Аутор Тема: Обичаји у српским крајевима поводом рођења детета  (Прочитано 1980 пута)

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1413
  • I2-PH908-Z16983>A8741>Y264744 (Никољдан, Панчево)
Обичаји у српским крајевима поводом рођења детета
« послато: Јануар 15, 2025, 11:33:03 поподне »
Поштовани форумаши, обзиром да се често обичаји готово у свакој прилици разликују од краја до краја, занима ме има ли у вашим крајевима, одакле год били, неких посебности у обичајима поводом рођења детета, како мушког тако и женског?  :)
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741>Y264744

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2092
  • I-A1328
Одг: Обичаји у српским крајевима поводом рођења детета
« Одговор #1 послато: Јануар 17, 2025, 01:02:29 поподне »
Како памтим од малена био је обичај бабине. По рођењу дјетета долазили су у госте родбина, сусједи и пријатељи с даровима и знало се што ко мора даривати. Неки су дарови били потребштине на свакодневницу, а неки су били обредне нарави, да слуте нешто добро, нпр. даривао се хљеб округао и обао, да дијете буде обла трбуха а не мршаво. Дијете заправо нису давали видјети, нарочито не старијим женама, да не би урекле, јер се вјеровало, да су жене завидне и супарниче. Само су најближе пријатељице саме бабе могле прићи чеду и неко је стално гледао за њим, то јест бдио, јер се дијете није смјело оставити само, да га не би украле виле и вјештице подмијенивши својим или да му не би од зависти нешто наудили; у стара времена тако су бдили седам дана, док осмога дијете не добије крстно име.

Још прије порођаја, трудница је морала да се пази, да не ограјише, да не иде послије залазка сунца на студенац или да не пролази испод ужа на којем су чворови, да се не би дијетету омотала пупчана врпца около шије. Било је много разних вјеровања ради заштите и о том шта које појаве или предмети слуте. Нпр. ако се дијете роди у кошуљици, слути да ће бити видовито. Пупчана врпца дјетета се везивала у чвор, па се давало дјетету да одријеши чвор када му наврши 6-7 година, па ако успије, слути да ће бити добар у рјешавању проблема и задатака, те га шаљу у неки занат гдје треба имати памети. Вода од првога купања дјетета сматра се плодовитом и излива се у гнојиво којим се гнојити врт, да роди добар плод.

„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1413
  • I2-PH908-Z16983>A8741>Y264744 (Никољдан, Панчево)
« Одговор #2 послато: Јануар 17, 2025, 03:47:10 поподне »
Како памтим од малена био је обичај бабине. По рођењу дјетета долазили су у госте родбина, сусједи и пријатељи с даровима и знало се што ко мора даривати. Неки су дарови били потребштине на свакодневницу, а неки су били обредне нарави, да слуте нешто добро, нпр. даривао се хљеб округао и обао, да дијете буде обла трбуха а не мршаво. Дијете заправо нису давали видјети, нарочито не старијим женама, да не би урекле, јер се вјеровало, да су жене завидне и супарниче. Само су најближе пријатељице саме бабе могле прићи чеду и неко је стално гледао за њим, то јест бдио, јер се дијете није смјело оставити само, да га не би украле виле и вјештице подмијенивши својим или да му не би од зависти нешто наудили; у стара времена тако су бдили седам дана, док осмога дијете не добије крстно име.

Још прије порођаја, трудница је морала да се пази, да не ограјише, да не иде послије залазка сунца на студенац или да не пролази испод ужа на којем су чворови, да се не би дијетету омотала пупчана врпца около шије. Било је много разних вјеровања ради заштите и о том шта које појаве или предмети слуте. Нпр. ако се дијете роди у кошуљици, слути да ће бити видовито. Пупчана врпца дјетета се везивала у чвор, па се давало дјетету да одријеши чвор када му наврши 6-7 година, па ако успије, слути да ће бити добар у рјешавању проблема и задатака, те га шаљу у неки занат гдје треба имати памети. Вода од првога купања дјетета сматра се плодовитом и излива се у гнојиво којим се гнојити врт, да роди добар плод.

Врло занимљиво. Моја супруга је Ужичанка и они имају обичај нпр да дете прво дарива баба са мајчине стране, такође се доноси и кокошка са све ногицама. Покушаи сам да кроз лиетаруру нађем неке информације и за крај Старог Влаха али.к крај Баната и Срема одакле сам ја и моја породица, јер морам да признам да не знам баш какви су били обичаји у мом.крају везано за ову тему, а нажалост немам никога од старијих који би ми дали одговора на ову тему.
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741>Y264744

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

На мрежи Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #3 послато: Јануар 17, 2025, 06:14:49 поподне »
Да додам и ја своја сазнања. Кад би неко рекао за бебу да је лепа,напредна,здрава,одмах би му се по правилу рекло:"Г... ти под нос". Каква су ваша искуства гледе сујеверја типа овог?

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-A1328
« Одговор #4 послато: Јануар 17, 2025, 06:19:37 поподне »
Врло занимљиво. Моја супруга је Ужичанка и они имају обичај нпр да дете прво дарива баба са мајчине стране, такође се доноси и кокошка са све ногицама. Покушаи сам да кроз лиетаруру нађем неке информације и за крај Старог Влаха али.к крај Баната и Срема одакле сам ја и моја породица, јер морам да признам да не знам баш какви су били обичаји у мом.крају везано за ову тему, а нажалост немам никога од старијих који би ми дали одговора на ову тему.

Обичаји су једни те исти посвуда и у православаца и у католика.
Имаш из литературе: натукницу бабине из ријечника В.Караџића. Имаш понешто у "Народни живот и обичаји", В. Ардалић и још многе друге.

Да то с пјетлићем је исто. Заборавио сам још поменути да на набине жене садирају бијелу кошуљу са бабе на што више лапта или стриза при том пиште и вриште, а баба као бијежи. Мушкаћи само стоје, пију ракијицу и смију се.

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-A1328
« Одговор #5 послато: Јануар 17, 2025, 06:20:25 поподне »
Да додам и ја своја сазнања. Кад би неко рекао за бебу да је лепа,напредна,здрава,одмах би му се по правилу рекло:"Г... ти под нос". Каква су ваша искуства гледе сујеверја типа овог?

Има то, али слушао сам и "курац ти у очи" али може се рећи да је лијепа ако додаш "не буд' урока".
« Последња измена: Јануар 17, 2025, 06:21:57 поподне ⲥуⲛцⲉ »

Ван мреже Антонин

• Херцеговци
  • Писар
  • *
  • Поруке: 232
  • J2 > J-Z1043
« Одговор #6 послато: Јануар 17, 2025, 07:35:27 поподне »
Чачак.
Кад се дете роди, био је обичај да најмлађи неожењени породиљин брат, или најпречи мушки рођак ако брата нема, однесе поклон који су спремили породиљини родитељи, најчешће опрема за бебу. Ја сам два пута носио кадицу за купање бебе напуњену пеленама, играчкама, одећом, итд.

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-A1328
« Одговор #7 послато: Јануар 20, 2025, 10:23:39 пре подне »
Мислим, да се ова тема треба налазити у одјељку "културно наслијеђе".