ДНК порекло > ГГ Разно

Тестирања; Реакције људи

(1/3) > >>

Златан:
Знам да смо имали пар тема, о којима смо причали о проблемима или неразумевању људи с којима се сусрећемо ми који истражујемо породично порекло. А цела прича је још и комплекснија када некима говоримо о днк тестирању.

Какви су били ваши (назови) проблеми, и како сте прилазили људима од којих вам је из било ког разлога био потребан резултат? Било да је везано за Српски ДНК пројекат или нека потврда личног истаживања порекла.

Какве су биле реакције и шта саветујете?

Nebo:
Па, треба осмислити добру причу. Увести саговорника у целу материју у кратким цртама, нарочито ако он нема никакво предзнање о свему овоме. Али, не инсистирати. Моје искуство је да човеку чији те резултат занима треба пласирати причу, а затим га оставити да у њему жеља за тестирањем сама сазри. Свако притискање је, у овој причи, по мом искуству, најчешће контрапродуктивно.

И, никако непознаваоцима теме не помињати ДНК, јер се људи одмах препадну (злоупотребиће мој узорак за ко зна које работе и тсл), већ тестирање Y-хромозома. Што је у суштини тачно. И разјаснити шта је Y-хромозом, шта су маркери, хаплогрупе, итд.

Увек навести и сопствени случај, - ето, и ја сам се тестирао, па навести и колико још твојих блиских људи је тестирано.

Увек истицати колико вредан податак о сопственом пореклу се тестирањем добија.

barbarylion:

--- Цитат: Златан  јануар 15, 2019, 12:18:26 пре подне ---Знам да смо имали пар тема, о којима смо причали о проблемима или неразумевању људи с којима се сусрећемо ми који истражујемо породично порекло. А цела прича је још и комплекснија када некима говоримо о днк тестирању.

Какви су били ваши (назови) проблеми, и како сте прилазили људима од којих вам је из било ког разлога био потребан резултат? Било да је везано за Српски ДНК пројекат или нека потврда личног истаживања порекла.

Какве су биле реакције и шта саветујете?

--- Крај цитата ---

Svi se zainteresuju ali niko neće da posveti tome neko svoje vreme, a uglavnom ni  novac. Najbolji su kada im ti pričaš šta si otkriou vezi svega toga , a da se tiče delimično i njih...

Златан:
Искрено речено, у мом крају ретко ко зна да тестирање Y хромозома уопште постоји. Људи се заинтересују и воле наравно да чују, али им идеја "из прве" делује доста егзотично. За тестирање ДНК су обично само чули у контексту потврде очинства, зато је овај предлог око помињања само "Y-хромозома" доста добар.

Углавном се своди на то да интерес није толико велики, да би дали 6500 динара на тестирање.

Али, ништа не иде преко ноћи. Имам три тестирана за сада, који су резултат мог рада (или агитације :)), за око три недеље биће још један - а биће и још неких у будућности.

Милош Н.:
Не знам како то да кажем, али мало је да чудно када сазнаш да припадаш хаплогрупама које се не убрају у словенске, (С обзиром да би требало да припаднем Бјелопавлићкој Е-В13) и то ако на неким другим форумима кажеш, прво што очекујеш јесте да маса Албанаца навале на то да си ''њихове горе лист''. И да ако не припадаш И2а или Р1а, једине шансе су ти да си грчког или албанског порекла, како они кажу. Није баш пријатно.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију