ДНК порекло > Основе генетичке генеалогије

Објашњење главних појмова везаних за генетичку генеалогију - Коментар

(1/5) > >>

Азот:
Пошто је закључана тема, немам могућност да укажем на неке пропусте
Типа да се 45 хромозома наслеђују од мајке, а 1од оца?!
То није тачно 23 хромозома наслеђујемо од оца, 23 од мајке (осим код одређених синдрома, када неки од родитеља да 1-2 више или мање хромозома, па се деди проблем у развоју нпр Даунов синдром

Милош:
Телесна ћелија човека има 46 хромозома или две гарнитуре по 23 хромозома, при чему једна гарнитура потиче од мајке, а друга од оца, па се тако образује 23 пара хомологих хромозома.
22 пара чине аутозоми и један пар су полни хромозоми (гонозоми). Пар полних хромозома је хомолог само у ћелијама жена, у којима се састоји од два X хромозома, док је у ћелијама мушкарца асиметричан (нехомолог) и састоји се од једног X и једног Y хромозома.

Азот:
Х хромозом је много већи од свог Y пара и сматра се да при преклапању ова два хромосома измењују своје секвенце (мешају се) у проценту од 10-15% процената. Али сами Yхромосоми никад не могу да се мешају са Y хромосомом друге особе јер немогу да се у исто време нађу у организму тако да они остају чврсти и без утицаја више милиона година, али то се односи на само језгро односно 85-90% " мушких гена на Y хромосому "такодје научници сматрају да скоро цео (85-90%) Y хромозом нема репетиције односно понављања која су одлика Х хромосома. Док је код женских особа тј Х хромосома тај случај другачији јер свака жена у принципу може да има Х хромосоме од две различите биолошке мајке, и тада наступа њихово интензивно мешање. Са мушким Y хромосомима то није случај јер се никада као што смо већ напоменули не може наћи Y хромосоми од два различита претка у истој ћелији просто из разлога да будем баналан што мускарци не могу да рађају децу!

Није ми јасно како то жена може имати две биолошке мајке.

Азот:

--- Цитат: Милош  фебруар 28, 2018, 07:34:39 поподне ---Телесна ћелија човека има 46 хромозома или две гарнитуре по 23 хромозома, при чему једна гарнитура потиче од мајке, а друга од оца, па се тако образује 23 пара хомологих хромозома.
22 пара чине аутозоми и један пар су полни хромозоми (гонозоми). Пар полних хромозома је хомолог само у ћелијама жена, у којима се састоји од два X хромозома, док је у ћелијама мушкарца асиметричан (нехомолог) и састоји се од једног X и једног Y хромозома.

--- Крај цитата ---

Лепо објашњено

Азот:
Да се надовежем нај мој предходни коментар где је плавом бојом цитат текста који  сам пренела из закључане теме.
Кросинг овер илити размена делова хромозома постоји и између Y и Х хромозома. Тако да  У хромозом није недодирив

Више о томе можете да пронађете на сл.  линку
https://www.google.rs/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://medicine.jrank.org/pages/2107/Crossing-Over-X-Y-Crossovers-Unequal-Crossovers.html&ved=2ahUKEwjnu5aih8nZAhUmAsAKHRNQAzsQFjALegQICRAB&usg=AOvVaw3aH2E3VpqZVV_EbamWPy-O

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију