Прије пар дана дана сам на youtube каналу РТС погледао тв филм из 1983/84 године Карађорђева смрт. Гледао сам овај филм додуше и раније, али прилично давно и не знам због чега сам мислио да је прво снимљена серија Вук Караџић, па онда овај филм. Заправо је било обрнуто. Овај филм са сличном редитељском и глумачком екипом био је својеврсни пилот за серију Вук Караџић. Све у свему, веома ми се допао филм, дијалози и глума поготово. Сценариста је познати српски књижевник Данко Поповић, режисер Ђорђе Кадијевић, рецензент за историју проф. Радован Самарџић, а изванредно су улоге одиграли Александар Берчек, Марко Николић, Павле Вуисић, Горица Поповић, Миодраг Радовановић и др.
https://www.youtube.com/v/-m4VKfnqFJgПретпостављам да је највећи дио приче историјски утемељен, иако вјероватно има драматизованих пренаглашених момената. Рецимо сцена када кнегиња Љубица на столу види одсјечену Карађођеву главу у залелече за кумом. Да ли она заиста није знала шта Милош смјера?
Милош је приказан као политички прагматик, али не као хладни политички прагматик. Може се наслутити та унутрашња борба у њему. Иначе, за мене је Александар Берчек више Милош Обреновић од самог Милоша Обреновића.

Гледао сам послије какво је поријекло неких кључних актера, попут кума Вујице или егзекутора Новаковића.
Потомци кума Вујице су Пауновићи и Павловићи у Азањи и Ђушићи у Смедеревској Паланци. Славе Ђурђиц, а поријеклом су са Косова.
Егзекутор Новаковић наводно није имао потомака, а његови сродници су Милетићи у Опарићу, Рековац. Дошли су од црногорског Колашина и славе Петковдан и Петковицу. Не знам од ког би братства могли бити, колико се сјећам код рода Лутоваца је присутна ова комбинација слава.
Ту би се могли навести још и Тома Вучић Перишић, кнез Павле Сретеновић Лисовић и други прваци окупљени око Милоша, јер је та скупштина изгласала да се Карађорђе убије. Ипак и у самом филму Милош је свјестан да је одлука о томе његова и да он носи главни терет овог убиства.