Не знам колико је уопште потребно трошити енергију да би одгонетнули нешто за што немамо апсолутно никакав материјал. Можемо изнети претпоставку зашто је он нешто написао или мислио али не можемо знати да ли је заиста било тако и ако јесте- шта га је на то асоцирало. Сећам се од раније да за историју није страна непрецизност и позивање на изворе из друге руке. Мени је ипак најиндикативније то што хрватска историографија није ишла дубље у разјашњење рада Ал Идризија. Да је његов рад био поткрепљен чињеницама, сасвим сигурно би у Хрватској раздрагано махали са тим папиром, али видимо да није баш тако.
Када сам затражио помоћ око арапских извора, хтео сам да се унесе мало више светла у то што сам имао прилику да чујем или прочитам у временима експлозије хрватског национализма почетком деведесетих. Тада су биле попучарне те приче како су и Арапи потврдили да је цела јадранска обала припадала искључиво Хрватима, што је са становишта историјских извора крајње дискутабилна теза. Стварању тог мита су доста доринела и перфидна подметања од стране националиста, па тако у једном од доста ретких извора на интернету у којима се спомиње пвај рад Ал Идризија моћемо да прочитамо и ово:
" Prema vijestima Abdurahama Zekija, Idrisi je 1153. obišao i hrvatsko primorje. Tom prilikom bio je u Senju, Kninu, Biogradu, Šibeniku, Trogiru, Splitu, Stonu i Dubrovniku."
Типичан пример трпања баба и жаба где се поред градова у којима су живели Ромеји срећу и месте где су живели Хрвати и све то заједно на "хрватском приморју". И онда се ту лепо спакују Стон и Дубровник, постави машница и ко би још могао да поверује да то није истина? Иначе, овај стил "похрваћивања" ромејског наслеђа није стран ни нашим аутохтонистима од којих ћемо често чути како је "Србија дала 16 римских царева"
Осим Ал Идризија који је код нас вероватно најпознатији арапски аутор у вези ове тематике, сећам се да је био још неки који је наводно Црногорце сврставао у Хрвате. Има ли неко идеју ко је у питању?