Скорашње поруке

Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Српски ДНК пројекат / Новогодишњи попуст на ДНК тестирање, 20. децембра 2019.
« Последња порука Број 1 послато данас у 06:49:54 поподне »
Друштво српских родословаца „Порекло“  у сарадњи са Биолошким факултетом Универзитета у Београду организује новогодишњу акцију тестирања генетичког прапорекла, 20. децембра 2019. године. Позивамо све заинтересоване да се пријаве.

Друштво је за ову прилику обезбедило велики попуст на тестирање. Уместо пуне цене у износу од 13.000 динара, само 20. децембра 2019. цена тестирања биће 6.000 динара! Уз овај износ, потребно је уплатити и најмање 500 динара донације за Српски ДНК пројекат.

Пријаве за тестирање шаљите на dnk@poreklo.rs са назнаком: Пријава за новогодишњу акцију ДНК тестирања.

По пријему пријаве добићете све неопходне инструкције (о месту и времену одржавања тестирања, као и податке у вези уплата).

Чланови Друштва српских родословаца „Порекло“ са плаћеном годишњом чланарином, могу да предложе два кандидата за тестирање по цени од по 6.000 динара. За ове кандидате није потребна уплата донације за Српски ДНК пројекат.

Напомињемо да се тестира Y-ДНК хромозом што значи да је могуће да се тестирају искључиво мушкарци. Добијени резултат је на 23 маркера, а по добијању резултата стручњаци Српског ДНК пројекта даће тумачење резултата.

Резултати ће бити објављени у табели Српског ДНК пројекта.
2
Забава / Одг: Играни филмови
« Последња порука на Црвeњском путу послато данас у 05:56:58 поподне »
Брeза

Одличан филм хрватскe кинeматографијe из 1967 - врeмe бившe СФРЈ (по мeни). Радња сe дeшава у врeмe Краљeвинe СХС или Краљeвинe Југославијe (нијe битно за поуку филма), чини ми сe нeгдe у нeком сeоцeту хрватском Загорју по новeлама хрватског књижeвника и сцeнаристe Славка Колара ( Брeза и  Жeнидба Имрe Футача).

Наш глумац Велимир Бата Живојиновић јe добио Златну арену за улогу Марка Лабудана (за најбољу главну мушку улогу)  на филмском фестивалу у Пули.

Одличан Фабијан Шоваговић у улози Јожа светог.


Ја сам га одглeдала данас на РТС 1. Заинтeрeсовао мe, измeђу осталог, и са eтнолошког аспeкта (говор сeљана, народна ношња, обичаји - посмртни и свадбeни, музика, пeсмe, фолклор, гробљe покрај црквe, крстови на гробовима, лица натуршчика ... ).

РТС
http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/rts-1/3753389/breza---film.html

https://sh.wikipedia.org/wiki/Breza_(film)

3
Књиге / Одг: Моја колекција
« Последња порука Amicus послато данас у 04:40:40 поподне »
Имам ову књигу и донијећу је  на скенирање.

Хвала, Вито! :)
4
Књиге / Одг: Моја колекција
« Последња порука Витомир Радовић послато данас у 04:09:43 поподне »
Имам ову књигу и донијећу је  на скенирање.
5
Хрватска - Република Српска Крајина / Одг: Plemenski rječnik ličko-krbavske županije
« Последња порука Небојша послато данас у 02:50:42 поподне »
коментар на сајту (Новковићи)

Moje devojacko prezime je Novkovic. Moj pradeda i deda su iz Pavlovca, Gospic. Pradeda se zvao Todor, a deda Milos. Todorova zena Bojana , i imali su jos dve cerke , jedna je bila Sara , a za drugu nisam sigurna kako se zove, Slava sv. Jovan. Molim vas ako nesto znate blize o poreklu.
https://www.poreklo.rs/2012/02/28/novkovi%C4%87/
6
Српски ДНК пројекат / Одг: Српски ДНК пројекат на FTDNA
« Последња порука Небојша послато данас у 02:47:10 поподне »
Врховац, Јовањдан, Бранешци, Челинац, E-V13

Врховцу је доста блиска једна српска породица из Требиња (слава такође Јовањдан). Има још неколико блиских из Босанксе Крајине и Посавине.
7
Историја / Одг: Гостовања наших историчара у медијима
« Последња порука Atlantische послато данас у 01:55:41 поподне »
Гостовање проф. др Радивоја Радића на Јутјуб каналу ''Славија инфо''.

<a href="https://www.youtube.com/v/7rhSJQr5tj8" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/7rhSJQr5tj8</a>
8
Српски ДНК пројекат / Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Последња порука Селаковић послато данас у 12:27:41 поподне »
Мијаило је умро око 1838. године, ако се не варам?

Можда се само ради о случајној подударности презимена Селаковић с обзиром на то да славе Аранђеловдан и да су и у Сјеништу славили ту славу, по Љубу Мићићу, али свакако не би било лоше истражити и њих.

Мијаило је умро око 1860. године.

Тачно је све, Селаковићи из Сјеништа славе Аранђеловдан, и њихов огранак је у Зеокама. Било би добро да се тестирају, пре свега јер у литератури важе за "староседеоце" у том крају. Не би требало да су сродни креманским Селаковићима.

Али већ скрећемо са теме "Нови тестирани".   ;)
9
Можда се само ради о случајној подударности презимена Селаковић с обзиром на то да славе Аранђеловдан и да су и у Сјеништу славили ту славу, по Љубу Мићићу, али свакако не би било лоше истражити и њих.
10
Хрватска - Република Српска Крајина / Одг: Plemenski rječnik ličko-krbavske županije
« Последња порука Небојша послато данас у 11:49:40 пре подне »
На пројекту имамо: Новковић, Јовањдан, Павловац Вребачки.
Будући да јако добро познајем тај крај, а и људе, не знам никог са тим презименом да слави Јовањдан, сви славе Петровдан.

Не знам како се Јовањдан ту задесио. Новковића сам нашао на 23andMe. Читам сад преписку с њим. Каже да му је најстарији познати предак, Танасије Новковић, рођен у Вребцу. Ако тамо нема других Новковића, осим ових што славе Петровдан, онда је то то.

Својевремено су Ракићи писали о овим Новковићима
https://arhiva.vesti-online.com/Riznica/Vesti/108242/NOVKOVIC

Постоје наводно дв несродне гране Новковића које славе исту славу. Како су ови Новковићи били веома бројни, није искључено да их има више несродних.

Ови Новковићи, према Павичићу, нису дошли од Бриња и Оточца, већ су део струје од Буковице и Книна. У сваком случају, ово је прва J2b-M205 породица у Крајини која слави Петровдан.
Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10