Форум - Порекло

Порекло становништва => Како истраживати породично порекло => Тему започео: Bokez август 30, 2019, 08:52:22 поподне

Наслов: Давање имена по прецима
Порука од: Bokez август 30, 2019, 08:52:22 поподне
Не знам је ли била слична тема прије али ме занимају генерална искуства. У неким крајебима сасввим је нормално дати име унуку по дједу који је још увијек жив док у другим крајевима је то буквално табу, па се због тога даје евентулано по прадједју име, а по дједу искључиво ако је дјед умро.
Наслов: Одг: Давање имена по прецима
Порука од: Делија август 30, 2019, 09:02:37 поподне
Не знам је ли била слична тема прије али ме занимају генерална искуства. У неким крајебима сасввим је нормално дати име унуку по дједу који је још увијек жив док у другим крајевима је то буквално табу, па се због тога даје евентулано по прадједју име, а по дједу искључиво ако је дјед умро.Код мене у породици се десило да отац да сину исто крштено име које он носи, а које је носио и његов отац. Значи кроз 3 генерације је кружило исто име (Михаил) и то је билоу периоду 1765-1827.

Друга слична ситуација је била око 1830.године када је мој наврндеда дао ћерци име као и његова жена-а њена мајка (Олимпијада) иако је она била жива тада.
Узрок овоме не знам, да ли је у питању избегавање онога што називамо у народу уроком, јер тај период средине 18-средине 20.века у Банату је био.познат по масовној.смртности новорођенчади, одојчади и деце..или је то обичај који су моји донели из старог краја пре сеобе у Банат не знам.