Аутор Тема: Карађорђевићи vs. Обреновићи и остале српске поделе  (Прочитано 17113 пута)

Ван мреже „Iⲉшɑ”

• Помоћник
  • Поруке: 183
  • Влɑкчɑни oд 1839., ɑ Iⲉшићи oд 1856. годинⲉ
    • Kotraža sajt
Одг: Карађорђевићи vs. Обреновићи и остале српске поделе
« Одговор #20 послато: Фебруар 19, 2022, 11:47:09 поподне »
Мораш да имаш у виду да је за време ових "размажених деришта" Србија постала независна држава, створила јаку економију, као и модерну војску и школован официрски кадар који је касније предводио србску војску у балканским и Првом светском рату.
Краљ Петар Први Карађорђевић је све ово добио на готово.
Ово се често занемарује, а акценат се ставља на бахату нарав и распусни приватни живот ове двојице Обреновића. Заслуге се заборављају. Што је последица индоктринације у раздобљу власти Карађорђевића. Као што су касније комунисти свашта приписивали и једној и другој династији.

Bravo! Svaka čast, ovo ste sve objektivno rekli.

Lično, ja ne delim sebe među ove dve savremene dinastije i ne svrstavam se u pristalice jednih ili drugih, jer jedna je ugašena već 20 godina, već se ponosim time što smo ih imali, jer su naši i doprineli su dobrim ovom narodu.

Ali krivim kralja Aleksandra što nije federalizovao državu, odredivši da SHS čine kraljevina Srbija i republike Hrvatska i Slovenija i da on kao kralj predsedava federacijom SHS i što je promenio ime državi. A knez Pavle je kriv što je protivzakonito izručio Milana Stojadinovića, koji bi da je dobio još jedan ili dva premijerska mandata, poput Fransiska Franka realizovao neutralnost i neučestvovanje u II Svet. ratu i samim tim ne bi komunistima dao priliku da dođu na vlast.

Nažalost, Đorđe Obrenović, vanbračni sin kralja Milana, umro je mlad, a da nije, bio bi dobar izbor za novog vladara posle rata, dobra alternativa pored Petra II Karađorđevića i Josipa Broza.
Новɑковић Iⲉрⲉмиȋⲉвⲉ „Iⲉшoвⲉ” (1793−1856) лозⲉ издɑнɑк.
„Iⲉшɑ”.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6551
« Одговор #21 послато: Септембар 07, 2024, 09:37:17 пре подне »
Прије пар дана дана сам на youtube каналу РТС погледао тв филм из 1983/84 године Карађорђева смрт. Гледао сам овај филм додуше и раније, али прилично давно и не знам због чега сам мислио да је прво снимљена серија Вук Караџић, па онда овај филм. Заправо је било обрнуто. Овај филм са сличном редитељском и глумачком екипом био је својеврсни пилот за серију Вук Караџић. Све у свему, веома ми се допао филм, дијалози и глума поготово. Сценариста је познати српски књижевник Данко Поповић, режисер Ђорђе Кадијевић, рецензент за историју проф. Радован Самарџић, а изванредно су улоге одиграли Александар Берчек, Марко Николић, Павле Вуисић, Горица Поповић, Миодраг Радовановић и др.

<a href="https://www.youtube.com/v/-m4VKfnqFJg" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/-m4VKfnqFJg</a>

Претпостављам да је највећи дио приче историјски утемељен, иако вјероватно има драматизованих пренаглашених момената. Рецимо сцена када кнегиња Љубица на столу види одсјечену Карађођеву главу у залелече за кумом. Да ли она заиста није знала шта Милош смјера?

Милош је приказан као политички прагматик, али не као хладни политички прагматик. Може се наслутити та унутрашња борба у њему. Иначе, за мене је Александар Берчек више Милош Обреновић од самог Милоша Обреновића.  :)

Гледао сам послије какво је поријекло неких кључних актера, попут кума Вујице или егзекутора Новаковића.

Потомци кума Вујице су Пауновићи и Павловићи у Азањи и Ђушићи у Смедеревској Паланци. Славе Ђурђиц, а поријеклом су са Косова.

Егзекутор Новаковић наводно није имао потомака, а његови сродници су Милетићи у Опарићу, Рековац. Дошли су од црногорског Колашина и славе Петковдан и Петковицу. Не знам од ког би братства могли бити, колико се сјећам код рода Лутоваца је присутна ова комбинација слава.

Ту би се могли навести још и Тома Вучић Перишић, кнез Павле Сретеновић Лисовић и други прваци окупљени око Милоша, јер је та скупштина изгласала да се Карађорђе убије. Ипак и у самом филму Милош је свјестан да је одлука о томе његова и да он носи главни терет овог убиства.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #22 послато: Септембар 07, 2024, 12:13:02 поподне »
Прије пар дана дана сам на youtube каналу РТС погледао тв филм из 1983/84 године Карађорђева смрт. Гледао сам овај филм додуше и раније, али прилично давно и не знам због чега сам мислио да је прво снимљена серија Вук Караџић, па онда овај филм. Заправо је било обрнуто. Овај филм са сличном редитељском и глумачком екипом био је својеврсни пилот за серију Вук Караџић. Све у свему, веома ми се допао филм, дијалози и глума поготово. Сценариста је познати српски књижевник Данко Поповић, режисер Ђорђе Кадијевић, рецензент за историју проф. Радован Самарџић, а изванредно су улоге одиграли Александар Берчек, Марко Николић, Павле Вуисић, Горица Поповић, Миодраг Радовановић и др.

<a href="https://www.youtube.com/v/-m4VKfnqFJg" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/-m4VKfnqFJg</a>

Претпостављам да је највећи дио приче историјски утемељен, иако вјероватно има драматизованих пренаглашених момената. Рецимо сцена када кнегиња Љубица на столу види одсјечену Карађођеву главу у залелече за кумом. Да ли она заиста није знала шта Милош смјера?

Милош је приказан као политички прагматик, али не као хладни политички прагматик. Може се наслутити та унутрашња борба у њему. Иначе, за мене је Александар Берчек више Милош Обреновић од самог Милоша Обреновића.  :)

Гледао сам послије какво је поријекло неких кључних актера, попут кума Вујице или егзекутора Новаковића.

Потомци кума Вујице су Пауновићи и Павловићи у Азањи и Ђушићи у Смедеревској Паланци. Славе Ђурђиц, а поријеклом су са Косова.

Егзекутор Новаковић наводно није имао потомака, а његови сродници су Милетићи у Опарићу, Рековац. Дошли су од црногорског Колашина и славе Петковдан и Петковицу. Не знам од ког би братства могли бити, колико се сјећам код рода Лутоваца је присутна ова комбинација слава.

Ту би се могли навести још и Тома Вучић Перишић, кнез Павле Сретеновић Лисовић и други прваци окупљени око Милоша, јер је та скупштина изгласала да се Карађорђе убије. Ипак и у самом филму Милош је свјестан да је одлука о томе његова и да он носи главни терет овог убиства.
Уф,ја сам сањао оног што глуми Новаковића,то су кошмари страшни били,јурио ме са оном секиром по сву ноћ.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #23 послато: Септембар 07, 2024, 01:05:12 поподне »
Уф,ја сам сањао оног што глуми Новаковића,то су кошмари страшни били,јурио ме са оном секиром по сву ноћ.

Одрадили су кастинг за Новаковића, свака им част!  ;D

Када све збројимо, можемо рећи да је Карађорђа убила српска дубока држава.
« Последња измена: Септембар 07, 2024, 01:07:39 поподне drajver »

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8107
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #24 послато: Септембар 07, 2024, 05:46:13 поподне »
Срећа па је у то време снимљено то, са ондашњим глумцима и осталом филмском екипом. Да није , ко зна каква би верзија била данас. Овај филм и серија "Вук Караџић" мислим да не може аутентични је да буде него што је тада снимљено
« Последња измена: Септембар 07, 2024, 05:48:12 поподне ДушанВучко »

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #25 послато: Септембар 07, 2024, 06:00:53 поподне »
Срећа па је у то време снимљено то, са ондашњим глумцима и осталом филмском екипом. Да није , ко зна каква би верзија била данас. Овај филм и серија "Вук Караџић" мислим да не може аутентични је да буде него што је тада снимљено

Слажем се, све је упаковано по мјери. Није сад баш неки историјски спектакл са великим сценама, али као историјски ТВ филм сасвим добро урађено.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8107
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #26 послато: Септембар 07, 2024, 06:13:44 поподне »
Слажем се, све је упаковано по мјери. Није сад баш неки историјски спектакл са великим сценама, али као историјски ТВ филм сасвим добро урађено.
Баш то и даје већи утисак, што није спектакл, најреалније могуће. Приближава ту не тако давну епоху и људе који су из народа, а неке реплике, тј сценарио даје већи утисак него да је нешто са великим буџетом и епским сценама. Чак и сами бојеви у серији су јако кратко приказани, више се бавила људима и догађајима . Толико је добро одрађено, да се сећам како смо имали реплике код Турака напр., (кад Петар Божовић са брда изазива на двобој Турчина , па Турчин опали али погоди казан са качамаком, а Петар га погоди у чело после. Долазе Турци код погођеног Турчина, један му диже главу па му каже:" кажи менет "(шта год то значило)...онај мртав наравно, а овај каже:" мртав је, ни менет не може да каже"  ;D...или кад свештеник оде са састанка са агом из његовог конака, па Турчин пита агу: "што га пусти честити аго?!", с овај му каже дубоким басом "па попио је кахву")
« Последња измена: Септембар 07, 2024, 06:23:45 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #27 послато: Септембар 07, 2024, 07:12:52 поподне »
У то доба„Вук Караџић" је био пројекат епских размера,не знам колико дуго се снимало,колико глумаца,статиста, на колико аутентичних локација. Такви пројекти више не постоје. На жалост скрајнута серија ко да је никад није ни било,штета. Могло се научити штогод.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #28 послато: Септембар 07, 2024, 07:30:58 поподне »
У то доба„Вук Караџић" је био пројекат епских размера,не знам колико дуго се снимало,колико глумаца,статиста, на колико аутентичних локација. Такви пројекти више не постоје. На жалост скрајнута серија ко да је никад није ни било,штета. Могло се научити штогод.

Проблем са историјским филмовима код нас ( а вјероватно и другдје) је у томе што ако је глума осредња свака сцена изгледа патетично. Глума ту мора бити заиста врхунска, баш онако како је Берчек одглумио сцену кад вади Карађорђеву главу, ставља је на сто и пада на кољена. Мислим да је и редитељ Кадијевић помињао да је та сцена била толико јака да је плакала цијела екипа филма.

Поред ове сцене и задња сцена на крају филма, разговор Милоша са Марашли пашом, веома јака.
« Последња измена: Септембар 07, 2024, 07:32:36 поподне drajver »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #29 послато: Септембар 07, 2024, 07:41:26 поподне »

Ми и не треба да правимо историјске спектакле, јер наша кинематографија томе није дорасла. Овакав тип историјских драма је права мера.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
« Одговор #30 послато: Септембар 07, 2024, 07:58:34 поподне »
Код нас је ствар јасна, а против родбине се не иде. Не знам ни шта, ни како, ни зашто, али тако је:

image hosting free for forums

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #31 послато: Септембар 07, 2024, 08:05:50 поподне »
Код нас је ствар јасна, а против родбине се не иде. Не знам ни шта, ни како, ни зашто, али тако је:

То би требао бити Димитрије унук кнеза Павла. Јеси ли покушавао можда да ступиш у контакт с њим преко налога? Зна ли му се хаплогрупа?

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #32 послато: Септембар 07, 2024, 08:09:28 поподне »
То би требао бити Димитрије унук кнеза Павла. Јеси ли покушавао можда да ступиш у контакт с њим преко налога? Зна ли му се хаплогрупа?

Горе Јелисавета на Ancestry, доле Димитрије 23andme, покушали смо Небојша и ја да га заинтересујемо да уради дубљи тест, изигнорисао нас. За њега стоји I-M423, писао је Небојша о томе.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #33 послато: Септембар 07, 2024, 08:13:07 поподне »
Горе Јелисавета на Ancestry, доле Димитрије 23andme, покушали смо Небојша и ја да га заинтересујемо да уради дубљи тест, изигнорисао нас. За њега стоји I-M423, писао је Небојша о томе.

Нисам то упратио, значи дефинитивно су Карађорђевићи I-M423.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #34 послато: Септембар 07, 2024, 08:14:48 поподне »
Нисам то упратио, значи дефинитивно су Карађорђевићи I-M423.

Павлетови су засигурно, не знам јел ко имао какву авантуру.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #35 послато: Септембар 07, 2024, 11:52:14 поподне »

Ladno si ostavio ime čoveka na drugoj slici, ispod ovoga "4th cousin"...

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2592
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #36 послато: Септембар 08, 2024, 12:26:53 пре подне »

Значи, зове се Димитрије! То смо чули...
« Последња измена: Септембар 08, 2024, 12:28:38 пре подне Зрно »

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #37 послато: Септембар 08, 2024, 01:10:14 пре подне »

Сакрили би се они, да су хтели. Чак је и Небојша причао о њему под именом и презименом, тако да не видим чему драма.  ;D Плаћали смо им порез деценијама, можемо и да их развлачимо около  8) А и имамо породичних размирица, тако да се баш нешто и не потресам што сам их именовао.
« Последња измена: Септембар 08, 2024, 01:15:20 пре подне НикПав »

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 795
« Одговор #38 послато: Септембар 10, 2024, 01:57:59 поподне »

Не треба изгубити из вида да је серија рађена у кооперацијама са страним дрћавним телевизијама. Мађарском, аустријском, немачком чак мислим. Јако озбиљно је то све урађено. Наша најбоља серија икада и скоро историчари у оном хисторикасту рекоше да се чуде како се та серија не репризира на РТС-у али зато неки новији РТС ураци иду на сваких 4-6 месеци...

Кадијевића сам баш некидна гледао у интервју за ТВ Храм (не знам кад је снимано) али рецимо снимани су Немањићи (гледао само пола једне епизоде па не би да дајем суд) и тај пројекат није поверен њему, него...

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #39 послато: Септембар 10, 2024, 05:57:45 поподне »
Не треба изгубити из вида да је серија рађена у кооперацијама са страним дрћавним телевизијама. Мађарском, аустријском, немачком чак мислим. Јако озбиљно је то све урађено. Наша најбоља серија икада и скоро историчари у оном хисторикасту рекоше да се чуде како се та серија не репризира на РТС-у али зато неки новији РТС ураци иду на сваких 4-6 месеци...

Кадијевића сам баш некидна гледао у интервју за ТВ Храм (не знам кад је снимано) али рецимо снимани су Немањићи (гледао само пола једне епизоде па не би да дајем суд) и тај пројекат није поверен њему, него...
Нисам знао за те копродукције,мислио сам да је то РТС сам произвео. Нешто ми се врзма по глави и да су неке награде добијене у европским оквирима за најбољи серијски програм или нешто слично али не бих се кладио.