити то што они су били, и што су сами за себе  тврдили  да јесу, зато што:   "Е-V13 хаплогрупа - није словенска", како то мисле извесни  Morski, Muriqi, Banoviqi , Qosoviqi, Musoviqi...

Чак и ако бисмо гледали генетику, Е-V13 је саставни део српског генетског пула већ вековима. Тврдити да неко "није Србин" због Е-V13 је исто што и тврдити да неко "није Француз" јер има келтске, а не франачке гене. Ово је класичан пример  биолошког национализма и спровођење  идеологије етно-инжењеринга скованог у политичким лабораторијама, кроз негирање  историјских чињеница  како би се се свест једне групе људи прекодирала у нешто друго.  Што им, мора се признати, делимично, успева. Зато они говоре о ИДЕОЛОГИЈИ  а не о ИДЕНТИТЕТУ - за њих су то синоними.

Али, драги читаоче,  овде, у овој теми,   већ смо  раније доказали  тоталну когнитивну конфузију дотичне школе мишљења, то јест чињеницу да они не умеју да мисле логично.  А шта тек рећи  о когнитивној конфузији  њихових следбеника и оних који су поверовали у то.

Изношење доказа је завршено. Одлучите сами.

Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже Глигорија

• Члан Друштва
  • Шегрт
  • Поруке: 72
« Одговор #130 послато: Јануар 03, 2026, 01:52:53 поподне »
Врхунски текст, врхунски. Капу скидам...

Ван мреже Morski

• Шегрт
  • Поруке: 62
« Одговор #131 послато: Јануар 03, 2026, 04:18:27 поподне »
Dragi moj Nebosave,

ja sam stvarno mislio da je ovaj forum posvećen genetici a ne lingvistici, etnologiji, etnografiji, antropologiji, folkloru ili politici.

Ako ćeš mi reći da na konto izjašnjavanja Petrovića ja treba da se osjećam Srbinom onda džabe krečiš.
Ako ćeš mi reći da na konto izjašnjavanja Petrovića svi Popovići, Kuševije, Božovići ili ostali njeguški E1b treba da se osjećaju Srbima onda opet džabe krečiš.
Ako ćeš mi reći da je Srbin genetska a ne nacionalna, etnička ili neka druga kategorija onda opet džabe krečiš.

Na kraju, kad sledeći put dođeš u Crnu Goru ja te vodim na Njeguše da se porazgovaraš sa tamošnjim narodom koji ti možda može pokušati objasniti ko je i što je. Neće im biti lako jer ti izgleda znaš bolje i od njih samih kao što su to znali i sve viđene glave Petrovića.

Petrovići definitivno nijesu znali odakle su jer je evo genetika nekako dokazala da su došli u Crnu Goru sa Istoka a ne sa Zapada.
Petrovići definitivno nijesu znali đe su krenuli jer su umjesto na tron srpstva završili proćerani od istih Srba.
Petrovići definitivno nijesu znali ni ko su jer je to nemoguće ako prije toga neznaš odakle si i đe si krenuo.

Petrovići, Bjelice, Kuči ili Šaranci svakako mogu biti Srbi ali ne zato što su nosioci određene haplogrupe nego zato što je to njihovo pravo i volja.
Moje je pravo i moja je volja da budem Crnogorac.

Ali eto, neka ti je sa srećom na tom putu. Na ovom forumu ti neće biti muka naći sagovornike, svakako sam se ođe načitao svega i svačega o srpskim Keltima, srpskim Germanima, srpskim Normanima a sada je na red došla i srpska E1b i to sve na račun toga što su o svom porijeklu mislile i rekle glave Petrovića.

Što se tiče moje familije imam papire koji kažu da mi je prađed bio Crnogorac, đed Srbin, otac Crnogorac i evo ja ponovo Crnogorac.
Mislim da su tebi ova moja četiri koljena sasvim dovoljna da odrediš SRPSKU GENETIKU pa bih te zamolio da to slobodno meni i uradiš, ako misliš da ima osnova da sam Srbin.
Inače moja haplogrupa je R1a-Z280-L366.

I ja ne iznosim dokaze niti utvrđujem krivicu nego ti samo kažem kako stvari stoje na terenu.

Niti ćeš ti genetikom dokazati da je neko Srbin niti đu ja da je neko drugi Crnogorac.

Evo je danas stigao i rezultat Popovića koji se savršeno poklapa sa Petrovićima.
Sad kad dođeš na Njeguše stvarno ćeš imati brojne sagovornike koji će te oduševljeno ugostiti, saslušati i ispratiti direktno na adresu da se ne bi usput izgubio.

Što u drugome vidiš, to u sebi nosiš ...

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6551
« Одговор #132 послато: Јануар 03, 2026, 04:47:01 поподне »
Није ми јасно зашто је дискусија опет отишла у овом правцу.

Зар није било логично да у складу са новом дубинском профилацијом Његуша-Ераковића, неко напише неку реченицу о том резултату, наведе конкретну хаплогрупу, помене најближе филогенетичке везе, пронађе карактеристичне маркере на основу којих би се могле успоставити везе и са другим, дубински још нетестираним родовима, у крајњој линији понуди неке претпоставке о генетичком поријеклу, географској распрострањености гране?

Да не кажем да би било корисно да неко направи рекапитулацију досад тестираних из рода Његуша, ослањајући се на Небин уводни текст са почетка теме. Ипак је више од десет година прошло од постављања теме.

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1394
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #133 послато: Јануар 03, 2026, 05:23:47 поподне »
Dragi moj Nebosave,

ja sam stvarno mislio da je ovaj forum posvećen genetici a ne lingvistici, etnologiji, etnografiji, antropologiji, folkloru ili politici.

Ako ćeš mi reći da na konto izjašnjavanja Petrovića ja treba da se osjećam Srbinom onda džabe krečiš.
Ako ćeš mi reći da na konto izjašnjavanja Petrovića svi Popovići, Kuševije, Božovići ili ostali njeguški E1b treba da se osjećaju Srbima onda opet džabe krečiš. Ako ćeš mi reći da je Srbin genetska a ne nacionalna, etnička ili neka druga kategorija onda opet džabe krečiš.

Na kraju, kad sledeći put dođeš u Crnu Goru ja te vodim na Njeguše da se porazgovaraš sa tamošnjim narodom koji ti možda može pokušati objasniti ko je i što je. Neće im biti lako jer ti izgleda znaš bolje i od njih samih kao što su to znali i sve viđene glave Petrovića.
...

Најпре, форум дефинитивно НИЈЕ посвећен само генетици, већ и лингвистици, историји, етнографији, етнологији, антропологији, само не политици.

Друго, већ ко зна који пут стављате људима у перо (да не кажем у уста) оно што нису написали. Ни вас ни било кога другога нико није убеђивао шта сте и шта треба да будете, сами се са собом свађате (а не знам што, тј. шта вас мучи).

Постављено је питање да ли је Његош био Србин и Словен, мада ту неке велике дискусије тешко може бити ако је неко објективан (а као што рече Ојлер, до последњих неколико деценија питање да ли је неко Црногорац/Србин није уопште ни било питање "или-или").

Што се тиче одласка у Његуше где данашње генерације треба ваљда да "пресуде" да ли је Његош био Србин и Словен, било би сјајно када би постојао времеполов па да се те данашње генерације врате мало у време кад су живели њихови прађедови, па и са сам Његош, па да прозборе по коју са својим сопственим прецима на ту тему.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #134 послато: Јануар 03, 2026, 06:12:34 поподне »
Dragi moj Nebosave,

Ako ćeš mi reći da na konto izjašnjavanja Petrovića svi Popovići, Kuševije, Božovići ili ostali njeguški E1b treba da se osjećaju Srbima onda opet džabe krečiš.
Ako ćeš mi reći da je Srbin genetska a ne nacionalna, etnička ili neka druga kategorija onda opet džabe krečiš.

Petrovići definitivno nijesu znali odakle su jer je evo genetika nekako dokazala da su došli u Crnu Goru sa Istoka a ne sa Zapada.
Petrovići definitivno nijesu znali đe su krenuli jer su umjesto na tron srpstva završili proćerani od istih Srba.
Petrovići definitivno nijesu znali ni ko su jer je to nemoguće ako prije toga neznaš odakle si i đe si krenuo.

Petrovići, Bjelice, Kuči ili Šaranci svakako mogu biti Srbi ali ne zato što su nosioci određene haplogrupe nego zato što je to njihovo pravo i volja.
Moje je pravo i moja je volja da budem Crnogorac.

Ali eto, neka ti je sa srećom na tom putu. Na ovom forumu ti neće biti muka naći sagovornike, svakako sam se ođe načitao svega i svačega o srpskim Keltima, srpskim Germanima, srpskim Normanima a sada je na red došla i srpska E1b i to sve na račun toga što su o svom porijeklu mislile i rekle glave Petrovića.

Što se tiče moje familije imam papire koji kažu da mi je prađed bio Crnogorac, đed Srbin, otac Crnogorac i evo ja ponovo Crnogorac.
Mislim da su tebi ova moja četiri koljena sasvim dovoljna da odrediš SRPSKU GENETIKU pa bih te zamolio da to slobodno meni i uradiš, ako misliš da ima osnova da sam Srbin.
Inače moja haplogrupa je R1a-Z280-L366.

I ja ne iznosim dokaze niti utvrđujem krivicu nego ti samo kažem kako stvari stoje na terenu.

Niti ćeš ti genetikom dokazati da je neko Srbin niti đu ja da je neko drugi Crnogorac.

Evo je danas stigao i rezultat Popovića koji se savršeno poklapa sa Petrovićima.
Sad kad dođeš na Njeguše stvarno ćeš imati brojne sagovornike koji će te oduševljeno ugostiti, saslušati i ispratiti direktno na adresu da se ne bi usput izgubio.

Драги мој сабеседниче,

Хвала ти на искреном и  емотивном одговору (пошто логику у излагању и даље не видим, само емоције).

Управо је твој породични пример -кроз  изјашњавање у вези идентитета  кроз четири генерације- само потврдио то о чему ја говорим: идентитет је ствар језика, културе, историјског памћења..., па и политичког тренутка, а не ствар комбинације генетских мутација.  Ти се изјашњаваш као Црногорац - и то је твоје пуно право, и ја ниједном речју нисам негирао твоје право да се изјашњаваш како хоћеш,  да истражујеш, да се дружиш и диваниш с ким хоћеш и како хоћеш. Па и да пишеш што хоћеш, што чиниш на овом порталу.  Друга је ствар шта ја мислим о томе.

Што се тиче твоје хаплогрупе -ето, ти си носилац „типичне словенске” хаплогрупе, а изјашњаваш се као Црногорац. По твојој логици, и логици вашег "круга общения" и присталица   „генетске искључивости”, неко (тај исти Muriqi, на пример) би могао да ти каже да ти „не знаш ко си” јер си заправо "Словен", (не и Србин) а не „аутохтони” Црногорац. Видите  ли апсурд ваше логике? Ви сте управо оличење те контрадикције. Или за оне који се изјашњавају као Црногорци важе друга правила у вашем кружоку?

Али,  ми овде нисмо расправљали о томе како се ја или ти  изјашњавамо данас, него сам ја одговарао на питање форумаша Кочовића  који је питао за закључак дискусије о идентитету Петровића Његоша, и ја сам само пренео то што су припадници династије Петровић Његош писали  о себи и о Црној Гори - у време у којем су живели.

Још им, Петровићима,  као отежавајућу околност, пребацујете  да су насели на српску пропаганду (млади Раде је, ето, насео на великосрпску  пропаганду Симе Милутиновића Сарајлије). У ствари је обрнуто, јер, видели смо,  Петровићи Његоши су, кроз генерације, били, како ви кажете "главни идеолози" српства, и вероватно су, више него ико у српском роду, допринели његовом очувању и опстанку,и то у најтежим временима (...у добру је ласно добар бити, на муци се познају јунаци, што би рекао Петар II Петровић Његош).   

Цитат

Богуми, у праву си, неће им бити лако, као што смо виђели до сада...изгледа да знам боље :)  :)

У вези са тим,  прихватам позив да дођем у Његуше, али се нешто питам: данашњи становници Његуша су резултат догађаја из 20-ог и 21-ог века и савремених   политичких подела. Шта год они мислили -  њихово мишљење не може  ретроактивно променити историјске чињенице. То што неки данашњи становник Његуша можда мисли другачије не поништава оно што су Петровићи Његоши мислили,  написали и делали    пре 100, 200 или 300  година.  Релевантни саговорници би били сви Петровићи - и  Данило, Василије,  Раде и Никола... - али њих нема  - а они су своје рекли у књигама, писмима и прогласима  које сам навео.

А и бојим се да је  разговарати са данашњим  Његушанима о идентитету Петровића,  историји Црне Горе и Србије,  и генетичкој генеалогији - је исто што и разговарати са случајним пролазником у Атини о филозофији Платона, или о геометрији Питагоре  :)   Па би неко могао помислити   да   Питагорина теорема не постоји, или није тачна  - јер  неки савремени Атињанин никад није чуо за њу. 

Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6551
« Одговор #135 послато: Јануар 03, 2026, 06:24:37 поподне »
Зна ли се одакле је пореклом тестирани који је на нивоу E-FTC37638 на FTDNA стаблу https://discover.familytreedna.com/y-dna/E-BY109783/tree? Он би на YFull “поцепао” грану E-Y613243.

Ово и мене интересује. Покушаћу пронаћи, ако успијем, на FTDNA. То би могла бити најважнија карика за поријекло Ераковића.

Ако се вратимо даље у период сеобе народа, онда су најближи рођаци Ераковићима из Епира и Бугарске. Епирску грану E-Y592773 чине Грк и Албанац. Бугарин који је на нивоу E-Y297718* је из Варне. Ако претпоставимо да су преци Ераковића у Његуше дошли за вријеме Црнојевића крајем 15. вијека, питање је одакле су могли доћи. Генетички резултати, овако технички гледано, упућују у правцу југоистока.

У сваком случају је занимљиво да двије главне српске династије 19. вијека: Петровић Његоши и Обреновићи припадају истој грани хаплогрупе E-V13, https://www.yfull.com/tree/E-BY4526/ Додуше, то је веза још из гвозденог доба.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #136 послато: Јануар 03, 2026, 06:46:53 поподне »
Ово и мене интересује. Покушаћу пронаћи, ако успијем, на FTDNA. То би могла бити најважнија карика за поријекло Ераковића.

Ако се вратимо даље у период сеобе народа, онда су најближи рођаци Ераковићима из Епира и Бугарске. Епирску грану E-Y592773 чине Грк и Албанац. Бугарин који је на нивоу E-Y297718* је из Варне. Ако претпоставимо да су преци Ераковића у Његуше дошли за вријеме Црнојевића крајем 15. вијека, питање је одакле су могли доћи. Генетички резултати, овако технички гледано, упућују у правцу југоистока.

У сваком случају је занимљиво да двије главне српске династије 19. вијека: Петровић Његоши и Обреновићи припадају истој грани хаплогрупе E-V13, https://www.yfull.com/tree/E-BY4526/ Додуше, то је веза још из гвозденог доба.
Истог сам става што се тиче могућег правца миграције, мени је та Јањина посебно занимљива али то није тема сад.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #137 послато: Јануар 03, 2026, 07:32:15 поподне »
Истог сам става што се тиче могућег правца миграције, мени је та Јањина посебно занимљива али то није тема сад.

Да, ту постоји добра шанса да је реч о Власима из Епира.

Ван мреже AC

• Почетник
  • **
  • Поруке: 42
« Одговор #138 послато: Јануар 03, 2026, 08:32:08 поподне »
Па Његовани су дошли из Тракије преко Пелопонеза и Москопоља у Црну Гору пратећи северозападни крак  8)

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10391
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #139 послато: Јануар 03, 2026, 11:47:21 поподне »
Ако се вратимо даље у период сеобе народа, онда су најближи рођаци Ераковићима из Епира и Бугарске. Епирску грану E-Y592773 чине Грк и Албанац.

Кад се већ помиње Епир, ево мало о сродницима Петровића-Његоша:

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=2293.0
"Наша мука ваља за причешћа"