Аутор Тема: Босанска Крајина - генетика  (Прочитано 48429 пута)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Босанска Крајина - генетика
« послато: Јул 08, 2015, 10:28:31 поподне »


I2a
R1a
J2b
E1b
J1c
I1 (зелена, "дречава")
R1b
I2a

Срби:

Ћирић, Марићка
Кецман, Скакавац
Чеко, Саница, или Грахово
Шобот, Сански Мост
Мршић, Приједор
Јерковић, Суваја
Бијељац, Дрвар
Родић, Каменица
Паројчић, Грахово

Хрвати:

Мартиновић, Бања Лука

муслимани:

"Kucukkilavuz", Бихаћ


R1a

Срби:

Богдановић, Јелићка
Јагодић, Градишка
Злојутро, Горњоселци
Панић, Горњи Подградци
Кецман, Дринић
Мршић, Приједор

муслимани:

Шкргић, Цазин
"Ага", Приједор


J2b

Срби:

Дејановић, Прусци,
Новаковић, Кршље
Крљић, Кљевци
Лакић, Г. Карајзовци
Лакић, Г. Соколово
Париповић, Гламоч


E1b

Срби:

Кртинић, Медено Поље
Вукић, Сански Мост
Божић, околина Бања Луке


J1c

Срби:

Радонић, Д. Јутрогошта
Шепа, Кнежица
Бабић, Бијаковац


I1

Срби:

Мацура, Доњи Јеловац


R1b

Срби:

Миљевић, Јелашиновци


I2a - 33.3%
R1a - 24.3%
J2b - 18.2%
E1b - 9.1%
J1c - 9.1%
I1 - 3%
R1b - 3%


Извор:

- Српски днк пројекат
- FTDNA
- Ysearch
- 23andMe - GEDmatch

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #1 послато: Децембар 25, 2015, 11:56:46 поподне »
Родови E1b
- Божићи, Томиндан (место порекла - Босанска Крајина). Пореклом су највероватније са Змијања, где их је било највише са овом славом.

У Дујаковцима, југозападно од Мањаче, било је пуно Божића Томинштака. У овом крају постоји и заселак Божићи, па нема сумње да су је ова породица дуго ту и да је реч о већем роду. Божићи су пореклом из Херцеговине.

На Српском днк пројекту се налезе у општем кластеру, где имају покалања углавном са породицама из Србије (Александровац, западна Србија, Шумадија).- Војиновићи, Св. Јован, околина Приједора. Војиновићи су највероватније досељени из Далмације, где је било пуно Војиновића/Војновића са истом славом.

Треба напоменути да у Лици и Босанској Крајини постоји велики род Војновића, али они славе Ђурђевдан. Ови Војновићи из Лике говоре да су пореклом "од Милоша Војиновића".


- Вукић, Сански Мост. Нема података о овој породици. Оно што је сигурно, генетски су им најближи управо Војиновићи из Приједора, тако да су највероватније имали исти миграциони пут.

Обе породице су сврстане у род Орловића, а најближа поклапања имају у Црној Гори и Херцеговини. Занимљиво да имају 10/12 са породицом Вујовић из околине Билеће. Ови Вујовићи су у некој вези са херцеговачким Војиновићима.

Веома занимљив род и тек се очекује расплет.


- Ђукићи, Михољдан, Средице, Кључ. Средице се налазе у општини Рибник. У Рибнику нема Ђукића, али постоји велика група родова која слави ретку славу Михољдан.

У питању су Вулини и њихови огранци, Џакићи и Јевтићи. На Змијање су дошли из Далмације. Старије презиме је гласило Кењало.

Нема сумње да су Ђукићи некако повезани са породицом Вулин.

Ову групу родова (Иванчевић-Дакић-Кењало-Вулин, слава Михољдан) помиње и Милан Карановић у својој студији "Поуње у Босанској Крајини". Према Карановићу, овај род је "староседелачки" (то значи да су у Поуње дошли са Змијања, или су само проселили кроз Далмацију, али то и не помињу).

Поред Кењала, помињу се још неке породице/презимена. У Питању су Дакићи (Џакићи?), Ћопићи, Мирићи, Иванчевићи, итд.

Од ових Ћопића је и Бранко Ћопић, чувени српски књижевник, родом из Хашана (Крупа).Сада највероватније знамо хаплогрупу са очеве, али и са мајчине линије овог познатог писца. Наиме, Бранкова мајка је пореклом од Новаковића из Велике Попине (доселили у Хашане крајем 19. века). Ови Новаковићи су почетком 2015. год. урадили днк анализу, након чега је установљено да припадају хаплогрупи I2a Динарик Север


- Кртинићи, Св. Јован, Медено Поље (Петровац). Ови Кртинићи су доселили из Лике, али нису у сродству са Кртинићима из Рудопоља (Брувно), који такође славе Јовањдан, али припадају хаплогрупи I1-P109 (род Дробњака). 
Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #2 послато: Децембар 26, 2015, 10:54:14 пре подне »
Родови R1a
- Богдановић, Срђевдан

- Грбић, Срђевдан

Велики крајишки род Срђевштака. У Крајину долазе углавном преко Далмације. Има их пуно и у Бјелајском Пољу (етапна станица на путу ка Поуњу). Припадају тзв. карпатско-далматинском кластеру


- Јагодићи, Никољдан, Градишка

Такође карпатско-далматински кластер. Имају рођаке на подручју Унца. Сродне су им још породице Ајдер, Баришић, Јолиновић, Ђукић, итд.

Петар Рађеновић је забележио више редања о њиховом пореклу ("од Дрине", "од Травника", од Ливна", "из Далмације"). На основу расположивих података, може се закључити да су крајеви око Ливна потенцијална матица овог рода.

Јагодићи у Српском днк пројекту имају поклапања углавном на западу некадашње СФРЈ (Лика, Кордун, Далмација)


- Кецман, Св. Вартоломеј, Дринић (Петровац). Овај огранак Кецмана из Дринића припада хаплогрупи R1a-M458. Кецмани су иначе доселили из Унца (мада постоји верзија да су ови из Унца заправо пореклом из Петровца). Старином су "из Црне Горе", одакле су побегли "због крви". У западној Босни постоје Кецмани који носе и друге хаплогрупе (I2a, J2b M205). У питању је велики крајишки род.


- Злојутро, Никољдан, Горњоселци (Дубица)

Ово презиме постоји у дубичком и крупском округу. Ђ. Јањатовић је забележио да славе углавном Никољдан и Ђурђевдан.

Припадају подграни М458


- Панић, Доњи Подградци, Св. Алимпије

- Шљивар, Петровац, Св. Алимпије

Исти род. Тако су и сврстани у СДП. Према Карановићу, крајишки родови који славе Алимпијевдан, воде порекло са југоистока. Према подацима Ђорђа Јањатовића, Шљивара са истом славом било је и у околини Ливна.


- "Ага", Приједор, муслиман. На основу маркера би се рекло да припада подграни R1а М458. Нема детаљних информација, подаци су са Ysearch-a.


- Бурсаћи, Дољани (Бихаћ), Ђурђевдан. Добро познати род Бурсаћа, запамћен по Ћопићевом лику, Николетини Бурсаћу.

Лик Николетине Бурсаћа представља типичног сељака из Босанске крајине. Као и прави Никола Бурсаћ, он потиче из засеока Вргељ, под планином Грмеч и живи са мајком Маријом и сестром Јелком. На почетку Другог светског рата, је био мобилисан у Војску Краљевине Југославије, а после њеног слома се вратио у Босанску крајину. На почетку партизанског устанка у овом крају ступио је у партизане и постао командир Омладинске чете

Бурсаћи су пореклом из Лике. Било их је некада у околини Срба.


- Шкргић, Цазин, муслиман. Нема маркера, ни података о подграни. Подаци су са 23andMe.

Шкргићи из Цазинске Крјаине спадају међу старије досељенике.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #3 послато: Децембар 26, 2015, 02:51:34 поподне »
Родови I2a
Родови Динарик Југ:

- Мартиновић, Бања Лука, католик

- Шобот, Митровдан, Сански Мост

- Мршићи, Приједор. Није сигурно да ли је реч о православцима. Ако јесте, Мршићи би могли бити део велике групе родова коју помиње и Карановић. Наиме, он тврди да су Мршићи староседеоци, као и Ерцези, Тесле, Свјетлице, Становуковићи итд. Сви славе Ђурђевдан.

У српском днк пројекту имају поклапања са неким породицама из Катунске нахије и Полимља, као и са чувеним Мишићима из Струганика.

- Јерковић, Петровдан, Горња Суваја (Крупа). Према Милану Карановићу, пореклом су са Тромеђе (Лика, Бос. Крајина, Далмација), а сродне су им још неке породице са истом славом (Балабани, Влајсављевићи, Ловрићи, Шкорићи и Шарци).

Недавно смо сазнали да су крајишки Јерковићи пореклом из Далмације (Вариводе). Тамошњи Јерковићи славе Ђурђевдан, али поседују идентичан генетски профил, па нема сумње да је реч о истом роду. Старије презиме Покрајац.

- Кецман, Св. Вартоломеј, Скакавац (Петровац). Огранак великог рода Кецмана. Чак три хаплогрупе постоје у овом "племену".

- Бијељац, Ђурђевдан, Дрвар. Бијељци су велики род из околине Дрвара. Почетком 20. века их је било чак 26 кућа у Љесковици крај Дрвара. Некако су повезани са породицом Шешум, која такође слави Ђурђевдан. Даље порекло Бијељаца сеже до Герзова.


Родови Динарик Север:

- Кучуккилавуз, муслиман, Бихаћ. Најсличније хаплотипове поседују неке српске породице из северне Далмације, Лике и са Кордуна.

- Родић, Св. Арханђел, Каменица (Дрвар). Велики крајишки род Родић-Стојсављевић. Било их је у северној Далмацији, Лици и Босанској Крајини. У Босанску Крајину долазе углавном после окупације. Сви имају веома јаку свест о заједничком пореклу и славе исту славу, Арханђела Михаила.

Као најдаљу старину наводе Македонију, а у предањима се често помиње и Херцеговина као етапна станица.

- Ћирић, Марићка, Св. Пантелија

- Паројчић, Никољдан, Грахово. Паројчићи су пореклом Далмације. Има Паројчића Никољштака и у околини Ливна, такође пореклом из Далмације.


И2а Динарик:

- Чеко, Ђурђевдан, Грахово. Породица Чеко је пореклом са Грахова. Огранак су чувеног рода Принципа. Од ових Принципа је и славни Гаврило Принцип.Мулабдић, муслиман, Јајце (23andMe)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #4 послато: Децембар 26, 2015, 03:45:50 поподне »
Родови I1
- Бомештар, Ђурђевдан, Бањани (Крупа). Ова породица у Босанску Крајину долази из Лике. Припадају добро познатом и генетски дефинисаном роду Дробњака/Новљана (подграна I1-P109). Чак им је и слава дробњачка, што може бити и случајност.


- Мацура, Аранђеловдан, Доњи Јеловац (Дубица). Ова породица је повезана са далматинским Мацурама I1 Z63. Из Далмације (или Лике) су највероватније и дошли у Поткозарје.

Према BIGY резултатима, заједнички предак крајишких и далматинских Мацура живео је пре око 1000 год. Према Y-STR прорачуну време до заједничког претка не прелази 500 год. Видећемо шта је тачније када се одраде додатне анализе.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #5 послато: Децембар 26, 2015, 05:19:25 поподне »
Родови J1
- Максимовић - Шепа, Св. Никола, Кнежица (Дубица). Ова породица у Босанску Крајину долази из Лике. Највероватније из Велике Попине (Грачац).

- Радонићи, Св. Никола, Доња Јутрогошта (Дубица). Радонићи су, по свему судећи, из Далмације, или Лике, доселили у Босанску Крајину.

Постоји вше сродних J1 породица на једном уском простору. Даља старина овог рода сеже до Херцеговине где, у околини Стоца, постоји идентичан хаплотип (Ружић).

- Бабићи, Бијаковац (Дубица). Нема маркера (резултат са 23andMe), али је тестирани PF7263 +.

- Кочићи, Ђурђевдан, Стричићи, заселак Кочићи (Бања Лука). Из овог места је родом и чувени Петар Кочић.


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #6 послато: Децембар 26, 2015, 05:46:22 поподне »
Родови R1b
- Миљевић, Св. Стеван, Јелашиновци (Сански Мост)

Иако је ово једини род R1b из Босанске Крајине, треба напоменути да је у питању велико племе Трњинић-Миљевић-Роквић. Сви славе Св. Стевана, а има их и по Лици и северној Далмацији. Сматра се да им је старије презиме било Добројевић, или Добријевић.

Ове породице иначе чувају веома лепа предања о пореклу.

Према једном предању, пореклом су од три сестре, према другом, од три одиве јаких родова, а по трећем од неког Радана Озгорастовића из Херцеговине. За претка Миљевића веле да се женио "с вилом".

Уочљиво је да су њихова презимена заиста махом матронимичка.

Од ових Роквића (Петровац) је и познати певач, Маринко Роквић.Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #7 послато: Децембар 26, 2015, 06:17:01 поподне »
Родови N
Подграна N1b

- Зубићи, Св. Јован, Купрес. Зубићи су један од бројнијих српских родова на Купресу у 19. и 20. веку. Почетком двадесетог века било их је у насељима: Мрђановци, Ново Село и Благај. Сви су истог корена а прво место њиховог насељења на Купресу су Мрђановци. Старије презиме - Малешевић.

Ван мреже Korisnik77

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #8 послато: Децембар 26, 2015, 06:23:43 поподне »
Do sada je se više puta pokazivalo da STR rezultati daju mnogo manje vremenske udaljenosti do zajedničkog pretka. Mada je i u jednom i u drugom slučajy u pitanju čista stohastika, ja bih se ipak radije oslonio na snp model. Kod Str analize je tesko reci kad je doslo do povratnih mutacija. Pa tako moze izgledati da je izmedju dva uzorka 5 razlika na str markerima, a ako je npr samo jedan marker imao povratnu mutaciju to više nije 5 već sedam razlika. Kod snp modela se to ne može desiti. S druge strane nikada ne znamo ni to kada ce doci do stvaranja novog snp-a. Npr kod Ruddenklau neki dan smo mogli vidjeti da je ispod ZS4440 imao 25 jedinstvenih snpova, dok je morej imao 21. Znači da je kod prvog nastanak novih snpova išao 20% brže. Samo na osnovu toga se može reći da npr.udaljenost izmedju te dvije grane Macura nije 1000 već možda 800 godina. U pitanju je čista vjerovatmoća. Nikada se ovi rezultati ne mogu uzimati sa sigurnošću manjom od 200-300god.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #9 послато: Децембар 26, 2015, 07:07:25 поподне »
Родови J2b
- Лакићи, Томиндан, Горње Соколово (Кључ). Ова породица са Змијања негује предање о пореклу из Херцеговине (Требиње).

- Лакићи, Томиндан, Горњи Карајзовци (Градишка). Нема сумње да је у питању огранак горепоменутих Лакића. Иста слава и генетско поклапање 11/12.

- Новаковићи, Св. Никола, Кршље (Нови Град). Новаковићи у Босанску Крајину долазе у 18. и 19. веку преко Далмације (део вероватно и преко Лике). Даља старина - Херцеговина.

- Дејановићи, Св. Јован, Прусци (Нови Град). Милан Карановић не помиње Дејановиће са овом славом, већ само оне који славе Ђурђевдан. Ови Дејановићи би могли бити поркелом из Лике, где их има са истом славом (Јовањдан).

- Крљићи, Св Јован, Кљевци (Сански Мост). Нема података о пореклу Крљића. Карановић помиње само Крљиће Ђурђевштаке, пореклом од Штрбаца.

- Трикићи, Св. Вартоломеј, Трњинића Бријег (Дрвар). Трикићи су огранак великог рода Кецмана. 

- Кецман (Дајичићи), Св. Вартоломеј, Буковача (Петровац). Доселили давно, из Унца. Од ових Кецмана је и српски кошаркаш, Душан Кецман.Сви ове породице припадају истом роду, тј. подграни J2b M205. Заједнички предак ове крајишке групе живео је пре 700-900 година. Најсличнији хаплотипови (Српски днк пројекат) налазе се у Лици, СЗ Црној Гори и Шумадији.


Подграна J2b M241

- Париповић, Св. Лука, Гламоч 

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 647
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #10 послато: Децембар 26, 2015, 07:37:37 поподне »
Родови R1a
- Јагодићи, Никољдан, Градишка

Такође карпатско-далматински кластер. Имају рођаке на подручју Унца. Сродне су им још породице Ајдер, Баришић, Јолиновић, Ђукић, итд.

Петар Рађеновић је забележио више редања о њиховом пореклу ("од Дрине", "од Травника", од Ливна", "из Далмације"). На основу расположивих података, може се закључити да су крајеви око Ливна потенцијална матица овог рода.

Јагодићи у Српском днк пројекту имају поклапања углавном на западу некадашње СФРЈ (Лика, Кордун, Далмација)


- Панић, Доњи Подградци, Св. Алимпије


Била је расправа о Јагодићима племићима из Баната тј. из Вршца. Иако одавно живе у Банату према неким подацима Јагодићи воде порекло od Ливна и вероватно су далеки рођаци са овима из Градишке. Више о овој угледној породици: http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaji/clanci.119.html:565641-Uspon-porodice-Jagodic-od-Livna

 

Ван мреже Сремац

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 536
 • Y-DNK: I2-PH908>Y81557* / mtDNK: H11a5
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #11 послато: Децембар 28, 2015, 10:27:15 пре подне »

- Јагодићи, Никољдан, Градишка

Такође карпатско-далматински кластер. Имају рођаке на подручју Унца. Сродне су им још породице Ајдер, Баришић, Јолиновић, Ђукић, итд.

Петар Рађеновић је забележио више редања о њиховом пореклу ("од Дрине", "од Травника", од Ливна", "из Далмације"). На основу расположивих података, може се закључити да су крајеви око Ливна потенцијална матица овог рода.

Јагодићи у Српском днк пројекту имају поклапања углавном на западу некадашње СФРЈ (Лика, Кордун, Далмација)
Јагодића има у Подрињу, тачније Јадру око Лознице и углавном су из Бадање, села на Церу (не знам тачно да ли је у питању Горња или Доња). Славе Ђурђиц.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9719
 • I2a S17250 A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #12 послато: Децембар 28, 2015, 10:55:42 пре подне »
Небојша, што даље иду ова истраживања и разултати днк тестирања, некако ми је све бистрија слика да су наши Ј2б М-205 потомци оне влашке групације које се у народним предањима Црне Горе и Херцеговине назива разним именима – Матаруге, Шпањи, Кричи, итд. Уклапа се по пореклу: Стара Херцеговина, Стара Црна Гора, Потарје.
Е, сад, даље порекло – старобалканско, блискоисточно, келтско...? Треба повезати све генетске и повесне резултате па доћи до неког сувислог одговора.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9719
 • I2a S17250 A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #13 послато: Децембар 28, 2015, 10:56:57 пре подне »
Иначе, имате ви припадници „годијељског“ рода од мене вееееелики „лајк“ због оне Кецманове тројке против Цибоне у Загребу ономад!  :D
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #14 послато: Децембар 28, 2015, 11:17:55 пре подне »
Небојша, што даље иду ова истраживања и разултати днк тестирања, некако ми је све бистрија слика да су наши Ј2б М-205 потомци оне влашке групације које се у народним предањима Црне Горе и Херцеговине назива разним именима – Матаруге, Шпањи, Кричи, итд. Уклапа се по пореклу: Стара Херцеговина, Стара Црна Гора, Потарје.
Е, сад, даље порекло – старобалканско, блискоисточно, келтско...? Треба повезати све генетске и повесне резултате па доћи до неког сувислог одговора.

Делује као разумно решење. Чини се да је овај кластер био присутан у неком крају који су населили Словени/Срби (не могу другачије да објасним зашто је присутан 99% код Јужних Словена). Да ли је то био простор данашње Црне Горе? ...Сасвим могуће.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #15 послато: Децембар 28, 2015, 11:23:22 пре подне »
Иначе, имате ви припадници „годијељског“ рода од мене вееееелики „лајк“ због оне Кецманове тројке против Цибоне у Загребу ономад!  :D

Нисам "гробар", али свака част. :)

<a href="https://www.youtube.com/v/_sGWEobtiAM" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/_sGWEobtiAM</a>


Чувени коментар са ХРТ-а :)

<a href="https://www.youtube.com/v/hc1jhg33KmE" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/hc1jhg33KmE</a>

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9719
 • I2a S17250 A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #16 послато: Децембар 28, 2015, 11:47:13 пре подне »
Чувени коментар са ХРТ-а :)

"Не можемо ништа за једну секунду, то могу само Срби!"
Ха, ха, ха !
Ово су антологијски снимци!
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 775
 • shí shì qiú shì
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #17 послато: Децембар 28, 2015, 12:58:09 поподне »
Небојша, што даље иду ова истраживања и разултати днк тестирања, некако ми је све бистрија слика да су наши Ј2б М-205 потомци оне влашке групације које се у народним предањима Црне Горе и Херцеговине назива разним именима – Матаруге, Шпањи, Кричи, итд. Уклапа се по пореклу: Стара Херцеговина, Стара Црна Гора, Потарје.
Е, сад, даље порекло – старобалканско, блискоисточно, келтско...? Треба повезати све генетске и повесне резултате па доћи до неког сувислог одговора.
што се тога тиче, највише што се може урадити је да се тестирају људи са презименима Кричка, Матаругић, Букумирић, Шпањић, Шпановић и сличним.

Мада ни то не мора ништа да гарантује јер знамо да су се често презимена давала по надимачком принципу. Тако нпр. имамо наше људе са презименом Арнаут и словенским лозама

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9719
 • I2a S17250 A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #18 послато: Децембар 28, 2015, 01:35:12 поподне »
Имало би ту да се пробере још неких родова, нарочито из источне Херцеговине (Пива, Бањани, Дробњак, Матаруге) и Полимља, па и Катунске нахије и Бјелопавлића, за која постоји опште уверење да су стариначког порекла. Уз њих и ове које си побројао, а којима презимена указују на порекло, могао би се направити један леп пресек.

Мада, велики је то посао. Треба наћи представнике свих тих родова, па још обезбедити средства...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12293
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #19 послато: Децембар 28, 2015, 01:44:12 поподне »
што се тога тиче, највише што се може урадити је да се тестирају људи са презименима Кричка, Матаругић, Букумирић, Шпањић, Шпановић и сличним.

Мада ни то не мора ништа да гарантује јер знамо да су се често презимена давала по надимачком принципу. Тако нпр. имамо наше људе са презименом Арнаут и словенским лозама

То је тачно. Имамо Арнауте R1a, Радуловиће I2a, затим неке родове из Матаруга такође I2a. У Херцеговини имамо Шаренце R1a, а њихов огранак су Парежани. За Парежане се такође верује да су староседеоци.

Има вероватно још пуно оваквих примера, тј. презимена која су по Y-DNA словенског порекла, а имају влашки корен. Има и обрнутих случајева, наравно.

Ову групу можемо везати за шири простор ЦГ, а као нека матица намеће се област Мораче и Катунске нахије.