Скорашње поруке

Странице: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10
11
Забава / Одг: Kласична музика
« Последња порука ДушанВучко послато данас у 02:34:58 пре подне »
Мала самопромоција :) (у питању је модерна музика, па је много атоналности, али и ефеката)
Трио Игор Петровић (Крагујевац), Ивица Ђокић (Врање) и Душан Вучковић (Крагујевац)
Openning ceremony concert at Trophy Mondial of Accordion
5th October 2006 Kragujevac Serbia
Jukka Tiensuu - Mutta
<a href="https://www.youtube.com/v/1hFlzz1kP1k" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/1hFlzz1kP1k</a>
12
Забава / Одг: "World music"
« Последња порука ДушанВучко послато данас у 01:36:32 пре подне »
"Школски" и цимер са факултета у Братислави, Милош Тодоровски из Краљева (порекло Гостивар,  рекао ми је да му је старо презиме Игњатовић, па су по Тодору Игњатовићу добили презиме :) ), сада живи у Бечу и има свој трио са Португалцем Карлесом Муњозом (виолончело) и Египћанином Амиром Вахбом ( по мајци је Аустријанац, па не личи на типичног Египћанина :), удараљке)
Sirba
Miloš Todorovski - Accordion
Carles Muñoz Camarero - Cello
Amir Wahba - Percussion
<a href="https://www.youtube.com/v/itZ3NTdhhik" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/itZ3NTdhhik</a>
13
Забава / "World music"
« Последња порука ДушанВучко послато данас у 01:20:14 пре подне »
Феликс Лајко (мађ. Lajkó Félix; Бачка Топола, 17. децембар 1974) је музичар и композитор. Свира виолину, цитру, традиционалне жичане инструменте заступљене у Панонији.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%81_%D0%9B%D0%B0%D1%98%D0%BA%D0%BE
Lajko Felix & Boban Marković Orkestar - Hurra (Muzika iz filma Točkovi)
<a href="https://www.youtube.com/v/Byt8XCNaIeA" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/Byt8XCNaIeA</a>
Lajkó Félix - A Madárnak
<a href="https://www.youtube.com/v/x-SuyWy7LRw" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/x-SuyWy7LRw</a>
14
Родови и њихове хаплогрупе / Одг: Бјелопавлићи E-V13>Z5017>Z16988>BY155589
« Последња порука Zor послато јул 15, 2019, 10:59:20 поподне »
За нас слабо упућене, шта ово може да значи?

 Ако Бјелопавлићи буду ближи међусобно него Чаушију, онда су могуће преци Бјелопавлића у (отприлике) 13. в мигрирали са југа Албаније у Дукађин.. Иако треба узети у обзир и ове Хрвате, с њима има и један Мађар и Аустријанац у кластеру који су ту између, мислим да је удаљеност до њих негдје позна антика. У том случају би и они морали мигрирати са југа или ако не Чауши на југ, присуство Метанија YF63299 који је удаљен на југу даје неку додатну тежину првој опцији. Ако су Чауши и Метани старинци на југу Албаније онда је ова грана била присутна тамо и у вријеме Херодота..
15
Црна Гора / Одг: Петровдан и Павловдан 1941.
« Последња порука Иван Вукићевић послато јул 15, 2019, 10:27:34 поподне »
Кад смо код последица идеолошке заслепљености митрополита Амфилохија, треба се осврнути на још једну личност коју он посебно уважава:

Још 17. априла, на самом крају Априлског рата, неки припадници Црногорске федералистичке странке образовали су Одбор за отцепљење Црне Горе од Југославије, касније Комитет, са баном Зетске бановине Блажом Ђукановићем на челу.

Наиме, познато је да је митрополит Амфилохије на изборима 1997. године отворено подржао Мила Ђукановића тако што га је одвео у посету код патријарха Павла у сред кампање, што је пресудно допринело његовој тесној победи на тим изборима. Захваљујући лику и делу генерала Ђукановића, митрополит Амфилохије је сматрао да је Мило из "добре породице", те да ће се сигурно добро показати, док је Момира у најмању руку презирао као убеђеног социјалисту. Иако је први очигледно био амбициозни себични каријериста који се још тада окружио сепаратистима, а други ретко поштен човек међу политичарима, Амфилохију то ништа није значило.

Игром случаја, оно што је један Ђукановић неуспешно покушао, други је успешно одрадио - Црна Гора је отцепљена од Србије. А парадоксално је да су и један и други имали подршку "српских" митрополита.
16
Црна Гора / Одг: Петровдан и Павловдан 1941.
« Последња порука Иван Вукићевић послато јул 15, 2019, 10:11:35 поподне »
Током сваке окупације неко мора да представља народ, и то што се састајао са окупаторима није посебно спорно. Неукусно повлађивање окупатору се такође може донекле разумети ако је циљ био спашавање заробљеника, мада такво понашање више приличи политичарима него владикама. Ни то што је позивао на борбу против црногорских комуниста који су у то време убијали свештенике где год су стигли, не видим као неки проблем.

Међутим, за учешће на Петровданском сабору се не може наћи било какво оправдање. Тај сабор је темељ монтенегринског антисрпског идентитета и свега што се данас дешава у Црној Гори. Учешће митрополита СПЦ на сабору на коме су поништене одлуке Подгоричке скупштине и проглашена независна Црна Гора је најобичнија издаја не само државе, већ и српског народа у целини. Сами тим, није смело да се догоди да митрополит Јоаникије буде проглашен за свештеномученика.

То што Велибор Џомић у својој књизи о митрополиту Јоаникију износи очигледно нетачну тврдњу да дотични није учествовао на сабору и није неко изненађење. Ради се о доказаном лажову који је између осталог оправдавао и то што је кољач поп Маца, такође заслугом митрополита Амфилохија, проглашен за "свештеномученика":
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1134.msg80592#msg80592

Али не треба сву кривицу сваљивати на Џомића, он је на крају крајева само извођач радова. Најодговорији за то што су један издајник и један ратни злочинац (надам се да су једини) проглашени за свештеномученике је митрополит Амфилохије. Његова мржња према свему што има везе са комунистима је и довела до тога да се сви свештеници СПЦ које су убили комунисти некритички прогласе за свештеномученике, иако су неки од њих итетако заслужили да у најмању руку робијају деценијама.
17
Родови и њихове хаплогрупе / Одг: Бјелопавлићи E-V13>Z5017>Z16988>BY155589
« Последња порука Милош Н. послато јул 15, 2019, 10:09:56 поподне »
Да Албанац из Скрапара јесте удаљен, но Чауши изгледа на 37 маркера као неко између Радиновића и Бјелопавлића. Рече други админ Леки да ће се други Албанац појавити ускоро на YFull-у што значи да је вјероватно већ потврђен као Z16988+ и/или на неки од SNP-ова ниже. И на страници њиховог пројекта је у тој групи. Сви Бјелопавлићи имају dys439=11, док Чауши нема тако је барем то вјероватно неки SNP који не дијеле. Уз GD од 5-6/37 са Бјелопавлићима, има и 460=10 + 456=15 што су двије STR вриједности од битности код ове гране.За нас слабо упућене, шта ово може да значи?
18
Српски ДНК пројекат / Одг: Y-ДНК резултати са 23andMe и остали (без хаплотипова)
« Последња порука Небојша послато јул 15, 2019, 08:49:27 поподне »
Ротар, Петковдан, Панчево, Јужни Банат, R1a-Z280>CTS1211

Ротари су, према предању, староседеоци у овом крају.
19
Српски ДНК пројекат / Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Последња порука Rimidalv послато јул 15, 2019, 08:44:45 поподне »
Ћурчић, Никољдан, Подум, Оточац

Припада хаплогрупи G2a-L497>Y128028. Изузев нешто више DYS576=17 која је њему својствена (модална вредност је 15) све остале вредности Ћурчићевог хаплотипа су модалне у односу на друге припаднике ове хаплогрупе. Од географски најближих резултата са истом славом најближи му је Бувач из Горње Слатине код Рибника са којим има двоструку разлику на DYS576, док на осталих 22 маркера немају разлике.

Тестирани је навео да су у Подуму присутни од 1660. године.

Ту информацију да су присутни од 1660. у Подуму, претпостављам да је нашао код Павичића.
Аутор наводи да су били део Усорске сеобе.

Овај тестирани је и мени занимљив, будући да сам и сам једном линијом од Ћурчића, додуше из другог места у Лици, па ме занима шта нам говори ова хаплогрупа?
Читао сам овде на подфоруму Г2а о тој хаплогрупи, видим да је свуда распрострањена, али да се претпоставља да су Келти у питању?
20
Црна Гора / Одг: Петровдан и Павловдан 1941.
« Последња порука Nebo послато јул 15, 2019, 08:41:59 поподне »
Са ислеђивања владике Јоаникија пред Пеком Дапчевићем:

"...Пеко је упитао Митрополита:

- Јеси ли ти Јоаникије Липовац?!!!

На то му је он одговорио да је он Јоаникије, митрополит црногорско-приморски.

На то је Пеко грубо, повишеним тоном, узвратио да он нема право да се тако представља, јер су на тој столици увијек сјеђели велики и заслужни људи а не издајници какав је био он.

На такву Пекову изјаву Митрополит је узвратио да он, Пеко, нема право да тако са њим поступа јер је он успио да из италијанског логора у Албанији ослободи његову мајку, и да је био преузео све да и његовог оца Јована Дапчевића (мислим да је Јован Дапчевић по чину био ђакон) ослободи из логора, али га је претекла смрт.

На ту владичину причу Пеко је рекао да је и то доказ његове службе окупатору..."

(Јован Пламенац, "Душа на Небу, тело у плитком гробу", "Српско наслеђе" број 8, август 1998)
Странице: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10