Скорашње поруке

Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Српски ДНК пројекат / Одг: Светски ДНК дан 2019
« Последња порука Селаковић послато данас у 09:34:57 пре подне »
Ширка, Бачки Петровац

Припада хаплогрупи I2>CTS10228>Y3120.

Ширке су истраживале своје порекло и потичу од претка Јураја Ширке, рођеног око 1750. године. Управо у овом периоду Словаци се досељавају у овај део Бачке, и могуће је да су Ширке из села Ширковце у данашњој Словачкој.

Има веома специфичан хаплотип у ком се истичу вредности DYS390 = 23, DYS19 = 15 и DYS385 = 15-15. Нажалост, нема ближих поклапања.
2
Опште / Одг: Порекло српских спортиста
« Последња порука Sergius послато данас у 08:54:55 пре подне »
Арежина, има ли какво удружење Мркоњићана, или да тражимо донацију од Каје, да тестирамо све ове породице? :-)

Мркоњић се не може баш похвалити великим бројем тестираних, а веома је занимљив, јер се ту укршта неколико миграционих струја: Змијањска, Крајишка и Средњебосанска.
3
Хрватска - Република Српска Крајина / Одг: Морлаци
« Последња порука Јосиф из Трбушнице послато данас у 07:27:53 пре подне »
Prezime moje malenkosti takodje spada u ove sa tzv. morlackom osnovom i moglo se sresti na poducju Ex-RSK, odn . Dalmacije (oko Benkovca, Obrovca ne znam bas tacno - pomozite mi ako je neko upoznat). 

Zanima me takodje porijeklo prezimena koja u sebi sadrze fonemu 'UL': RadULovic, MatavULj, KrstULovic, DezULovic (Boris), itd.. (ovi posljednji su danas listom Hrvati naseljeni u Splitu i u njegovom neposrednom zaledju). Negdje sam jednom procitao da ovi korijenom vuku bas iz danasnje Rumunije (odn. Vlaske), koliko bi to moglo biti tacno*??

Не знам да ли постоји било који потпуно поуздан начин да се утврди "морлачка" основа неког презимена, јер о свему томе не знамо довољно. Вероватно би о томе више могли рећи тек озбиљни етимолози, као и они који познају локалне изразе. У овом случају је, бар по мени, јасан словенски суфикс -ина, аугментативног карактера, али је корен под знаком питања. Мож да бидне, али не мора да значи.
Што се тиче наставка -ул, он је највероватније латинског порекла, а код данашњих Румуна, барем ових у Банату, има га много, тако им се и презимена завршавају, на -уљ: Првуљ, Рошуљ, Крецуљ.... Он заиста упућује на етничко влашко порекло, али треба обратити пажњу на то да се често комбинује са словенским основама, што би могло значити да су се и словенска имена некад формирала делимично према овом узору, вероватно због мешања становништва.
4
Опште / Одг: Порекло српских спортиста
« Последња порука Arezina послато данас у 03:30:59 пре подне »
Iz prilozenog se moze pretpostaviti da je negdje ca. 1/3 Ex-Mrkonjicana odselila u pravcu N. Sada..  :D :(

A cisto malo i da potkrijepim cinjenicu da ne dolazi bas sva stasita srpska sport. elita iz krsne Hercegovine (Like, Dalmacije i CG), i da i mi Krajisnici krsnih delija za megdana imamo..  ;D

Inace u mom kraju su se uvijek radjali mnogobrojni vrsni talenti, ali su ih u tranziciji iz juniora u vec afirmisane seniore redovno 'kralj alko'ol', mucenica ljuta i duga gradska nocobdenija uzimali pod svoje..  :P  ;D (moja malenkost je jedna od takvih   ::))

Ovaj decko je npr. "izbjegao" na vrijeme (i opet preko vajnog NS :D ,gdje ga je Janko Lukovski u svojoj skoli uzeo pod svoje i lansirao nesto kasnije ka Spaniji):(Dejan Todorovic, porijeklo Jasenovi Potoci (selo odmah pored pomenute G. Pecke), M.Grad)

Nadam se da ce se povratiti iz povrede iducih sezona, pa da ga gledamo makar na Eurobasketu 2021.  ;)
5
Забава / Одг: Рок и поп музика
« Последња порука ДушанВучко послато данас у 03:10:31 пре подне »
Кад сам већ поменуо фудбалера Пријовића, ево и његове презимењакиње, Александре Пријовић...јесте у домену новокомпоноване музике, али је празник за очи :)
ALEKSANDRA PRIJOVIC - TELO (OFFICIAL VIDEO)
<a href="https://www.youtube.com/v/wq2RqlQt1Q4&amp;list=RDwq2RqlQt1Q4&amp;start_radio=1" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/wq2RqlQt1Q4&amp;list=RDwq2RqlQt1Q4&amp;start_radio=1</a>
6
Опште / Одг: Порекло српских спортиста
« Последња порука Arezina послато данас у 03:02:54 пре подне »
Он кад би послао узорак у Берлин, ипсилон фул, разбио би лабораторију  ;D

Evo malo i poblize o njegovom porijeklu: https://vesti-online.com/Riznica/Vesti/25376/CELIK  :D
7
Опште / Одг: Порекло српских спортиста
« Последња порука Arezina послато данас у 02:59:46 пре подне »
Stefan PenoPo ocevoj liniji porijeklom iz Sipova (poput Raduljice i Milicica)
8
Опште / Одг: Порекло српских спортиста
« Последња порука ДушанВучко послато данас у 02:59:26 пре подне »
Petar Celik:Porijeklom takodje iz Mrkonjic Grada.
Он кад би послао узорак у Берлин, ипсилон фул, разбио би лабораторију  ;D
9
Опште / Одг: Порекло српских спортиста
« Последња порука ДушанВучко послато данас у 02:54:01 пре подне »
Према студији Петра Мркоњића, "Средње Полимље и Потарје", Пријовићима је матица била у Херцеговачкој Голеши (Прибој).
У Голеши једни славе Св. Јована а једни Ђурђевдан. Пријовића има још и у Заградини, Црнуговићима и Репошевићима. У овим местима славе Св. Јована.
Цео овај крај населила је јака струја из Пиве и Дробњака, али било је и спорадичних миграција из свих крајева данашње Црне Горе и источне Херцеговине.
Александар Пријовић ( пивљански N2 или дробњачки I1P109?)
Пријовић је рођен 21. априла 1990. у Санкт Галену, у Швајцарској. Његови корени, тачније отац су из Србије, Прибој, где му се налази многобројна родбина. Иако је рођен у Швајцарској, поносно истиче да је из Србије и да се тако осећа, као и да је увек чекао тренутак и позив репрезентације Србије.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B
10
Опште / Одг: Порекло српских спортиста
« Последња порука Arezina послато данас у 02:46:21 пре подне »
Petar Celik:Porijeklom takodje iz Mrkonjic Grada.
Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10