Аутор Тема: Popovići i Rakočevići (Mataševo, Kolašin) – naseljenici u Sivac oko 1940. godine  (Прочитано 37 пута)

Ван мреже TamaraKalan

• Гост
  • *
  • Поруке: 2
Popovići i Rakočevići (Mataševo, Kolašin) – naseljenici u Sivac oko 1940. godine
« послато: Јул 07, 2026, 05:03:45 поподне »
Pozdrav svima,

​Radim na istraživanju porodičnog stabla i potrebna mi je pomoć oko pronalaženja porekla i predaka moje prababe i pradede.

​Radi se o porodici koja je u sklopu kolonizacije, naseljena u Sivac (Vojvodina) iz sela Mataševo (opština Kolašin, Crna Gora).
​Moja prababa je bila Jadilka Popović (rođena Rakočević). Ona se ubrzo po dolasku u Sivac  razbolela i preminula. Sahranjena je na lokalnom groblju u Sivcu, ali pošto je porodica bila veoma siromašna, grob je ostao samo zemljani, bez spomenika.
​Njen muž (moj pradeda) bio je Božidar Popović, a njihov sin (moj deda/stric) bio je Pavle Popović (1940-2025)
A roditelji od Božidara su Mile/ta i Stojana.
​Interesuje me da li neko ima pristup rodoslovnim knjigama za bratstva Popović i Rakočević iz Mataševa (Gornja Morača / Kolašin) ili knjigama o kolonizaciji Sivca, kako bih saznao nešto više o Jadilkinim i Božidarovim roditeljima i daljim precima.
​Svaka informacija, smernica ili izvod iz literature (poput knjiga Sekule Dobričanina i slično) bi mi neizmerno značila.
​Unapred hvala svima na pomoći!