Аутор Тема: Босанска Крајина - генетика  (Прочитано 48419 пута)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Босанска Крајина - генетика
« послато: Јул 08, 2015, 10:28:31 поподне »


I2a
R1a
J2b
E1b
J1c
I1 (зелена, "дречава")
R1b
I2a

Срби:

Ћирић, Марићка
Кецман, Скакавац
Чеко, Саница, или Грахово
Шобот, Сански Мост
Мршић, Приједор
Јерковић, Суваја
Бијељац, Дрвар
Родић, Каменица
Паројчић, Грахово

Хрвати:

Мартиновић, Бања Лука

муслимани:

"Kucukkilavuz", Бихаћ


R1a

Срби:

Богдановић, Јелићка
Јагодић, Градишка
Злојутро, Горњоселци
Панић, Горњи Подградци
Кецман, Дринић
Мршић, Приједор

муслимани:

Шкргић, Цазин
"Ага", Приједор


J2b

Срби:

Дејановић, Прусци,
Новаковић, Кршље
Крљић, Кљевци
Лакић, Г. Карајзовци
Лакић, Г. Соколово
Париповић, Гламоч


E1b

Срби:

Кртинић, Медено Поље
Вукић, Сански Мост
Божић, околина Бања Луке


J1c

Срби:

Радонић, Д. Јутрогошта
Шепа, Кнежица
Бабић, Бијаковац


I1

Срби:

Мацура, Доњи Јеловац


R1b

Срби:

Миљевић, Јелашиновци


I2a - 33.3%
R1a - 24.3%
J2b - 18.2%
E1b - 9.1%
J1c - 9.1%
I1 - 3%
R1b - 3%


Извор:

- Српски днк пројекат
- FTDNA
- Ysearch
- 23andMe - GEDmatch

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #1 послато: Децембар 25, 2015, 11:56:46 поподне »
Родови E1b
- Божићи, Томиндан (место порекла - Босанска Крајина). Пореклом су највероватније са Змијања, где их је било највише са овом славом.

У Дујаковцима, југозападно од Мањаче, било је пуно Божића Томинштака. У овом крају постоји и заселак Божићи, па нема сумње да су је ова породица дуго ту и да је реч о већем роду. Божићи су пореклом из Херцеговине.

На Српском днк пројекту се налезе у општем кластеру, где имају покалања углавном са породицама из Србије (Александровац, западна Србија, Шумадија).- Војиновићи, Св. Јован, околина Приједора. Војиновићи су највероватније досељени из Далмације, где је било пуно Војиновића/Војновића са истом славом.

Треба напоменути да у Лици и Босанској Крајини постоји велики род Војновића, али они славе Ђурђевдан. Ови Војновићи из Лике говоре да су пореклом "од Милоша Војиновића".


- Вукић, Сански Мост. Нема података о овој породици. Оно што је сигурно, генетски су им најближи управо Војиновићи из Приједора, тако да су највероватније имали исти миграциони пут.

Обе породице су сврстане у род Орловића, а најближа поклапања имају у Црној Гори и Херцеговини. Занимљиво да имају 10/12 са породицом Вујовић из околине Билеће. Ови Вујовићи су у некој вези са херцеговачким Војиновићима.

Веома занимљив род и тек се очекује расплет.


- Ђукићи, Михољдан, Средице, Кључ. Средице се налазе у општини Рибник. У Рибнику нема Ђукића, али постоји велика група родова која слави ретку славу Михољдан.

У питању су Вулини и њихови огранци, Џакићи и Јевтићи. На Змијање су дошли из Далмације. Старије презиме је гласило Кењало.

Нема сумње да су Ђукићи некако повезани са породицом Вулин.

Ову групу родова (Иванчевић-Дакић-Кењало-Вулин, слава Михољдан) помиње и Милан Карановић у својој студији "Поуње у Босанској Крајини". Према Карановићу, овај род је "староседелачки" (то значи да су у Поуње дошли са Змијања, или су само проселили кроз Далмацију, али то и не помињу).

Поред Кењала, помињу се још неке породице/презимена. У Питању су Дакићи (Џакићи?), Ћопићи, Мирићи, Иванчевићи, итд.

Од ових Ћопића је и Бранко Ћопић, чувени српски књижевник, родом из Хашана (Крупа).Сада највероватније знамо хаплогрупу са очеве, али и са мајчине линије овог познатог писца. Наиме, Бранкова мајка је пореклом од Новаковића из Велике Попине (доселили у Хашане крајем 19. века). Ови Новаковићи су почетком 2015. год. урадили днк анализу, након чега је установљено да припадају хаплогрупи I2a Динарик Север


- Кртинићи, Св. Јован, Медено Поље (Петровац). Ови Кртинићи су доселили из Лике, али нису у сродству са Кртинићима из Рудопоља (Брувно), који такође славе Јовањдан, али припадају хаплогрупи I1-P109 (род Дробњака). 
Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #2 послато: Децембар 26, 2015, 10:54:14 пре подне »
Родови R1a
- Богдановић, Срђевдан

- Грбић, Срђевдан

Велики крајишки род Срђевштака. У Крајину долазе углавном преко Далмације. Има их пуно и у Бјелајском Пољу (етапна станица на путу ка Поуњу). Припадају тзв. карпатско-далматинском кластеру


- Јагодићи, Никољдан, Градишка

Такође карпатско-далматински кластер. Имају рођаке на подручју Унца. Сродне су им још породице Ајдер, Баришић, Јолиновић, Ђукић, итд.

Петар Рађеновић је забележио више редања о њиховом пореклу ("од Дрине", "од Травника", од Ливна", "из Далмације"). На основу расположивих података, може се закључити да су крајеви око Ливна потенцијална матица овог рода.

Јагодићи у Српском днк пројекту имају поклапања углавном на западу некадашње СФРЈ (Лика, Кордун, Далмација)


- Кецман, Св. Вартоломеј, Дринић (Петровац). Овај огранак Кецмана из Дринића припада хаплогрупи R1a-M458. Кецмани су иначе доселили из Унца (мада постоји верзија да су ови из Унца заправо пореклом из Петровца). Старином су "из Црне Горе", одакле су побегли "због крви". У западној Босни постоје Кецмани који носе и друге хаплогрупе (I2a, J2b M205). У питању је велики крајишки род.


- Злојутро, Никољдан, Горњоселци (Дубица)

Ово презиме постоји у дубичком и крупском округу. Ђ. Јањатовић је забележио да славе углавном Никољдан и Ђурђевдан.

Припадају подграни М458


- Панић, Доњи Подградци, Св. Алимпије

- Шљивар, Петровац, Св. Алимпије

Исти род. Тако су и сврстани у СДП. Према Карановићу, крајишки родови који славе Алимпијевдан, воде порекло са југоистока. Према подацима Ђорђа Јањатовића, Шљивара са истом славом било је и у околини Ливна.


- "Ага", Приједор, муслиман. На основу маркера би се рекло да припада подграни R1а М458. Нема детаљних информација, подаци су са Ysearch-a.


- Бурсаћи, Дољани (Бихаћ), Ђурђевдан. Добро познати род Бурсаћа, запамћен по Ћопићевом лику, Николетини Бурсаћу.

Лик Николетине Бурсаћа представља типичног сељака из Босанске крајине. Као и прави Никола Бурсаћ, он потиче из засеока Вргељ, под планином Грмеч и живи са мајком Маријом и сестром Јелком. На почетку Другог светског рата, је био мобилисан у Војску Краљевине Југославије, а после њеног слома се вратио у Босанску крајину. На почетку партизанског устанка у овом крају ступио је у партизане и постао командир Омладинске чете

Бурсаћи су пореклом из Лике. Било их је некада у околини Срба.


- Шкргић, Цазин, муслиман. Нема маркера, ни података о подграни. Подаци су са 23andMe.

Шкргићи из Цазинске Крјаине спадају међу старије досељенике.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #3 послато: Децембар 26, 2015, 02:51:34 поподне »
Родови I2a
Родови Динарик Југ:

- Мартиновић, Бања Лука, католик

- Шобот, Митровдан, Сански Мост

- Мршићи, Приједор. Није сигурно да ли је реч о православцима. Ако јесте, Мршићи би могли бити део велике групе родова коју помиње и Карановић. Наиме, он тврди да су Мршићи староседеоци, као и Ерцези, Тесле, Свјетлице, Становуковићи итд. Сви славе Ђурђевдан.

У српском днк пројекту имају поклапања са неким породицама из Катунске нахије и Полимља, као и са чувеним Мишићима из Струганика.

- Јерковић, Петровдан, Горња Суваја (Крупа). Према Милану Карановићу, пореклом су са Тромеђе (Лика, Бос. Крајина, Далмација), а сродне су им још неке породице са истом славом (Балабани, Влајсављевићи, Ловрићи, Шкорићи и Шарци).

Недавно смо сазнали да су крајишки Јерковићи пореклом из Далмације (Вариводе). Тамошњи Јерковићи славе Ђурђевдан, али поседују идентичан генетски профил, па нема сумње да је реч о истом роду. Старије презиме Покрајац.

- Кецман, Св. Вартоломеј, Скакавац (Петровац). Огранак великог рода Кецмана. Чак три хаплогрупе постоје у овом "племену".

- Бијељац, Ђурђевдан, Дрвар. Бијељци су велики род из околине Дрвара. Почетком 20. века их је било чак 26 кућа у Љесковици крај Дрвара. Некако су повезани са породицом Шешум, која такође слави Ђурђевдан. Даље порекло Бијељаца сеже до Герзова.


Родови Динарик Север:

- Кучуккилавуз, муслиман, Бихаћ. Најсличније хаплотипове поседују неке српске породице из северне Далмације, Лике и са Кордуна.

- Родић, Св. Арханђел, Каменица (Дрвар). Велики крајишки род Родић-Стојсављевић. Било их је у северној Далмацији, Лици и Босанској Крајини. У Босанску Крајину долазе углавном после окупације. Сви имају веома јаку свест о заједничком пореклу и славе исту славу, Арханђела Михаила.

Као најдаљу старину наводе Македонију, а у предањима се често помиње и Херцеговина као етапна станица.

- Ћирић, Марићка, Св. Пантелија

- Паројчић, Никољдан, Грахово. Паројчићи су пореклом Далмације. Има Паројчића Никољштака и у околини Ливна, такође пореклом из Далмације.


И2а Динарик:

- Чеко, Ђурђевдан, Грахово. Породица Чеко је пореклом са Грахова. Огранак су чувеног рода Принципа. Од ових Принципа је и славни Гаврило Принцип.Мулабдић, муслиман, Јајце (23andMe)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #4 послато: Децембар 26, 2015, 03:45:50 поподне »
Родови I1
- Бомештар, Ђурђевдан, Бањани (Крупа). Ова породица у Босанску Крајину долази из Лике. Припадају добро познатом и генетски дефинисаном роду Дробњака/Новљана (подграна I1-P109). Чак им је и слава дробњачка, што може бити и случајност.


- Мацура, Аранђеловдан, Доњи Јеловац (Дубица). Ова породица је повезана са далматинским Мацурама I1 Z63. Из Далмације (или Лике) су највероватније и дошли у Поткозарје.

Према BIGY резултатима, заједнички предак крајишких и далматинских Мацура живео је пре око 1000 год. Према Y-STR прорачуну време до заједничког претка не прелази 500 год. Видећемо шта је тачније када се одраде додатне анализе.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #5 послато: Децембар 26, 2015, 05:19:25 поподне »
Родови J1
- Максимовић - Шепа, Св. Никола, Кнежица (Дубица). Ова породица у Босанску Крајину долази из Лике. Највероватније из Велике Попине (Грачац).

- Радонићи, Св. Никола, Доња Јутрогошта (Дубица). Радонићи су, по свему судећи, из Далмације, или Лике, доселили у Босанску Крајину.

Постоји вше сродних J1 породица на једном уском простору. Даља старина овог рода сеже до Херцеговине где, у околини Стоца, постоји идентичан хаплотип (Ружић).

- Бабићи, Бијаковац (Дубица). Нема маркера (резултат са 23andMe), али је тестирани PF7263 +.

- Кочићи, Ђурђевдан, Стричићи, заселак Кочићи (Бања Лука). Из овог места је родом и чувени Петар Кочић.


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #6 послато: Децембар 26, 2015, 05:46:22 поподне »
Родови R1b
- Миљевић, Св. Стеван, Јелашиновци (Сански Мост)

Иако је ово једини род R1b из Босанске Крајине, треба напоменути да је у питању велико племе Трњинић-Миљевић-Роквић. Сви славе Св. Стевана, а има их и по Лици и северној Далмацији. Сматра се да им је старије презиме било Добројевић, или Добријевић.

Ове породице иначе чувају веома лепа предања о пореклу.

Према једном предању, пореклом су од три сестре, према другом, од три одиве јаких родова, а по трећем од неког Радана Озгорастовића из Херцеговине. За претка Миљевића веле да се женио "с вилом".

Уочљиво је да су њихова презимена заиста махом матронимичка.

Од ових Роквића (Петровац) је и познати певач, Маринко Роквић.Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #7 послато: Децембар 26, 2015, 06:17:01 поподне »
Родови N
Подграна N1b

- Зубићи, Св. Јован, Купрес. Зубићи су један од бројнијих српских родова на Купресу у 19. и 20. веку. Почетком двадесетог века било их је у насељима: Мрђановци, Ново Село и Благај. Сви су истог корена а прво место њиховог насељења на Купресу су Мрђановци. Старије презиме - Малешевић.

Ван мреже Korisnik77

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #8 послато: Децембар 26, 2015, 06:23:43 поподне »
Do sada je se više puta pokazivalo da STR rezultati daju mnogo manje vremenske udaljenosti do zajedničkog pretka. Mada je i u jednom i u drugom slučajy u pitanju čista stohastika, ja bih se ipak radije oslonio na snp model. Kod Str analize je tesko reci kad je doslo do povratnih mutacija. Pa tako moze izgledati da je izmedju dva uzorka 5 razlika na str markerima, a ako je npr samo jedan marker imao povratnu mutaciju to više nije 5 već sedam razlika. Kod snp modela se to ne može desiti. S druge strane nikada ne znamo ni to kada ce doci do stvaranja novog snp-a. Npr kod Ruddenklau neki dan smo mogli vidjeti da je ispod ZS4440 imao 25 jedinstvenih snpova, dok je morej imao 21. Znači da je kod prvog nastanak novih snpova išao 20% brže. Samo na osnovu toga se može reći da npr.udaljenost izmedju te dvije grane Macura nije 1000 već možda 800 godina. U pitanju je čista vjerovatmoća. Nikada se ovi rezultati ne mogu uzimati sa sigurnošću manjom od 200-300god.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #9 послато: Децембар 26, 2015, 07:07:25 поподне »
Родови J2b
- Лакићи, Томиндан, Горње Соколово (Кључ). Ова породица са Змијања негује предање о пореклу из Херцеговине (Требиње).

- Лакићи, Томиндан, Горњи Карајзовци (Градишка). Нема сумње да је у питању огранак горепоменутих Лакића. Иста слава и генетско поклапање 11/12.

- Новаковићи, Св. Никола, Кршље (Нови Град). Новаковићи у Босанску Крајину долазе у 18. и 19. веку преко Далмације (део вероватно и преко Лике). Даља старина - Херцеговина.

- Дејановићи, Св. Јован, Прусци (Нови Град). Милан Карановић не помиње Дејановиће са овом славом, већ само оне који славе Ђурђевдан. Ови Дејановићи би могли бити поркелом из Лике, где их има са истом славом (Јовањдан).

- Крљићи, Св Јован, Кљевци (Сански Мост). Нема података о пореклу Крљића. Карановић помиње само Крљиће Ђурђевштаке, пореклом од Штрбаца.

- Трикићи, Св. Вартоломеј, Трњинића Бријег (Дрвар). Трикићи су огранак великог рода Кецмана. 

- Кецман (Дајичићи), Св. Вартоломеј, Буковача (Петровац). Доселили давно, из Унца. Од ових Кецмана је и српски кошаркаш, Душан Кецман.Сви ове породице припадају истом роду, тј. подграни J2b M205. Заједнички предак ове крајишке групе живео је пре 700-900 година. Најсличнији хаплотипови (Српски днк пројекат) налазе се у Лици, СЗ Црној Гори и Шумадији.


Подграна J2b M241

- Париповић, Св. Лука, Гламоч 

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 647
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #10 послато: Децембар 26, 2015, 07:37:37 поподне »
Родови R1a
- Јагодићи, Никољдан, Градишка

Такође карпатско-далматински кластер. Имају рођаке на подручју Унца. Сродне су им још породице Ајдер, Баришић, Јолиновић, Ђукић, итд.

Петар Рађеновић је забележио више редања о њиховом пореклу ("од Дрине", "од Травника", од Ливна", "из Далмације"). На основу расположивих података, може се закључити да су крајеви око Ливна потенцијална матица овог рода.

Јагодићи у Српском днк пројекту имају поклапања углавном на западу некадашње СФРЈ (Лика, Кордун, Далмација)


- Панић, Доњи Подградци, Св. Алимпије


Била је расправа о Јагодићима племићима из Баната тј. из Вршца. Иако одавно живе у Банату према неким подацима Јагодићи воде порекло od Ливна и вероватно су далеки рођаци са овима из Градишке. Више о овој угледној породици: http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaji/clanci.119.html:565641-Uspon-porodice-Jagodic-od-Livna

 

Ван мреже Сремац

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 536
 • Y-DNK: I2-PH908>Y81557* / mtDNK: H11a5
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #11 послато: Децембар 28, 2015, 10:27:15 пре подне »

- Јагодићи, Никољдан, Градишка

Такође карпатско-далматински кластер. Имају рођаке на подручју Унца. Сродне су им још породице Ајдер, Баришић, Јолиновић, Ђукић, итд.

Петар Рађеновић је забележио више редања о њиховом пореклу ("од Дрине", "од Травника", од Ливна", "из Далмације"). На основу расположивих података, може се закључити да су крајеви око Ливна потенцијална матица овог рода.

Јагодићи у Српском днк пројекту имају поклапања углавном на западу некадашње СФРЈ (Лика, Кордун, Далмација)
Јагодића има у Подрињу, тачније Јадру око Лознице и углавном су из Бадање, села на Церу (не знам тачно да ли је у питању Горња или Доња). Славе Ђурђиц.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9718
 • I2a S17250 A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #12 послато: Децембар 28, 2015, 10:55:42 пре подне »
Небојша, што даље иду ова истраживања и разултати днк тестирања, некако ми је све бистрија слика да су наши Ј2б М-205 потомци оне влашке групације које се у народним предањима Црне Горе и Херцеговине назива разним именима – Матаруге, Шпањи, Кричи, итд. Уклапа се по пореклу: Стара Херцеговина, Стара Црна Гора, Потарје.
Е, сад, даље порекло – старобалканско, блискоисточно, келтско...? Треба повезати све генетске и повесне резултате па доћи до неког сувислог одговора.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9718
 • I2a S17250 A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #13 послато: Децембар 28, 2015, 10:56:57 пре подне »
Иначе, имате ви припадници „годијељског“ рода од мене вееееелики „лајк“ због оне Кецманове тројке против Цибоне у Загребу ономад!  :D
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #14 послато: Децембар 28, 2015, 11:17:55 пре подне »
Небојша, што даље иду ова истраживања и разултати днк тестирања, некако ми је све бистрија слика да су наши Ј2б М-205 потомци оне влашке групације које се у народним предањима Црне Горе и Херцеговине назива разним именима – Матаруге, Шпањи, Кричи, итд. Уклапа се по пореклу: Стара Херцеговина, Стара Црна Гора, Потарје.
Е, сад, даље порекло – старобалканско, блискоисточно, келтско...? Треба повезати све генетске и повесне резултате па доћи до неког сувислог одговора.

Делује као разумно решење. Чини се да је овај кластер био присутан у неком крају који су населили Словени/Срби (не могу другачије да објасним зашто је присутан 99% код Јужних Словена). Да ли је то био простор данашње Црне Горе? ...Сасвим могуће.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #15 послато: Децембар 28, 2015, 11:23:22 пре подне »
Иначе, имате ви припадници „годијељског“ рода од мене вееееелики „лајк“ због оне Кецманове тројке против Цибоне у Загребу ономад!  :D

Нисам "гробар", али свака част. :)

<a href="https://www.youtube.com/v/_sGWEobtiAM" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/_sGWEobtiAM</a>


Чувени коментар са ХРТ-а :)

<a href="https://www.youtube.com/v/hc1jhg33KmE" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/hc1jhg33KmE</a>

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9718
 • I2a S17250 A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #16 послато: Децембар 28, 2015, 11:47:13 пре подне »
Чувени коментар са ХРТ-а :)

"Не можемо ништа за једну секунду, то могу само Срби!"
Ха, ха, ха !
Ово су антологијски снимци!
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 775
 • shí shì qiú shì
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #17 послато: Децембар 28, 2015, 12:58:09 поподне »
Небојша, што даље иду ова истраживања и разултати днк тестирања, некако ми је све бистрија слика да су наши Ј2б М-205 потомци оне влашке групације које се у народним предањима Црне Горе и Херцеговине назива разним именима – Матаруге, Шпањи, Кричи, итд. Уклапа се по пореклу: Стара Херцеговина, Стара Црна Гора, Потарје.
Е, сад, даље порекло – старобалканско, блискоисточно, келтско...? Треба повезати све генетске и повесне резултате па доћи до неког сувислог одговора.
што се тога тиче, највише што се може урадити је да се тестирају људи са презименима Кричка, Матаругић, Букумирић, Шпањић, Шпановић и сличним.

Мада ни то не мора ништа да гарантује јер знамо да су се често презимена давала по надимачком принципу. Тако нпр. имамо наше људе са презименом Арнаут и словенским лозама

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9718
 • I2a S17250 A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #18 послато: Децембар 28, 2015, 01:35:12 поподне »
Имало би ту да се пробере још неких родова, нарочито из источне Херцеговине (Пива, Бањани, Дробњак, Матаруге) и Полимља, па и Катунске нахије и Бјелопавлића, за која постоји опште уверење да су стариначког порекла. Уз њих и ове које си побројао, а којима презимена указују на порекло, могао би се направити један леп пресек.

Мада, велики је то посао. Треба наћи представнике свих тих родова, па још обезбедити средства...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #19 послато: Децембар 28, 2015, 01:44:12 поподне »
што се тога тиче, највише што се може урадити је да се тестирају људи са презименима Кричка, Матаругић, Букумирић, Шпањић, Шпановић и сличним.

Мада ни то не мора ништа да гарантује јер знамо да су се често презимена давала по надимачком принципу. Тако нпр. имамо наше људе са презименом Арнаут и словенским лозама

То је тачно. Имамо Арнауте R1a, Радуловиће I2a, затим неке родове из Матаруга такође I2a. У Херцеговини имамо Шаренце R1a, а њихов огранак су Парежани. За Парежане се такође верује да су староседеоци.

Има вероватно још пуно оваквих примера, тј. презимена која су по Y-DNA словенског порекла, а имају влашки корен. Има и обрнутих случајева, наравно.

Ову групу можемо везати за шири простор ЦГ, а као нека матица намеће се област Мораче и Катунске нахије.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #20 послато: Јул 28, 2016, 09:14:36 поподне »
Најновији пресек

Босанска Крајина (Срби, Хрвати и муслимани, узорак 61)

I2a
R1a
J2b
E1b
J1c
I1
R1b
N1b
Статистика:

Хаплогрупа I2a (17) - 27.87%
I2a Динарик Север (4) - 5.56%

Хаплогрупа R1a (15) - 24.60%
R1a M458 (6) - 9.84%

Хаплогрупа J2b (10) - 16.39%
Ј2b M205 (7) - 11.48%

Хаплогрупа E1b (8 ) - 13.11%

Хаплогрупа J1 (6) - 9.84%

Хаплогрупа I1 (3) - 4.92%

Хаплогрупа R1b (1) - 1.64%

Хаплогрупа N1b (1) - 1.64%


Проценат хаплогрупе I2a је у Босанској Крајини изгледа нешто нижи од српског просека. Разлог је вероватно повишен проценат хаплогрупа R1a, J2b и J1.

Хаплогрупа R1a очекивано бележи висок проценат због географског положаја Крајине, тј .старих породица са простора западне Босне. Припадници E1b, J2b и J1 су у готово 90% случајева досељеници са југа и међу њима је уједно и највише православаца.

Ако погледамо генетску слику Босанске Крајине, стиче се утисак да тамошње становништво представља микс "старијег" становништва Босне и досељеника из Старе Херцеговине.


I2a DS (11)

Бајић
Бијељац
Јерковић
Кецман
Прошић
Мршић
Полић
Шобот
Алишић (м)
Пезић (м)
Мартиновић (к)

I2a Dinaric (2)

Чеко
Мулабдић (м)

I2a DN (4)

Паројчић
Родић
Ћирић
Кучуккилавуз (м)

R1a Z280 и остали (9)

Богдановић
Гаврић
Грбић
Јањетовић
Панић
Шљивар
Шкргић (м)
Ага (м)
Раштегорац (к)

R1a M458 (6)

Бурсаћ
Вујатовић
Зељковић
Злојутро
Кецман
Бешлагић (м)

E1b (8 )

Божић
Војиновић
Вукић
Ђукић
Кецмановић
Кртинић
Рачић
Нишић

J2b M205 (7)

Дејановић
Кецман
Крљић
Лакић
Лакић
Новаковић
Трикић

J2b M241 (3)

Париповић
Умићевић
Бурзић (м)

J1 (6)

Бабић
Јаковић
Кочић
Максимовић
Мисаљвић
Радонић

I1 (3)

Бомештар
Мацура
Шиљдедић (м)

R1b (1)

Миљевић

N1b (1)

Зубић


Извор:

- Српски днк пројекат
- 23andMeВан мреже Бомештар Војислав

 • Гост
 • *
 • Поруке: 12
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #21 послато: Август 10, 2016, 04:18:47 поподне »
Родови I1
- Бомештар, Ђурђевдан, Бањани (Крупа). Ова породица у Босанску Крајину долази из Лике. Припадају добро познатом и генетски дефинисаном роду Дробњака/Новљана (подграна I1-P109). Чак им је и слава дробњачка, што може бити и случајност.
Ми знамо да смо старином из Старе Херцеговине,али нисмо знали место одакле смо прешли у Лику. Презиме је уствари чин или звање под којим су се пријавили 1791 год. приликом преласка у Крајину у село Бањане.те је тако настало презиме.  Слава није мењана и одувек је Ђурђевдан.


- Мацура, Аранђеловдан, Доњи Јеловац (Дубица). Ова породица је повезана са далматинским Мацурама I1 Z63. Из Далмације (или Лике) су највероватније и дошли у Поткозарје.

Према BIGY резултатима, заједнички предак крајишких и далматинских Мацура живео је пре око 1000 год. Према Y-STR прорачуну време до заједничког претка не прелази 500 год. Видећемо шта је тачније када се одраде додатне анализе.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #22 послато: Децембар 29, 2016, 10:04:14 пре подне »
Срби из Босанске Крајине, узорак 57

I2a Dinaric (15)

Dinaric
Чеко

Dinaric North
Паројчић
Родић
Травар
Ћирић

Dinaric South
Бајић
Бијељац
Јерковић
Кецман
Мршић
Прошић
Полић
Шобот
Ћутковић
Мазалица

R1a (13)

M458
Бурсаћ
Зељковић
Злојутро
Кецман

Z280
Панић
Шљивар
Богдановић
Грбић
Јагодић
Јањетовић
Петковић
Гаврић
Јелић

J2b (10)

M205
Дејановић
Кецман
Крљић
Лакић
Лакић
Новаковић
Трикић

M241
Париповић
Умићевић
Шевић

E1b (8 )

Божић
Војиновић
Вукић
Ђукић
Кецмановић
Кртинић
Рачић
Нишић (23andMe)

J1 (5)

Кочић
Радонић
Шепа
Бабић (23andMe)
Мисаљевић (23andMe)

N1a (2)

Малешевић
Зубић (23andMe)

I1 (2)

P109
Бомештар
Z63
Мацура

Ј2а (1)

M67
Адамовић

R1b (1)

Миљевић


I2a - 26.32%
R1a - 22.81%
J2b - 17.54%
E1b - 14.03%
J1 - 8.77%
N1a - 3.51%
I1 - 3.51%
R1b - 1.75%
J2a - 1.75%


Вујатовић R1a M458 и Јаковић J1c лако могу бити пореклом из Крајине, с обзиром да се код Срба из БиХ ово презиме јавља само на тим "западним" странама, али нема потврде.

За сада је у Крајини мртва трка између I2a/R1a и E1b/J. :)

I2a + R1a = 49.13%
E1b + J = 42.09%

Ван мреже роквић

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 170
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #23 послато: Јануар 21, 2017, 11:59:25 поподне »
Ево ме! Отуда сам дајте варијанту да се и ја тестирам, чујем да је и на нас напокон дошао ред  :D .
бити Србин је светиња

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #24 послато: Март 22, 2017, 11:19:04 пре подне »
I2a DS (9)

Јерковић, Петровдан, Суваја
Бијељац, Ђурђевдан, Дрвар
Мршић (Ђурђевдан?), Приједор
Прошић, Вартоломеј, Лушци Паланка
Кецман, Вартоломеј, Скакавац

Бајић, Стевањдан, Дрвар
Полић, Никољдан, Лилић
Ћутковић, Ђурђевдан, Кола
Мазалица, Јовањдан, Суваја

I2a DN (4)

Ћирић, Св. Пантелија, Марићка
Паројчић, Никољдан, Грахово
Травар, Марковдан, Роре
Родић, Аранђеловдан, Каменица

I2a Dinaric (4)

Шобот, Митровдан, Сански Мост
Чеко, Ђурђевдан, Грахово
Мајкић (Ђурђевдан?), 23andMe
Петковић, Јовањдан, Дрвар, извор?

"Болдоване" су породице које су део истог рода у днк пројекту.Ако се не варам, Шобот је раније био у оквиру I2a DS? Мајкића са 23andMe (БиХ) сам ставио у Крајину, зато што се ово презиме код Срба из БиХ јавља искључиво на том простору. Матица је некадашње село Мајкићи близу Кључа. Има додуше и нешто хрватских породица са овим презименом, али су такође пореклом из западне Босне.

Изгледа да је најгушћа концентрација I2a на потезу Грахово-Дрвар.


Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #25 послато: Март 22, 2017, 03:39:01 поподне »
Изгледа да је Босанска Крајина област једним од највиших ако не и највишим процентом Р1а, кад су српски кртајеви у питању.  Врло интересантно да је проценат Р1а и И2а Дин у Босанској Крајини скоро изједначен,  што није случај у другим српским крајевима где је И2а Дин јача од Р1а.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #26 послато: Март 22, 2017, 04:30:11 поподне »
R1a Z280 (9)

Панић, Св. Алимпије, Горњи Подградци
Шљивар, Св. Алимпије, Добро Село

Богдановић, Срђевдан, Јелићка
Грбић, Срђевдан, Рачић
Медић, Ђурђевдан, Мартин Брод

Јањетовић, Јовањдан, Бања Лука
Петковић, Стевањдан, Каоци
Јелић, Марковдан, Кремна
Гаврић, Марковдан, Јошавка


R1a M458 (5)

Бурсаћ, Ђурђевдан, Дољани
Зељковић, Ђурђевдан, Палучци

Злојутро, Никољдан, Горњоселци
Кецман, Св. Вартоломеј, Дринић
Вујатовић, БиХ
Вујатовић је убачен у Крајину зато што се ово презиме 1882. године помиње искључиво у Босанској Крајини и то у градишком и дубичком округу, као и у околини Грахова.

За разлику од I2a, хаплогрупа R1a се у Крајини среће и ка источним и северним границама области.

Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1846
 • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #27 послато: Март 22, 2017, 04:34:20 поподне »
Живео Небојша наш најбољи картограф на форуму! :) Свака част!  :)  Увек радо гледам постављене мапе.  :)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #28 послато: Март 22, 2017, 04:37:12 поподне »
Живео Небојша наш најбољи картограф на форуму! :) Свака част!  :)  Увек радо гледам постављене мапе.  :)

Хехе, хвала Серђо. Какав картограф, то се мало играм у пејнту. :)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #29 послато: Март 22, 2017, 05:01:45 поподне »
Исправка - уместо Дринић (име села), уписано презиме Кецман

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #30 послато: Март 22, 2017, 05:14:31 поподне »
J2b M205 (7)

Дејановић, Јовањдан, Прусци
Кецман, Св. Вартоломеј, Буковача
Крљић, Јовањдан, Кљевци
Лакић, Томиндан, Горње Соколово
Лакић, Томиндан, Горњи Карајзовци
Новаковић, Никољдан, Кршље
Трикић, Св. Вартоломеј, Трнинић Бријег


J2b M241 (3)

Шевић, Св. Лука, Дервиши
Париповић, Св. Лука, Гламоч

Умићевић, Аранђеловдан, РудицеВан мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #31 послато: Март 22, 2017, 07:02:20 поподне »
E1b (9)

Ђукић, Михољдан, Средице
Кртинић, Јовањдан, Медено Поље
Вајагић, Аранђеловдан, Добросело
Вукић, Сански Мост
Војиновић, Јовањдан, Приједор

Божић, Томиндан, Босанска Крајина
Рачић, Илиндан, Бања Лука
Кецмановић, Вартоломеј, Бања Лука
Нишић, Јовањдан, Јајце (23andMe)Код Божића (Св. Тома) не постоји место порекла. У Крајини је Божића са овом славом било највише на Змијању. Чини се да им је то и матица.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #32 послато: Март 22, 2017, 07:19:22 поподне »
J1 (6)

Радонић, Никољдан, Доња Јутрогошта
Шепа, Никољдан, Кнежица
Кочић, Ђурђевдан, Кочићи
Јаковић (Стевањдан?)
Бабић, Бијаковац (23andMe)

Мисаљевић, Јевтимијевдан, Босанска Дубица (23andMe)Код Јаковића J1c у днк пројекту стоји само "Босна". Међутим, једини Јаковићи који се помињу крајем 19. века јесу они из околине Герзова, слава Св. Стеван.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #33 послато: Март 23, 2017, 03:39:26 поподне »
I1-P109 (1)

Бомештар, Ђурђевдан, Бањани

I1-Z63 (1)

Мацура, Аранђеловдан, Доњи Јеловац

N1a (2)

Малешевић, Јовањдан, Гламоч
Зубић, Јовањдан, Благај (23andMe)


R1b (1)

Миљевић, Стевањдан, Јелашиновци

J2a (1)

Адамовић, Јовањдан, Сански Мост


Ван мреже Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 873
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #34 послато: Март 23, 2017, 05:38:26 поподне »
Срби у Босанској Крајини су баш генеалошки дивергентна популација, никад не бих очекивао оволики број солидно заступљених хаплогрупа. Али одакле код наших сународника семитска Ј1 хаплогрупа? Арапи чак ни у доба Османлија нису долазили на Балкан, они су увијек зазирали од Турака и презирали су их сматрајући да исламски хилафет мора бити под њиховом командом.
Једино што ми пада на памет је да Ј1 код Срба у Босанској Крајини можда потиче од неких асимилованих Јевреја.

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1849
 • G2a-FT221531
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #35 послато: Март 23, 2017, 05:40:42 поподне »
Срби у Босанској Крајини су баш генеалошки дивергентна популација, никад не бих очекивао оволики број солидно заступљених хаплогрупа. Али одакле код наших сународника семитска Ј1 хаплогрупа? Арапи чак ни у доба Османлија нису долазили на Балкан, они су увијек зазирали од Турака и презирали су их сматрајући да исламски хилафет мора бити под њиховом командом.
Једино што ми пада на памет је да Ј1 код Срба у Босанској Крајини можда потиче од неких асимилованих Јевреја.
За препоруку тема http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=833.0
Ј1 није семитска хаплогрупа, самим тим и гране присутне код нас нису семитског порекла, превасходно мислим на Синобад-Шепа-Радонић грану PF7263, о којој више можеш прочитати на теми чији сам линк поставио.
Када би се сви бавили својим хаплогрупама као што је то урадила Ј1 екипа са форума, где би нам био крај. :)
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #36 послато: Март 23, 2017, 06:38:39 поподне »
Срби у Босанској Крајини су баш генеалошки дивергентна популација, никад не бих очекивао оволики број солидно заступљених хаплогрупа. Али одакле код наших сународника семитска Ј1 хаплогрупа? Арапи чак ни у доба Османлија нису долазили на Балкан, они су увијек зазирали од Турака и презирали су их сматрајући да исламски хилафет мора бити под њиховом командом.
Једино што ми пада на памет је да Ј1 код Срба у Босанској Крајини можда потиче од неких асимилованих Јевреја.

Јесте да је узорак мали (62), али с обзиром на неку врсту изолованости, може се јавити нешто другачија генетска слика. Исто важи за Србе из некадашње Војне крајине.

I2a - 27.4%
R1a - 22.6%
J2b - 16.1%
E1b - 14.5%
J1 - 9.7%
I1 - 3.2%
N1a - 3.2%
R1b - 1.6%
J2a - 1.6%

Тренутно се чини да поједине хаплогрупе у Крајини на неки начин смањују проценат I2a, која се код Срба углавном креће 30-35%. Ту пре свега мислим на висок проценат R1a (која је притом и прилично разноврсна), а посебно J2b и J1.

Због потенцијалне матице на простору Херцеговине, као и везе са далматинским Синобадима, Босанска Крајина може бити српска област са највише J1. Занимљиви су ови J2b2-M241 са простора западне Босне. И на оном анонимном истраживању за Србе из РС J2b2 прелази 2%.

Што се "родова" тиче, I2a DS чини 14.5% (мада и у оквиру ње сигурно има неколико подела), R1a-Z280 такође 14.5%, од тога Y2613 4.8%, затим следи J2b1-M205 11.3%, па R1a-M458 са 8.1%, исто као и J1-PF7263, N-P189.2 3.2% и J2b2-M241>PH1602 3.2%, итд.

Видећемо како ће изгледати генетска слика Крајине када узорак буде већи. Ко прати мајско тестирање може видети да се тренд не мења пуно, односно да исте подгране настављају да "излазе" у тој области.


Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 658
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #37 послато: Март 23, 2017, 08:52:08 поподне »
J1 (6)

Радонић, Никољдан, Доња Јутрогошта
Шепа, Никољдан, Кнежица
Кочић, Ђурђевдан, Кочићи
Јаковић (Стевањдан?)
Бабић, Бијаковац (23andMe)

Мисаљевић, Јевтимијевдан, Босанска Дубица (23andMe)Код Јаковића J1c у днк пројекту стоји само "Босна". Међутим, једини Јаковићи који се помињу крајем 19. века јесу они из околине Герзова, слава Св. Стеван.
Поред Јаковића у парохији Гезово, 1882. године, били су и Јаковићи у Радосавској код Бањалуке, Тимарска област, чија је слава Јовањдан, а спомињу Ћириловдан. Нажалост, у Шематизму, ово презиме се не спомиње, а самим тиме ни Ђорђе Јањатовић, у књ.  Презимена Срба у БиХ, препис Шематизма.
Ово је стара породица у овоме крају.  То се може видјети и у црквеним књигама парохије Јелићка, гдје се све до 1914. године, спомињу као Јаков'ћи, или Јаковићи, а од Првог рата као Јаковљевићи, и све до данас. Старо презиме Јаков'ћ, још се може чути код старијих особа у овоме као и сусједним селима Тимарске области.

Ван мреже Be like Bill

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 831
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #38 послато: Март 23, 2017, 09:02:23 поподне »
Срби у Босанској Крајини су баш генеалошки дивергентна популација, никад не бих очекивао оволики број солидно заступљених хаплогрупа. Али одакле код наших сународника семитска Ј1 хаплогрупа? Арапи чак ни у доба Османлија нису долазили на Балкан, они су увијек зазирали од Турака и презирали су их сматрајући да исламски хилафет мора бити под њиховом командом.
Једино што ми пада на памет је да Ј1 код Срба у Босанској Крајини можда потиче од неких асимилованих Јевреја.

Askurđel je verovatno radio za rimsku vojsku, a Hercegovke su i tad, kao i sad, volele oficire :)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #39 послато: Март 24, 2017, 09:04:14 пре подне »
- Ђукићи, Михољдан, Средице, Кључ. Средице се налазе у општини Рибник. У Рибнику нема Ђукића, али постоји велика група родова која слави ретку славу Михољдан.

У питању су Вулини и њихови огранци, Џакићи и Јевтићи. На Змијање су дошли из Далмације. Старије презиме је гласило Кењало.

Нема сумње да су Ђукићи некако повезани са породицом Вулин.

Ову групу родова (Иванчевић-Дакић-Кењало-Вулин, слава Михољдан) помиње и Милан Карановић у својој студији "Поуње у Босанској Крајини". Према Карановићу, овај род је "староседелачки" (то значи да су у Поуње дошли са Змијања, или су само проселили кроз Далмацију, али то и не помињу).

Поред Кењала, помињу се још неке породице/презимена. У Питању су Дакићи (Џакићи?), Ћопићи, Мирићи, Иванчевићи, итд.

Од ових Ћопића је и Бранко Ћопић, чувени српски књижевник, родом из Хашана (Крупа).


Видех на FTDNA један резултат који може бити занимљив за овај род. А. Ћопић, хаплогрупа E-M35. Сачекаћемо потврду у виду маркера.

Ван мреже Rimidalv

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 491
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #40 послато: Март 24, 2017, 09:16:29 пре подне »
Мени се чини да сам видео код тестираног Мирића овде исту хаплогрупу.

Моја је И2а динарик југ, а такође славим Михољдан.
У априлском тестирању ће бити најмање још један Иванчевић (додуше из Лике), тако да ћемо добити јаснију слику.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5283
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #41 послато: Март 24, 2017, 09:46:10 пре подне »
Видех на FTDNA један резултат који може бити занимљив за овај род. А. Ћопић, хаплогрупа E-M35. Сачекаћемо потврду у виду маркера.

Нe мoгу дa ce ceтим гдe и кaкo, aли чини ми ce дa cмo Ћoпићa дoвoдили у вeзу ca Чoпићимa-Tapcким Никшићимa. Oвaj peзултaт би oбopиo ту тeзу...

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #42 послато: Март 24, 2017, 09:50:40 пре подне »
Мени се чини да сам видео код тестираног Мирића овде исту хаплогрупу.

Моја је И2а динарик југ, а такође славим Михољдан.
У априлском тестирању ће бити најмање још један Иванчевић (додуше из Лике), тако да ћемо добити јаснију слику.

Ко је Мирић E1b, не сећам се да смо га помињали?:)

Нe мoгу дa ce ceтим гдe и кaкo, aли чини ми ce дa cмo Ћoпићa дoвoдили у вeзу ca Чoпићимa-Tapcким Никшићимa. Oвaj peзултaт би oбopиo ту тeзу...

Не би требало да постоји веза. Ово су крајишки родови који славе Михољдан. И међу слављеницима ове славе у Крајини има више хг, као што рече Иванчевић, али рекао бих да главнину чини E1b.

Ван мреже Rimidalv

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 491
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #43 послато: Март 24, 2017, 10:20:42 пре подне »
Покушавам да пронађем управо, преко претраге нисам ништа нашао.

Знам да сам видео да се помињу и Мирић и та хаплогрупа, пошто је моја теорија да Иванчевићи немају везе са тим родовима сем што имају исту Славу и управо је тај резултат био потврда тога.

Ван мреже Rimidalv

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 491
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #44 послато: Март 24, 2017, 12:36:03 поподне »
Нисам успео да пронађем, ипак је у питању Ђукић који се овде наводи. Видим да се Мирић наводи ту такође, и не знам зашто сам себи увртео у главу да је то презиме.
Извињавам се на грешци.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #45 послато: Март 24, 2017, 02:23:32 поподне »
Управо сам добио информацију. Ови Ћопићи јесу из Крајине. Приједор, порекло - Лички Осик. Само још маркере да видимо.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #46 послато: Март 29, 2017, 07:17:31 поподне »
I2a DS (10)

Јерковић, Петровдан, Суваја
Бијељац, Ђурђевдан, Дрвар
Мршић (Ђурђевдан?), Приједор
Прошић, Вартоломеј, Лушци Паланка
Кецман, Вартоломеј, Скакавац
Бајић, Стевањдан, Дрвар
Полић, Никољдан, Лилић
Ћутковић, Ђурђевдан, Кола
Мазалица, Јовањдан, Суваја
Петковић, Јовањдан, Бунчевац

I2a DN (4)

Ћирић, Пантелија, Марићка
Паројчић, Никољдан, Грахово
Травар, Марковдан, Роре
Родић, Аранђел, Каменица

I2a (3)

Шобот, Митровдан, Сански Мост
Чеко, Ђурђевдан, Грахово
Мајкић (Ђурђевдан?), 23andMe


R1a Z280 (9)

Панић, Алимпије, Горњи Подградци
Шљивар, Алимпије, Добро Село
Богдановић, Срђевдан, Јелићка
Грбић, Срђевдан, Рачић
Медић, Ђурђевдан, Мартин Брод
Јањетовић, Јовањдан, Бања Лука
Петковић, Стевањдан, Каоци
Јелић, Марковдан, Кремна
Гаврић, Марковдан, Јошавка

R1a M458 (5)

Бурсаћ, Ђурђевдан, Дољани
Зељковић, Ђурђевдан, Палучци
Злојутро, Никољдан, Горњоселци
Кецман, Вартоломеј, Дринић
Вујатовић


E1b (11)

Ђукић, Михољдан, Средице, Кључ
Кртинић, Јовањдан, Медено Поље, Петровац   
Вајагић, Аранђеловдан, Добросело, Бужим
Вукић, Сански Мост
Војиновић, Јовањдан, Приједор
Божић, Томиндан
Рачић, Илиндан, Бања Лука
Кецмановић, Вартоломеј, Бања Лука
Нишић (Јовањдан?) Јајце, 23andMe
Ћопић, Михољдан, Приједор
Деура, Босанско Грахово


J2b M205 (7)

Дејановић, Јовањдан, Прусци
Кецман, Св. Вартоломеј, Буковача
Крљић, Јовањдан, Кљевци
Лакић, Томиндан, Горње Соколово
Лакић, Томиндан, Горњи Карајзовци
Новаковић, Никољдан, Кршље
Трикић, Св. Вартоломеј, Трнинић Бријег

J2b M241 (3)

Шевић, Св. Лука, Дервиши
Париповић, Св. Лука, Гламоч
Умићевић, Аранђел, Рудице


J1 (6)

Радонић, Никољдан, Доња Јутрогошта
Шепа, Никољдан, Кнежица
Кочић, Ђурђевдан, Кочићи
Јаковић (Стевањдан?)
Бабић, Бијаковац, 23andMe
Мисаљевић, Јевтимијевдан, Босанска Дубица, 23andMe


N1a (2)

Малешевић, Јовањдан, Гламоч
Зубић, Јовањдан, Благај, 23andMe


I1-P109 (1)

Бомештар, Ђурђевдан, Бањани

I1 Z63 (1)

Мацура, Аранђел, Доњи Јеловац


R1b (1)

Миљевић, Стевањдан, Јелашиновци


J2a (1)

Адамовић, Јовањдан, Сански Мост


Након Ћопића и Деуре из Грахова, E1b је престигла J2b у Босанској Крајини. :)

I2a - 26.6%
R1a - 21.9%
E1b - 17.2%
J2b - 15.6%
J1 - 9.4%
N1a - 3.1%
I1 - 3.1%
R1b - 1.6%
J2a - 1.6%


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #47 послато: Мај 15, 2017, 06:44:11 поподне »
По угледу на оно што је урадио корисник Висока Крајина на другој теми, тестирани Срби са простора Босанске Крајине:
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1CEIF-rtg_wm1fRoPSROs0yVa8xA&ll=44.57160429054747%2C16.804942549999964&z=9

Убачени су само тестирани из Српског днк пројекта (дакле са маркерима) и то они за које се са сигурношћу може рећи да потичу са простора Босанске Крајине.

Узео сам у обзир следеће границе, с тим да је најисточнија тачка општина Србац, која није на овом списку
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bosanska_Krajina

Тестирани Јаковић J1c и Вујатовић R1a по презименима лако могу бити из Крајине, али немамо потврду. Стога мислим да је боље, док не нађемо тачно место порекла, рачунати их у генералну слику Срба из БиХ/РС.

Божић E-V13 из Босанске Крајине није оставио место порекла, али је њихових презимењака са славом Томиндан било највише на простору Змијања. Једна од матица им је место Дујаковци, па су ту и смештени.

Тестирани Кецман R1b из Требиња убачен у околину Петровца, с обзиром да је у питању релативно касна сеоба, односно премештај током службе.

Извињавам се што сам неке хаплогрупе морао да спојим, нестало је простора зато што су поједине хг претходно издељене на више подграна.

Укупан број тестираних износи 68

Хаплогрупа I2a (21) - 30.9%
I2a-PH908 - 16.2%
I2a-CTS10228 - 10.3%
I2a - 4.4%
Хаплогрупа R1a (15) - 22.1%
R1a-Z280 - 16.2%
R1a-M458 - 5.9%
Хаплогрупа E1b (11) - 16.2%
E-V13 - 16.2%
Хаплогрупа J2b (10) - 14.7%
J2b-M205 - 10.3%
J2b-M241 - 4.4%
Хаплогрупа R1b (3) - 4.4%
R1b-U152 - 2.9%
R1b-BY611 - 1.5%
Хаплогрупа J1c (3) - 4.4%
J1-PF7263 - 4.4%
Хаплогрупа N (2) - 2.9%
N2-Y6503 - 2.9%
Хаплогрупа I1 (2) - 2.9%
I1-P109 - 1.5%
I1-Z63 - 1.5%
Хаплогрупа J2a (1) - 1.5%
J2a-M67 - 1.5%

Избацивањем тестираних са 23andMe највише је "изгубила" E-V13, пошто тамо постоји солидан број E1b резултата са овог подручја. Исто је са N2. На 23andMe постоје Зубић и Драгољевић из Босанске Крајине.

На основу овог узорка се може рећи да код Срба из овог дела РС/БиХ доминирају подгране попут I2-PH908, R1a-Z280, I2-CTS10228, J2b-M205, R1a-M458, итд. Наравно и E-V13, коју нисам поделио по подгранама.

Интересантно да и овде код Срба комбинација I2a/R1a износи нешто преко 50% (53%), док комбинација E/J2/R1b износи 36.8% што се поклапа са оном поделом коју је направио Милан на теми о старој днк. Овоме можемо додати и N2/J1 са 7.3% и I1 са 2.9%, која је овде ипак испод просека.
Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #48 послато: Јун 03, 2017, 02:47:51 поподне »
Након најновијег тестирања дванаесторице Крајишника, узорак за Босанску Крајину износи 81. Ово је уједно и област са највише тестираних у БиХ/РС (јавне базе), што је добро с обзиром да управо тамо живи највећи број Срба.

12 тестираних: I2a - 5, E-V13 - 3, R1a - 2, N2 - 2

Укупно Босанска Крајина (81):

I2a (26) - 32.1%
R1a (18) - 22.2%
E1b (14) - 17.3%
J2b (10) - 12.3%
N2 (4) - 4.9%
R1b (3) - 3.7%
J1 (3) - 3.7%
I1 (2) - 2.5%
J2a (1) - 1.2%

напомена: Арнаут N2 из Губера крај Ливна је урачунат у Крајину. Ово је мислим први Србин у днк пројекту из тих крајева (порекло Далмација). Генерално су ти крајеви и географски јако близу Гламоча, па мислим да није велика грешка уколико га урачунамо у Крајину.


Како је узорак за Босанску Крајину порастао, тако је порастао и проценат хаплогрупе I2a Dinaric. Приметан је велики скок са 25, 26% на 32-33%, што је близу неког просека за Србе.

Босанска Крајина би, ако је судити по резултатима из днк пројекта, могла бити српска област са највише R1a. На сасвим солидном узорку чак 22.2%. Притом постоји и велика разноврсност (Z280 и подгране низводно), што није случај у неким крајевима РС.

У неким нашим крајевима (днк пројекат) R1a се појављује спорадично, у неким стагнира или се не појављује уопште, али у Босанској Крајини излази у континуитету и то у великом броју.

Хаплогрупа E1b бележи сасвим солидан проценат на простору Крајине. Чини се на нивоу херцеговачког просека (тренутно стање у пројекту). Рекло би се да ће и овде бити најјаче заступљена старохерцеговачка струја Z5017 + PH1246. Треба подсетити и на веома висок проценат ове хг у Северној Далмацији (око 20%).

Хаплогрупа J2b може пасти још мало, али не верујем да ће ићи много испод 10%, с обзиром да се тренутно у Лици креће +15%, и то само подграна M205, док је у Босанској Крајини изгледа солидно заступљена и J2-M241>PH1602.

Хаплогрупа N2 прилази неком проценту који се већ среће код Срба из БиХ на истраживањима (+6%). С обзиром на јаку Лику, али и на велики број хаплотипова (јавне и анонимне базе), за очекивати је да ће проценат N2 бити још већи.

Хаплогрупа R1b је такође појачала у Босанској Крајини, и то пре свега кроз грану U152, мада је за очекивати и присуство BY611.

J1 стагнира мало на простору Крајине, али и даље се држи у оквиру херцеговачког просека, 3-4%. Још једна херцеговачка струја досељеника.

Код хаплогрупе I1 очекујем скок у међувремену, с обзиром да у Крајини постоје јаки родови I1-P109 (пример Карана). Присутна је и подграна Z63, пре свега у Далмацији, која је "дала" доста становништва Бос. Крајини.

Код J2a ће се временом појавити и "пјешивачки" кластер M92, с обзиром да је присутан у Лици. Да ли би проценти могли пуно да се промене у односу на тренутно стање, не бих могао да закључим. Могуће 2-3% укупно.


Погледаћу у наредном периоду стање бројности тестираних родова с почетка 20. века (стручна литература).


 

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #49 послато: Јул 06, 2017, 08:36:30 поподне »
Ако саберемо резултате из Српског днк пројекта и са 23andMe, узорак за Босанску Крајину сада износи 101.

I2a Dinaric (31) - 30.7%
R1a - (19) 18.8%
E1b - (18) 17.8%
J2b - (10) 9.9%
N2 - (8 ) 7.9%
R1b - (5) 5%
J1 - (5) 5%
I1 - (3) 3%
J2a - (1) 1%
I2-M223 (1) - 1%


Резултати без маркера (23andMe + остали)

I2a Dinaric
Црногорац, Поткозарје
Врбица, Бања Лука (порекло Црна Гора, 19. век)
Мајкић, БиХ

напомена: за Мајкића не постоји конкретно место порекла, али је презиме специфично и у БиХ је сконцентрисано искључиво на простору Крајине

E1b
Нишић, Јајце
Малићевић, Челинац
Деура, Босанско Грахово

N2
Зубић, Благај
Драгољевић, Купрес
Узелац, Рашиновац

J1
Мисаљевић, Бијаковац
Бабић, Дубица

R1a
Субашић, Гламоч

R1b
Добријевић, БиХ

I2-M223
Пралица, БиХ

напомена: Добријевић је из Босанске Крајине, али вероватно није из Јелашиновца, одакле је тестирани из днк пројекта (U152). Ових Добријевића је било у више места по Босанској Крајини.


Као и у остатку Крајине, генетска слика је јако слична неком општем српском просеку, са изузетком J2b и N2, које овде бележе јачи проценат. У Босанској Крајини и J1 одскаче од неког просека.

Занимљиво да су на једином анонимном истраживању за "западне" Србе (РС) ове две хг такође мало изнад српског просека. J2b тамо износи 6.2% (мало изнад српског просека), док N2 износи такође 6.2, што прилично одудара од неке слике Срба из источнијих крајева.
« Последња измена: Јануар 04, 2019, 09:46:25 поподне Небојша »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #50 послато: Јул 15, 2017, 04:30:24 поподне »
Није у питању баш Y-днк, али ево неких телесних и душевних особина становништва Босанске Крајине:
Извор: Крајина и Крајишници, Група аутора, 1968.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #51 послато: Септембар 25, 2017, 11:15:47 пре подне »
Општина Нови Град (некада Босански Нови) - генетска слика на основу пописа БиХ из 1991. године

плаво - I2-PH908
светлоплаво - I2-CTS10228
тамноплаво - I1-P109
наранџасто - R1a-Z280
светлонаранџасто - R1a-M458
тамнозелено - J2b-M241
светлозелено - J2b-M205Урачунао сам само тестиране породице и оне за које се са сигурношћу може рећи којој хаплогрупи припадају. Мада је то код Крајишника често непоуздано, тј. у оквиру једног рода има некада и више хаплогрупа, па сам максимално избегавао такве ситуације.

Као доминантни означени су они родови који чине већину у селу, или спадају међу јаче родове. Мали је број тестираних, али овакве мапе могу бити много прецизније од оних уопштених.

Када буде више тестираних, можемо одрадити и за веће регије, а и биће прецизније свакако.

Нисам знао да је породица Умићевић (J2b-M241) толико бројна на том простору. Често најбројнија породица у многим селима ове општине. Они су сврстани у род Родића према литератури, али ми се њихов распоред некако не уклапа у ту причу. Осим што их нема у околини Дрвара, где су Родићи-Стојсављевићи најбројнији, прилично су раширени на овом простору, што није случај са породицама које долазе из Лике након окупације (међу којима предњаче управо Родићи-Стојсављевићи).

 

Ван мреже Sergius

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 531
 • I2-PH908>Y109645
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #52 послато: Октобар 19, 2017, 11:18:36 пре подне »
Пошто је за Српски ДНК дан било доста тестираних из Крајине, може ли неки "апдејт", тј. нова мапа са локацијама тестираних?

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9345
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #53 послато: Октобар 19, 2017, 11:24:53 пре подне »
Пошто је за Српски ДНК дан било доста тестираних из Крајине, може ли неки "апдејт", тј. нова мапа са локацијама тестираних?

Може, али на пп за чланове, јер ми је спојена са другим картама. :)Ван мреже Sergius

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 531
 • I2-PH908>Y109645
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #54 послато: Октобар 19, 2017, 11:40:01 пре подне »
Нешто као ова мапа https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1CEIF-rtg_wm1fRoPSROs0yVa8xA&ll=44.72304260261268%2C17.508067549999964&z=10

само да се додају нови тестирани у међувремену. Не знам да ли додавати општине које обухвата Електрокрајина: Челинац, Котор Варош, Србац и Прњавор? Видим има Гаврић из Јошавке, Челинац, али нема Пашалића из Челинца. Имају двојица Српчана, онда би могао и Прњавор. Ћеркета је из Кадињана, лакташка општина, али нагиње Прњавору и Челинцу.

Ван мреже Sergius

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 531
 • I2-PH908>Y109645
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #55 послато: Октобар 19, 2017, 11:44:50 пре подне »
Мислим да би се могли убацити и однедавно јавно објављени резултати из САНУ тестирања Срба. Сад видим да у овој горе карти нема нових резултата послије Свјетског ДНК дана.

Било би интересантно склопити цијелу слику.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #56 послато: Октобар 19, 2017, 12:12:20 поподне »
Пошто је за Српски ДНК дан било доста тестираних из Крајине, може ли неки "апдејт", тј. нова мапа са локацијама тестираних?

Извињавам се, поптуно сам заборавио на ову карту Босанске Крајине, зато и није ажурирана. Откад нема mapbox-a и не правим овакве карте. Мислим да је он далеко испред програма MyMaps, по питању прегледности пре свега.

Што се тиче другог питања, да ли и ове из Челинца, Србца и Прњавора рачунати у Крајину, мислим да треба, зато што ће у супротном бити несврстани, пошто нису ни Средња Босна, ни Посавина. У Крајину се свакако могу урачунати по неким параметрима.

Што се неке унутрашње поделе тиче, ту би већ могли да се служимо оном картом штокавског наречја, где би простор Крајине био подељен на западнобосански поддијалекат и источнобосански ("врабаски") поддијалекат.

« Последња измена: Октобар 19, 2017, 12:27:55 поподне Небојша »

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #57 послато: Новембар 20, 2017, 08:55:21 пре подне »
Узорак 159

I2a Din (50)
Петковић  (Прекаја/Дрвар)
Млађеновић  (Прњавор)
Полић  (Лилић/Србац)
Милуновић  (Маглајани/Лакташи)
Кецман-Прошић  (Крња Јела/Босански Петровац)
Кецман-Сидић  (Скакавац/Босански Петровац)
Берић  (Приједор)
Мазалица  (В.Двориште/К.Дубица)
Мазалица  (Чађавица/Нови Град)
Мазалица  (Суваја/Босанска Крупа)
Цвијановић  (Д. Вијачани/Прњавор)
Томаш  (Штрпци/Прњавор)
Остић  (Средња Шњеготина/Челинац)
Шипрагић  (Кокори/Прњавор)
Кочић  (Стричићи/Бања Лука)
Ерцег  (Халапић/Гламоч)
Бранковић  (Липовац/Челинац)
Кудић  (Засеље/Котор Варош)
Слијепчевић  (Герзово/Мркоњић Град)
Јеж  (Г.Петровићи/Босанска Крупа)
Бајић  (Дрвар)
Родић  (Бара/Босански Петровац)
Вујмиловић  (Кадињани/Лакташи)
Јерковић  (Суваја/Босанска Крупа)
Ћутковић  (Кола/Бања Лука)
Кривокућа  (Стричићи/Бања Лука)
Гашић  (Матавази/Нови Град)
Врањеш  (Сански Мост)
Пашалић  (Челинац)
Шипка  (Драгочај/Бања Лука)
Травар  (Роре/Гламоч)
Дaљевић  (Грдановци/Сански Мост)
Паројчић  (Црни Луг/Босанско Грахово)
Ћирић  (Марићка/Приједор)
Родић  (Каменица/Дрвар)
Благојевић  (Дренова/Прњавор)
Врбица  (Бања Лука)
Узелац  (Марићка/Приједор)
Шобот  (Сански Мост)
Чеко  (Босанса Крајина)
Бијељац  (Дрвар)
Мршић  (Приједор)
Пиљагић  (Поткозарје/Бања Лука)
Јокић  (Нотпоље/Шипово)
Црногорац  (Поткозарје)
Пепић  (Бихаћ)
Крејић  (Србац)
Милановић  (Босански Петровац)
Поповић  (Бистрица)

R1a (31)
Матаруга  (Турјак/Градишка)
Богдановић  (Јелићка/Приједор)
Грбић  (Рачић/Бихаћ)
Кнежевић  (Бјелајско Поље)
Галић  (Босанско Грахово)
Јањетовић  (Г.Сводна/Нови Град)
Јањетовић  (Бања Лука)
Матић  (Голеши/Бања Лука)
Мудринић  (Г. Јеловац/Приједор)
Радујко  (Босанска Крајина)
Новаковић  (Крупа на Врбасу/Бања Лука)
Грубор  (Босански Петровац)
Гашић  (Приједор)
Мадић  (Мартин Брод)
Шљивар  (Босански Петровац)
Панић  (Г.Подградци/Градишка)
Јелић  (Кремна/Прњавор)
Вујатовић  (Босанска Крајина)
Драгаш  (Дрвар)
Кузмић  (Грабовац/Котор Варош)
Бурсаћ  (Дољани/Бихаћ)
Зељковић  (Палучци/Бихаћ)
Јањетовић  (Бистрица/Бања Лука)
Злојутро  (Горњоселци/Козарска Дубица)
Гаврић  (Јошавка/Челинац)
Кецман  (Дринић)
Петковић  (Каоци/Србац)
Јагодић  (Градишка)
Субашић  (Гламоч)
Танкосић  (В.Очијево/Дрвар)
Баук  (Тишковац/Дрвар)

E-V13 (26)
Божић  (Босанска Крајина)
Јазић  (Бања Лука)
Кецмановић  (Бања Лука)
Шашић  (Бјелај/Босански Петровац)
Гргић  (Вилуси/Градишка)
Радоја  (Подкрај/Гламоч)
Ступар  (Босанска Крајина)
Ђурђевић  (Стричићи/Бања Лука)
Војиновић  (Приједор)
Савић  (Бања Лука)
Ћопић  (Приједор)
Јагуз  (Шипово)
Ђукић  (Средице/Кључ)
Прерадовић  (В. Вијачани/Прњавор)
Прерадовић  (Г. Вијачани/Прњавор)
Вукајловић  (Криваја/Приједор)
Ћуп  (Босански Петровац)
Кртинић  (Медено Поље/Босански Петровац)
Ћеркета  (Кадињани/Лакташи)
Вулић  (Стратинска/Бања Лука)
Вукић  (Сански Мост)
Деура  (Босанско Грахово)
Вајагић  (Добросело/Бужим)
Малићевић  (Челинац)
Вокић  (Сански Мост)
Кустурић  (Г. Вијачани/Прњавор)

N (14)
Бањац  (Баре/Босански Петровац)
Драгосављевић  (Купрес)
Унчанин  (Ђукићи/Шипово)
Сакан  (Ђукићи/Шипово)
Малешевић  (Гламоч)
Зубић  (Благај)
Бундало  (Побрђани/Костајница)
Латиновић  (Врело/Цазин)
Узелац  (Рашиновац/Босански Петровац)
Арнаут  (Губер/Ливно)
Шушак  (Г. Мравица/Прњавор)
Миливојац  (Требовљани/Градишка)
Каран  (Купрес)
Келечевић  (Дрвар)

J2b (11)
Шевић  (Дервиши/Нови Град)
Париповић  (Гламоч)
Опачић  (Романовци/Градишка)
Новаковић  (Кршље/Нови Град)
Наранчић  (Гудавац/Босанска Крупа)
Трикић  (Трњинић Бријег/Дрвар)
Дејановић  (Прусци/Нови Град)
Лакић  (Горње Соколово)
Стојичић  (Убовића Брдо/Мркоњић Град)
Лакић  (Г. Карајзовци/Градишка)
Крљић  (Кљевци/Сански Мост)
Умићевић  (Рудице/Нови Град)

R1b (8)
Шестић  (Милосавци/Лакташи)
Гранула  (Г. Пискавица/Бања Лука)
Миљевић  (Јелашиновци/Сански Мост)
Кецман  (Босански Петровац)
Добријевић  (Јелашиновци/Сански Мост)
Трнинић  (Лакташи)
Крчмар  (Хотковци)
Качар  (Гламоч)

I1 (7)
Бомештар  (Бањани/Босанска Крупа)
Мацура  (Доњи Јеловац/Козарска Дубица)
Карановић  (В.Очијево/Бихаћ)
Карановић  (Бобољусци/Дрвар)
Карановић  (Рисовац/Босански Петровац)
Чекић  (Грбавци/Градишка)
Даљевић  (Дринић)

J1 (6)
Радонић  (Козарска Дубица)
Кочић  (Стричићи/Бања Лука)
Шепа  (Кнежица/Козарска Дубица)
Јаковић  (Босанска Крајина)
Бабић  (Бијаковац/Козарска Дубица)
Мисаљевић  (Козарска Дубица)

J2a (3)
Адамовић  (Сански Мост)
Самац  (Бањани/Босанска Крупа)
Будић  (Шолаји/Кнежево)

G2 (1)
Гајић  (Доњи Рибник/Рибник)

I2-M223
Пралица  (Дубица)

I2-S21825>L223
Солдат  (Кнежица/Дубица)


I2a Din - 31,5%

R1a - 19,5%

E-V13 - 16,4%

N - 8,8%

J2b - 6,9%

R1b - 5%

I1 - 4,4%

J1 - 3,8%

J2a - 1,9%

G2 - 0,6%

I2-M223 - 0,6%

I2-S21825>L223 - 0,6%


« Последња измена: Новембар 20, 2017, 09:00:19 пре подне Свевлад »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #58 послато: Новембар 20, 2017, 10:25:38 пре подне »
Хвала Свевладе за преглед. Ово је Босанска Крајина у најширем смислу. На оној теми о језичким зонама смо радили пресек за западни и источни део (око Врбаса) и рекло би се да постоје одређене разлике.

Додао бих само да немамо Радујке R1a тестиране. Претпоставка је да ће бити као и Бурсаћи R1a-M458, али не постоји никаква потврда, не знам одакле резултат овај.

Код E-V13 не постоје двојица Прерадовића.

Код J2b пише 11 тестираних, на списку се налази 12, а заправо их има 13 (ниси Кецмана урачунао).

Код N2a постоје двојица Латиновића, Петровац и Врело/Цазин.

За Јаковића J1 не знамо одакле је, мада јесу највеће шансе да је негде из Босанске Крајине (на основу података о тестираном).

Ван мреже Sergius

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 531
 • I2-PH908>Y109645
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #59 послато: Новембар 20, 2017, 10:41:13 пре подне »
Пошто сам видио да је урачунат Бањац, Бара, Босански Петровац који је DYS464=13-14-14-14, и сасвим извјесно N-P189.2, онда додати и Латиновића, Кленовац, Босански Петровац, који такође има ову комбинацију на том маркеру.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #60 послато: Новембар 20, 2017, 10:47:05 пре подне »
Хвала Свевладе за преглед. Ово је Босанска Крајина у најширем смислу. На оној теми о језичким зонама смо радили пресек за западни и источни део (око Врбаса) и рекло би се да постоје одређене разлике.

Додао бих само да немамо Радујке R1a тестиране. Претпоставка је да ће бити као и Бурсаћи R1a-M458, али не постоји никаква потврда, не знам одакле резултат овај.

Код E-V13 не постоје двојица Прерадовића.

Код J2b пише 11 тестираних, на списку се налази 12, а заправо их има 13 (ниси Кецмана урачунао).

Код N2a постоје двојица Латиновића, Петровац и Врело/Цазин.

За Јаковића J1 не знамо одакле је, мада јесу највеће шансе да је негде из Босанске Крајине (на основу података о тестираном).

Нашао сам податак да је Радујко R1a у резултатима са 23andme, али нема веза на укупном узорку колики је тренутно за Босанску Крајину један узорак је статистички само 0,3% тако да се ништа суштински не мења.

У табели СДК је уписан Дмитровић из Превршца код Костајнице R1a крсна слава Ђурђевдан, уписано је да је из РС.  Међутим на Википедији пише да је Превршац са хрватске стране тј. на Банији https://sr.wikipedia.org/wiki/Превршац тако да га нисам урачунао у статистику. 
« Последња измена: Новембар 20, 2017, 10:50:49 пре подне Свевлад »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #61 послато: Новембар 20, 2017, 12:16:46 поподне »
Нашао сам податак да је Радујко R1a у резултатима са 23andme, али нема веза на укупном узорку колики је тренутно за Босанску Крајину један узорак је статистички само 0,3% тако да се ништа суштински не мења.

Није битна процентуална заступљеност (мада се осети када неку хг која није није заступљена као E1b, I2а, или R1a "закинеш" за два) :), већ тачност података.

Радујко R1a не постоји на 23andMe. Поменуо сам га ја на теми "резултати без маркера", зато што се презиме помиње међу породичним презименима тестираног Добријевића R1b.

У табели СДК је уписан Дмитровић из Превршца код Костајнице R1a крсна слава Ђурђевдан, уписано је да је из РС.  Међутим на Википедији пише да је Превршац са хрватске стране тј. на Банији https://sr.wikipedia.org/wiki/Превршац тако да га нисам урачунао у статистику.

Дмитровић је са Баније колико знам, па треба исправити тај податак.


Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #62 послато: Новембар 20, 2017, 09:48:57 поподне »
Није битна процентуална заступљеност (мада се осети када неку хг која није није заступљена као E1b, I2а, или R1a "закинеш" за два) :), већ тачност података.

Радујко R1a не постоји на 23andMe. Поменуо сам га ја на теми "резултати без маркера", зато што се презиме помиње међу породичним презименима тестираног Добријевића R1b.

Дмитровић је са Баније колико знам, па треба исправити тај податак.

I2a-Din је значајно порасла у Босанској Крајини, у ранијим статистикама на мањем узорку се углавном кретала око 25-26%.

Приметан је и пораст E-V13 и N науштрб J2b рекао бих.   E-V13 и N су "разбили" J2b у Босанској Крајини :), сећам се ранијих статистика на мањем узорку да је J2b била око 16-17%, E-V13 је била слабија за пар процената а N је била на нивоу статистичке грешке.  Ево сад на већем узорку J2b паде на само 7%, E-V13 има сличан проценат као J2b на мањем узорку дакле око 16%, а N догура до солидних 9%. 

Убедљиво најјачи утисак ми је нагли пораст N хаплогрупе!   
« Последња измена: Новембар 20, 2017, 09:54:13 поподне Свевлад »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #63 послато: Новембар 20, 2017, 10:03:55 поподне »
I2a-Din је значајно порасла у Босанској Крајини, у ранијим статистикама на мањем узорку се углавном кретала око 25-26%.

Приметан је и пораст E-V13 и N науштрб J2b рекао бих.   E-V13 и N су "разбили" J2b у Босанској Крајини :), сећам се ранијих статистика на мањем узорку да је J2b била око 16-17%, E-V13 је била слабија за пар процената а N је била на нивоу статистичке грешке.  Ево сад на већем узорку J2b паде на само 7%, E-V13 има сличан проценат као J2b на мањем узорку дакле око 16%, а N догура до солидних 9%. 

Убедљиво најјачи утисак ми је нагли пораст N хаплогрупе!

Хаплогрупа N2 је генерално јака код Срба у Босни, а има је логично и по Крајини. Негде мање, негде више. Јасно је од почетка да је E-V13 јача од J2b, а не сећам се да је J2b била значајно изнад 10%.

И сада постоји значајна разлика између западне Босне и овог краја између Врбаса и Босне. Западно је I2a и даље испод 30%, а проценат ове хг у Крајини у глобалу дижу управо ови крајеви источно (што и није нека Крајина, реално гледано). :)

У сваком случају, остаје тај тренд као и у другим крајишким областима, прва три места углавном иста, док су јаче заступљене N2 и J2b. Хаплогрупе R1b, I1, G2a и остале, су углавном нешто испод српског просека.

 

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #64 послато: Новембар 20, 2017, 10:08:33 поподне »
Хаплогрупа N2 је генерално јака код Срба у Босни, а има је логично и по Крајини. Негде мање, негде више. Јасно је од почетка да је E-V13 јача од J2b, а не сећам се да је J2b била значајно изнад 10%.

И сада постоји значајна разлика између западне Босне и овог краја између Врбаса и Босне. Западно је I2a и даље испод 30%, а проценат ове хг у Крајини у глобалу дижу управо ови крајеви источно (што и није нека Крајина, реално гледано). :)

У сваком случају, остаје тај тренд као и у другим крајишким областима, прва три места углавном иста, док су јаче заступљене N2 и J2b. Хаплогрупе R1b, I1, G2a и остале, су углавном нешто испод српског просека.

Погледај овде (одмах на почетку) https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=886.0  у питању је Јул 2015, тад је J2b у Босанској Крајини достизала невероватних 18,2%.
« Последња измена: Новембар 20, 2017, 10:10:51 поподне Свевлад »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #65 послато: Новембар 20, 2017, 10:10:39 поподне »
Погледај овде (одмах на почетку) https://www.poreklo.rs/index.php?=886.0  у питању је Јул 2015, тад је J2b у Босанској Крајини достизала невероватних 18,2%.

J2b је била 18%, а N2a је била на нивoу "статистичке грешке" када је било 50 тестираних. Тада је и R1a била 25%. Сада је у глобалу тамо око 19%, а источно око 15%. У западном делу Крајине се међутим и даље врти око 20%.

Одрадили смо баш Синиша и ја пресек за западнокрајишки и "врбаски" поддијалекат, па се лепо могу видети разлике.
https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2216.200

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #66 послато: Новембар 20, 2017, 10:16:17 поподне »
J2b је била 18%, а N2a је била на нивoу "статистичке грешке" када је било 50 тестираних. Тада је и R1a била 25%. Сада је у глобалу тамо око 19%, а источно око 15%. У западном делу Крајине се међутим и даље врти око 20%.

Одрадили смо баш Синиша и ја пресек за западнокрајишки и "врбаски" поддијалекат, па се лепо могу видети разлике.
https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2216.200

Ево из Јуна 2017 на узорку од 81  https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=886.40  J2b је имала проценат од 12,3%.   

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #67 послато: Новембар 20, 2017, 10:30:32 поподне »
Ево из Јуна 2017 на узорку од 81  https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=886.40  J2b је имала проценат од 12,3%.

У западним деловима Босанске Крајине је и даље око 10%. Управо би ти западни делови Крајине, поред Лике, могли бити српска област са највише J2b-M102. Не знамо додуше стање на северу ЦГ, пошто није детаљно тестирана.

Док у Лици избија углавном J2b-M205, у Босанској Крајини имамо M205 и M241 и то чак са две подгране. Веома је раширен род Лучинштака, међу којима имамо и J2b-M241>PH1602. Такође, ту је и веома разгранат род Умићевића у Поуњу, па ће вероватно бити још ове подгране J2b2.

Чак је и на оном анонимном истраживању за БиХ Србе, где је тестирана и Бања Лука, J2b 6.2%. Дакле опет мало изнад неког српског просека.


Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #68 послато: Новембар 20, 2017, 10:37:46 поподне »
У западним деловима Босанске Крајине је и даље око 10%. Управо би ти западни делови Крајине, поред Лике, могли бити српска област са највише J2b-M102. Не знамо додуше стање на северу ЦГ, пошто није детаљно тестирана.

Док у Лици избија углавном J2b-M205, у Босанској Крајини имамо M205 и M241 и то чак са две подгране. Веома је раширен род Лучинштака, међу којима имамо и J2b-M241>PH1602. Такође, ту је и веома разгранат род Умићевића у Поуњу, па ће вероватно бити још ове подгране J2b2.

Чак је и на оном анонимном истраживању за БиХ Србе, где је тестирана и Бања Лука, J2b 6.2%. Дакле опет мало изнад неког српског просека.

Како тренутно стоји R1a западно од Врбаса односно у правој Босанској Крајини (без Србца, Прњавора, Челинца и Котор Вароши са околином)?

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #69 послато: Новембар 20, 2017, 10:50:45 поподне »
Како тренутно стоји R1a западно од Врбаса односно у правој Босанској Крајини (без Србца, Прњавора, Челинца и Котор Вароши са околином)?

Око 20%, окачих малопре. То се у принципу слаже са процентом у Лици и на Банији.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #70 послато: Децембар 08, 2017, 01:31:36 поподне »
Урадио сам статистику за праву Босанску Крајину, значи без Србца, Прњавора, Челинца, Котор Вароши, Кнежева, Јајца и Купреса са околином, дакле само оно што је западно линије Врбас-Виторог-Ливно.

I2a-Din (42)
Петковић  (Прекаја/Дрвар)
Шкрбић  (Прекај/Дрвар)
Стојановић  (Босански Петровац)
Балабан  (Врточе/Босански Петровац)
Милуновић  (Маглајани/Лакташи)
Берић  (Приједор)
Мазалица  (В. Двориште/К. Дубица)
Мазалица  (Чађавица/Нови Град)
Мазалица  (Суваја/Босанска Крупа)
Кочић  (Стричићи/Бања Лука)
Слијепчевић  (Герзово/Мркоњић Град)
Јеж  (Г. Петровићи/Босанска Крупа)
Бајић  (Дрвар)
Родић  (Бара/Босански Петровац)
Вујмиловић  (Кадињани/Лакташи)
Јерковић  (Суваја/Босанска Крупа)
Ћутковић  (Кола/Бања Лука)
Кривокућа  (Стричићи/Бања Лука)
Гашић  (Матавази/Нови Град)
Врањеш  (Сански Мост)
Шипка  (Драгочај/Бања Лука)
Травар  (Роре/Гламоч)
Даљевић  (Грдановци/Сански Мост)
Паројчић  (Црни Луг/Босанско Грахово)
Ћирић  (Марићка/Приједор)
Родић  (Каменица/Дрвар)
Врбица  (Бања Лука)
Узелац  (Марићка/Приједор)
Шобот  (Сански Мост)
Чеко  (Босанска Крајина)
Пиљагић  (Поткозарје/Бања Лука)
Јокић  (Натпоље/Шипово)
Црногорац  (Поткозарје/Бања Лука)
Пепић  (Бихаћ)
Бијељац  (Дрвар)
Мршић  (Приједор)
Милановић  (Босански Петровац)
Поповић  (Бистрица/Бања Лука)
Бранковић  (Саница/Кључ)
Ерцег  (Халапић/Гламоч)
Кецман-Прошић  (Крња Јела/Б.Петровац)
Кецман-Сидић  (Скакавац/Б.Петровац)

R1a (28)
Проле  (Пљева/Шипово)
Вјештица  (Хашани/Крупа на Уни)
Матаруга  (Турјак/Градишка)
Грбић  (Рачић/Бихаћ)
Кнежевић  (Бјелајско поље)
Галић  (Босанско Грахово)
Јањетовић  (Г. Сводна/Нови Град)
Јањетовић  (Бања Лука)
Матић  (Голеши/Бања Лука)
Мудринић  (Г.Јеловац/Приједор)
Новаковић  (Крупа на Врбасу/Бања Лука)
Грубор  (Босански Петровац)
Гашић  (Приједор)
Медић  (Мартин Брод)
Шљивар  (Босански Петровац)
Панић  (Г.Подградци/Градишка)
Вујатовић  (Босанска Крајина)
Драгаш  (Дрвар)
Бурсаћ  (Дољани/Бихаћ)
Јањетовић  (Бистрица/Бања Лука)
Зељковић  (Палучци/Бихаћ)
Злојутро  (Горњоселци/К. Дубица)
Кецман  (Дринић)
Јагодић  (Градишка)
Субашић  (Гламоч)
Танкосић  (В. Очијево/Дрвар)
Баук  (Тишковац/Дрвар)
Богдановић  (Јелићка/Приједор)

E-V13 (22)
Божић  (Босанска Крајина)
Јазић  (Бања Лука)
Кецмаовић  (Бања Лука)
Шашић  (Бјелајско поље)
Гргић  (Вилуси/Градишка)
Радоја  (Подкрај/Гламоч)
Ступар  (Босанска Крајина)
Ђурђевић  (Стричићи/Бања Лука)
Војиновић  (Приједор)
Савић  (Бања Лука)
Ћопић  (Приједор)
Јагуз  (Шипово)
Ђукић  (Средице/Кључ)
Вукајловић  (Криваја/Приједор)
Ћуп  (Босански Петровац)
Кртинић  (Медено поље/Б. Петровац)
Ћеркета  (Кадињани/Лакташи)
Вулић  (Стратинска/Бања Лука)
Вукић  (Сански Мост)
Деура  (Босанско Грахово)
Вајагић  (Добросело/Бужим)
Вокић  (Сански Мост)

J2b (13)
Кецман  (Буковача/Б.Петровац)
Шевић  (Дервиши/Нови Град)
Париповић  (Гламоч)
Опачић  (Романовци/Градишка)
Новаковић  (Кршље/Нови Град)
Наранчић  (Гудавац/Босанска Крупа)
Трикић  (Трњинић Бријег/Дрвар)
Дејановић  (Прусци/Нови Град)
Лакић  (Г. Соколово)
Стојичић  (Убовића Брдо/Мркоњић Град)
Лакић  (Г. Карајзовци/Градишка)
Крљић  (Кљевци/Сански Мост)
Умићевић  (Рудице/Нови Град)

N (10)
Бањац  (Баре/Б. Петровац)
Унчанин  (Ђукићи/Шипово)
Сакан  (Ђукићи/Шипово)
Малешевић  (Гламоч)
Бундало  (Побрђани/Костајница)
Латиновић  (Врело/Цазин)
Узелац  (Рашиновац/Б. Петровац)
Арнаут  (Губер/Ливно)
Миливојац  (Требовљани/Градишка)
Келечевић  (Дрвар)

R1b (8)
Шестић  (Милосавци/Лакташи)
Гранула  (Г. Пискавица/Бања Лука)
Миљевић  (Јелашиновци/Сански Мост)
Кецман  (Босански Петровац)
Добријевић  (Јелашиновци/Сански Мост)
Трнинић  (Лакташи)
Крчмар  (Хотковци/Гламоч)
Качар  (Гламоч)

I1 (7)
Бомештар  (Бањани/Босанска Крупа)
Мацура  (Д. Јеловац/К.Дубица)
Карановић  (В. Очијево/Бихаћ)
Карановић  (Бобољусци/Б.Петровац)
Карановић  (Рисовац/Б.Петровац)
Чекић  (Грбавци/Градишка)
Даљевић  (Дринић)

J1 (5)
Радонић  (К. Дубица)
Кочић  (Стричићи/Бања Лука)
Шепа  (Кнежица/К.Дубица)
Бабић  (Бијаковац/К. Дубица)
Мисаљевић  (К. Дубица)

J2a (2)
Самац  (Бањани/Босанска Крупа)
Адамовић  (Сански Мост)

G2 (1)
Гајић  (Доњи Рибник/Рибник)

I2-M223 (1)
Пралица  (К. Дубица)

I2-S21825>L223 (1) 
Солдат  (Кнежица/К. Дубица)

Укупно 140

I2a-Din - 30%

R1a - 20%

E-V13 - 15,7%

J2b - 9,3%

N - 7,1%

R1b - 5,7%

I1 - 5%

J1 - 3,6%

J2a - 1,4%

G2 - 0,7%

I2-M223 - 0,7%

I2-S21825>L223 - 0,7%

« Последња измена: Децембар 08, 2017, 01:35:38 поподне Свевлад »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #71 послато: Децембар 10, 2017, 02:33:15 поподне »
Није неки програм (Scriblle Maps), преко Mapbox-a је игледало много боље, али ипак може сликовито да прикаже распоред појединих хаплогрупа у Босанској Крајини.
Ознаке које нису на мапи:

- зелено (ромб) - J2a-M410
- зелено (квадрат) - J1-M267
- светлоплаво - I1-M253
- љубичасто - N2a-P189.2
- црвено (круг) - R1b-U152
- црвено (квадрат) - R1b-L23
- розе - G2a-L91


На основу тренутног узорка:

- појачана концентрација I2-PH908 на простору између Врбаса и реке Босне, као и у околини Петровца, тј. Дрвара
- појачана концентрација R1a у крајевима који се наслањају на Лику
- појачана концентрација E-V13 у околини Бања Луке, односно на Змијању
- појачана концентрација N2a на потезу Купрес-Гламоч
- појачана концентрација J2b у Поткозарју

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #72 послато: Април 08, 2018, 08:04:14 поподне »
Читао сам данас од Карановића, "Неколике велике задруге у Босни и Херцеговини", у склопу Гласника земаљског музеја у БиХ (1929.)

Потреба за формирањем великих породичних задруга јавила се у време турске владавине и то пре свега у динарским крајевима. Након Светских ратова долази до осипања оваквих заједница.


Карановић је у Босанској Крајини издвојио неколико таквих (великих) породичних задруга:

- Задруга Раде Штрпца (род Штрбаца, N2-P189.2)

- Задруга Мајкића (род Мајкића-Мудринића R1a-YP237) са 94 чељди, 30 косаца, 30 жена и 1500 оваца

- Задруга Мрвоша Доброте, такође 30 косаца

- Породица Праштало (род Новаковић-Праштало J2b-M205), чији је предак доселио са 60 чељади и 1000 оваца

- Задруга Карана (род Карана-Карановића I1-P109) у Бушевићу и Јове Карана у Баштри са 35 до 40 чељади

- затим Ољаче са исто толико, итд.


Интересатно да су ове, бројније породице, у Поуње стизале углавном са Змијања (често преко Далмације), или са потеза Змијање - Сански Мост. Карановић иначе те родове сматра за "староседелачке".

Нисам сигуран, али чини ми се да код ових пореклом са Змијања (Карани, Штрпци, Мудринићи..) нема више хаплогрупа у оквиру рода, што није случај са овима западно (пример Родића-Стојсављевића, Трнинића, итд.), који у Босанску Крајину долазе махом из Лике и Далмације.

 
 

симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #73 послато: Април 08, 2018, 08:24:52 поподне »
Читао сам данас од Карановића, "Неколике велике задруге у Босни и Херцеговини", у склопу Гласника земаљског музеја у БиХ (1929.)

Потреба за формирањем великих породичних задруга јавила се у време турске владавине и то пре свега у динарским крајевима. Након Светских ратова долази до осипања оваквих заједница.


Карановић је у Босанској Крајини издвојио неколико таквих (великих) породичних задруга:

- Задруга Раде Штрпца (род Штрбаца, N2-P189.2)

- Задруга Мајкића (род Мајкића-Мудринића R1a-YP237) са 94 чељди, 30 косаца, 30 жена и 1500 оваца

- Задруга Мрвоша Доброте, такође 30 косаца

- Породица Праштало (род Новаковић-Праштало J2b-M205), чији је предак доселио са 60 чељади и 1000 оваца

- Задруга Карана (род Карана-Карановића I1-P109) у Бушевићу и Јове Карана у Баштри са 35 до 40 чељади

- затим Ољаче са исто толико, итд.


Интересатно да су ове, бројније породице, у Поуње стизале углавном са Змијања (често преко Далмације), или са потеза Змијање - Сански Мост. Карановић иначе те родове сматра за "староседелачке".

Нисам сигуран, али чини ми се да код ових пореклом са Змијања (Карани, Штрпци, Мудринићи..) нема више хаплогрупа у оквиру рода, што није случај са овима западно (пример Родића-Стојсављевића, Трнинића, итд.), који у Босанску Крајину долазе махом из Лике и Далмације.

И мени се чини да су ти "стариначки" родови били задружнији од личких досељеника. Генерално, они су били традиционалнији и конзервативнији, неријетко и побожнији. И сам Карановић то наглашава. То је и разумљиво, нису као Личани и Далматинци били изложени иностраним утицајима,а према Турцима (тако су звали и локалне муслимане) су имали однос: ми и они. Све је то допринијело да се боље одржи и сачува традиционална култура.

Задруга је била практично породична фирма. А веома често и војни одред. Све је то имало своју логику и сврху. На инокосну породицу у односу на задружну се гледало као на сиротињу. Тако Манојло Бубало Кордунаш, који описује живот Срба на огулинском Кордуну (махом пресељници стариначких родова из Поуња 1792.) биљежи и сљедеће:

"Иза тога момка, устопице, наиђе туда пр'о моста неки стари, инокосни сиромак, тежак чојк, који се с прве натреви на кесу дуката."

Иначе ово горе је одломак из једне религиозне народне приповјетке са Кордуна, која почиње сљедећом реченицом: "Путовали Кристос и свети Петар, па не'ђе пријеђу пр'о моста, канда
би Гавранић–Мост код нас у Садловцу; па окренули, канда би десно с Гавранић-Моста, старом цестом према Тржачком Раштелу."  :)

симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #74 послато: Април 08, 2018, 08:53:08 поподне »
Случајно сам наишао на сљедећу карту распореда народних ношњи у Босанској крајини.


Ова карта, поред ношњи може бити добар показатељ и неких мањих етнографских цјелина у Босанској крајини.

Иначе она је преузета из књиге:


Ову књигу сам давно листао негдје и знам да има велик број оригиналних фотографија, карата и приказа. Горњу карту сам исјекао  са огласа за продају ове књиге на интернету (већ је продана), јер је продавац преко карте хтио дати приказ садржаја књиге.

На карти су поред православних приказане и ношње католичких зона у Босанској крајини (нпр. сасинско-љубијске и бихаћко-краљске)

Ван мреже Balder

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 173
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #75 послато: Април 14, 2018, 11:05:13 пре подне »
Бошњаци Босанске Крајине

I2a-M243+
Башагић (Бихаћ)
Реџић (Велика Кладуша)
Шарчевић (Сански Мост)
Мулабдић (Јајце)
Башић (Бања Лука)
I2a-CTS10228+
Куцуккилавуз (Бихаћ, касније Турска)
I2a-PH908
Зирић (Бихаћ)
Буић (Бос. Дубица)
Алишић (Бос. Градишка)

R1a-M417+
Шкргић (Цазин)
Сарајлић (Стари Мајдан/Сански Мост)
R1a-M458+
Ага (Приједор)
R1a-M458>L1029
Бешлагић (Цазин)
R1a-Z280>FGC11555
Мердановић (Сански Мост)

E1b-V13>BY14151
Каваз (Бос. Петровац)

I1-M253+
Шиљдедић (Кулен Вакуф/Бихаћ)

Ј2-М172+
Талић (Сански Мост)

Ј2b2-M241+
Бурзић (Цазин)

N2-P189.2+
Башић (Велика Кладуша)

Извор: Српски ДНК пројекат, FTDNA, 23andMe, Bošnjački DNK projekat

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #76 послато: Мај 30, 2018, 01:28:06 поподне »
Бошњаци Босанске Крајине

I2a-M423+
Башагић (Бихаћ)
Реџић (Велика Кладуша)
Шарчевић (Сански Мост)
Мулабдић (Јајце)
Башић (Бања Лука)
I2a-CTS10228+
Куцуккилавуз (Бихаћ, касније Турска)
I2a-PH908
Зирић (Бихаћ)
Буић (Бос. Дубица)
Алишић (Бос. Градишка)

R1a-M417+
Шкргић (Цазин)
Сарајлић (Стари Мајдан/Сански Мост)
R1a-M458+
Ага (Приједор)
R1a-M458>L1029
Бешлагић (Цазин)
R1a-Z280>FGC11555
Мердановић (Сански Мост)

E1b-V13>BY14151
Каваз (Бос. Петровац)

I1-M253+
Шиљдедић (Кулен Вакуф/Бихаћ)

Ј2-М172+
Талић (Сански Мост)

Ј2b2-M241+
Бурзић (Цазин)

N2-P189.2+
Башић (Велика Кладуша)

Извор: Српски ДНК пројекат, FTDNA, 23andMe, Bošnjački DNK projekat

Balder, додао сам нове тестиране овде (искошени). Има још неких презимена која упућују на простор Крајине, али нема прецизне локације.

Бошњаци Босанске Крајине, n=27

I2a-M423+
Башагић (Бихаћ)
Реџић (Велика Кладуша)
Шарчевић (Сански Мост)
Мулабдић (Јајце)
Башић (Бања Лука)
Башић (Велика Кладуша)
Џехверовић (Цазин)
Јусуфхоџић (Бихаћ)

I2a-CTS10228+
Кучуккилавуз (Бихаћ, касније Турска)
I2a-PH908
Зирић (Бихаћ)
Буић (Бос. Дубица)
Алишић (Бос. Градишка)

R1a-M417+
Шкргић (Цазин)
Сарајлић (Стари Мајдан/Сански Мост)
Мулалић (Велика Кладуша)
R1a-M458+
Ага (Приједор)
R1a-M458>L1029
Бешлагић (Цазин)
R1a-Z280>FGC11555
Мердановић (Сански Мост)

E1b-V13>BY14151
Каваз (Бос. Петровац)
Е-V13>Z5018>L241
Баручић (Бања Лука)

G1-M342+
Пашагић (Бихаћ)

I1-M253+
Шиљдедић (Кулен Вакуф/Бихаћ)

Ј2-М172+
Талић (Сански Мост)

Ј2b2-M241+
Бурзић (Цазин)
J2b1-M205+
Дедић (Поуње)
Ибукић (Велика Кладуша)

N2-P189.2+
Башић (Велика Кладуша)


Извор: Српски ДНК пројекат, FTDNA, 23andMe, Bošnjački DNK projekat

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #77 послато: Јун 03, 2018, 10:47:39 пре подне »
Покушао сам да направим пресек за поједине области у Босанској Крајини. Одрадио бих и за остале хаплогрупе, а наш Гмитар би то графички могао боље да прикаже.

Узорак у готово свим крајевима износи 30-50, што није превише, али се може оквирно направити пресек.

Хаплогрупа I2a


Извор: Српски ДНК пројекат, САНУ, 23andMe


Можда сама подела није најсрећнија, али гледао сам да издвојим пар већих области:

плаво - Поуње
црвено - Унац
зелено - Подгрмечје
браон - Поткозарје
љубичасто - Змијање са Бања Луком
жуто - Мркоњић, Шипово, Котор, Кнежево
наранџасто - Прњавор, Србац, Челинац
тегет - Гламоч, Купрес, Ливно

напомена: нема поделе по подгранама, већ само уопштено. За поделу по подгранама би ваљало сачекати већи узорак.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #78 послато: Јун 06, 2018, 12:11:53 поподне »
Гмитар је, као по обичају, графички бескпрекорно одрадио карте. Проблем је само што је узорак за неке области доста мали, па вероватно зато има тако оштрих разлика између појединих области. Најмање тестираних је из околине Гламоча, Мркоњић Града и Прњавора, а нјавише из Поткозарја (+50), Подгрмечја, Унца и Поуња.


Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #79 послато: Јун 06, 2018, 12:30:22 поподне »
Гмитар је, као по обичају, графички бескпрекорно одрадио карте. Проблем је само што је узорак за неке области доста мали, па вероватно зато има тако оштрих разлика између појединих области. Најмање тестираних је из околине Гламоча, Мркоњић Града и Прњавора, а нјавише из Поткозарја (+50), Подгрмечја, Унца и Поуња.

У Дрвару, Грахову и Петровцу са околином скоро да нема ништа осим I2a и R1a.  :)

Апсолутна доминација "словенских" хаплогрупа у Висoкој Крајини, поготово око Дрвара, Петровца и Грахова. 
« Последња измена: Јун 06, 2018, 12:36:07 поподне Свевлад »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #80 послато: Јун 06, 2018, 12:56:48 поподне »
У Дрвару, Грахову и Петровцу са околином скоро да нема ништа осим I2a и R1a.  :)

Апсолутна доминација "словенских" хаплогрупа у Висoкој Крајини, поготово око Дрвара, Петровца и Грахова.

Није да нема других хаплогрупа (немој да тролујеш) ;). На пример у Подгрмечју (у шта на овој мапи улази и околина Петровца) E-V13 је око 20%, а присутне су и друге хаплогрупе. Мада генерално на том потезу Северна Далмација - Дрвар - Грахово има прилично I2a за сада.

Има још неких занимљивости, попут високог процента N-P189.2 у околини Купреса и Гламоча, затим +25% E-V13 на Змијању, итд. Биће јасније на већем узорку, а тада се може направити и пресек по подгранама. Ово је нека пробна варијанта, како би то изгледало на узорку од 25-50 људи.

То свакако није довољно, с обзиром на број људи у тим областима. Мислио сам да одрадим статистику по броју чланова, тј. броју кућа, као Иван за Црну Гору. Међутим, за крајишке области то није могуће зато што се у оквиру неких родова јавља више хаплогрупа, па би ту вероватно било доста грешака.
« Последња измена: Јун 06, 2018, 01:09:49 поподне Небојша »

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #81 послато: Јун 06, 2018, 01:13:10 поподне »
Није да нема других хаплогрупа (немој да тролујеш) ;). На пример у Подгрмечју (у шта на овој мапи улази и околина ) је E-V13 око 20%, а присутне су и друге хаплогрупе. Мада генерално на том потезу Северна Далмација - Дрвар - Грахово има прилично I2a за сада.

Има још неких занимљивости, попут високог процента N-P189.2 у околини Купреса и Гламоча, затим +25% E-V13 на Змијању, итд. Биће јасније на већем узорку, а тада се може направити и пресек по подгранама. Ово је нека пробна варијанта, како би то изгледало на узорку од 25-50 људи.

То свакако није довољно, с обзиром на број људи у тим областима. Мислио сам да одрадим статистику по броју чланова, тј. броју кућа, као Иван за Црну Гору. Међутим, за крајишке области то није могуће зато што се у оквиру неких родова јавља више хаплогрупа, па би ту вероватно било доста грешака.

Примећујем и то да је N-P189.2 појачана око Гламоча и Купреса, као и да је у широј околини Бања Луке појачана E-V13.

Раније сам мислио да је R1a око Петровца, Дрвара и Грахова појачана због Бурсаћа чији су огранци Бауци, Зељковићи, Танкосићи итд.
Међутим у том крају има R1a који нису повезани са Бурсаћима, као што су: Кецмани, Малиновићи, Драгаши, Грубори, Галићи, Шљивари, Медићи, Кнежевићи, Вујатовићи, Јевићи итд.

I2a је појачана у том делу Босанске Крајине и у Далмацији. У Далмацији (код Срба) I2a је тренутно око 40%, можда и мало преко. У задњој тури тестираних у Априлу I2a је издоминирала код Далматинаца али и код Крајишника (Босанска Крајина).  Ако се не варам од 10 тестираних Далматинаца из априлске туре 6 је I2a.  Данас видех да је Бијелић из Брибира I2-CTS10228.
I2-CTS10228 се опоравља у Далмацији  :), тренутно је око 50-50% однос између CTS10228 и PH908 код далматинских Срба.
 
 

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #82 послато: Јун 06, 2018, 01:35:14 поподне »
Примећујем и то да је N-P189.2 појачана око Гламоча и Купреса, као и да је у широј околини Бања Луке појачана E-V13.

Раније сам мислио да је R1a око Петровца, Дрвара и Грахова појачана због Бурсаћа чији су огранци Бауци, Зељковићи, Танкосићи итд.
Међутим у том крају има R1a који нису повезани са Бурсаћима, као што су: Кецмани, Малиновићи, Драгаши, Грубори, Галићи, Шљивари, Медићи, Кнежевићи, Вујатовићи, Јевићи итд.

I2-CTS10228 се опоравља у Далмацији  :), тренутно је око 50-50% однос између CTS10228 и PH908 код далматинских Срба.

Бурсаћа и огранака чини ми се има више у околини Дрвара и у делу Поуња, него у околини Петровца, мада су крајишки родови раштркани свуда. Неке тестиране са 23andMe бих оставио по страни, иако сам их рачунао овде.

Иначе за Вујатовића не знамо одакле је. Не знамо чак да ли је из Крајине. Тамо се презиме највешће јавља, свакако. Од података је оставио само: "БиХ".

Колико се сећам, I2-CTS10228 је одувек јака у Далмацији, тј. однос је био 50-50, а тај тренд се изгледа наставља.

Ван мреже Balder

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 173
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #83 послато: Август 31, 2018, 09:09:09 поподне »
Бошњаци муслимани у Крајини (31-08-2018)

E1b
E1b1b1a1b (E-V13>Z5018>S2979>Z16659>L241)
Баручић (Бања Лука)
E1b1b1a1b (E-V13>PH1246>BY14151)
Каваз (Босански Петровац)

G/G1
G (G-M201+)
Чатак
G1b (G-L830+)
Пашагић

G2
G2 (G-P287+)
Црљенковић

I1
I1 (I-M253+)
Шиљдедић (Кулен Вакуф/Бихаћ)
Чехић (Биљани Доњи/Кључ)
I1a1b1 (I-CTS6364>L22>P109+)
Ружнић (Цазин)

I2
I2a1b (I-M438>L460>P37>M423+)               
Мулабдић (Јајце)
Башагић (Бихаћ)
Шарчевић (Сански Мост)
Чутић (Бања Лука)
Башић (Бања Лука)
Кулашић (Приједор)
Јусуфхоџић (Бихаћ)
Џехверовић (Цазин)
Башић (Велика Кладуша)
Деумић (Приједор)
Новалија (Бања Лука)
Јашаревић
I2a1b2a1a1a2 (I-L147.2>L621>CTS10936>CTS5966/CTS10228>YP196>S17250+)
Кучуккилавуз (раније Бихаћ)
I2a1b2a1a1a3 (I-L147.2>L621>CTS10936>CTS5966/CTS10228>YP196>S17250>PH908+)
Зирић (Бихаћ)
Буић (Босанска Дубица)
Алишић (Дубраве/Босанска Градишка)

J2/J2a
J2 (J-M172+)
Талић   
J2a1b1 (J-PF4610>L26>PF5087>PF5116>PF5119>L558>M67>Z500>M92+)
Жиркић (Цазин)
Торић (Цазин)

Ј2b
J2b1 (J-M205+)
Дедић (Бихаћ)
Ибукић (Велика Кладуша)
Тетарић (Бања Лука)
J2b2 (J-M241+)
Бурзић (Стијена/Цазин)

L
L2 (L-M22+)
Ружнић

N2
N2 (N-P189.2+)
Башић (Велика Кладуша)
Шакановић (Велика Кладуша)
Кишмић

R1a
R1a1a1 (R-M417+)
Шкргић (Цазин)
Сарајлић (Стари Мајдан/Сански Мост)
Мулалић (Велика Кладуша)
Пуцар (Шипово)
R1a1a1b1a2a (R-Z282>M458+)
Ага (Приједор)
R1a1a1b1a2a (R-Z282>M458>PF7251>Y2604>CTS11962>L1029+)
Бешлагић (Цазин)
R1a1a1b1a3 (R-Z282>Z280>CTS1211>Y35>CTS3402+)
Јашић (Скокови/Цазин)
R1a1a1b1a3 (R-Z282>Z280>CTS1211>Y35>CTS3402>Y33>L1280>FGC11555)
Мердановић (Сански Мост)

Т
T1a1 (T-М184+)
Траванчић (Приједор)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Jelic

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #84 послато: Август 31, 2018, 09:12:56 поподне »
Бошњаци муслимани у Крајини (31-08-2018)

E1b
E1b1b1a1b (E-V13>Z5018>S2979>Z16659>L241)
Баручић (Бања Лука)
E1b1b1a1b (E-V13>PH1246>BY14151)
Каваз (Босански Петровац)

G/G1
G (G-M201+)
Чатак
G1b (G-L830+)
Пашагић

G2
G2 (G-P287+)
Црљенковић

I1
I1 (I-M253+)
Шиљдедић (Кулен Вакуф/Бихаћ)
Чехић (Биљани Доњи/Кључ)
I1a1b1 (I-CTS6364>L22>P109+)
Ружнић (Цазин)

I2
I2a1b (I-M438>L460>P37>M423+)               
Мулабдић (Јајце)
Башагић (Бихаћ)
Шарчевић (Сански Мост)
Чутић (Бања Лука)
Башић (Бања Лука)
Кулашић (Приједор)
Јусуфхоџић (Бихаћ)
Џехверовић (Цазин)
Башић (Велика Кладуша)
Деумић (Приједор)
Новалија (Бања Лука)
Јашаревић
I2a1b2a1a1a2 (I-L147.2>L621>CTS10936>CTS5966/CTS10228>YP196>S17250+)
Кучуккилавуз (раније Бихаћ)
I2a1b2a1a1a3 (I-L147.2>L621>CTS10936>CTS5966/CTS10228>YP196>S17250>PH908+)
Зирић (Бихаћ)
Буић (Босанска Дубица)
Алишић (Дубраве/Босанска Градишка)

J2/J2a
J2 (J-M172+)
Талић   
J2a1b1 (J-PF4610>L26>PF5087>PF5116>PF5119>L558>M67>Z500>M92+)
Жиркић (Цазин)
Торић (Цазин)

Ј2b
J2b1 (J-M205+)
Дедић (Бихаћ)
Ибукић (Велика Кладуша)
Тетарић (Бања Лука)
J2b2 (J-M241+)
Бурзић (Стијена/Цазин)

L
L2 (L-M22+)
Ружнић

N2
N2 (N-P189.2+)
Башић (Велика Кладуша)
Шакановић (Велика Кладуша)
Кишмић

R1a
R1a1a1 (R-M417+)
Шкргић (Цазин)
Сарајлић (Стари Мајдан/Сански Мост)
Мулалић (Велика Кладуша)
Пуцар (Шипово)
R1a1a1b1a2a (R-Z282>M458+)
Ага (Приједор)
R1a1a1b1a2a (R-Z282>M458>PF7251>Y2604>CTS11962>L1029+)
Бешлагић (Цазин)
R1a1a1b1a3 (R-Z282>Z280>CTS1211>Y35>CTS3402+)
Јашић (Скокови/Цазин)
R1a1a1b1a3 (R-Z282>Z280>CTS1211>Y35>CTS3402>Y33>L1280>FGC11555)
Мердановић (Сански Мост)

Т
T1a1 (T-М184+)
Траванчић (Приједор)

Фали ти овде Пајазетовић I2-M423 из Цазина.

Ван мреже Balder

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 173
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #85 послато: Септембар 01, 2018, 04:14:26 поподне »
Фали ти овде Пајазетовић I2-M423 из Цазина.

Заборавио сам овдје и Реџића из Велике Кладуше, такођер I2-M423.

Jelic

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #86 послато: Септембар 01, 2018, 04:23:33 поподне »
Заборавио сам овдје и Реџића из Велике Кладуше, такођер I2-M423.

Да, и он је изостављен.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #87 послато: Октобар 17, 2018, 04:47:18 поподне »
Поново сам направио пресек српског становништва Поуња у Босанској крајини, по угледу на ону Карановићеву поделу (староседеоци и досељеници с југа). Поделу треба схватити условно, пошто су и ови староседеоци добрим делом досељени, само је питање како се становништво померало и у ком периоду. На карти се налази испитана област, а пресек је рађен на основу број кућа.

Карановић у староседеоце сврстава оне за које мисли да су их, цитирам: "Турци затекли у Босни", док у досељенике убраја оне који су према предању и неким другим параметрима, доселили од Рашке, црногорске и јужне Херцеговине, приморја и Македоније.
Староседеоци (бр. кућа до сада тестираних - 676):

I2-Y3120 = 44,7%
I2 PH908 35,2%
R1a = 25,1%
R1a-Z280 14,5%
I1-P109 = 15,7%
N-P189.2 = 11,7%
E-V13 = 1,9%
J2b-M205 = 0,9%Досељеници с југа (бр. кућа - 989)

I2-Y3120 = 19,7%
I2 PH908 8,1%
R1a = 17,4%
R1a-Z280 14,5%
E-V13 = 15,1%
J2b-M205 = 14,8%
R1b = 6,6%

R1b U152 5,9%
J2b-M241 = 5,8%
J2a = 4,9%
J2a M92 2,1%
I1-P109 = 1,8%


Иако ова подела сигурно није сасвим тачна, приметно је да код досељеника с југа постоји знатно већа разноврсност хаплогрупа (за сада). Занимљиво да је и однос у оквиру I2a тренутно другачији. Код досељеника доминира Y3120 PH908-, пре свега због разгранатости неких родова (Родићи, Лалићи-Прице, итд.)


Извор: Милан Карановић, "Поуње у Босанској Крајини"


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #88 послато: Октобар 17, 2018, 06:12:47 поподне »

Досељеници с југа (бр. кућа - 989)

I2-Y3120 = 19,7%
I2 PH908 8,1%
R1a = 17,4%
R1a-Z280 14,5%
E-V13 = 15,1%
J2b-M205 = 14,8%
R1b = 6,6%

R1b U152 5,9%
J2b-M241 = 5,8%
J2a = 4,9%
J2a M92 2,1%
I1-P109 = 1,8%


Сад видим да ми овде фали N-P189.2, која је јака и међу досељеницима - 14,1%.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #89 послато: Октобар 19, 2018, 03:39:47 поподне »
Поново сам направио пресек српског становништва Поуња у Босанској крајини, по угледу на ону Карановићеву поделу (староседеоци и досељеници с југа). Поделу треба схватити условно, пошто су и ови староседеоци добрим делом досељени, само је питање како се становништво померало и у ком периоду. На карти се налази испитана област, а пресек је рађен на основу број кућа.

Карановић у староседеоце сврстава оне за које мисли да су их, цитирам: "Турци затекли у Босни", док у досељенике убраја оне који су према предању и неким другим параметрима, доселили од Рашке, црногорске и јужне Херцеговине, приморја и Македоније.


Староседеоци (бр. кућа до сада тестираних - 676):

I2-Y3120 = 44,7%
I2 PH908 35,2%
R1a = 25,1%
R1a-Z280 14,5%
I1-P109 = 15,7%
N-P189.2 = 11,7%
E-V13 = 1,9%
J2b-M205 = 0,9%Досељеници с југа (бр. кућа - 989)

I2-Y3120 = 19,7%
I2 PH908 8,1%
R1a = 17,4%
R1a-Z280 14,5%
E-V13 = 15,1%
J2b-M205 = 14,8%
R1b = 6,6%

R1b U152 5,9%
J2b-M241 = 5,8%
J2a = 4,9%
J2a M92 2,1%
I1-P109 = 1,8%


Иако ова подела сигурно није сасвим тачна, приметно је да код досељеника с југа постоји знатно већа разноврсност хаплогрупа (за сада). Занимљиво да је и однос у оквиру I2a тренутно другачији. Код досељеника доминира Y3120 PH908-, пре свега због разгранатости неких родова (Родићи, Лалићи-Прице, итд.)


Извор: Милан Карановић, "Поуње у Босанској Крајини"

Занимљиво да "палео-балканске" хаплогрупе скоро да не постоје код староседелаца.  С друге стране "досељеници" са југоистока имају солидан % "палео-балканских" хаплогрупа, и нема велике разлике између 4 најјаче хаплогрупе код њих.

Морам да напоменем да N2-P189.2 и I1 не сматрам "палео-балканским" хаплогрупама, јер оне то нису.

Како изгледа статистика кад споје "староседеоци" и "досељеници"?
« Последња измена: Октобар 19, 2018, 03:44:56 поподне Свевлад »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #90 послато: Октобар 19, 2018, 04:26:36 поподне »
Занимљиво да "палео-балканске" хаплогрупе скоро да не постоје код староседелаца.  С друге стране "досељеници" са југоистока имају солидан % "палео-балканских" хаплогрупа, и нема велике разлике између 4 најјаче хаплогрупе код њих.

Морам да напоменем да N2-P189.2 и I1 не сматрам "палео-балканским" хаплогрупама, јер оне то нису.

Како изгледа статистика кад споје "староседеоци" и "досељеници"?

Карановић је имао неке дискутабилне закључке. Видимо да у оквиру родова, које је он сврстао у једно, често има више хаплогрупа. И ову поделу треба схватити условно, има још родова за тестирање из тог краја.

Подела на староседеоце и досељенике у западној Босни се може односити и на поделу на касније досељенике из Лике и Далмације и оне који су дуже у западној Босни. Мада је свакако занимљива с обзиром на тренутне резултате.

Што се тиче укупне статистике за западне делове Босанске Крајине, тј. Поуње у овом случају, она не одудара пуно од статистике за Лику. I2a, па R1a, E-V13, J2b M205, N-P189.2, итд.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #91 послато: Октобар 19, 2018, 04:43:22 поподне »
Карановић је имао неке дискутабилне закључке. Видимо да у оквиру родова, које је он сврстао у једно, често има више хаплогрупа. И ову поделу треба схватити условно, има још родова за тестирање из тог краја.

Подела на староседеоце и досељенике у западној Босни се може односити и на поделу на касније досељенике из Лике и Далмације и оне који су дуже у западној Босни. Мада је свакако занимљива с обзиром на тренутне резултате.

Што се тиче укупне статистике за западне делове Босанске Крајине, тј. Поуње у овом случају, она не одудара пуно од статистике за Лику. I2a, па R1a, E-V13, J2b M205, N-P189.2, итд.

Знам, зато сам писао "староседеоци" и "досељеници" са ".

Баш данас видим на једном хрватском форуму преписали ову статистику за "староседеоце" и "досељенике."  Кажу да "староседеоци" имају генетску слику врло сличну Хрватима, а да су "досељеници" великим делом Власи и Албанци.  И још кажу да су досељени Власи са југоистока "поправославили" и "влахизирали" хрватске староседеоце западне Босне, те касније постали Срби и једни и други.  То су глупости којима ја не придајем никакав значај, само ми је забавно да читам, не могу дуго да престанем да се смејем кад прочитам ту и сличне глупости.  Видим да болест све више напредује.   


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #92 послато: Октобар 19, 2018, 05:18:31 поподне »
Знам, зато сам писао "староседеоци" и "досељеници" са ".

Баш данас видим на једном хрватском форуму преписали ову статистику за "староседеоце" и "досељенике."  Кажу да "староседеоци" имају генетску слику врло сличну Хрватима, а да су "досељеници" великим делом Власи и Албанци.  И још кажу да су досељени Власи са југоистока "поправославили" и "влахизирали" хрватске староседеоце западне Босне, те касније постали Срби и једни и други.  То су глупости којима ја не придајем никакав значај, само ми је забавно да читам, не могу дуго да престанем да се смејем кад прочитам ту и сличне глупости.  Видим да болест све више напредује.

Увек је могуће да се тако схвати, тј. да се то деси. Иако сам избегавао сличне термине (Власи, итд).

Ко је пажљиво читао, могао је видети да су ти Карановићеви досељеници пореклом из Рашке, Херцеговине, Зете и Македоније (односно да је реч о српском становништву тих области) и да међу тим хаплогрупама доминирају R1a-Z280/M458, I2-Y3120, J2b M205, R1b-U152 и N-P189.2 које се веома ретко (или никако) срећу међу Власима/Албанцима.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #93 послато: Октобар 19, 2018, 05:35:04 поподне »
Чак су и међу оним хаплогрупама које се срећу често код Албанаца нпр (E-V13, R1b и J2b-M241), у Крајини ретке подгране типичне за то поднебље. У Крајини је доста ретка J2b-M241>Z638, а има прилично PH1602, затим је код R1b заступљениjа U152. Код E-V13 има прилично оне Z5017 (условно Бјелице), која је широко распрострањена, али нема "Куча", "Бјелопавлића". Има зато E-V13>L241 и "Васојевића PH1246", који се опет ретко срећу код Албанаца.

Углавном бих избегао овакве врсте правдања и најбоље да не доносимо на овај форум ту струју са форума из региона. Није ми уопште била намера упоређивање са комшијама, већ генетска слика једне српске области у Босанској Крајини, тј. однос досељеника и староседеоца (према литератури).

Ван мреже Pavo

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 915
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #94 послато: Октобар 19, 2018, 06:15:36 поподне »
Карановић је имао неке дискутабилне закључке. Видимо да у оквиру родова, које је он сврстао у једно, често има више хаплогрупа. И ову поделу треба схватити условно, има још родова за тестирање из тог краја.

Ne samo on, već su to radili i sami rodovi.  Meni je još uvijek neobjašnjivo kako kod Kecmana imamo jedinstveno prezime i vrlo rijetku slavu i geografski ograničen raspored, i opet nekoliko haplogrupa i vrlo očitu genetsku nesrodnost.  Bar po muškoj liniji.

симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #95 послато: Октобар 19, 2018, 06:45:50 поподне »
Чак су и међу оним хаплогрупама које се срећу често код Албанаца нпр (E-V13, R1b и J2b-M241), у Крајини ретке подгране типичне за то поднебље. У Крајини је доста ретка J2b-M241>Z638, а има прилично PH1602, затим је код R1b заступљениjа U152. Код E-V13 има прилично оне Z5017 (условно Бјелице), која је широко распрострањена, али нема "Куча", "Бјелопавлића". Има зато E-V13>L241 и "Васојевића PH1246", који се опет ретко срећу код Албанаца.

Углавном бих избегао овакве врсте правдања и најбоље да не доносимо на овај форум ту струју са форума из региона. Није ми уопште била намера упоређивање са комшијама, већ генетска слика једне српске области у Босанској Крајини, тј. однос досељеника и староседеоца (према литератури).

Мислим да Карановићева подјела на "старинце" и досељенике са југа, послије свега што смо видјели на конкретним примјерима, нема пуно основа. Заправо нисмо ни знали по којим је критеријумима Карановић правио ту подјелу. У његовим каснијим радовима, раду о Саници нпр. види се да је под старинцима подразумјевао оне родове који се нису мицали из Босанске Крајине,а досељеницима оне родове који су досељавали из Лике и Далмације. Међутим, и међу једном и међу другом групом је било досељеника из источне Херцеговине и Црне Горе. Сами Карановићи са Војиновићима су сврстани у старинце, а ради се о дробњачком хаплотипу. Има таквих примјера још (Зељковићи-Бурсаћи су такође сврстани у старинце, а имају директне генетске везе са српским истоком).

Небојша, с обзиром да си се потрудио и већ сабрао хаплотипове, добро би било видјети збирну слику за Поуње.

симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #96 послато: Октобар 19, 2018, 06:53:23 поподне »
Ne samo on, već su to radili i sami rodovi.  Meni je još uvijek neobjašnjivo kako kod Kecmana imamo jedinstveno prezime i vrlo rijetku slavu i geografski ograničen raspored, i opet nekoliko haplogrupa i vrlo očitu genetsku nesrodnost.  Bar po muškoj liniji.

С обзиром на велику покретљивост становништва, узроковане животом на граници, честим ратним дешавањима, мислим да такви случајеви у Крајини не требају чудити. Било је доста удовица, али и дјеце сирочади, који су се враћали у домаћинства мајки. Из личног породичног примјера знам да је такав обичај у Крајини био раширен да дјеца која остану без родитеља, често заврше у породицама по женској линији.  Наравно, сигурно је било и случајева домазетства.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #97 послато: Октобар 21, 2018, 07:59:57 поподне »
Ne samo on, već su to radili i sami rodovi.

Тачно тако. Он је само пренео та предања (с колена на колено) која су му највећим делом испричали мештани. У том смислу она имају одговарајућу тежину.

Мислим да Карановићева подјела на "старинце" и досељенике са југа, послије свега што смо видјели на конкретним примјерима, нема пуно основа. Заправо нисмо ни знали по којим је критеријумима Карановић правио ту подјелу. У његовим каснијим радовима, раду о Саници нпр. види се да је под старинцима подразумјевао оне родове који се нису мицали из Босанске Крајине,а досељеницима оне родове који су досељавали из Лике и Далмације. Међутим, и међу једном и међу другом групом је било досељеника из источне Херцеговине и Црне Горе. Сами Карановићи са Војиновићима су сврстани у старинце, а ради се о дробњачком хаплотипу. Има таквих примјера још (Зељковићи-Бурсаћи су такође сврстани у старинце, а имају директне генетске везе са српским истоком).

У делу о Поуњу, Карановић у староседеоце не сврстава само оне који нису дошли из Лике и Далмације. Наиме и међу његовим староседеоцима има много оних који су доселили из Лике/Северне Далмације (дакле мисли на староседеоце у Босни, који су најчешће преко Змијања долазили). Проблем је што на једном месту каже да се староседеоцима сматрају сви који су у Поуњу били пре окупације (крај 19. века), а на другом месту, староседеоцима сматра оне којима је матица Средња Босна, тј. потез "од Травника до Санског Моста" и које су Турци  "затекли у Босни".

Даље прави паралеле према физичком изгледу и неким икавским речима православног живља у околини Јајца, стога те староседеоце приближава католичком становништву Средње Босне.

Случајно или не, међу овим његовим "староседеоцима" има прилично I2-Y3120 и R1a. Мада као што си рекао, они често имају јаке генетске везе са јужним српским крајевима, па је многима од њих вероватно тамо матица.

Небојша, с обзиром да си се потрудио и већ сабрао хаплотипове, добро би било видјети збирну слику за Поуње.

Нисам сачувао, па ћу опет одрадити. За овај пресек сам користио све породице из Крајине, не само оне из Поуња, већ и њихове рођаке из Лике, Баније и Северне Далмације, итд. У већини случајева су то генетски исте породице/презимена, мада има и случајева где се јавља више хаплогрупа. У том случају се гледа са колико је процената која хг заступљена у оквиру рода/презимена.

Има и незгодних случајева, где се нпр. у три крајишке области, код истог презимена, јављају чак три хаплогрупе. Нпр. Опачићи из Поуња су J2b-M241, они из Лике I2a, а они из Северне Далмације N2a и I2a. Иако су највероватније крајишки Опачићи доминантно I2a, због ових резултата не могу све Опачиће из Поуња ставити у I2a и сл.

Можда је решење одрадити само тестиране из Поуња и тог дела Крајине, према броју кућа из 1925. и броју чланова из 1991. Али онда узорак вероватно неће бити одговарајући.

симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #98 послато: Октобар 21, 2018, 08:25:44 поподне »
Можда је решење одрадити само тестиране из Поуња и тог дела Крајине, према броју кућа из 1925. и броју чланова из 1991. Али онда узорак вероватно неће бити одговарајући.

И ја мислим да је боље урадити реално оне који су тестирани на пдоручју Средњег Поуња, при томе имам у виду четири општине: Бихаћ, Крупа, Цазин и Нови.

Поред резултата са маркерима, не знам да ли узорак могу нешто појачати тестирани без маркера са 23анд ме?

У сваком случају, могу се уочити тенденције,а то је виши R1a од српског просјека (јасно ми је додуше и због чега, јаки R1a родови: Мудринићи, Бурсаћи, Срђевштаци), прилично јаке и N2 и I1, такође због развијених родова Штрбаца и Карана. Снага ових хаплогрупа "једе" и проценат I2-YP196 (углавном PH908), па би она могла бити и испод српског просјека. Такође, значајно је крајње слабо присуство хаплогрупе E-V13. Уочио сам само једног међу резултатима са маркерима.


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #99 послато: Октобар 21, 2018, 08:36:33 поподне »
И ја мислим да је боље урадити реално оне који су тестирани на пдоручју Средњег Поуња, при томе имам у виду четири општине: Бихаћ, Крупа, Цазин и Нови.

Поред резултата са маркерима, не знам да ли узорак могу нешто појачати тестирани без маркера са 23анд ме?


Мислим да је то најбоље решење када је Крајина у питању. У јуну је узорак за Поуње био 30-50. Али тада сам Нови Град рачунао у Поткозарје (делови општине свакако гравитирају Поткозарју), иако је можда боље да остане у Поуњу. Са Новим Градом и 23andMe/нејавним има сигурно +60 тестираних.

симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #100 послато: Октобар 21, 2018, 08:51:48 поподне »
Мислим да је то најбоље решење када је Крајина у питању. У јуну је узорак за Поуње био 30-50. Али тада сам Нови Град рачунао у Поткозарје (делови општине свакако гравитирају Поткозарју), иако је можда боље да остане у Поуњу. Са Новим Градом и 23andMe/нејавним има сигурно +60 тестираних.

Од старе општине Босански Нови у статистици можда треба само изузети подручје Костајнице ( која је издвојена у посебну општину). Становништво (српско) ове четири општине је доста повезано и заиста чини једну етнографску цјелину. Мање више врте се исте породице и родови.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #101 послато: Октобар 21, 2018, 09:34:03 поподне »
Свега 36 тестираних породица са подручја ове четири општине. Мада је мало неприродно не рачунати њихове рођаке из суседних крајева Босанске Крајине. Нпр. Трнинићи су свакако R1b-U152, Бањци сви N-P189.2, Родићи махом I2-Y3120, итд. То су све велики родови, које имамо тестиране, али нису тестирани њихови днк рођаци из Поуња, па нису у пресеку.

По броју кућа из 1925. (М. Карановић) Тамо где Карановић не помиње род, а он постоји на простору Поуња, рачуна се једна кућа (тестирани)

I2-PH908
Јерковић, 29
Мазалица, 12
Јеж, 21
Карић, 1
Прошић, 12

I2-Y3120
Пепић, 17
Прица, 15
Гашић, 1

R1a-Z280
Грбић, 89
Кнежевић, 48
Медић, 62
Јањетовић, 1
Вјештица, 1
Кулен Вакуф, 1

R1a-M458
Зељковић, 26
Танкосић, 9
Бурсаћ, 23
Баук, 1

N-P189.2
Латиновић, 51
Бабић, 53
Бос. Крупа, 1
Граонић, 1

E-V13
Вајагић, 48
Корица, 1
Нови Град, 1

I1-P109
Карановић, 68
Бомештар, 1
Декић, 1

J2b-M205
Новаковић, 45
Дејановић, 1
Наранчић, 1

J2b-M241
Шевић, 38
Умићевић, 9

R1b-U152
Нови Град, 9

J2a-M67
Самац, 1

G2a-L497
Поповић, 9


Као што рекох, фале неки значајни и бројни родови из Поуња, који би променили мало слику. Примера ради, само је Родића и Новаковића I2-Y3120 било преко 80 кућа 1925. године. У сваком случају, међу најбројније, спадају родови R1a-Z280. То су пре свега Грбићи и Кнежевићи Y2613, па и Медићи YP327. Рекао бих да је та разлика још већа у односу на M458, али су код ових других тестирани скоро сви из рода Бурсаћ-Зељковић.

Такође треба поменути веома раширену N-P189.2, захваљјући Латиновићима-Бањцима и Бабићима, којих појединачно увек има +50 кућа. Бројни су и крајишки Карановићи I1-P109.

Углавном, подгране које су овде јаче заступљене, прилично су заступљене и у Лици, што је природно узимајући у обзир везе између ових области. Чуди једино што се на простору Поуња у солидном броју јавља и J2b-M241, које за сада нема међу тестиранима из Лике.симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #102 послато: Октобар 21, 2018, 10:10:12 поподне »
Свега 36 тестираних породица са подручја ове четири општине. Мада је мало неприродно не рачунати њихове рођаке из суседних крајева Босанске Крајине. Нпр. Трнинићи су свакако R1b-U152, Бањци сви N-P189.2, Родићи махом I2-Y3120, итд. То су све велики родови, које имамо тестиране, али нису тестирани њихови днк рођаци из Поуња, па нису у пресеку.

Рекло би се да, гледано и појединачно и по броју кућа, R1a доминира у Средњем Поуњу. Наравно, ово је ипак мали узорак, али како год сигурно једна од израженијих R1a области код Срба.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #103 послато: Октобар 21, 2018, 10:15:59 поподне »
Рекло би се да, гледано и појединачно и по броју кућа, R1a доминира у Средњем Поуњу. Наравно, ово је ипак мали узорак, али како год сигурно једна од израженијих R1a области код Срба.

То свакако. Моје мишљење је по том питању мање-више познато. Верујем да су ти наши западни крајеви, области са највише R1a код Срба. Ту убрајам западне делове Босанске Крајине, Лику, Банију и Кордун. Има свакако неких оаза са јачом R1a и источно (пример Александровачке Жупе), али је овамо на западу константна.

За даљу анализу је зашто су неке подгране тамо на западу јаче него у другим нашим крајевима. Ту се издвајају пре свега R1a-Y2613 и R1a-YP237. 

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #104 послато: Октобар 22, 2018, 10:32:05 пре подне »
Одрадио бих и пресек за Поткозарје, с освртом на број чланова према попису из 1991 године. Мислим да је ту узорак знатно већи.

Од градова бих рачунао Костајницу, Дубицу, Приједор, Градишку и Лакташе. Или без Лакташа?

симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #105 послато: Октобар 22, 2018, 10:35:06 пре подне »
Одрадио бих и пресек за Поткозарје, с освртом на број чланова према попису из 1991 године. Мислим да је ту узорак знатно већи.

Од градова бих рачунао Костајницу, Дубицу, Приједор, Градишку и Лакташе. Или без Лакташа?

Мислим да је реалније без Лакташа, јер је и Градишка на граници.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #106 послато: Октобар 22, 2018, 02:43:37 поподне »
Поткозарје (Костајница, Приједор, Дубица и Градишка), узорак 49. У продужетку је број кућа према попису из 1991.

I2-PH908
Берић, Ламовита, Приједор, 124
Мазалица, Велико Двориште, Дубица, 1
Варићак, Дубица, 4
Шукало, Турјак, Градишка, 3
Томишћ, Горња Драготиња, Приједор, 12
Милојица, Доња Равска, Приједор, 13
Мршић, Приједор, 4
Кнежица, 13
Приједор, 4
Костајница, 43
Петровић, Демировац, Дубица, 25

I2-Y3120
Ћирић, Марићка, Приједор, 17
Узелац, Марићка, Приједор, 16
Црногорац, Поткозарје, 4
Голић, Козинци, Градишка, 121
Вркеш, Ништавци, Приједор, 10

I2-Y3120>S17250
Бувач, Омарска, Приједор, 42

R1a-Z280>Y2613
Богдановић, Јелићка, Приједор, 40
Јагодић, Градишка, 4
Матаруга, Турјак, Градишка, 4

R1a-Z280>YP237
Панић, Горњи Подградци, Градишка, 91
Гашић, Приједор, 4
Мудринић, Горњи Јеловац, Дубица, 16

R1a-M458
Злојутро, Горњоселци, Дубица, 63

N-P189.2
Бундало, Побрђани, Костајница, 18
Миливојац, Требовљани, Градишка, 1
Бабић, марини, Приједор, 7
Тадић, Стригова, Дубица, 5

E-V13
Војиновић, Приједор, 14
Гргић, Вилуси, Градишка, 31
Ћопић, Приједор, 4
Вукајловић, Криваја, Приједор, 15
Криваја, Приједор, 37
Паспаљ, Вакуф, Градишка, 48

I1-Z63
Мацура, Доњи Јеловац, 29
Чекић, Грбавци, Градишка, 41

J2b-M205
Лакић, Горњи Карајзовци, Градишка, 3
Јајчанин, Доњи Јеловац, Дубица, 16
Гајић, Сиволинац, Градишка, 4
Радуљ, Бистрица, Приједор, 81

J2b-M241
Опачић, Романовци, Градишка, 5

J1-PF7263
Радонић, Доња Јутрогошта, Дубица, 3
Максимовић, Кнежица, Дубица, 4
Бабић, Пуцари, Дубица, 3
Бабић, Бијаковац, Дубица, 66
Врачар, Нишевићи, Приједор, 83

J1-M267
Мисаљевић, Дубица, 4

I2-M223
Пралица, Дубица, 4

I2-S21825
Солдат, Кнежица, Дубица, 12


Виде се неке разлике у односу на Поуње. Иако је узорак мали, већи је проценат I2a и E-V13. Колико Поуње подсећа на Лику, толико Поткозарје показује везу са Банијом (та веза је потврђена и у изворима). Изузетак је јако присуство J1, која овде бележи највећи проценат у Крајини. Присуство I1-Z63 указује на везу са Северном Далмацијом.

статистика:

I2-Y3120 = 34,7% (I2 PH908 22,4%)
R1a = 14,3% (R1a M458 2%)
E-V13 = 12,2
J1 = 12,2% (J1 PF7263 10,2%)
N-P189.2 = 8,2%
J2b-M205 = 8,2%
I1-Z63 = 4,1%
J2b-M241 = 2%
I2-M223 = 2%
I2-S21825 = 2%


Првих пет родова по бројности, међу до сада тестираним из Поткозарја:

Берић, Ламовита, Приједор, I2-PH908, 124
Голић, Козинци, Градишка, I2-Y3120, 121
Панић, Горњи Подградци, Градишка, R1a-YP237, 91
Врачар, Нишевићи, Приједор, J1-PF7263, 83
Радуљ, Бистрица, Приједор, J2b-M205, 81

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #107 послато: Октобар 23, 2018, 08:15:35 поподне »
Могао бих да одрадим сличан пресек и за Подгрмечје, па да тако имамо читаву Крајину по регијама. Ту би гледали општине Петровац, Сански Мост и Кључ. С тим да је мало незгодно ставити све у једну целину, због различитих миграционих струја.

симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #108 послато: Октобар 23, 2018, 08:39:32 поподне »
Могао бих да одрадим сличан пресек и за Подгрмечје, па да тако имамо читаву Крајину по регијама. Ту би гледали општине Петровац, Сански Мост и Кључ. С тим да је мало незгодно ставити све у једну целину, због различитих миграционих струја.

Петровац нема директнијих веза са Санским Мостом и Кључем (изузев можда подручја Санице). Дијеле их велики планински масиви Грмеча и Срнетице. Петровац је једна цјелина са Дрваром тј. подручјем Унца, а мислим да би се ту могло додати и Грахово.

Кључ је сам по себи поцијепан на западни крајишки дио (Саница) и источни дио око Рибника који је ближи врбаској зони. Саница би се могла придодати петровачко-уначкој зони, јер је преко Бравског повезана с аистом,а и смјер миграција је ишао туда.

Слично је и са Санским Мостом, дијелови западно до Сане (Лушци паланка, Дабар) се могу придодати средњем Поуњу, а крајеви источно од Сане Змијању.

Укратко границе појединих етнографских цјелина се не поклапају са границама општина.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #109 послато: Октобар 23, 2018, 08:43:18 поподне »
Петровац нема директнијих веза са Санским Мостом и Кључем (изузев можда подручја Санице). Дијеле их велики планински масиви Грмеча и Срнетице. Петровац је једна цјелина са Дрваром тј. подручјем Унца, а мислим да би се ту могло додати и Грахово.

Кључ је сам по себи поцијепан на западни крајишки дио (Саница) и источни дио око Рибника који је ближи врбаској зони. Саница би се могла придодати петровачко-уначкој зони, јер је преко Бравског повезана с аистом,а и смјер миграција је ишао туда.

Слично је и са Санским Мостом, дијелови западно до Сане (Лушци паланка, Дабар) се могу придодати средњем Поуњу, а крајеви источно од Сане Змијању.

Укратко границе појединих етнографских цјелина се не поклапају са границама општина.

Мислио сам Дрвар и Грахово посебно да издвојим, зато што има опет неких разлика у односу на Петровац/Бјелајско Поље. А Сански Мост, Кључ, Рибник би онда могли у Змијање да упадну. Мада бих Сански Мост ипак оставио западно, због великог броја породица пореклом из Лике и Далмације.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #110 послато: Октобар 24, 2018, 01:09:18 поподне »
Или је можда најбоље одрадити пресек за Змијање? Та област је некако етнографски најслабије обрађена.

Требамо само установити праве границе. То је у принципу простор између Врбаса и Сане, док на југу и северу нема граница у виду река.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #111 послато: Октобар 24, 2018, 02:22:13 поподне »
Границама Змијања бавили су се многи наши аутори. Углавном су сви најближи становиштву да се границе умногоме поклапају са границама некадашње Жупе Земљаник.

http://www.infobiro.ba/article/880480

И ту додуше има неких размимоилажења, па се Змијање може гледати у ужем и ширем смислу. Карановић, Кочић и Скарић су се посебно бавили овим питањем. Ево ша каже Петар Кочић о границама Змијања (пренео Скарић):

"Tu, na 7 str. knjige opisuje Kočić granice šireg Zmijanja ovako: Zmijanjska je međa, išla od rijeke Sane pa iznad sela Slatine, pa na Katunište, pa na Mliništa, ... pa otalen pravo na Skokove Deli-Radojice, ... pa od Skokova Deli-Radojice na selo Perduve, od Perduva u rijeku Pljevu, pa Pljevom do Vrbasa, ... pa sad sve niz Vrbas, ... do sela Jakupovaca, od sela Jakupovaca okreće međa na Rukati Rast navr' Kozare ... pa od Rukatog Rasta pravu u Sanu."


симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #112 послато: Октобар 24, 2018, 03:09:55 поподне »
На карти су приказане етнографске границе Змијања


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #113 послато: Октобар 24, 2018, 05:51:55 поподне »
На карти су приказане етнографске границе ЗмијањаОдлично цимо, жив био! Је л има неки извор, на основу чега је рађена?

симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #114 послато: Октобар 24, 2018, 06:23:26 поподне »
Одлично цимо, жив био! Је л има неки извор, на основу чега је рађена?

Има, на основу књиге "Народне ношње сјеверозападне Босне" од Мирослава Драшкића. У књизи је карта са етнографским цјелинама Босанске Крајине ( Срби и Хрвати). Било би добро кад би се ова књига могла набавити за дигиталну библиотеку, давно сам је читао, али је немам. Ову карту сам нашао на интернету ( мислим да сам је и раније постављао).


Ван мреже Pavo

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 915
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #115 послато: Октобар 24, 2018, 07:04:05 поподне »
Има, на основу књиге "Народне ношње сјеверозападне Босне" од Мирослава Драшкића. У књизи је карта са етнографским цјелинама Босанске Крајине ( Срби и Хрвати). Било би добро кад би се ова књига могла набавити за дигиталну библиотеку, давно сам је читао, али је немам. [/img]

Naručeno. :)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #116 послато: Октобар 24, 2018, 07:16:04 поподне »
Одрадио сам пресек за Змијање (према горепоменутој карти)


I2a = 30,4% (PH908 17,4)
E-V13 = 26,1%
R1a = 15,2 (M458 6,5)
J2b = 6,5% (M205 4,3)
J2a = 6,5%
J1 = 4,3%
I1 = 4,3% (P109 2,2)
G2a = 4,3% (L497 2,2%)
I2b = 2,2%

Рекао бих веома занимљива генетска слика. Веома висок проценат E-V13 и велика разноврност хаплогрупа генерално, што може бити интересантно с обзиром на историју Змијања. Још нешто што се ретко дешава код Срба западно - нема N-P189.2


I2-PH908
Ћутковић, Кола, Бања Лука
Слијепчевић, Герзово
Кочић, Стричићи, Бања Лука
Кривокућа, Стричићи, Бања Лука
Кркљић, Горњи Врбљани, Рибник
Мркоњић Град
Мркоњић Град
Чалакић, Радманићи, Бања Лука

I2-Y3120
Поповић, Бистрица, Бања Лука
Солдат, Мркоњић Град
Копљевићи, Мркоњић Град
Горњи Врбљани, Кључ
Рајковић, Котор, Мркоњић Град

I2-M423
Убовић, Убовића Брдо, Мркоњић Град

R1a-Z280
Матић, Голеши, Бања Лука
Новаковић, Крупа на Врбасу
Проле, Пљева, Шипово

R1a-M458
Јањетовић, Бистрица, Бања Лука
Стричићи, Бања Лука
Копања, Павловац, Бања Лука

R1a-M417
Малићевић, Бања Лука

E-V13
Ђукић, Средице, Кључ
Ђурђевић, Стричићи, Бања Лука
Мркоњић Град
Мркоњић Град
Рачић, Рекавице, Бања Лука
Јагуз, Шипово
Савић, Бања Лука
Јазић, Бања Лука
Рисовић, Рибник
Вулић, Стратинска, Бања Лука
Кецмановић, Бања Лука
Божић, Дујаковци, Бања Лука

I1-P109
Туфегџић, Мркоњић Град

I1-Z63
Вртунић, Рибник

J2b-M205
Стојичић, Доњи Бараћи, Мркоњић Град
Лакић, Горње Соколово, Рибник

J2b-M241
Мањача, Бања Лука

J2a-M67
Удовичић, Кола, Бања Лука

J2a-M92
Нинковић, Павловац, Бања Лука

J2a-L70
Добрња, Бања Лука

J1-PF7263
Кочић, Стричићи, Бања Лука
Антонић, Лусићи, Бања Лука

G2a-L497
Бувач, Горња Слатина, Рибник

G2a-L91
Гајић, Доњи Рибник

I2b
Ситница, Мркоњић Град

симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #117 послато: Октобар 24, 2018, 07:24:33 поподне »
Naručeno. :)

Свака част на брзини, Паво.  :)

симо

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #118 послато: Октобар 24, 2018, 07:26:58 поподне »
Одрадио сам пресек за Змијање (према горепоменутој карти)


I2a = 30,4% (PH908 17,4)
E-V13 = 26,1%
R1a = 15,2 (M458 6,5)
J2b = 6,5% (M205 4,3)
J2a = 6,5%
J1 = 4,3%
I1 = 4,3% (P109 2,2)
G2a = 4,3% (L497 2,2%)
I2b = 2,2%

Рекао бих веома занимљива генетска слика. Веома висок проценат E-V13 и велика разноврност хаплогрупа генерално, што може бити интересантно с обзиром на историју Змијања. Још нешто што се ретко дешава код Срба западно - нема N-P189.2


Занимљиво, поготово ако се упореди са резултатима за Поуње. Најдрастичнија разлика је у E-V13. N2 ће се вјероватно појавити и на подручју Змијања, али је свакако доста нижи од крајишког просјека,а колико видим и I1 је слаб.

Ван мреже Pavo

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 915
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #119 послато: Октобар 24, 2018, 08:27:37 поподне »
Nekoliko radova o Zmijanju. 

Miroslav Niškanović - Prilog proučavanju stanovništva Zmijanja : https://www.mediafire.com/file/5sfiqejy004kvm6/Niskanovic.pdf
Dragoljub Petrović - O govoru Zmijanja : https://www.mediafire.com/file/hpvmvuaaz2aohz4/Petrovic.pdf
Milan Karanović - Zmijanje : https://www.mediafire.com/file/7vovbiclyvt2q3k/Karanovic.pdf
Ostoja Mačkić - Zmijanje otrgnuto od zaborava : https://www.mediafire.com/file/dvie1g195sz46h9/Mackic.pdf

Poimanja Zmijanja i same granice se razlikuju od autora do autora.

Kod Petrovića je karta Zmijanja ovakva:A kod Niškanovića ovakva:


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #120 послато: Октобар 24, 2018, 08:35:23 поподне »
Nekoliko radova o Zmijanju. 

Miroslav Niškanović - Prilog proučavanju stanovništva Zmijanja : https://www.mediafire.com/file/5sfiqejy004kvm6/Niskanovic.pdf
Dragoljub Petrović - O govoru Zmijanja : https://www.mediafire.com/file/hpvmvuaaz2aohz4/Petrovic.pdf
Milan Karanović - Zmijanje : https://www.mediafire.com/file/7vovbiclyvt2q3k/Karanovic.pdf
Ostoja Mačkić - Zmijanje otrgnuto od zaborava : https://www.mediafire.com/file/dvie1g195sz46h9/Mackic.pdf

Poimanja Zmijanja i same granice se razlikuju od autora do autora.

Kod Petrovića je karta Zmijanja ovakva:A kod Niškanovića ovakva:Код Нишкановића Змијање захвата и добар део Поткозарја. Ипак је то превише за северну границу.

Требало би тестирати ове Бегиће (Вартоломијевдан) из Горњег Раткова. Можда постоји веза са Кецманима.

На мрежи НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7850
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #121 послато: Октобар 25, 2018, 12:00:41 пре подне »
I2-Y3120
Солдат, Мркоњић Град

Солдат је овде грешком убачен у Y3120, он је припадник оне ретке западноевропске S21825>L880.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #122 послато: Октобар 25, 2018, 08:51:05 пре подне »
Солдат је овде грешком убачен у Y3120, он је припадник оне ретке западноевропске S21825>L880.

Није грешка, то је Солдат из Дубице. Ово је Солдат из околине Мркоњића. Он је I2-Y3120 ;)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #123 послато: Новембар 05, 2018, 08:18:48 поподне »
Муслимани из западних делова Босанске Крајине (Поуње, Поткозаје и Подгрмечје)

E-PH1246
Каваз, Петровац

E-V13
Батаковић, Велика Кладуша

G1-L830
Пашагић, Бихаћ

G-M201
Чатак, Босанска Градишка

G2a-P287
Црљенковић, Приједор

I2-PH908
Буић, Козарска Дубица
Зирић, Бихаћ
Алишић, Дубраве, Градишка

I2-Y3120
Кучуккилавуз, Бихаћ
Башагић, Цазин

I2-M423
Пајазетовић, Велика Кладуша
Хаџић, Петровац
Кулашић, Приједор
Деумић, Приједор
Џехверовић, Цазин
Јусуфхоџић, Бихаћ
Јашаревић
Керановић, Поуње
Хенић, Нови Град
Заначић, Поуње
Шарчевић, Сански Мост

N-P189.2
Башић, Велика Кладуша
Шакановић, Велика Кладуша
Кишмић, Бихаћ

R1a-M458
„Ага“, Приједор
Башагић, Цазин

R1a-Z280
Мердановић, Сански Мост
Делкић, Приједор
Јашић, Скокови, Цазин

R1a-M417
Шкргић, Цазин
Сарајлић, Стари Мајдан, Сански Мост
Мулалић, Велика Кладуша

R1b-Z2103
Пехливановић, Бихаћ

R1b-P25_1
Благајчевић, Нови Град

I1-M253
Шиљдедић, Кулен Вакуф

I1-P109
Ружнић, Поуње

J2b-M205
Дедић, Поуње
Ибукић, Велика Кладуша
Коџић, Приједор

J2b-M241
Бурзић, Стијена, Цазин

J1-CTS5368
Дуратовић, Приједор

J2a-M410
Талић, Сански Мост

Т-М184
Траванчић, Приједор

L-M22
Ружнић, Поуње


узорак - 44

I2-М423/Y3120 = 36,4%
R1a-M417 = 18,2%
N-P189.2 = 6,8%
J2b-M205 = 6,8%
E-V13 = 4,5%
I1-M253 = 4,5%
R1b-M269 = 4,5%
G-M201 = 2,3%
G2a = 2,3%
J2b-M241 = 2,3%
G1 = 2,3%
J2a-M410 = 2,3%
J1 = 2,3%
T1 = 2,3%
L-M22 = 2,3%


Генетска слика муслимана западне Босне занимљива је због великог броја предања о пореклу из Анадолије. Карановић у свом раду о Поуњу бележи да преко 20% муслимана из тог краја негује предање о пореклу "из Анадола". По броју кућа, чак 46%. Посебно се то односи на градске породице. Познато је да су из ових крајева муслимани селили ка Поткозарју и даље по Крајини, али не види се превише тај анадолски уплив (ако га је било у том проценту уопште).

Ипак, највећи део муслиманског становништва Поуња води порекло из околних крајишких области (према Карановићу 67,2%), чему иде у прилог и генетска слика до сада тестираних родова.


Извор:

- Бошњачки днк пројекат
- 23andMe

« Последња измена: Новембар 06, 2018, 11:20:44 пре подне Небојша »

Ван мреже Sergius

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 531
 • I2-PH908>Y109645
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #124 послато: Новембар 06, 2018, 01:33:34 поподне »
Солдат је овде грешком убачен у Y3120, он је припадник оне ретке западноевропске S21825>L880.

Небојша је већ рекао да се ради о два различита Солдата, али напомена да славе и различите славе. Солдат из Кнежице који је S21825>L880 слави Јовањдан, дочим Солдат из Мркоњића који је Y3120 - слави Митровдан, а према предању је поријеклом из Гламоча.

Ван мреже Balder

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 173
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #125 послато: Новембар 09, 2018, 10:27:07 пре подне »
Krajišnik bi trebao biti i musliman Ćoralić R1a sa 23andMe? Iz Cazina ili Bihaća.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #126 послато: Новембар 09, 2018, 10:57:50 пре подне »
Krajišnik bi trebao biti i musliman Ćoralić R1a sa 23andMe? Iz Cazina ili Bihaća.

Ћоралић није оставио место порекла. Било их је највише управо око Цазина, где постоји место Ћоралићи. Ћоралића има и у другим крајевима БиХ.

Аутосомално су му најближи Грбовић из Чајнича, Петковић из Дрвара, Прошић из Новог Града и Дедић из Бихаћа. Дедић му је од њих четворице најближи, па би стварно могао бити Крајишник.

Босанац

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #127 послато: Новембар 20, 2018, 08:20:10 пре подне »
Муслимани из западних делова Босанске Крајине (Поуње, Поткозаје и Подгрмечје)


Генетска слика муслимана западне Босне занимљива је због великог броја предања о пореклу из Анадолије. Карановић у свом раду о Поуњу бележи да преко 20% муслимана из тог краја негује предање о пореклу "из Анадола". По броју кућа, чак 46%. Посебно се то односи на градске породице. Познато је да су из ових крајева муслимани селили ка Поткозарју и даље по Крајини, али не види се превише тај анадолски уплив (ако га је било у том проценту уопште).

Ипак, највећи део муслиманског становништва Поуња води порекло из околних крајишких области (према Карановићу 67,2%), чему иде у прилог и генетска слика до сада тестираних родова.


Извор:

- Бошњачки днк пројекат
- 23andMe

Истина је да има доста генетског утицаја Анадолија и Грчка на нас Муслимане јер ми смо од поисламљених Грка примили Ислам. О томе се данас мало прича јер није у интересу да се разједињује Турска нација као и због ривалства са Грцима али слична је ситуација као и код нас гдје вјера дефинише припадност нацији.

Турци су углавном Грци, Булент Аринц дугогодишњи премијер Турске је Грк и има око 30 милиона Грка међу Јерменима, Перзијанцима и другим "Турцима". Ствар је у томе што наши људи од "Турксих Гена" очекују неке Татарске гене и слично међутим то је потпуно погрешна претпоставка.

Кад тражите гене из Анадолије углавном се треба фокусирати на становништво данашњег Цариграда које је мјешавина свих Балканских народа и из тог разлога то присуство "Анадолијске ДНК" ће бити потпуно невидљиво.

За разлику од вас Срба ми Османско царство никада нисмо ни сматрали као "страно" већ као Римско Царство Исламске вјере.

Треба извршити прво детаљну анализу тзв "Турака" прије него се почне говорити о некаквим "Турским Генима"... Турци практично и не постоје .. то је била једна Армија од 200.000 војника који су се утопили међу далеко далекобројније становништво Анадолије које се бројало у мулионима у 11 стољећу.

Поздрав.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #128 послато: Новембар 20, 2018, 08:49:23 пре подне »
Истина је да има доста генетског утицаја Анадолија и Грчка на нас Муслимане јер ми смо од поисламљених Грка примили Ислам. О томе се данас мало прича јер није у интересу да се разједињује Турска нација као и због ривалства са Грцима али слична је ситуација као и код нас гдје вјера дефинише припадност нацији.

Утицаја из јужнијих крајева Балкана има у мањем проценту, као и код Срба уосталом. Зато што су Турци померали становништво из новоосвојених крајева, а пре Србије и Босне пала је Византија.

То нема везе са овим предањима крајишких муслимана о директном пореклу из Анадолије. Генетика је данас доказала да су она махом погрешна.

Треба извршити прво детаљну анализу тзв "Турака" прије него се почне говорити о некаквим "Турским Генима"... Турци практично и не постоје .. то је била једна Армија од 200.000 војника који су се утопили међу далеко далекобројније становништво Анадолије које се бројало у мулионима у 11 стољећу.

Има сасвим довољно истраживања за Турску/Турке (читај Анадолију). И може се са сигурношћу рећи да не постоји готово никаква веза са БиХ муслиманима.

Босанац

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #129 послато: Новембар 20, 2018, 09:25:42 пре подне »

Има сасвим довољно истраживања за Турску/Турке (читај Анадолију). И може се са сигурношћу рећи да не постоји готово никаква веза са БиХ муслиманима.

Не могуће је директно видјети везу између Турака и Бошњака јер мјешање "Турака" и Бошњака неће довести до тога да се види "Турска" ДНК.

Ево погледајмо Турску Аутозомалну ДНК:

1   West_Asian   25.54
2   East_Med   22.28
3   West_Med   12.09
4   Siberian   10.16
5   Baltic   9.88

Затим упоредимо са мојом:

1   Baltic   28.79
2   North_Atlantic   25.08
3   West_Med   16.52
4   East_Med   15.28
5   West_Asian   8.98

Јасно се види да би мјешањем ове двије групе опет добили једну мјешавину типа Украјна + Грчка (што је неки просјек за све Србе и Бошњаке)

Ми ако смо се мјешали, то су били људи из Цариграда и Грчке, а мјешањем са тим људима не би било могуће утврдити "Турску ДНА"

Цар Душан је имао доста родбине међу Грцима па кад би га данас тестирали то се неби ни видјело, јер сви Срби имају доста Грчке ДНК (Као и Турци).

Мислим да сам у праву кад кажем да су Јужни Словени Словенско-Грчког порјекла гдје под Грке држим сво пре-словенско становништво, а и Грци су помјешани са нама (посебно сјеверни дио).


Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5283
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #130 послато: Новембар 20, 2018, 10:10:03 пре подне »
Не могуће је директно видјети везу између Турака и Бошњака јер мјешање "Турака" и Бошњака неће довести до тога да се види "Турска" ДНК.Када причамо о предању, оно је у директној вези са прецима по мушкој линији, односно са Y хромозомом, а не са аутозомалном ДНК. Предање о Анадолији би дакле требало бити потврђено на осново Y хромозома. Такве потврде нема. Баш смо скоро имали један резултат I2-PH908, који имају предање о Анадолији. Иначе и аутозомално смо удаљени од Турака и Грка, светлосним годинама.
« Последња измена: Новембар 20, 2018, 10:23:52 пре подне Милош »

Босанац

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #131 послато: Новембар 20, 2018, 10:24:41 пре подне »


Када причамо о предању, оно је у директној вези са прецима по мушкој линији, односно са Y хромозомом, а не са аутозомалном ДНК. Предање о Анадолији би дакле требало бити потврђено на осново Y хромозома. Такве потврде нема. Баш смо скоро имали један резултат I2-PH908, који имају предање о Анадолији.

Неспорна је чињеница да ће И2 ПХ908 у Царигради бити доста. Сматра се да барем 2-3 милиона људи потичу од Словена Исламске вјере из Босне, Србије, Македоније итд..

Турци имају доста хаплогрупа као Грци, и то се види из овог једног ранијег истраживања
Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5283
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #132 послато: Новембар 20, 2018, 10:27:16 пре подне »
Неспорна је чињеница да ће И2 ПХ908 у Царигради бити доста. Сматра се да барем 2-3 милиона људи потичу од Словена Исламске вјере из Босне, Србије, Македоније итд..


Али онда је то супротан правац, а не из Анадолије ка централном Балкану.

Предање о Анадолији је само један од феномена, као што се код Срба скоро у сваком другом предању говори о убиству Турчина.
« Последња измена: Новембар 20, 2018, 10:29:21 пре подне Милош »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #133 послато: Новембар 20, 2018, 10:59:36 пре подне »
Људи са ових простора се углавном држе неких својих предубеђења, чак и када наука каже супротно. Тако су још увек актуелне те приче да су БиХ муслимани пореклом из Tруске, а нису, да су Срби Власи, а нису, да су одређена презимена/родови обавезно пореклом од неких ЦГ племена, а нису, да је сваки други Србин пореклом од Немањића, а није, итд.

Треба гледати научне чињенице и све ће бити много јасније.

Босанац

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #134 послато: Новембар 20, 2018, 11:18:07 пре подне »
Људи са ових простора се углавном држе неких својих предубеђења, чак и када наука каже супротно. Тако су још увек актуелне те приче да су БиХ муслимани пореклом из Tруске, а нису, да су Срби Власи, а нису, да су одређена презимена/родови обавезно пореклом од неких ЦГ племена, а нису, да је сваки други Србин пореклом од Немањића, а није, итд.

Треба гледати научне чињенице и све ће бити много јасније.

Мјештани села код Приједора 2013 године били сви престрављени јер се појавио Дрекавац који вришти и најављује Смрт.

https://www.24sata.hr/news/drekavac-terorizira-selo-u-bih-vristi-i-najavljuje-skoru-smrt-337273

И ти се чудиш што ти људи имају своје претпоставке о порјеклу.

Мене не би чудило да се појави чврсто убјеђење међу нашим људима да су одређени људи у Босни потекли о Киклопа или Минотаура  ;D ;D ;D ;D

Само се странци нама чуде, ја се не чудим ничем....

Чувај се Дрекавца  ;D ;D

Ван мреже filipi

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1099
 • I-CTS10228_Y4882_A1328*
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #135 послато: Новембар 20, 2018, 11:32:13 пре подне »
Мјештани села код Приједора 2013 године били сви престрављени јер се појавио Дрекавац који вришти и најављује Смрт.

https://www.24sata.hr/news/drekavac-terorizira-selo-u-bih-vristi-i-najavljuje-skoru-smrt-337273

И ти се чудиш што ти људи имају своје претпоставке о порјеклу.

Мене не би чудило да се појави чврсто убјеђење међу нашим људима да су одређени људи у Босни потекли о Киклопа или Минотаура  ;D ;D ;D ;D

Само се странци нама чуде, ја се не чудим ничем....

Чувај се Дрекавца  ;D ;D
meni se javio skoro Bosnjak iz Kolasina.U porodici njegovoj svi imaju predanja da su od nekog osmanskog vojskovodje porijeklom,a covjek pripada rodu Kuci,E-V13 Z16661,nikakve veze sa Turskom i tim krajevima.

Босанац

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #136 послато: Новембар 20, 2018, 11:52:19 пре подне »
meni se javio skoro Bosnjak iz Kolasina.U porodici njegovoj svi imaju predanja da su od nekog osmanskog vojskovodje porijeklom,a covjek pripada rodu Kuci,E-V13 Z16661,nikakve veze sa Turskom i tim krajevima.

Пта шта је ту чудно?

Све Османске Војсковође су били "Срби" и "Грци" или "Шиптари" односно Бошњаци и Турци, било је јермена, било је Грузијаца био је покоји Египћанин.

Османско Царство је Царство исламизованих становника Балкана и Цариграда, Турци нису учествовали у већој мјери у том Царству јер су Турци Владали само Источном Анадолијом у Анкари.

Ево ти Први Српски Устанак:

Османсме Војсковође:

1. Сулејман Паша Скопљак = Бошњак
2. Хурсхид Паша = Египћанин
3. Синан Паша Сијерчић = Бошњак
4. Осман Градашчевић = Бошњак
5. Мехмед Бег Куленовић = Бошњак
6. Вели Паша = Грк

Од тога овај 5. ми је комшија био.

Грци и Јермени из Анадолије су од 1071 до 1300 примили Ислам, а оснивач династије "Осман" је  унук  Јована Комнена сина Исака Комнена (Брата Џона Коменена другог Римског Императора) којег су звали "Цепелеш Челеви"

Мехмед други је био Пола Грк пола Србин, причао је Српски течно, користио је Грчки и Турски.

У Цариграду имаш све те Хаплогрупе Е, И, Р, Ј које се налазе код медитеранских народа.

Тако да СВЕ османске војсковође никад нису били странци, па ни сам Цар Мехмед други који је освојио Босну то је територија коју је он сматрао својом, а Мехмедов деда Теофил Еротикос-Комненос је био управник Београда 1000 године док га Војислав није уклонио.
« Последња измена: Новембар 20, 2018, 11:59:55 пре подне Босанац »

Ван мреже filipi

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1099
 • I-CTS10228_Y4882_A1328*
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #137 послато: Новембар 20, 2018, 11:55:41 пре подне »
Пта шта је ту чудно?

Све Османске Војсковође су били "Срби" и "Грци" или "Шиптари" односно Бошњаци и Турци, било је јермена, било је Грузијаца био је покоји Египћанин.

Османско Царство је Царство исламизованих становника Балкана и Цариграда, Турци нису учествовали у већој мјери у том Царству јер су Турци Владали само Источном Анадолијом у Анкари.

Грци и Јермени из Анадолије су од 1071 до 1300 примили Ислам, а оснивач династије "Осман" је  унук  Јована Комнена сина Исака Комнена (Брата Џона Коменена другог Римског Императора) којег су звали "Цепелеш Челеви"

Мехмед други је био Пола Грк пола Србин, причао је Српски течно, користио је Грчки и Турски.

У Цариграду имаш све те Хаплогрупе Е, И, Р, Ј које се налазе код медитеранских народа.
Znam prijatelju ali On je bio ubjedjen da je bas od izvornih osmanlija iz azije.Hocu da Ti kazem kako predanja ljude odvuku skroz pogresno.

Босанац

 • Гост
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #138 послато: Новембар 20, 2018, 12:07:33 поподне »
Znam prijatelju ali On je bio ubjedjen da je bas od izvornih osmanlija iz azije.Hocu da Ti kazem kako predanja ljude odvuku skroz pogresno.

Pa naši ljudi ne znaju ništa i ne uče ništa uče Komunističku istoriju o partizanima i ostale gluposti.

Poznati Američki istraživač je napisao: 300.000 Turskih konjanika iz azije je uništio vojsku Rimske Imperije 1071 godine i zaposjeo teritoriju u kojoj je tada živjleo oko 15 miliona Grka, Jermena, Perzijanaca i ostalog stanovništva Istočnog Rimskog Carstva.

Sad ti meni objasni kako je tih 300.000 ljudi zavladalo 15 miliona ljudi u 15 stoljeću?  Nikako.

Jedini fenomen koji se desio je taj da se od 1100 do 1800 u Anadoliji pričao Grčki i Turski paralelno a Attaturk i moderni "Grci" su kasnije napravili sporazum da se u Turskoj uvede isključivo Turski a u Grčkoj Grčki.... te izvršili razmjenu stanovništva (Muslimane za Pravoslavce) međutim većina Grka su Muslimani bili, i danas Grka ima 5 puta više među "Turcima" nego u Grčkoj. Samo Carigrad ima više Grka nego čitava Grčka.

Desilo se i to da je stanovništvo Anadolije počelo koristiti Turski jezik MASOVNO ali oni NISU TURCI jednako kao onih 100 miliona Afrikanaca koji govore Francuski u Alžiru znači niđe veze.

Svi koji govore da su Osmanlije iz Centralne Azije su Ludi... pa Osmanlije su nastale u 14. stoljeću, i osnivač dinastije Osman je bio Grk.

U Bici kod Lepanta, Portugalska Mornarica koja se sukobila sa Osmanlijama u svojim dopisima Osmanlije naziva "Rumes" = Rimljani.
Kineski Car naziva narod Osmanskog Cara = "Lumes" ili Rimljani.

To je sad drugi par opanaka što su oni uzeli Arapsko-Perzijsku kulturu i Turski jezik, Islam je to sve učinio i od hellena napravio Turke.
« Последња измена: Новембар 20, 2018, 12:10:51 поподне Босанац »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #139 послато: Новембар 22, 2018, 03:51:59 поподне »
R1a-M417
Сарајлић, Стари Мајдан, Сански Мост

У Старом Мајдану није било Сарајлића. Генерално у околини Санског Моста. Да нису ово Сархатлићи? Уз Бешиће, најбројнији род у Старом Мадјану, са преко 100 чланова (попис 1991.).

Ван мреже Balder

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 173
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #140 послато: Новембар 22, 2018, 04:08:23 поподне »
У Старом Мајдану није било Сарајлића. Генерално у околини Санског Моста. Да нису ово Сархатлићи? Уз Бешиће, најбројнији род у Старом Мадјану, са преко 100 чланова (попис 1991.).

Сарајлић је на Bosniak DNA project на FTDNA навео Стари Мајдан поред Санског Моста као мјесто поријекла. Могуће је да их није било на попису 1991. године у Старом Мајдану, али да их је било прије 100-150 година. 

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #141 послато: Новембар 22, 2018, 04:28:30 поподне »
Сарајлић је на Bosniak DNA project на FTDNA навео Стари Мајдан поред Санског Моста као мјесто поријекла. Могуће је да их није било на попису 1991. године у Старом Мајдану, али да их је било прије 100-150 година.

Биће да је то Сарајлић новија верзија презимена Сархатлић. Сарајлића у општини Сански Мост није било никако.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #142 послато: Март 05, 2019, 08:48:19 поподне »
Као што рекох Балдеру на другој теми, одрадићу пресек за Србе из Босанске Крајине, али регионално

Поткозарје (узорак 56)

у пресек улазе тестирани из Градишке, Приједора, Дубице и дела општине Нови Град (без Лакташа)
I2a-Y3120 = 33,9% (PH908 17,9%)
R1a-M417 = 16,1% (M458 3,6%)
E-V13 = 14,3%
J2b-M205 = 10,7%
N-P189.2 = 8,9%
J1-PF7263 = 7,1%
I1-Z63 = 3,6%
J2b-M241 = 1,8%
I2-M223 = 1,8%
I2-S21825 = 1,8%


Очекивано, однос хаплогрупа подсећа са једне стране на Лику, са друге на Банију.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #143 послато: Мај 11, 2019, 07:59:28 поподне »


Као што се види на приложеној мапи, крајеви око Гламоча, Ливна, Бања Луке и Србца, гранични су према тзв. врбаској зони. Врбаском смо је назвали привремено, пошто делује да је такав назив најприкладнији. Оваквих прелазних зона има у свим српским крајевима.

Можемо овде издвојити неке тестиране за које нисмо сигурни којој зони тачно припадају.
« Последња измена: Мај 11, 2019, 08:38:04 поподне Небојша »

На мрежи Андрић

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 272
 • I2-PH908
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #144 послато: Мај 11, 2019, 08:01:49 поподне »
Prema ovoj karti Gornji Graci i Medna baš su blizu granice.
Oni predstavljaju prelaznu zonu kao što si i reko već. Najpravilniji naziv za naše područje je Zmijanje.
« Последња измена: Мај 11, 2019, 08:06:45 поподне Филип Андрић »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #145 послато: Октобар 11, 2019, 11:24:19 пре подне »
Пресек за мезорегију Приједор у Републици Српској. Обухвата општине Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Приједор, Оштра Лука и Крупа на Уни. У географском смислу обухвата читаво Поткозарје, део Средњег Поуња и Подгрмечја.

Узорак 60

I2-Y3120 = 38.3% (PH908 26.7%)
R1a-Z282 = 15% (M458 1.7%)
E-V13 = 13.3%
N-P189.2 = 6.7%
J2b-M205 = 6.7%
J1-ZЅ9949 = 6.7%
I1-M253 = 3.3% (P109 1.7%)
J2b-M241 = 3.3%
R1b-M269 = 1.7%
G2a-L42 = 1.7%
I2-M223 = 1.7%
I2-L223 = 1.7%


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #146 послато: Октобар 12, 2019, 04:03:48 поподне »
Регија Бања Лука. Општине: Бања Лука, Кнежево, Котор Варош, Лакташи, Прњавор и Челинац

Узорак 81

I2-Y3120 = 44.4% (PH908 29.6%)
R1a-Z282 = 18.5% (M458 11.1%)
E-V13 = 16%
J2a-M410 = 4.9% (Y4036 2.5%)
N-P189.2 = 3.7%
R1b-M269 = 3.7% (Z2705 2.5%)
I1-M253 = 2.5% (P109 1.2%)
J1-M267 = 2.5%
J2b-M205 = 1.2%
J2b-M241 = 1.2%
T-L131 = 1.2%


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #147 послато: Октобар 12, 2019, 04:51:48 поподне »
Регија Бања Лука. Општине: Бања Лука, Кнежево, Котор Варош, Лакташи, Прњавор и Челинац

Узорак 81

I2-Y3120 = 44.4% (PH908 29.6%)
R1a-Z282 = 18.5% (M458 11.1%)
E-V13 = 16%
J2a-M410 = 4.9% (Y4036 2.5%)
N-P189.2 = 3.7%
R1b-M269 = 3.7% (Z2705 2.5%)
I1-M253 = 2.5% (P109 1.2%)
J1-M267 = 2.5%
J2b-M205 = 1.2%
J2b-M241 = 1.2%
T-L131 = 1.2%

неке карактеристике ове области биле би:

- висок проценат хаплогрупе I2/I2-PH908. У оквиру херцеговачког просека
- подграна R1a-M458 такође изнад просека
- J2a солидно заступљена и разноврсна. Пристуна подграна M67>Y4036, која се јавља још у западној Србији, као и код муслимана из рашке области
- хаплогрупа R1b-Z2705 изгледа заступљенија него у областима западно од Врбаса где, када је R1b у питању, доминира подграна U152
- хаплогрупе I1-P109, N-P189.2 и J2b-M205 слабије заступљене него у крајевима западно Врбаса
- присуство, код Срба ретке, T хаплогрупе

Углавном, на основу присуства одређених подграна I2-PH908, R1a-Z280, I1-Z63, J1, итд. можемо рећи да се назире даља веза са источном Херцеговином. Осим тога, вероватно има и нешто старијих досељеника из рашке области и Зете, као и староседелаца.

Ван мреже ЛукаОБ

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 219
 • G2a-L42
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #148 послато: Октобар 12, 2019, 05:00:48 поподне »
Да ли је могуће да до сада није забиљежена G хаплогрупа у овој регији?  :o

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #149 послато: Октобар 12, 2019, 05:05:28 поподне »
Да ли је могуће да до сада није забиљежена G хаплогрупа у овој регији?  :o

Биће да није. Једна од ретких, већих области, где не постоји бар један припадник ове хаплогрупе. С обзиром да је има у суседним крајевима (подгране L42 и L91), сасвим сигурно ће се појавити и у бањалучкој регији.

На мрежи НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7850
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #150 послато: Октобар 12, 2019, 06:49:19 поподне »
Требало би да буде у овој области и један I2b-L416 са САНУ истраживања.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #151 послато: Октобар 12, 2019, 10:18:52 поподне »
Требало би да буде у овој области и један I2b-L416 са САНУ истраживања.

Он је из субрегије Мркоњић Град. ;) Биће у том пресеку.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #152 послато: Октобар 13, 2019, 11:56:33 пре подне »
Субрегија Мркоњић Град. Општине: Мркоњић Град, Шипово, Рибник, Петровац, Источни Дрвар , Језеро и Купрес (РС).

Узорак није велики, свега 41

I2-Y3120 = 36.6% / PH908 24.4%
E-M35 = 12.2%
I1-M253 = 12.2% / Z63 9.8% / P109 2.4%
N-P189.2 = 9.8%
R1a-Z282 = 7.3% / M458 4.9%
J2b-M205 = 7.3%
R1b-M269 = 4.9% / Z2705 4.9%
G2a-P15 = 4.9% / L42 2.4% / L91 2.4%
J2a-M92 = 2.4%
I2b-L416 = 2.4%

Ова област обухвата јужни део Змијања, Јањ, али и делове неких западнокрајишких општина попут Дрвара и Петровца. Зато може постојати несклад када су у питању одређене подгране. У Јању нпр. има прилично N-P189.2 и I1-Z63. Ова подграна Z63 је веома раширена у источној Херцеговини, па је веза јасна. N-P189.2 је већ константна у скоро свим крајишким областима. Чини се да је и овде има прилично.

R1b-Z2705 опет изнад просека за Крајину, док је R1a веома слабо заступљна. Вероватно је разлог за то и нешто слабији узорак. Углавном, ова област у генетском смислу више подсећа на неке западнокрајишке области, него крајеви око Бања Луке, Кнежева, Котор Вароши, Челинца и Прњавора.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #153 послато: Октобар 13, 2019, 07:21:07 поподне »
Да завршим са овим пресеком по "административној" подели

Субрегија Градишка. Општине Градишка и Србац (узорак 25)

I2-Y3120>PH908 = 4
I2-Y3120>S17250 = 3
I2-M423/Y3120 = 3

R1a-Z280>Y2613 = 2
R1a-Z280>YP237 = 1
R1a-Z280>Y2902 = 1

E-V13>Z1057 = 2
E-V13>L241 = 1
E-V13>Y37092 = 1

N-P189.2>FGC28435 = 3

J2b-M205>Y22059 = 2
J2b-M241>PH1602 = 1

I1-Z63 = 1

Ван мреже Гаџић Црнчевић

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 103
 • I1>P109>FGC22045, ГАЏИЋИ, Рељино село/Гламоч
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #154 послато: Октобар 13, 2019, 08:41:03 поподне »
Здраво Небојша,
хвала ти на труду што статистику (сувопарне чињенице) обрађујеш и представљаш члановима и гостима форума на увид.
Имам федан предлог и једну опаску.
Предлог је поредити тестиране са Змијања (никакав шири или не знам какав оквир, само Мањача и ближа околина) са тестираним из Јања.Пажњу ми привлачи стопроцентно одударање и ношње ,пјевања исл. од сусједних области, некако су ми скоро па аутохтони, без обзира што су на мањој географској површини и имају поприлично мали број становника (у прошлости такође).
Опаска је за ову "границу" која Гламоч избацује из западне Босне, а напримјер Градишку оставља, становништво и обичаји Доњег гламочког поља не одударају од Кључа,Источног Дрвара, Рибника, и дијела Мркоњић града ни јоту-
П.С-
Релативно мали број тестираних, а по вољи тестираних одабран, умногом све предпоставке држи још у добром мраку.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #155 послато: Октобар 13, 2019, 08:47:57 поподне »
Поздрав Црнчевићу,

нагласих на почетку да је ово пресек на основу тренутне административне поделе у РС и да, као такав, нема неки велики научни значај. Паралелно водим статистику за одређене веће области Босанске Крајине (Поткозарје, Змијање, Јањ, Унац, итд.). Ту ће се већ видети неке разлике и сличности између одређених крајева.

Ван мреже Гаџић Црнчевић

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 103
 • I1>P109>FGC22045, ГАЏИЋИ, Рељино село/Гламоч
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #156 послато: Октобар 13, 2019, 09:05:00 поподне »
То је све мојих 100км завичаја (некао сам то ишпартао у рату и послије) и настојим што на точковима , што по порталима да то проширим, јер очигледно област Крајине и крајишких срба клизи у заборав.Покушавам да наговорим познаника да се тестирају, ако ништ због други и следећих , којима ће ти резултати користити.
срдачан поздрав
Жељко

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #157 послато: Октобар 13, 2019, 09:11:44 поподне »
То је све мојих 100км завичаја (некао сам то ишпартао у рату и послије) и настојим што на точковима , што по порталима да то проширим, јер очигледно област Крајине и крајишких срба клизи у заборав.Покушавам да наговорим познаника да се тестирају, ако ништ због други и следећих , којима ће ти резултати користити.
срдачан поздрав
Жељко

Свака част, Жељко! Било би добро сакупити што више људи за тест.
« Последња измена: Октобар 13, 2019, 09:27:29 поподне Небојша »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #158 послато: Октобар 16, 2019, 03:52:42 поподне »
Можда би било најбоље урадити пресек на следећи начин (по народним ношњама):Из књиге Мирослава Драшкића, "Народне ношње сјеверозападне Босне"

Делује најсмисленије, иако узорак у неким областима неће бити велики


Пример за гламочко-ливанско-граховску ношњу (узорак 36)

I2-Y3120 = 44.4% / PH908 22.2% / S17250 11.1% / Z17855 8.3%
E-V13 = 19.4%
R1a-Z282 = 16.7% / M458 8.3%
R1b-Z2705 = 5.6%
N-P189.2 = 5.6%
J2b-M102 = 5.6% / M205 2.8%
I1-P109 = 2.8%

извор: Српски ДНК пројекат, 23andMe

- иако узорак није велики (од нечег се мора почети), висок проценат I2. Слично као и у Далмацији. PH908 не тако доминантна, пре свга због разгранатости појединих родова S17250 и Z17855.
- R1b-Z2705 поново изнад крајишког просека. Очекивано с обзиром да је присутна и у Северној Далмацији, чије је становништво у уској вези са становништвом ове области

Гламочка ношња

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #159 послато: Октобар 24, 2019, 11:26:41 пре подне »
Пресек за уначко-бравско-петровачку зонуУзорак 62

I2 Y3120 = 30.6% / PH908 22.6% / S17250 6.5%
R1a = 21% / M458 8.1%
N2 P189.2 = 12.9%
E1b = 9.7%
I1 = 9.7% / P109 6.5% / Z63 3.2%
J2b = 8.1% / M205 6.5%
R1b = 4.8% / Z2705 3.2% / U152 1.6%
G2a = 1.6%
J1 = 1.6%

Становништво ове области води порекло углавном из Лике и Северне Далмације.

Унац (Дрвар и околина): Северна Далмација 46.6%, Лика 18%, Грахово 8.8%
Бјелајско Поље (Босански Петровац): Лика 51.1%, Северна Далмација 16.3%, Грахово 4.6%

Генетска слика такође подсећа на Лику и/или Северну Далмацију. Посебно на крајеве из којих је било највише исељавања (околина Зрмање, Буковица, итд.).

- I2a у оквиру личког просека. Присутна подграна I-Z16983, коју срећемо код Јовањштака, Шкрбића, Петковића, Бачкоња, итд. Веома заступљена и S17250>A1328, углавном преко Родића и њихових огранака
- R1a такође веома заступљена, слично као у Лици. Код Z280 то су подгране Y2613 и YP237 (Кнежевићи, Медићи и остали), код M458 доминира A11460 (Зељковићи-Бурсаћи), а присутна је и YP417 (Кецмани)
- Хаплогрупа N-P189.2 изнад крајишког просека. Пре свега због разгранатих Бабића, Бањаца-Латиновића, итд.
- E-V13 испод српског просека, као и у Лици
- I1 прилично заступљена у овом делу Крајине, што не чуди с обзиром на висок проценат у Северној Далмацији
- J2b присутна углавном преко Y22059, односно Кецмана и огранака, као и Лучинштака PH1602
- Хаплогрупа R1b се јавља кроз своје две најдоминантније подгране у Крајини, Z2705 и U152. У првој групи су Срдићи и једни Кецмани (Никољдан), док су у другој Роквићи-Трнинићи-Миљевићи
- G2a-L42 и J1 присутне као и у другим деловима Крајине. Додизи J1 из Дрвара највероватније припадају PF7263

извор: Српски ДНК пројекат, 23andMe

Доњи УнацВан мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1478
 • I-A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #160 послато: Октобар 24, 2019, 05:15:03 поподне »
Колико ја као крајишник осјећам, постоје у Крајини два пола, један је Посавински, други Далматински.
Посавински је од Бихаћа до Градишке, ово некако укључује и Змијање. Други пол је онај од Книна до Мањаче и у Подкозарју се мијешају.
Ⲙⲏⲥⲗⲏⲙⲟ ⲇⲁ ⲃⲗⲁⲇⲁⲙⲟ ⲛⲁшⲏⲙ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ, ⲛⲟ ⲏⲥⲧⲏⲛⲁ ⲓⲉ ⲇⲁ ⲣⲉϥⲏ, ⲡⲟⲡⲩⲧ ⲧⲁⲧⲁⲣⲥⲕⲟⲅⲁ ⲗⲩⲕⲁ, ⲇⲉⲓⲥⲧⲃⲩⲓⲩ ⲛⲁ ⲩⲙ ⲙⲟћⲛⲟ ⲙⲣⲥⲉћ ⲏ ⲥⲩⲕⲁⲓⲩћ ⲙⲏⲥⲁⲗ. Ⲍⲁⲧⲟ ⲩ ⲣⲁⲍⲅⲟⲃⲟⲣⲩ ⲃⲁⲗⲓⲁ ⲡⲣⲃⲟ ⲩⲥⲧⲁⲛⲟⲃⲏⲧⲏ ⲙⲉђⲉ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ ⲏ ⲏⲍⲣⲁⲍⲏⲙⲁ, ⲇⲁ б̀ⲏ ⲇⲣⲩⲅⲏ ⲍⲛⲁⲗⲏ ⲕⲁⲕⲟ ⲏⲭ ⲙⲏ ⲃⲏⲇⲏⲙⲟ.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #161 послато: Октобар 25, 2019, 09:11:58 пре подне »
Колико ја као крајишник осјећам, постоје у Крајини два пола, један је Посавински, други Далматински.
Посавински је од Бихаћа до Градишке, ово некако укључује и Змијање. Други пол је онај од Книна до Мањаче и у Подкозарју се мијешају.

Да, то би била нека груба подела. Ово је нешто детаљнија подела, на основу оне мапе из Драшкићеве књиге.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #162 послато: Октобар 25, 2019, 09:49:38 пре подне »
Подгрмечје и Сански МостУзорак 30

I2-Y3120 = 40% / PH908 30%
E1b = 20% / L241 10%
R1a = 10% / M458 3.3%
J2b = 10% / M205 6.7% / Z638 3.3%
N2-P189.2 = 6.7%
R1b-U152 = 6.7%
I1-P109 = 3.3%
J2a-M92 = 3.3%

Становништво овог краја води порекло углавном из Лике и Северне Далмације. Много је оних који су дошли од Бјелајског Поља и Унца (етапне станице), а има и досељеника са Змијања.

Узорак није велики, али можда се могу приметити неке тенденције.

- I2/I2-PH908 веома заступљена. Раширен род Кецмана са огранцима, али има и других PH908 родова
- E1b изнад крајишког просека. Захваљјући неким разгранатим родовима (Ћулибрци, Ћургузи), веома заступљена подграна L241
- R1a свакако нешто слабије заступљена
- Присутне N2, J2b-M205, I1-P109, R1b-U152 и J2a-M92, као и у остатку Крајине. R1b-U152 присутна преко Миљевића-Трнинића-Роквића

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #163 послато: Октобар 25, 2019, 10:28:10 пре подне »
Подгрмечје и Сански МостУзорак 30

I2-Y3120 = 40% / PH908 30%
E1b = 20% / L241 10%
R1a = 10% / M458 3.3%
J2b = 10% / M205 6.7% / Z638 3.3%
N2-P189.2 = 6.7%
R1b-U152 = 6.7%
I1-P109 = 3.3%
J2a-M92 = 3.3%

Становништво овог краја води порекло углавном из Лике и Северне Далмације. Много је оних који су дошли од Бјелајског Поља и Унца (етапне станице), а има и досељеника са Змијања.

Узорак није велики, али можда се могу приметити неке тенденције.

- I2/I2-PH908 веома заступљена. Раширен род Кецмана са огранцима, али има и других PH908 родова
- E1b изнад крајишког просека. Захваљјући неким разгранатим родовима (Ћулибрци, Ћургузи), веома заступљена подграна L241
- R1a свакако нешто слабије заступљена
- Присутне N2, J2b-M205, I1-P109, R1b-U152 и J2a-M92, као и у остатку Крајине. R1b-U152 присутна преко Миљевића-Трнинића-Роквића

Остао сам дужан подгрмечку ношњу. :)


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #164 послато: Октобар 25, 2019, 02:43:21 поподне »
За тимарско-санску зону узорак није довољан. Свега 20-ак тестираних, па нисам правио статистику

Поуњско-кнежепољска-козарска ношњаУзорак 62

I2-Y3120 = 30.6% / PH908 16.1% / S17250 4.8%
R1a = 12.9% / M458 1.6%
N-P189.2 = 12.9%
J2b = 11.3% / M205 8.1%
I1 = 9.7% / P109 6.5% / Z63 3.2%
E1b = 8.1%
J1 = 6.5%
J2a = 3.2% / M92 1.6%
R1b = 1.6%
I2-M223 = 1.6%
I2-L223 = 1.6%

Становништво ове зоне највећим делом води порекло из Лике. Има такође досељеника из Бјелајског Поља и Унца, али су и они даљим пореклом углавном из Лике и/или Далмације. У овој области је било и повратних сеоба са простора Баније. Такође, из ових крајева становништво је масовније мигрирало управо ка Банији, па би стога пресек требао да подсећа на Лику са једне, а на Банију са друге стране.

Иначе је ово, уз уначко-петровачку зону, област са највише тестираних Срба у Босанској Крајини. Један од разлога за то је вероватно и чињеница да је у тим крајевима живело, уз мање оазе, искључиво српско становништво.

Овде се, у правом смислу, види она крајишка разноврност и заступљеност одређених подграна карактеристичних за Крајину. Фале само припадници G2a-L42.

- I2 поново у оквиру личког просека. Посебно је интересантна слабија заступљеност PH908, што је случај и у Лици
- R1a и у овој зони испод крајишког просека. Висок проценат Z280 и присуство одређених подграна низводно асоцирају на Банију
- N-P189.2 веома заступљена, као и свуда у Босанској Крајини. Овде такође прелази неки крајишки просек
- J2b близу просека у Лици и на Банији. Присутне Y22059 (M205), а у оквиру M241 и Z638 и PH1602
- Висок проценат I1 највише одудара од Баније, али зато подсећа на Лику
- E1b веома слабо заступљена. Чак испод просека за Крајину
- Код Срба из западних крајева можда и највећи проценат J1. Све одлази на подграну PF7263
- J2a нешто изнад крајишког просека, док је R1b доста слаба. Мада је за очекивати да ће бити оне U152
- Присуство неких ретких подграна, попут I2-M223 и I2-L223


ношња из Поткозарја

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #165 послато: Октобар 26, 2019, 08:46:32 пре подне »
ЗмијањеУзорак 56

I2-Y3120 = 37.5% / PH908 23.2%
E1b = 17.9%
R1a = 12.5% / M458 5.4%
I1 = 5.4% / P109 3.6%
J2b = 5.4% / M205 3.6% / Z638 1.8%
J2a = 5.4% / M92 1.8% / L70 1.8%
R1b-Z2705 = 3.6%
N-P189.2 = 3.6%
G2a = 3.6% / L42 1.8% / L91 1.8%
J1 = 3.6%
I2b = 1.8%

Српско становништво Змијања има континуитет на овом простору још од 16. века. Мало је литературе која обрађује ове крајеве. Према неким новијим студијама, међу становништвом постоји традиција о пореклу из Херцеговине и Црне Горе. Како су многа од тих предања новијег датума, треба их узети са резервом.

Неки аутори, попут Дедијера, верују да је Змијање морало сачувати велики број староседелачких породица. То је пре свега последица давнашњег досељења и немања конкретних предања о пореклу. Свакако је морало бити досељавања из јужнијих крајева. Интересантно да међу Змијањцима има родова који помињу порекло из Далмације, иако међу Србима из ових крајева није било значајнијих уплива из Лике и Северне Далмације. У овој области било је и досељавања из западних крајишких области (Подгрмечје, Поткозарје, итд.).

Генетска слика, на први поглед, подсећа доста на неку просечну слику код Срба.

- I2 у оквиру просека, као и сама PH908. Веома разгранати родови са славом Стевањдан
- E V13 солидно заступљена. Раширен род који слави Часне Вериге
- R1a нешто слабија, док је подграна M458 у оквиру просека
 
Остале хаплогрупе доста уједначене. У смислу заступљенусти, као да представљају прелазну зону између источних и западних крајева. J2a, G2a и J1 нешто заступљеније него иначе у Крајини.

ношња


« Последња измена: Октобар 26, 2019, 08:53:38 пре подне Небојша »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #166 послато: Април 10, 2020, 10:16:34 пре подне »
Резултати тестираних из Босанске Крајине (западно од Врбаса), са 23andMe

СРБИ, n=86

I2 M423 = 39,5%
R1a = 15,1%
E1b = 12,8%
N2 P189.2 = 7%
J2b M205 = 5,8%
I1 P109 = 4,7%
R1b = 4,7%
J1 = 3,5%
G2a = 2,3%
J2a = 1,2%
I2 M223 = 1,2%
I2 L38 = 1,2%
I2 M26 = 1,2%


МУСЛИМАНИ, n=66

I2 M423 = 43,9%
R1a = 18,2%
I1 = 7,6 / P109 4,6%
E1b = 6,1%
N2 P189.2 = 4,6%
J2b M205 = 4,6%
J2a = 4,6% / M92 3%
R1b = 3%
G2a = 3%
J2b M241 = 1,5%
J1 = 1,5%
T = 1,5%Ван мреже Барјактаревић

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 96
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #167 послато: Април 10, 2020, 11:49:38 пре подне »
И моја породица слави Михољдан, родом сам из Доње Слатине (Рибник). Презивам се Барјактаревић и не знам много о свом пореклу. Највероватније смо једна грана овог рода Вулин>Ђукић...( Због славе) . Па ако би неко знао нешто о мом пореклу ( Одакле смо дошли, колико смо ту дуго живели, по коме носим презиме) Хвала унапред. Нисам се тестирао.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #168 послато: Април 10, 2020, 11:59:08 пре подне »
И моја породица слави Михољдан, родом сам из Доње Слатине (Рибник). Презивам се Барјактаревић и не знам много о свом пореклу. Највероватније смо једна грана овог рода Вулин>Ђукић...( Због славе) . Па ако би неко знао нешто о мом пореклу ( Одакле смо дошли, колико смо ту дуго живели, по коме носим презиме) Хвала унапред. Нисам се тестирао.

Најбоље да одрадите днк анализу. Због славе и места порекла, велике су шансе да припадате роду Михољштака E-L241. Ова подграна E-V13 је иначе веома раширена међу Србима из Крајине. Има је од Северне Даламције, преко Лике и Босанске Крајине, па све до Баније и Кордуна.

Карановић је ову групу родова сврстао у староседеоце Средње Босне и Змијања, мада није искључено да су даљом старином с југа. Имају веома блиско днк поклапање са Даниловићима из Мораче. Они се иначе сматрају староседеоцима у том племену.

Ван мреже Барјактаревић

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 96
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #169 послато: Април 10, 2020, 09:03:27 поподне »
Можете ли ми рећи у којој књизи Карановић пише о томе. Хвала.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #170 послато: Април 10, 2020, 09:10:20 поподне »
Можете ли ми рећи у којој књизи Карановић пише о томе. Хвала.

Поуње у Босанској Крајини, 1925

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #171 послато: Април 30, 2020, 08:19:02 пре подне »
Издвојио сам резултате тестираних из Босанске Крајине источно од Врбаса. Дакле у питању су области које у историјском смислу нису део Крајине (означено на мапи плавом бојом). Општине Србац, Бања Лука источно од Врбаса, Мркоњић Град, Шипово, Котор Варош, Кнежево, Челинац и Прњаворn=75

I2-Y3120 = 54.6%
- PH908 33.3%
- S17250 16%

R1a-M417 = 14.7%
- M458 8%
- YP4278 4%

E1b-V13 = 14.7%
- L241 5.3%
- Y37092 4%

I1-M253 = 6.7%
- Z63 4%
- P109 2.7%

N-P189.2 = 4%

J2b-M205 = 2.7%

J2a-M67 = 1.3%

I2-M223 = 1.3%Иако постоје одређена преклапања са резултатима из Крајине западно од Врбаса, ова област ипак има неке своје посебности. Тај крај није обрађен у етнографској литератури, али на основу днк резултата се види најдиректнија веза са становништвом Источне Херцеговине и Црне Горе.

Присутне су многе подгране које срећемо на том подручју. Издвојићу само најтипичније:

- I2-PH908 Малешевци (Игњатијевдан)
- I2-PH908>Y56203 Тарски Никшићи
- R1a-YP4278 Источна Херцеговина
- E-V13>L241 Морача
- E-V13>Y37092 Васојевићи, Источна Херцеговина
- I1-Z63>Y13946, Источна Херцеговина
- N-P189.2 Бањани
- I1-P109 Дробњаци
- J2b-M205 Кричи, Затарје

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #172 послато: Април 30, 2020, 09:00:27 пре подне »
Занимљиво је потпуно одсуство хаплогрупе R1b. Такође, чини се да Крајина западно од Врбаса има више досељеника из јужнијих крајева (јужније од Херцеговине), из СТаре Србије, са Косова, итд. Барем судећи по подгранама и неким предањима.

Ван мреже Sergius

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 531
 • I2-PH908>Y109645
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #173 послато: Април 30, 2020, 09:19:59 пре подне »
Боље познајем ова подручја, па бих изнио неке опаске. Знам да је теже раздвојити тестиране по селима и дијеловима општина, али унутар општина постоје крупне разлике кад је у питању поријекло становништва.

Нпр. општина Лакташи: источно од Врбаса, тзв. Жупа, имамо становништво које се наслања на Прњавор и Челинац, и неке досељенике вјероватно са подручја Змијања, а становништво Лијевча је углавном поријеклом из високе Крајине. Бања Лука: осим неких крајишких досељеника у Поткозарју и неких микро зона (нпр. у Љубачеву неке породице из Гламоча и сл.) подручје бањалучке околине се не може сврстати у Крајину. Подручје Змијања је сличније Котор Варошу, Челинцу и Прњавору него зони западно од Сане.

Даље, прије неколико година основана је нова општина Станари. Она се у потпуности може повезати са наведеним подручјем као и општинеа Дервента, Теслић, Брод, па и даље на исток не видим неких разлика. Не видим зашто су ове општине изостављене из анализе.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #174 послато: Април 30, 2020, 09:39:31 пре подне »
Нпр. општина Лакташи: источно од Врбаса, тзв. Жупа, имамо становништво које се наслања на Прњавор и Челинац, и неке досељенике вјероватно са подручја Змијања, а становништво Лијевча је углавном поријеклом из високе Крајине.

Лакташе источно од Врбаса заборавих да урачунам. Мислим да имамо  свега неколико тестираних одатле (I2, E-V13, има и неки Гарача T-L446 са 23andMe).

Бања Лука: осим неких крајишких досељеника у Поткозарју и неких микро зона (нпр. у Љубачеву неке породице из Гламоча и сл.) подручје бањалучке околине се не може сврстати у Крајину. Подручје Змијања је сличније Котор Варошу, Челинцу и Прњавору него зони западно од Сане.

Змијање, у ужем смислу, Окука рачуна у Босанску Крајину, стога сам и ја тај део придодао "правој" Босанској Крајини. То је ово: "данашња граница Змијања"


Општине северно од Змијања припадају Поткозарју и иду у "праву" Крајину, а општине јужно и југоисточно од Змијања придодао сам овој врбаској зони. Најдискутабилнији је ту Мркоњић Град, који очито има велики број породица, тј подграна које срећемо и у Крајини западно. Али мислим да га треба некако одвојити.Даље, прије неколико година основана је нова општина Станари. Она се у потпуности може повезати са наведеним подручјем као и општинеа Дервента, Теслић, Брод, па и даље на исток не видим неких разлика. Не видим зашто су ове општине изостављене из анализе.

Ове општине сам изоставио зато што не припадају Босанској Крајини ни у ком смислу. Тема је Босанска Крајина - генетика, зато издвојих само ове општине источно од Врбаса а које се могу сматрати Крајином. Када будемо радили пресек за све општине између Босне и Врбаса, онда можемо убацити Теслић и остало, али то неће бити на теми "Босанска Крајина". :)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #175 послато: Април 30, 2020, 12:32:52 поподне »
Заправо се граница Босанске Крајине (оне праве) сасвим лепо поклапа са границама Турске Хрватске. Лепо се то види на карти Илирских покрајина из 1813. Мркоњић и околни крајеви остају ван Крајине.
Ван мреже Гаџић Црнчевић

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 103
 • I1>P109>FGC22045, ГАЏИЋИ, Рељино село/Гламоч
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #176 послато: Мај 04, 2020, 06:48:27 поподне »
Опрости Небојша,
ја упоран,становништво Градишке, лакташа, Српца,Дубице и сл. је небо и земља према становништву Кључа,Мркоњића,Шипова,Петровца, Гламоча.Врбас није никаква граница, нити је Змијање до Млиништа.Змијањци су скоро па аутохно ,затворено и по свим обичајима апсолутно различито становништво са ширег подручја Мањаче, исто као што су Јањани између Шипова и Купреса.Довољно је чути начин на који пјевају мушке групе (наравно нео овај кич сада), па да врло лако одредите ко је одакле.Ако је нека скупина нпр. Змијањци развила посебан уникатан начин пјевања има посебну ношњу, обичаје, тешко их је помијешати са Мркоњићем , гдје се пјева исто као у Кључу, Гламочу,Петровцу, и гдје су народне ношње далеко сличније личкој него змијањској.Опет начин пјевања уз Саву скоро је исти као и преко Саве , аи ношња и обичаји, није ваљда онда да је Славонија дио Крајине.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #177 послато: Мај 04, 2020, 07:47:24 поподне »
Опрости Небојша,
ја упоран,становништво Градишке, лакташа, Српца,Дубице и сл. је небо и земља према становништву Кључа,Мркоњића,Шипова,Петровца, Гламоча.Врбас није никаква граница, нити је Змијање до Млиништа.Змијањци су скоро па аутохно ,затворено и по свим обичајима апсолутно различито становништво са ширег подручја Мањаче, исто као што су Јањани између Шипова и Купреса.Довољно је чути начин на који пјевају мушке групе (наравно нео овај кич сада), па да врло лако одредите ко је одакле.Ако је нека скупина нпр. Змијањци развила посебан уникатан начин пјевања има посебну ношњу, обичаје, тешко их је помијешати са Мркоњићем , гдје се пјева исто као у Кључу, Гламочу,Петровцу, и гдје су народне ношње далеко сличније личкој него змијањској.Опет начин пјевања уз Саву скоро је исти као и преко Саве , аи ношња и обичаји, није ваљда онда да је Славонија дио Крајине.

Говоримо о подели на основу поддијалеката и миграционих струја. Као и историјских прилика (не на основу певања). На основу свих ових параметара, граница јесте Врбас. Змијање јесте посебно, али тај његов ужи део улази у Крајину. Лијевче поље и Поткозарје су свакако Крајина. Становништво је пореклом махом из Лике и Високе Крајине.

Ван мреже Гаџић Црнчевић

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 103
 • I1>P109>FGC22045, ГАЏИЋИ, Рељино село/Гламоч
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #178 послато: Мај 04, 2020, 08:34:45 поподне »
Па одприлоке то и говорим, значи да је говор, поготово локални изрази у крајевима ГЛ МГ Кључ,Шипово дио Петровца и Дрвара гпотово исти, а ако су и развили скоро идентичну народну културу (више могућности да су је наслиједили из старог краја), онда говоримо о компактном географском подручју.Не постоји ниједна сличност ни у чему људи из Кључа или МГ са људима из Градишке-апсолутно.Пратећи резултате тестова хапло група , кад је тестиран готово неподношљиво низак број људи, и правити статистику  на основу тога је , нагађање у најмању руку, још ако додамо опскурне и непровјерене изворе о поријеклу породица, оде маст у пропаст.ево примјера, неко је у теми споменуо миноран број досељеника из Гламоча у Љубачево.То је породица Ајдер из Преоца који је до другог рата био дио општине Гламоч, исто као и Пољице и Прекаја у Дрвару.Значи ти Ајдер су се раселили из Преоца у Рељино село(Гламоч) и Љубачево (Бања лука), али у Љубачево ниси дошли из данашњег Гламоча и Рељина села.Могућност насељавања обе стране Грмеч и Козаре из правца Лике и Далмације наравно да је апсолутно јасан, поготово што су и путеви још римски а и долине ријека биле погодне за миграције у области у којима је живот колико толико лакши него на крашким висоравнима.Не треба заборавити ни херцеговачку струју која је ишла преко Добоја све до Саве.Дробњаци су могли да се врате преко своје прапостојбине у околини Травника и сл.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #179 послато: Мај 05, 2020, 09:27:12 поподне »
Па одприлоке то и говорим, значи да је говор, поготово локални изрази у крајевима ГЛ МГ Кључ,Шипово дио Петровца и Дрвара гпотово исти, а ако су и развили скоро идентичну народну културу (више могућности да су је наслиједили из старог краја), онда говоримо о компактном географском подручју.Не постоји ниједна сличност ни у чему људи из Кључа или МГ са људима из Градишке-апсолутно.Пратећи резултате тестова хапло група , кад је тестиран готово неподношљиво низак број људи, и правити статистику  на основу тога је , нагађање у најмању руку, још ако додамо опскурне и непровјерене изворе о поријеклу породица, оде маст у пропаст.ево примјера, неко је у теми споменуо миноран број досељеника из Гламоча у Љубачево.То је породица Ајдер из Преоца који је до другог рата био дио општине Гламоч, исто као и Пољице и Прекаја у Дрвару.Значи ти Ајдер су се раселили из Преоца у Рељино село(Гламоч) и Љубачево (Бања лука), али у Љубачево ниси дошли из данашњег Гламоча и Рељина села.Могућност насељавања обе стране Грмеч и Козаре из правца Лике и Далмације наравно да је апсолутно јасан, поготово што су и путеви још римски а и долине ријека биле погодне за миграције у области у којима је живот колико толико лакши него на крашким висоравнима.Не треба заборавити ни херцеговачку струју која је ишла преко Добоја све до Саве.Дробњаци су могли да се врате преко своје прапостојбине у околини Травника и сл.

Нису у питању уопште опскурне информације о пореклу. Етнолошке грађе за те области има прилично. Такође, не знам којим подацима имаш приступ, али у Босанској Крајини није неподношљиво мали узорак. Заправо је Босанска Крајина српска област у ДНК пројекту са највише тестираних. Преко 400, што чини готово 10% целокупног узорка српског днк пројекта. Више него довољно за прављење неких паралела.

Непроврене су уствари те легенде о Дробњацима из Травника. Питање је да ли их је уопште тамо било и ако јесте, да ли су остали православни, тј. да ли би дошли у Крајину на исти начин као њихови днк сродници из Старе Херцеговине (славе Ђурђевдан и Никољдан).

Ван мреже Гаџић Црнчевић

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 103
 • I1>P109>FGC22045, ГАЏИЋИ, Рељино село/Гламоч
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #180 послато: Мај 06, 2020, 12:31:01 поподне »
Моја хапло група је Дробњачка, најближи са српског ДНК је Туфегџић из МГ.Он је ишао у ЦГ и дан данас постоје Туфегџићи који славе св.Јована, као и моји , који су до средине 18 вијека били Милошевићи(који и данас постоје у ЦГ, чак се и засеок зове Милошевићи.Број тестираних из Крајине у односу на број свих тестираних  није релевантан, нпр.Гламоч је прије другог св. рата имао близу 30000 становника, а тестираних , сумњам да има више од 30Бараћи педесетих година били општина са 650 дјеце у школи,данас има можда петоро, а тестираних можда десетак.Уопште  тестирање је по мом мишљењу вршило становништво из Крајине које је на ружан начин изгубило свој завичај, и сад лута по свијету и на неки начин жели да макар има папир да је из Крајине*-једна врста носталгије за прађедом и ђедом којег нисмо упознали.Моји подаци су искључиво са терена који добро познајем , и што ми је била нека врста хобија у последњих 20 година.Књиге које обрађују "мој терен", а које сам читао , имају толико нелогичности, произвољност, "умјетничког дојма", чак и идеолошких глупорија, тако да је потребна баш озбиљна анализа података који се нуде.Наравно да је недостатак изворних историјских извора, страшан проблем, али свакодневно "копање", може донијети изненађујуће податке.Ако Вас интересује могу Вам послати моју причу о трагању за судбином моја два прадједа , погинула у АУ војсци, што би рекли у најмању руку чудно

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #181 послато: Мај 27, 2020, 01:56:14 поподне »
Пренећу овде једно предање крајишких Карана/Карановића, које је забележио Петар Рађеновић (Летопис епархије чађавичке).

По њему су Карани пореклом из Црне Горе и то од познате лозе Црнојевића. Прво су доселили на Змијање, па су се ширили даље по Крајини. Наводно је једна од верзија имена настала по месту порекла, или старом презимену (Кара=црн/црна). Ни сам Рађеновић не верује превише у ову верзију о пореклу.

У сваком случају је корисна информација, зато што је Карановић Каране сврстао у староседеоце, иако се по Y-ДНК свакако пре уклапају у досељенике с југа.

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1478
 • I-A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #182 послато: Мај 27, 2020, 07:05:34 поподне »
Пренећу овде једно предање крајишких Карана/Карановића, које је забележио Петар Рађеновић (Летопис епархије чађавичке).

По њему су Карани пореклом из Црне Горе и то од познате лозе Црнојевића. Прво су доселили на Змијање, па су се ширили даље по Крајини. Наводно је једна од верзија имена настала по месту порекла, или старом презимену (Кара=црн/црна). Ни сам Рађеновић не верује превише у ову верзију о пореклу.

У сваком случају је корисна информација, зато што је Карановић Каране сврстао у староседеоце, иако се по Y-ДНК свакако пре уклапају у досељенике с југа.

Коријен назива Карановића прије ће бити глагол карати (кудити) но турски кара (гарав).   Занимљиво је да је ријеч гарав исто турачкога поријекла само аваро-бугарскога, док је словијенски црн и мрк.
Ⲙⲏⲥⲗⲏⲙⲟ ⲇⲁ ⲃⲗⲁⲇⲁⲙⲟ ⲛⲁшⲏⲙ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ, ⲛⲟ ⲏⲥⲧⲏⲛⲁ ⲓⲉ ⲇⲁ ⲣⲉϥⲏ, ⲡⲟⲡⲩⲧ ⲧⲁⲧⲁⲣⲥⲕⲟⲅⲁ ⲗⲩⲕⲁ, ⲇⲉⲓⲥⲧⲃⲩⲓⲩ ⲛⲁ ⲩⲙ ⲙⲟћⲛⲟ ⲙⲣⲥⲉћ ⲏ ⲥⲩⲕⲁⲓⲩћ ⲙⲏⲥⲁⲗ. Ⲍⲁⲧⲟ ⲩ ⲣⲁⲍⲅⲟⲃⲟⲣⲩ ⲃⲁⲗⲓⲁ ⲡⲣⲃⲟ ⲩⲥⲧⲁⲛⲟⲃⲏⲧⲏ ⲙⲉђⲉ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ ⲏ ⲏⲍⲣⲁⲍⲏⲙⲁ, ⲇⲁ б̀ⲏ ⲇⲣⲩⲅⲏ ⲍⲛⲁⲗⲏ ⲕⲁⲕⲟ ⲏⲭ ⲙⲏ ⲃⲏⲇⲏⲙⲟ.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #183 послато: Мај 27, 2020, 07:13:42 поподне »
Коријен назива Карановића прије ће бити глагол карати (кудити) но турски кара (гарав).   Занимљиво је да је ријеч гарав исто турачкога поријекла само аваро-бугарскога, док је словијенски црн и мрк.

Милан Карановић наводи да би могло долазити и од "Karren". Наводно немачки назив за рударска кола или нешто слично.

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1047
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #184 послато: Мај 27, 2020, 10:00:45 поподне »
Коријен назива Карановића прије ће бити глагол карати (кудити) но турски кара (гарав).   Занимљиво је да је ријеч гарав исто турачкога поријекла само аваро-бугарскога, док је словијенски црн и мрк.
Мрк не звучи словенски. Можеш ли да објасниш мало више?
Догодине у Холштајну!

Ван мреже Полић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 579
 • I2-Y56203
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #185 послато: Мај 27, 2020, 10:20:10 поподне »
Мрк не звучи словенски. Можеш ли да објасниш мало више?
делује да мрк има везе са мрак

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1047
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #186 послато: Мај 28, 2020, 04:59:03 пре подне »
делује да мрк има везе са мрак
Да, тако је. Сви користе ту реч. Хвала.
https://en.m.wiktionary.org/wiki/murk
Догодине у Холштајну!

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1478
 • I-A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #187 послато: Мај 28, 2020, 09:15:13 пре подне »
Да, тако је. Сви користе ту реч. Хвала.
https://en.m.wiktionary.org/wiki/murk

Пригода да се научи нешто о упоредној анализи језика.
Свагдје гдје сада имамо слог -ра- у прасловијенском је било - ар-.  Та промијена ар > ра назива се метатеза ликвида. мрак је постало од марк,  драг од дарг,  страх од старх,  грах од гарх,  мраз од марз.
Управо такав облик се пореди с германским,  балтским,  латинским и другим ИЕ језицима. 
марк - ger.  merk - alb. murg
марз - ger.  murg - alb marth

У глаголима је пак мркнути,  мрзнути ( а не мракнути,  мразнути) и они су настали из праслов. mirknąti,  mirznąti.  Тако да у праслов.  имамо супостојање основа с прегласима марк / мьрк,  марз / мьрз и тому слично. 
Ⲙⲏⲥⲗⲏⲙⲟ ⲇⲁ ⲃⲗⲁⲇⲁⲙⲟ ⲛⲁшⲏⲙ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ, ⲛⲟ ⲏⲥⲧⲏⲛⲁ ⲓⲉ ⲇⲁ ⲣⲉϥⲏ, ⲡⲟⲡⲩⲧ ⲧⲁⲧⲁⲣⲥⲕⲟⲅⲁ ⲗⲩⲕⲁ, ⲇⲉⲓⲥⲧⲃⲩⲓⲩ ⲛⲁ ⲩⲙ ⲙⲟћⲛⲟ ⲙⲣⲥⲉћ ⲏ ⲥⲩⲕⲁⲓⲩћ ⲙⲏⲥⲁⲗ. Ⲍⲁⲧⲟ ⲩ ⲣⲁⲍⲅⲟⲃⲟⲣⲩ ⲃⲁⲗⲓⲁ ⲡⲣⲃⲟ ⲩⲥⲧⲁⲛⲟⲃⲏⲧⲏ ⲙⲉђⲉ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ ⲏ ⲏⲍⲣⲁⲍⲏⲙⲁ, ⲇⲁ б̀ⲏ ⲇⲣⲩⲅⲏ ⲍⲛⲁⲗⲏ ⲕⲁⲕⲟ ⲏⲭ ⲙⲏ ⲃⲏⲇⲏⲙⲟ.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #188 послато: Мај 28, 2020, 01:31:49 поподне »
Срби из околине Босанског Петровца

I2-Y3120>PH908
Балабан, Петровдан, Врточе
Кецман, Вартоломијевдан, Крња Јела
Кецман, Вартоломијевдан, Скакавац
анон., Мратиндан, Пркоси
Мишчевић, Јовањдан, Медено Поље
Родић, Аранђеловдан, Бара
Рунић, Никољдан, Ведро Поље
Стојановић, Јовањдан, Смољана
I2-Y3120>A1328
Бранковић, Аранђеловдан, Крња Јела
Милановић, Аранђеловдан, Босански Петровац
I2-Y3120
Керкез, Ђурђевдан, Врановина
I2-S17250
Вучковић, Никољдан, Капљух
I2-M423
Самарџија, Ђурђевдан, Буковача

R1a-Z280>YP951
Грубор, Ђурђевдан, Босански Петровац
анон., Алимпијевдан, Пркоси
Шљивар, Алимпијевдан, Босански Петровац
R1a-M417
Стричевић, Ђурђевдан, Бравско
Јевић, Ђурђевдан, Врановина
R1a-Z280
анон., Јовањдан, Скакавац
R1a-M458>YP417
Кецман-Шпирић, Вартоломијевдан, Дринић

E-V13
Кртинић, Јовањдан, Медено Поље
Совиљ, Никољдан, Врточе
Сурла, Никољдан, Босански Петровац
Шикман, Стевањдан, Колунић
Шашић, Мратиндан, Бјелај
E-V13>L241
Ћуп, Никољдан, Босански Петровац

N-P189.2
Бањац, Јовањдан, Бара
Бањац, Јовањдан, Јањила
Узелац, Никољдан, Рашиновац
Латиновић, Јовањдан, Кленовац
Бајић, Јовањдан, Босански Петровац

I1-P109>FGC22045
Карановић, Ђурђевдан, Рисовац
I1-Z63>Y16434
Даљевић, Марковдан, Дринић

J2b-M205>Y22059
Кецман-Дајичић, Вартоломијевдан, Буковача
J2b-M241>PH1602
Чубрило, Лучиндан, Пркоси

R1b-Z2103>Z2705
Кецман, Никољдан, Босански Петровац


I2 = 36,1%
R1a = 19,4%
E1b = 16,7%
N2 = 13,9%
I1 = 5,6%
J2b = 5,6%
R1b = 2,8%


“Што се тиче узраста и уопће телесног кроја, треба се сетити, да је народ овога краја доселио махом из Лике и из Далмације, а старо порекло вуче вероватно из Херцеговине и Црне Горе. Отуда није нимало чудно, да је овде народ крупна и висока стаса. Премда темељита костура и јаке кости, струк је ипак више витак него здепаст. Ширина трупа ублажује се висином раста. Груди и плећи су снажне. Лице широко. Очи доста крупне. Понајвише плаве и смеђе, па онда тек зелене и црне. Коса најчешће плава и риђа. Има и црне. Више је танка и мека, него јака и оштра. Коврчаста коса је сасвим ретка. Мушкарци су претежно коштуњави и сувоњави, но нађе их се и пуних образа. Врло мало је мушкараца трбушатих. Код женских се може наћи више пуноће у трупу и у образима. Претерана тананост и мршавост, као и претерана дебљина сасвим су ретке.”

(Петар Рађеновић, Бјелајско Поље и Бравско, 1925)
« Последња измена: Мај 28, 2020, 08:59:01 поподне Небојша »

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1478
 • I-A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #189 послато: Мај 28, 2020, 04:42:58 поподне »
Је ли Родић,  Арханђеловдан, Бара тврдо PH908 а не А1328?
Ⲙⲏⲥⲗⲏⲙⲟ ⲇⲁ ⲃⲗⲁⲇⲁⲙⲟ ⲛⲁшⲏⲙ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ, ⲛⲟ ⲏⲥⲧⲏⲛⲁ ⲓⲉ ⲇⲁ ⲣⲉϥⲏ, ⲡⲟⲡⲩⲧ ⲧⲁⲧⲁⲣⲥⲕⲟⲅⲁ ⲗⲩⲕⲁ, ⲇⲉⲓⲥⲧⲃⲩⲓⲩ ⲛⲁ ⲩⲙ ⲙⲟћⲛⲟ ⲙⲣⲥⲉћ ⲏ ⲥⲩⲕⲁⲓⲩћ ⲙⲏⲥⲁⲗ. Ⲍⲁⲧⲟ ⲩ ⲣⲁⲍⲅⲟⲃⲟⲣⲩ ⲃⲁⲗⲓⲁ ⲡⲣⲃⲟ ⲩⲥⲧⲁⲛⲟⲃⲏⲧⲏ ⲙⲉђⲉ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ ⲏ ⲏⲍⲣⲁⲍⲏⲙⲁ, ⲇⲁ б̀ⲏ ⲇⲣⲩⲅⲏ ⲍⲛⲁⲗⲏ ⲕⲁⲕⲟ ⲏⲭ ⲙⲏ ⲃⲏⲇⲏⲙⲟ.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #190 послато: Мај 28, 2020, 07:20:40 поподне »
Је ли Родић,  Арханђеловдан, Бара тврдо PH908 а не А1328?

Тај Родић је баш I2-PH908. Али није у питању "онај" род Родића, већ је, према пореклу, реч о некадашњим католицима, који су у  Петровац доселили из Далмације (један од ретких случајева). Верујем да су славу и презиме преузели од правих Родића, или је једноставно случајност.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #191 послато: Мај 29, 2020, 01:02:35 поподне »
Срби из Дрвара и околине

I2-PH908
Шобот, Митровдан, Каменица
Бајић, Стевањдан, Дрвар
Бијељац, Ђурђевдан, Дрвар
I2-PH908>Z16983
Петковић, Јовањдан, Прекаја
Шкрбић, Јовањдан, Прекаја
I2-S17250>A1328
Родић, Аранђеловдан, Каменица
I2-S17250
Бачкоња, Ђурђевдан, Дрвар
I2-Y3120>Z17855
Кајтез, Никољдан, Прекаја

R1a-M458>A11460
Баук, Ђурђевдан, Тишковац
Зељковић, Ђурђевдан, Палучци
Танкосић, Ђурђевдан, Велико Очијево
R1a-Z280>YP951
Медић, Ђурђевдан, Бастаси
Медић, Ђурђевдан, Мартин Брод
R1a-Z280>Y2613
Кнежевић, Никољдан, Мали Цвјетнић
R1a-M458>YP417
Драгаш, Јовањдан, Дрвар

N2-P189.2
Бабић, Јовањдан, Трубар
Келечевић, Јовањдан, Трубар
Крнета, Јовањдан, Тишковац
Анон., Јовањдан, Бастаси

J2b-M205>Y22059
Кецман, Вартоломијевдан, Кецманова Главица
Трикић, Вартоломијевдан, Трнинић Бријег
Анон., Аранђеловдан, Шиповљани

I1-P109>FGC22045
Карановић, Ђурђевдан, Бобољусци
Карановић, Ђурђевдан, Велико Очијево
I1-Z63>Y7627
Ђилас, Никољдан, Очигрије

R1b-U152
Роквић, Стевањдан, Трубар
R1b-Z2103>Z2705
Срдић, Никољдан, Бастаси

G2a-L497>Y128028
Михајловић, Јовањдан, Мокроноге

J1-M267
Додиг, Ђурђевдан, Дрвар


I2 = 27,6%
R1a = 24,1%
N2 = 13,8%
J2b = 10,3%
I1 = 10,3%
R1b = 6,9%
G2a = 3,4%
J1 = 3,4%

Иако узорак није велики, на њему се виде неке посебности које су карактеристичне за Крајину генерално. Становништво овог краја је махом пореклом из Северне Далмације и Лике.

Хаплогрупа I2 не тако доминантна, слично као у Лици. R1a изнад српског просека, као и у остатку Крајине. Слаба заступљеност E-V13, што је у овом случају екстремно, будући да је нема за сада код тестираних из околине Дрвара. Појачано присуство N2, I1 и J2b1. Интересантно је што су, и на овако малом узорку, присутне практично све подгране које иначе срећемо у Крајини. Нпр. код R1a YP417, Y2613, YP951, A11460, код I2 такође све важније подгране (Z17855, A1328, Z16983). Слично је и са другим хаплогрупама (N-P189.2, G2a-L42, I1-P109, J2b-M205). Ова је област близу тзв. крајишке Тромеђе па не чуди овако једна "типична" крајишка слика.
« Последња измена: Мај 29, 2020, 02:41:13 поподне Небојша »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #192 послато: Мај 30, 2020, 08:53:53 поподне »
Средње Поуње у Босанској Крајини

Општине Босанска Крупа, Бихаћ, Цазин, Велика Кладуша и делови општина Нови Град и Сански Мост

I2-M423
Прица, Аранђеловдан, Отока, Босанска Крупа
I2-Y3120
Миљатовић, Јовањдан, Босанска Бојна, Велика Кладуша
I2-S17250>A1328
Вукојевић, Пантелијевдан, Будимлић Јапра, Сански Мост
Гашић, Никољдан, Матавази, Нови Град
I2-Y3120>Z17855
Пепић, Ђурђевдан, Бихаћ
I2-PH908
Пепић, Ђурђевдан, Бихаћ
Јеж, Стевањдан, Горњи Петровићи, Босанска Крупа
Јерковић, Петровдан, Суваја, Босанска Крајина
Карић, Лазаревдан, Гориња, Босанска Крупа
Мазалица, Јовањдан, Доња Суваја, Босанска Крупа
Мазалица, Јовањдан, Чађавица, Новиц Град
Ступар, Лазаревдан, Мала Крупска Рујишка, Нови Град
Кецман, Вартоломијевдан, Будимлић Јапра, Сански Мост
I2-S17250
Јездић, Марковдан, Јоховица, Велика Кладуша

R1a-M458>A11460
Бурсаћ, Ђурђевдан, Дољани, Бихаћ
R1a-M458>YP417
Обрадовић, Јовањдан, Јасеница, Босанска Крупа
Бероња, Јовањдан, Поуње
R1a-CTS3402
Грубор, Ђурђевдан, Глиница, Велика Кладуша
Џакула, Петровдан, Мајкића Јапра, Сански Мост
R1a-Z280>YP951
Вјештица, Ђурђевдан, Хашани, Босанска Крупа
R1a-Z280>Y2613
Анон., Ђурђевдан, Велике Стјењани, Бихаћ
Грбић, Срђевдан, Рачић, Бихаћ

I1-P109
Матијевић, Ђурђевдан, Бихаћ
Бомештар, Ђурђевдан, Бањани, Босанска Крупа
Карановић, Ђурђевдан, Баштра, Босанска Крупа
Карановић, Ђурђевдан, Горњи Петровићи, Босанска Крупа
Ћеран, Ђурђевдан, Чаглица, Велика Кладуша
Декић, Никољдан, Нови Град
Добриковић, Никољдан, Кулен Вакуф, Бихаћ

N2-P189.2
Бундало, Јовањдан, Хашани, Босанска Крупа
Анон., Јовањдан, Босанска Крупа
Познић, Јовањдан, Јасеница, Босанска Крупа
Латиновић, Јовањдан, Врело, Цазин
Половина, Јовањдан, Бјелине, Сански Мост

J2b-M205>Y22059
Јелача, Ђурђевдан, Јасеница, Босанска Крупа
Наранчић, Јовањдан, Гудавац, Босанска Крупа
Новаковић, Никољдан, Кршље, Нови Град
J2b-M241
Умићевић, Аранђеловдан, Рудице, Нови Град
J2b-M241>PH1602
Шевић, Лучиндан, Благај Ријека, Нови Град

E-V13
Јазић, Јовањдан, Доњи Петровићи, Босанска Крупа
Ступар, Аранђеловдан, Босанска Крупа
Вајагић, Аранђеловдан, Добро Село, Бужим
E-V13>L241
Ћургуз, Никољдан, Хашани, Босанска Крупа

J2a-М319
Бибић, Никољдан, Бихаћ
J2a-M92>S8230
Ковачевић, Јовањдан, Ивањска, Босанска Крупа
J2a-M67
Самац, Ђурђевдан, Бањани, Босанска Крупа

G2a-L497>Y128028
Поповић, Никољдан, Прашчијак, Бихаћ

R1b-L51
Умићевић, Аранђеловдан, Нови Град


I2-M423 = 29,2%
R1a-M417 = 16,7%
I1-M253 = 14,6%
N2-P189.2 = 10,4%
J2b-M102 = 10,4%
E-V13 = 8,3%
J2a-M410 = 6,3%
G2a-L497 = 2,1%
R1b-M269 = 2,1%


Српско становништво ове области досељено је махом из Лике (52%), затим следи струја из Бјелајског Поља (11,3%), па онда из Далмације (6,2%) и са Змијања (6,2%).
« Последња измена: Мај 30, 2020, 10:43:03 поподне Небојша »

Ван мреже Sergius

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 531
 • I2-PH908>Y109645
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #193 послато: Мај 30, 2020, 09:58:39 поподне »
Исправка: из Гориње је Карић. Јесте раније презиме Ступар, али ово је ипак презиме.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4642
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #194 послато: Мај 30, 2020, 10:06:00 поподне »
Да ли се зна хаплогрупа Пилиповића (Алимпијевдан)?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #195 послато: Мај 30, 2020, 10:06:45 поподне »
Исправка: из Гориње је Карић. Јесте раније презиме Ступар, али ово је ипак презиме.

Тачно. Ово се дешава кад знаш превише о пореклу породица из тог краја. :) Хвала на исправци.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #196 послато: Мај 30, 2020, 10:08:06 поподне »
Да ли се зна хаплогрупа Пилиповића (Алимпијевдан)?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Тај крајишки род (слава Алимпијевдан) припада хаплогрупи R1a-Z280>YP951.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #197 послато: Мај 31, 2020, 04:04:28 поподне »
За Подгрмеч, тј. за делове општина Сански Мост и Кључ има свега 20-ак тестираних, па не би извлачио пресек. И онако је код Поуња урачунат део оних који би по неким критеријумима могли упасти и у Подгрмеч (област између Уне и Сане).

Направио би један групни пресек за шири простор Поткозарја. Урачунао бих ту Поткозарје, Тимар, Кнешпоље и Лијевче Поље. Шта мислите има ли смисла радити тако?

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #198 послато: Јун 01, 2020, 03:46:17 поподне »
Поткозарје, Тимар, Кнешпоље и Лијевче поље

I2-Y3120>PH908
Пиљагић   Јовањдан   Поткозарје/Бања Лука
Берић   Стевањдан   Горња Ламовита/Приједор
Мазалица   Јовањдан   Велико Двориште/Козарска Дубица
Варићак   Ђурђевдан   Козарска Дубица
Шукало   Јовањдан   Турјак/Градишка
Томић   Мратиндан   Горња Драготиња/Приједор
Анон.   Никољдан   Кнежица/Козарска Дубица
Анон.   Стевањдан   Костајница
Петровић   Ђурђевдан   Демировац/Козарска Дубица
Јанковић   Јовањдан   Горњоселци/Козарска Дубица
Јаковљевић   Никољдан   Равнице/Нови Град
Селак   Вартоломијевдан   Требовљани/Градишка
Раниловић   Стевањдан   Велико Двориште/Козарска Дубица
Полић   Никољдан   Лилић/Србац
Милуновић   Ђурђевдан   Маглајани/Лакташи
Милојица   Јовањдан   Горња Равска/Приједор
Мршић   Ђурђевдан   Приједор
Анон.   Ђурђевдан   Приједор
I2-Y3120
Узелац   Никољдан   Марићка/Приједор
I2-Y3120>S17250
Шипка   Марковдан   Драгочај/Бања Лука
I2-S17250>A1328
Ћирић   Пантелијевдан   Марићка/Приједор
Вученовић   Пантелијевдан   Гаћани/Приједор
Бувач   Пантелијевдан   Омарска/Приједор
I2-Y3120>Z17855
Бијелић   Јовањдан   Костајница
I2-M423
Чикић   Никољдан   Грбавци/Градишка   
Голи    Ђурђевдан   Козинци/Градишка
Вркеш      Јовањдан    Ништавци/Приједор
Црногорац   Поткозарје/Босанска Крајина
I2-S17250
Прошић   Вартоломијевдан   Добрљин/Нови Град   
Пелић   Пантелијевдан   Добрљин/Нови Град   
Касагић   Ђурђевдан   Градишка   Поткозарје
Миловановић   Ћириловдан   Ламинци Јаружани/Градишка   

R1a-Z280>Y2613
Јагодић   Никољдан   Градишка
Јањетовић   Јовањдан   Горња Сводна/Нови Град
Матаруга   Ђурђевдан   Турјак/Градишка
Богдановић   Срђевдан   Јелићка/Приједор
R1a-Z280>YP951
Панић   Алимпијевдан   Горњи Подградци/Градишка
Мудринић   Ђурђевдан   Горњи Јеловац/Приједор
Гашић   Никољдан   Приједор
R1a-M458>L1029
Злојутро   Никољдан   Горњоселци/Козарска Дубица
Граховац   Василијевдан   Драгочај/Бања Лука
R1a-Z280>L1280
Милојица   Јовањдан   Батковци/Сански Мост
R1a-Z280>YP4278
Згоњанин   Никољдан   Горња Драготиња/Приједор
R1a-Z280>CTS3402
Глигић   Јовањдан   Куљани/Нови Град   

E-V13
Гргић   Стевањдан   Вилуси/Градишка
Гајић   Аранђеловдан   Велика Жуљевица/Нови Град
Коњевић   Ђурђевдан   Срефлије/Козарска Дубица
Шукунда   Ђурђевдан   Козарска Дубица
Котур   Никољдан   Котурови/Козарска Дубица
Станић   Ђурђевдан   Козарска Дубица
Марјановић   Ђурђевдан   Маглајани/Лакташи
Баштинац   Лучиндан   Романовци/Градишка
Вукајловић   Стевањдан   Бајинци/Србац
Савић   Илиндан   Косјерово/Лакташи
Паспаљ   Игњатијевдан   Вакуф/Градишка   
Војиновић   Јовањдан   Приједор
Вулић   Никољдан   Стратинска/Бања Лука
E-V13>L241
Вукајловић   Ђурђевдан   Криваја/Приједор
Радић   Стевањдан   Приједор
Анон.   Стевањдан   Криваја/Приједор

N-P189.2
Бундало   Јовањдан   Побрђани/Костајница
Миливојац   Никољдан   Требовљани/Градишка
Бабић   Јовањдан   Марини/Приједор
Бабић   Јовањдан   Ахметовци/Нови Град
Мисимовић   Мратиндан   Јабланица/Градишка
Тадић   Томиндан   Стригова/Козарска Дубица
Граонић   Никољдан   Пољавнице/Нови Град   
Карапетровић   Јовањдан   Косјерово/Лакташи
Карапетровић   Јовањдан   Доња Јурковица/Градишка

J2b-M205
Лакић   Томиндан   Горњи Карајзовци/Градишка
Дејановић   Јовањдан   Прусци/Нови Град
Јајчанин   Стевањдан   Доњи Јеловац/Козарска Дубица
Гајић   Јовањдан   Сиволинац/Козарска Дубица
Црнобрња   Никољдан   Усорци/Сански Мост
Боројевић   Тривуњдан   Зовик/Костајница   
Вујат  Стевањдан Ламинци/Градишка
Вукосављевић Ђурђевдан   Приједор
Радуљ  Јовањдан Бистрица/Приједор
J2b-M241>PH1602
Опачић   Лучиндан   Романовци/Градишка
      
I1-Z63
Чекић   Ђурђевдан   Грбавци/Градишка
Мацура   Аранђеловдан   Доњи Јеловац/Козарска Дубица

R1b-Z2103>Z2705
Гранула   Стевањдан   Горња Пискавица/Бања Лука
Малиновић   Стевањдан   Пискавица/Бања Лука
R1b-U152
Трнинић   Стевањдан   Лакташи

J1-ZS4993>ZS9949
Радонић   Никољдан   Доња Јутрогошта/Козарска Дубица
Максимовић   Никољдан   Кнежица/Козарска Дубица
Бабић   Никољдан   Пуцари/Козарска Дубица
Вуруна   Ђурђевдан   Романовци/Градишка
Бабић   Никољдан   Бијаковац/Козарска Дубица
Врачар   Ђурђевдан   Нишевићи/Приједор

G2a-L497>L42
Шошкан   Јовањдан   Омарска/Приједор

I2-S21825>L233
Солдат   Јовањдан   Кнежица/Козарска Дубица

I2-L38>S2606
Ољача   Ђурђевдан   Козарска Дубица

I2-M223
Пралица   Аранђеловдан   Козарска Дубица


I2-M423/Y3120 = 34,4%
E-V13 = 17,2%
R1a-M417 = 12,9%
N-P189.2 = 9,7%
J2b-M102 = 9,7%
J1-M267 = 6,5%
R1b-M269 = 3,2%
I1-M253 = 2,2%
G2a-L42 = 1,1%
I2-L233 = 1,1%
I2-L38 = 1,1%
I2-M223 = 1,1%
« Последња измена: Јун 01, 2020, 09:41:56 поподне Небојша »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #199 послато: Јун 01, 2020, 05:54:00 поподне »
J2b-M205
Лакић   Томиндан   Горњи Карајзовци/Градишка
Дејановић   Јовањдан   Прусци/Нови Град
Јајчанин   Стевањдан   Доњи Јеловац/Козарска Дубица
Гајић   Јовањдан   Сиволинац/Козарска Дубица
Црнобрња   Никољдан   Усорци/Сански Мост
Боројевић   Тривуњдан   Зовик/Костајница   Поткозарје
Вујат  Стевањдан Ламинци/Градишка
Вукосављевић Ђурђевдан/Приједор
J2b-M241>PH1602
Опачић   Лучиндан   Романовци/Градишка

Заборавио сам Радуља, Јовањдан, Бистрица, Приједор (J-M205).
« Последња измена: Јун 01, 2020, 09:42:58 поподне Небојша »

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1478
 • I-A1328
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #200 послато: Јул 17, 2020, 11:23:39 пре подне »
Pročitah u jednom hrvatskom besědištu, da lički Šijani, rod A1328 potiče iz města Šije kod Tešnja, a da su tu došli kao Milašinovići iz Arilja, Zlatibor. Navodno su Milašinovići po knezu Milašinu, a slave Arhangela po crkvi sv. arhangela Mihaila i Gavrila kod monastira Dobrača.

Zna li ko više o tom i može li me uputiti, gdě mogu prověriti? Hvala.
Ⲙⲏⲥⲗⲏⲙⲟ ⲇⲁ ⲃⲗⲁⲇⲁⲙⲟ ⲛⲁшⲏⲙ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ, ⲛⲟ ⲏⲥⲧⲏⲛⲁ ⲓⲉ ⲇⲁ ⲣⲉϥⲏ, ⲡⲟⲡⲩⲧ ⲧⲁⲧⲁⲣⲥⲕⲟⲅⲁ ⲗⲩⲕⲁ, ⲇⲉⲓⲥⲧⲃⲩⲓⲩ ⲛⲁ ⲩⲙ ⲙⲟћⲛⲟ ⲙⲣⲥⲉћ ⲏ ⲥⲩⲕⲁⲓⲩћ ⲙⲏⲥⲁⲗ. Ⲍⲁⲧⲟ ⲩ ⲣⲁⲍⲅⲟⲃⲟⲣⲩ ⲃⲁⲗⲓⲁ ⲡⲣⲃⲟ ⲩⲥⲧⲁⲛⲟⲃⲏⲧⲏ ⲙⲉђⲉ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ ⲏ ⲏⲍⲣⲁⲍⲏⲙⲁ, ⲇⲁ б̀ⲏ ⲇⲣⲩⲅⲏ ⲍⲛⲁⲗⲏ ⲕⲁⲕⲟ ⲏⲭ ⲙⲏ ⲃⲏⲇⲏⲙⲟ.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #201 послато: Јул 26, 2020, 06:39:33 поподне »
Срби из Босанске Крајине (23andMe)

I2-M423         
Црногорац      Поткозарје   
Ждрња   Марковдан   Горња Подгорја/Мркоњић Град   
Чикић   Никољдан   Грбавци/Градишка   
Родић   Аранђеловдан   Дрвар   
Гверић   Никољдан   Бања Лука   
Прица   Аранђеловдан   Отока/Босанска Крупа   
Чалакић   Тривуњдан   Вилуси/Бања Лука   
Самарџија   Ђурђевдан   Буковача/Босански Петровац   
I2-CTS5966         
Давидовић   Никољдан   Сански Мост   
Мајсторовић   Ђурђевдан   Босанско Грахово   
I2-Y3120>S17250         
Прошић   Вартоломејевдан   Добрљин/Нови Град   
Бачкоња   Ђурђевдан   Дрвар   
Убовић   Ђурђевдан   Герзово/Мркоњић Град   
Ињац   Василијевдан   Казанци/Босанско Грахово   
Ступар   Лазаревдан   Нови Град   
Арежина   Никољдан   Босанско Грахово   
Миловановић   Ћириловдан   Ламинци Јаружани/Градишка   
Пелић   Пантелијевдан   Добрљин/Нови Град   
Љубоја   Марковдан   Нуглашица/Босанско Грахово   
Митровић      Босанска Крајина   
Маљковић   Јовањдан   Чапразлије/Ливно   
Васић      Горња Пецка/Мркоњић Град   
Касагић   Ђурђевдан   Градишка   
Јездић   Марковдан   Јоховица/Велика Кладуша   
Ћусо   Јовањдан   Мркоњић Град   
Маљковић   Јовањдан   Босанско Грахово   
Вучковић   Никољдан   Капљух/Босански Петровац   
Митровић   Ђурђевдан   Челебић/Ливно   
Пролић      Бања Лука   
Пиљагић   Јовањдан   Бистрица/Бања Лука   
I2-PH908>Z16983         
Меселџија   Јовањдан   Гламоч   
Петковић   Јовањдан   Дрвар   
I2-Y3120>Z17855         
Марковић   Јовањдан   Прибеља/Гламоч   
Кајтез   Никољдан   Прекаја/Дрвар

R1a-M417         
Малиновић   Василијевдан   Маринковци/Босанско Грахово   
Јевић   Ђурђевдан   Врановина/Босански Петровац   
Субашић   Ђурђевдан   Гламоч   
Копања   Никољдан   Прибеља/Гламоч   
Стричевић   Ђурђевдан   Бравско/Босански Петровац   
R1a-Z282         
Бурсаћ   Ђурђевдан   Босанска Крајина   
R1a-Z280>CTS3402         
Грубор   Ђурђевдан   Глиница/Велика Кладуша   
Џакула   Петровдан   Мајкић Јапра/Сански Мост   
Грубор   Ђурђевдан   Босански Петровац   
Глигић   Јовањдан   Куљани/Нови Град   
Хајдер   Никољдан   Рељино Село/Гламоч   
Угреновић   Срђевдан   Босанска Бојна/Велика Кладуша   
R1a-M458>YP417         
Бероња   Јовањдан   Босанска Крајина   
Кецман   Вартоломијевдан   Босанска Крајина

E-M78         
Рисовић   Ђурђевдан   Бусије/Рибник   
E-V13         
Шикман   Стевањдан   КолунићБосански Петровац   
Паспаљ   Игњатијевдан   Вакуф/Градишка   
Сурла   Никољдан   Бихаћ   
Коњевић   Ђурђевдан   Срефлије/Козарска Дубица   
Шукунда   Ђурђевдан   Козарска Дубица   
Мијатовић   Ђурђевдан   Горњи Врбљани/Кључ   
Котур   Никољдан   Котурови/Козарска Дубица   
Станић   Ђурђевдан   Козарска Дубица   
Рибић   Никољдан   Босански Петровац   
E-V13>L241         
Ћургуз   Никољдан   Бошњаци/Сански Мост   
Ћулибрк   Јовањдан   Босанска Крајина   
Милошевић   Јовањдан   Борковићи/Бања Лука      

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #202 послато: Јул 26, 2020, 06:45:16 поподне »
N-P189.2         
Тадић   Томиндан   Стригова/Козарска Дубица   
Граонић   Никољдан   Пољавнице/Нови Град   
Бајић   Јовањдан   Ресановци/Босанско Грахово   
Шамара   Јовањдан   Крупа на Врбасу/Бања Лука   
Бањац   Јовањдан   Јањила/Босански Петровац   
Секулић   Јовањдан   Радманићи/Бања Лука   
Крнета   Јовањдан   Тишковац/Дрвар   
Бајић   Јовањдан   Бара/Босански Петровац

J2b-M205         
Црнобрња   Никољдан   Усорци/Сански Мост   
Радуљ   Јовањдан   Бистрица/Приједор   
Трикић   Вартоломијевдан   Дрвар   
Кецман   Вартоломијевдан   Кецманова Главица/Дрвар   
Боројевић   Трифуњдан   Зовик/Костајница

I1-P109         
Карановић   Никољдан   Баштра/Босанска Крупа   
Црнчевић   Јовањдан   Гламоч   
Радојчић      Кључ   
Гузијан   Никољдан   Бања Лука   
Матијевић   Ђурђевдан   Бихаћ   

R1b-U152         
Добријевић   Стевањдан   Босанска Крајина   
Роквић   Стевањдан   Трубар/Дрвар   
R1b-Z2103>CTS9219         
Кецман   Никољдан   Босанска Крајина   
Малиновић   Стевањдан   Пискавица/Бања Лука   
Срдић   Никољдан   Гламоч

J1-M267         
Додиг   Ђурђевдан   Дрвар   
Бабић   Никољдан   Бијаковац/Козарска Дубица   
Вишекруна   Јовањдан   Бања Лука

G2a-L497>L42         
Шошкан   Јовањдан   Омарска/Приједор   
G2a-L91>Z6211         
Савановић   Никољдан   Црквено/Рибник

J2a-M67>M92         
Нинковић   Јовањдан   Бања Лука   
Каурин   Јовањдан   Крухари/Сански Мост

I2-M223      
Пралица   Аранђеловдан   Козарска Дубица   

I2-L38>S2606   
Ољача   Ђурђевдан   Козарска Дубица   
      

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #203 послато: Јул 26, 2020, 07:04:29 поподне »
Статистика - узорак 93

I2-M423 = 36.6%
R1a = 15.1%
E-M78 = 14%
N-P189.2 = 8.6%
I1-P109 = 5.4%
J2b-M205 = 5.4%
R1b = 5.4%
J1 = 3.2%
G2a = 2.2%
J2a = 2.2%
I2-M223 = 1.1%
I2-L38 = 1.1%


Осим повишеног процента N-P189.2 и J1, сви резултати су у оквиру српског просека. Ово је доста интересантно, ако узмемо у обзир географску удаљеност (изолованост) Крајишника. Босанска Крајина је примала становништво почев од 16. века. Понајвише из источних динарских крајева, мада било је сеоба и из централних и јужних српских области (Косово, Македонија). Ако овоме додамо и један мањи проценат староседелаца и каснији прилив Личана и Далматинаца, који су највећим делом такође пореклом из јужнијих динарских области, онда се може рећи да миграциона струја Крајине доста комплексна.

Можда је се може рећи да је Босанска Крајина за западне српске крајеве оно што је Шумадија за Централну Србију. Онда не треба чуде резултати блиски српском просеку. ;)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #204 послато: Јул 20, 2021, 07:38:25 поподне »
Одрадио сам пресек за муслимане из Средњег Поуња у Босанској Крајини (област приказана на доњој мапи). У питању су општине Велика Кладуша, Цазин, Бужим, Босанска Крупа и делови општина Бихаћ и Нови Град. Узорак износи 71, а тестирани су искључиво из табеле без маркера (23andMe/YSEQ).I2-M423 = 33.8%
I2-S17250 = 21.1%
I2-M423 = 9.9%
I2-Z16983 = 1.4%
I2-Z17855 = 1.4%

R1a-M512 = 23.9%
R1a-Z280 = 14.1%
R1a-M417 = 5.6%
R1a-M458 = 4.2%

I1-M253 = 8.5%
I1-P109 = 7%
I1-Z63 = 1.4%

J2b-M12 = 8.5%
J2b-M205 = 4.2%
J2b-M241 = 2.8%
J2b-M12 = 1.4%

E-M35 = 7%
E-V13 = 7%

R1b-M269 = 7%
R1b-U152 = 1.4%
R1b-Z2103 = 1.4%
R1b-L23 = 1.4%
R1b-M405 = 1.4%
R1b-P25_1 = 1.4%

N-Y6503 = 5.6%
N-P189.2 = 5.6%

G2a-L497 = 1.4%
G2a-Z30771 = 1.4%

J1-M267 = 1.4%
J1-M267 = 1.4%


Оно што је карактеристично за муслимане из овог дела Крајине, јесу предања о пореклу из Анадолије. Преко 20% становништва Цазинске Крајине негује такво предање. Остатак одлази углавном на унутрашње миграције и сеобе из других делова Босне. И "Анадолци", али и остали, у Средње Поуње долазе углавном преко Лике (највише), затим Северне Далмације и нешто мање са Кордуна. Ово је можда најбаналнији пример колико та далека предања о пореклу знају бити непоуздана.

На први поглед, генетичка слика не одудара пуно од оне коју срећемо код Срба из ове области. Проценат R1a повишен, E-V13 снижен, заступљене прилично I1-P109, J2b и N-P189.2. Гледаћу да одрадим ускоро и пресек за Србе из Поуња, такође на основу резултата без маркера.


Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4046
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #205 послато: Јул 20, 2021, 07:52:11 поподне »
На први поглед, генетичка слика не одудара пуно од оне коју срећемо код Срба из ове области. Проценат R1a повишен, E-V13 снижен, заступљене прилично I1-P109, J2b и N-P189.2.

Не чуди ово, јер се углавном ради о исламизованом становништву које је било у влашком статусу. Такво стање показује и попис из 1604. године, а сличног поријекла су и каснији муслимански досељеници из Лике, Далмације и Кордуна.

Једина разлика православних и муслимана је језичка, јер је код муслимана превладала штокавска икавица,а код православних штокавска ијекавица. Само подручје Поуња је прије доласка православних и муслимана било чакавско и у сјевернијим крајевима кајкавско.

Мислим да су штокавски икавци и ијекавци били присутни иницијално и код православних и код муслимана у том подручју, али су икавци превладали код муслимана,а ијекавци код православних. Ови штокавски икавци су из истог слоја становништва од ког су потекли Буњевци.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #206 послато: Јул 20, 2021, 08:18:12 поподне »
Једина разлика православних и муслимана је језичка, јер је код муслимана превладала штокавска икавица,а код православних штокавска ијекавица. Само подручје Поуња је прије доласка православних и муслимана било чакавско и у сјевернијим крајевима кајкавско.

Мислим да су штокавски икавци и ијекавци били присутни иницијално и код православних и код муслимана у том подручју, али су икавци превладали код муслимана,а ијекавци код православних. Ови штокавски икавци су из истог слоја становништва од ког су потекли Буњевци.

Да, ово јесте некаква дилема. С обзиром да су окружени са свих страна ијекавцима, а сада и с обзиром на ДНК резултате/порекло, логичније би било да су ијекавци. Будући да је икавица превладала код њих, намеће се закључак да су ближи тој личкој струји, што резултати не показују у потпуности. Вероватно су се масовније исељавали из личких крајева где данас има више покатоличених муслиманских породица. Пада ми на памет да је икавица превладала можда и због неке друге струје, нпр. из Средње Босне. Карановић помиње да су ти икавци "етнички и расно" исто са староседелачким српским породицама у Крајини.

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4046
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #207 послато: Јул 20, 2021, 08:36:59 поподне »
Да, ово јесте некаква дилема. С обзиром да су окружени са свих страна ијекавцима, а сада и с обзиром на ДНК резултате/порекло, логичније би било да су ијекавци. Будући да је икавица превладала код њих, намеће се закључак да су ближи тој личкој струји, што резултати не показују у потпуности. Вероватно су се масовније исељавали из личких крајева где данас има више покатоличених муслиманских породица. Пада ми на памет да је икавица превладала можда и због неке друге струје, нпр. из Средње Босне. Карановић помиње да су ти икавци "етнички и расно" исто са староседелачким српским породицама у Крајини.

Што се штокавских икаваца тиче, а правилније би било рећи новоштокавских икаваца, ту се ради о средњовјековном становништву западне Херцеговине, западне Босне (Дувно,Купрес) и Доњих Краја (горњи ток Врбаса и Сане). Ово становништво је и језички најближе новоштокавским ијекавцима источно од Неретве. И као и штокавски ијекавци ови икавци масовније су улазили у влашки статус и мигрирали на новосвојене територије на западу. Од католичких родова добар примјер су Крмпотићи, који из околине Широког Бријега под Турцима прелазе у Равне Котаре и Буковицу,а касније и у Лику.

У средњој Босни је превладавао староштокавски дијалект,понекад називан источнобосански иако би исправније било рећи средњобосански, и могуће да је тамошње становништво имало и неке своје генетичке посебности. Могло је бити ближе повезано са староштокавцима Славоније. За разлику од новоштокаваца (и икаваца и ијекаваца), ови средњобосански староштокавци слабо су улазили у влашки статус, остајали су зависно ратарско становништво и масовније су се исламизовали. Из овог слоја би требали бити Шокци. И то је суштинска разлика између Шокаца и Буњеваца, потичу из два различита слоја средњовјековног становништва Босне и Херцеговине. Код муслимана у Крајини је превладала ова буњевачка "влашка" варијанта,а код муслимана у средњој Босни шокачка староштокавска.

Што се православних тиче, вјерујем да је код њих буњевачка компонента била солидно присутна, али да су ијекавци ипак били бројнији и превладали. Не вјерујем да је код православних икад била значајније присутна ова шокачка средњобосанска компонента.

То је неко моје виђење ствари.
« Последња измена: Јул 20, 2021, 08:38:36 поподне drajver »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #208 послато: Јул 20, 2021, 08:51:17 поподне »
У средњој Босни је превладавао староштокавски дијалект,понекад називан источнобосански иако би исправније било рећи средњобосански, и могуће да је тамошње становништво имало и неке своје генетичке посебности. Могло је бити ближе повезано са староштокавцима Славоније. За разлику од новоштокаваца (и икаваца и ијекаваца), ови средњобосански староштокавци слабо су улазили у влашки статус, остајали су зависно ратарско становништво и масовније су се исламизовали. Из овог слоја би требали бити Шокци. И то је суштинска разлика између Шокаца и Буњеваца, потичу из два различита слоја средњовјековног становништва Босне и Херцеговине. Код муслимана у Крајини је превладала ова буњевачка "влашка" варијанта,а код муслимана у средњој Босни шокачка староштокавска.

Што се православних тиче, вјерујем да је код њих буњевачка компонента била солидно присутна, али да су ијекавци ипак били бројнији и превладали. Не вјерујем да је код православних икад била значајније присутна ова шокачка средњобосанска компонента.

То једино звучи логично. Само би у том случају код муслимана из Средњег Поуња очекивао генетичку слику која је ближа Буњевцима-Хрватима, а не Србима из Поуња. Могуће да су они својеврсна мешавина, тј. морају бити, те буњевачке и православно-влашке (српске) струје.

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4046
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #209 послато: Јул 20, 2021, 10:02:11 поподне »
То једино звучи логично. Само би у том случају код муслимана из Средњег Поуња очекивао генетичку слику која је ближа Буњевцима-Хрватима, а не Србима из Поуња. Могуће да су они својеврсна мешавина, тј. морају бити, те буњевачке и православно-влашке (српске) струје.

Свакако да су мјешавина. Само су икавци били доминантнији па су превладали. Мислим да ту највише има исламизованих породица из Горње Неретве и Горњег Врбаса, попут Вилића и Малкоча. То је неко прво муслиманско племство које је продирало према западу.

А питање је и источне икавске границе у самој Херцеговини. Има неких индиција да је у средњем вијеку била присутна и источно од Неретве.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #210 послато: Јул 20, 2021, 10:26:30 поподне »
Свакако да су мјешавина. Само су икавци били доминантнији па су превладали. Мислим да ту највише има исламизованих породица из Горње Неретве и Горњег Врбаса, попут Вилића и Малкоча. То је неко прво муслиманско племство које је продирало према западу.

А питање је и источне икавске границе у самој Херцеговини. Има неких индиција да је у средњем вијеку била присутна и источно од Неретве.

Кад рече Малкочи, има их на 23andMe и припадају хаплогрупи I2-PH908>Z16983.

Сад видим да сам у овој статистици за БиХ муслимане изоставио хаплогрупу J2a-M410. Има их двојица из тог краја, Торић J2a-M92 из Кладуше и Шабанагић J2a-L26, такође из Велике Кладуше. Према томе, узорак би био 73, а проценат J2a 2.7%. И проценти осталих хаплогрупа би се незнатно променили.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #211 послато: Јул 20, 2021, 10:33:29 поподне »
Срба из Средњег Поуња нема довољно у табели без маркера, па сам спојио све резултате (Српски днк пројекат + 23andMe). Ни тако узорак није превелики, свега 57.

Могао сам у овај пресек урачунати и тестиране из крајева ближе Сани (Лушци Паланка, Будимлић Јапра, Мајкић Јапра, итд), пошто је то становништо практично истог порекла, али како код муслимана нисам рачунао тестиране одатле, исте критеријуме задржао сам и за Србе.


I2-M423 = 36.8%
I2-S17250/PH908 = 28%
I2-Z17855 = 3.5%

R1a-M417 = 17.5%
R1a-Z280 = 10.5%
R1a-M458 = 7%

I1-M253 = 10.5%
I1-P109 = 8.8%
I1-Z63 = 1.8%

J2b-M102 = 10.5%
J2b-M205 = 7%
J2b-M241 = 3.5%

E-V13 = 7%
E-L241 = 1.8%

N-Y6503 = 7%
N-P189.2 = 7%

G2a-L497 = 3.5%
G2a-L42 = 3.5%

J2a-M410 = 3.5%
J2a-M92 = 1.8%
J2a-M319 = 1.8%

R1b-M269 = 1.8%
R1b-L51 = 1.8%

Ј1-M267 = 1.8%
J1-CTS5368 = 1.8%


Иако узорак није задовољавајући, резултати јесу доста слични. Могуће да муслимани имају нешто више R1a, мада су и српски родови који припадају овој хаплогрупи прилично разгранати на простору Средњег Поуња. Генерално је повишена I1-P109 у овом делу Босанске Крајине, што се види и код Срба и код муслимана. Проценти осталих хаплогрупа се такође прилично поклапају. Одудара једино низак проценат R1b код Срба, али ова је хаплогрупа генерално слабо заступљена код крајишких Срба.
Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #212 послато: Јул 22, 2021, 09:54:12 пре подне »
I1-P109 = 7%

Од муслимана I1-P109 из Средњег Поуња, тестирани су:

Нухановић, Велика Кладуша (23andMe)
Ружнић, Цазин (23andMe)
Хотић, Брековица, Бихаћ (23andMe)
Хукаревић, Брековица, Бихаћ (23andMe)
Омераџић, Брековица, Бихаћ (YSEQ, FGC22045)

У Брековици крај Бихаћа постоји изгледа повећана концентрација ове хаплогрупе. Према подацима Милана Карановића, у Брековици је било нешто старих породица, али предњаче досељеници из Лике, околних места и остале Босне. Интересантно да све ове I1-P109 породице припадају различитим струјама. Омераџићи (Омерхоџићи) су стари досељеници из Острожца (Цазин), Хукаревићи су досељени из околних крајева, а Хотићи (Отићи) су изумрла породица, непознатог порекла.

Стање у Брековици, према попису из 1991. године:

Омераџић, 127 чланова
Хукаревић, 80 чланова
Хотић -
Занимљиво да се на попису у Брековици помињу и Ружнићи (24), вероватно род са тестиранима из Цазина, иако их тамо нема почетком 20. века.

Ван мреже Јовица Кртинић

 • Уредник
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3920
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #213 послато: Јул 22, 2021, 01:38:45 поподне »

Хотић, Брековица, Бихаћ (23andMe)

Хотићи (Отићи) су изумрла породица, непознатог порекла.


На нашем пројекту имамо Отића (Ђурђевдан, Ђурђево, Жабаљ), такође I1-P109.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #214 послато: Август 27, 2021, 12:56:40 поподне »
Од муслимана I1-P109 из Средњег Поуња, тестирани су:

Нухановић, Велика Кладуша (23andMe)
Ружнић, Цазин (23andMe)
Хотић, Брековица, Бихаћ (23andMe)
Хукаревић, Брековица, Бихаћ (23andMe)
Омераџић, Брековица, Бихаћ (YSEQ, FGC22045)

У Брековици крај Бихаћа постоји изгледа повећана концентрација ове хаплогрупе. Према подацима Милана Карановића, у Брековици је било нешто старих породица, али предњаче досељеници из Лике, околних места и остале Босне. Интересантно да све ове I1-P109 породице припадају различитим струјама. Омераџићи (Омерхоџићи) су стари досељеници из Острожца (Цазин), Хукаревићи су досељени из околних крајева, а Хотићи (Отићи) су изумрла породица, непознатог порекла.

Стање у Брековици, према попису из 1991. године:

Омераџић, 127 чланова
Хукаревић, 80 чланова
Хотић -
Занимљиво да се на попису у Брековици помињу и Ружнићи (24), вероватно род са тестиранима из Цазина, иако их тамо нема почетком 20. века.

Наставља се невероватан тренд I1-P109 у Брековици:

Абдијановић, муслиман, Брековица, Бихаћ, I1-P109 (23andMe)

Абдијановићи су 1991. године били убедљиво најбројнији род у Брековици, са преко 300 чланова. О њима је Карановић забележио следеће почетком 20. века:

"Иза Карловачког Мира населе потомци „Огреш Але са Крбаве равне“ из Лике и од њих су: Огрешевићи 5 к., Абдијановићи 9 к., Јусићи 6 к., Смахићи 4 к., Мујкићи 2 к., Зилкић к., Башагић 1 к., Касуповићи 3 к. и Шехићи 2 к."

Биће изгледа 90% становништва Брековице I1-P109. :D

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #215 послато: Март 01, 2022, 01:00:07 поподне »
Босански Петровац и Дрвар, узорак 79

E-V13
Шашић, Мратиндан, Бјелај, Босански Петровац
Шикман, Стевањдан, Колунић, Босански Петровац
Рибић, Никољдан, Босански Петровац
E-V13>Y37092
Кртинић, Јовањдан, Медено Поље, Босански Петровац
E-V13>Z5017>A18844
Совиљ, Врточе, Босански Петровац,
E-V13>Z5018>L241
Ћуп, Никољдан, Босански Петровац
Мајсторовић, Јовањдан, Рисовац, Босански Петровац
E-V13>Z5018>FGC11450
Вуцеља, Аранђеловдан, Прекаја, Дрвар

I1-Z63>Y16434
Даљевић, Марковдан, Дринић, Босански Петровац
I1-Z63>Y7627
Ћук, Никољдан, Скакавац, Босански Петровац
Ђилас, Никољдан, Очигрије, Дрвар
I1-P109>FGC22045
Карановић, Никољдан, Рисовац, Босански Петровац
Карановић, Никољдан, Бобољусци, Дрвар
Карановић, Никољдан, Велико Очијево, Дрвар
Добриковић, Ђурђевдан, Кулен Вакуф, Бихаћ

G2a-L42
Стојановић, Јовањдан, Смољана, Босански Петровац
G2a-L42>Y128028
Михајловић, Јовањдан, Мокроноге, Дрвар

I2-M423
Самарџија, Ђурђевдан, Буковача, Босански Петровац
I2-M423>L621
Кецман, Вартоломијевдан, Дрвар
I2-Y3120
Необјављен, Никољдан, Рисовац, Босански Петровац
Керкез, Ђурђевдан, Врановина, Босански Петровац
I2-S17250
Вучковић, Никољдан, Капљух, Босански Петровац
Бачкоња, Ђурђевдан, Дрвар
Марковић, Митровдан, Шиповљани, Дрвар
I2-Y3120>Z17855
Кајтез, Никољдан, Прекаја, Дрвар
I2-Y3120>S17250>A1328
Милановић, Аранђеловдан, Суваја, Босански Петровац
Бранковић, Аранђеловдан, Крња Јела, Босански Петровац
Сантрач, Пантелијевдан, Крњеуша, Босански Петровац
Родић, Аранђеловдан, Каменица, Дрвар
Кнежевић, Никољдан, Велики Цвјетнић, Дрвар
I2-Y3120>S17250>PH908
Необјављен, Мратиндан, Пркоси, Босански Петровац
Родић, Аранђеловдан, Бара, Босански Петровац
Стојановић, Јовањдан, Смољана, Босански Петровац
Балабан, Петровдан, Врточе, Босански Петровац
Кецман, Вартоломијевдан, Скакавац, Босански Петровац
Кецман, Вартоломијевдан, Крња Јела, Босански Петровац
Ступар, Лазаревдан, Скакавац, Босански Петровац
Мишчевић, Јовањдан, Медено Поље, Босански Петровац
Рунић, Никољдан, Ведро Поље, Босански Петровац
Бијељац, Ђурђевдан, Љесковица, Дрвар
Бајић, Стевањдан, Видово Село, Дрвар
Шобот, Митровдан, Каменица, Дрвар
I2-PH908>Z16983
Петковић, Јовањдан, Прекаја, Дрвар
Шкрбић, Јовањдан, Прекаја, Дрвар
Марчета, Јовањдан, Дрвар

J2b-M205
Кецман, Вартоломијевдан, Кецманова Главица, Дрвар
J2b-M205>Y22059
Кецман, Вартоломијевдан, Буковача, Босански Петровац
Трикић, Вартоломијевдан, Трнинић Бријег, Дрвар
Необјављен, Аранђеловдан, Шиповљани, Дрвар
J2b-M241>PH1602
Чубрило, Лучиндан, Пркоси, Босански Петровац

N2-P189.2
Бањац, Јовањдан, Јањила, Босански Петровац
Бајић, Јовањдан, Босански Петровац
N2-P189.2>FT182494
Латиновић, Јовањдан, Кленовац, Босански Петровац
Узелац, Никољдан, Рашиновац, Босански Петровац
Бањац, Јовањдан, Бара, Босански Петровац
Келечевић, Јовањдан, Дрвар
Необјављен, Јовањдан, Бастаси, Дрвар
Радановић, Никољдан, Брда, Дрвар
Бабић, Јовањдан, Трубар, Дрвар
Боснић, Јовањдан, Дрвар

R1a-M458>A11460
Зељковић, Ђурђевдан, Палучци, Дрвар
Баук, Ђурђевдан, Горњи Тишковац, Дрвар
Танкосић, Ђурђевдан, Велико Очијево, Дрвар
R1a-M458>YP417
Кецман, Вартоломијевдан, Дринић, Босански Петровац
Драгаш, Јовањдан, Дрвар
R1a-Z280
Необјављен, Јовањдан, Скакавац, Босански Петровац
R1a-M417
Јевић, Ђурђевдан, Врановина, Босански Петровац
Стричевић, Ђурђевдан, Бравско, Босански Петровац
R1a-Z280>YP951
Грубор, Ђурђевдан, Босански Петровац
Пилиповић, Алимпијевдан, Пркоси, Босански Петровац
Шљивар, Алимпијевдан, Босански Петровац
Медић, Ђурђевдан, Мартин Брод, Дрвар
Медић, Ђурђевдан, Бастаси, Дрвар
R1a-Z280>Y6098
Кнежевић, Никољдан, Велики Цвјетнић, Дрвар

R1b-Z2103>CTS9219
Шпегар, Никољдан, Колунић, Босански Петровац
R1b-Z2103>Y2705
Кецман, Никољдан, Босански Петровац
Срдић, Никољдан, Бастаси, Дрвар
R1b-U152
Роквић, Стевањдан, Трубар, Дрвар

J1-M267
Додиг, Ђурђевдан, Трнинић Бријег, Дрвар


I2-M423 = 35.4%
R1a-M417 = 17.7%
N2-P189.2 = 12.7%
E1b-V13 = 10.1%
I1-M253 = 8.9%
J2b-M102 = 6.3%
R1b-M269 = 5.1%
G2a-L42 = 2.5%
J1-M267 = 1.3%


ношњаизвор:

- Српски ДНК пројекат
- 23andMe
- Мира Лукач, "Народна умјетност Дрварско-уначке долине"

Ван мреже Uzi

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1472
 • N2-P189.2>FT182494>FGC28435
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #216 послато: Март 01, 2022, 02:22:49 поподне »

N2-P189.2
Бањац, Јовањдан, Јањила, Босански Петровац
Бајић, Јовањдан, Босански Петровац
N2-P189.2>FT182494
Латиновић, Јовањдан, Кленовац, Босански Петровац
Узелац, Никољдан, Рашиновац, Босански Петровац
Бањац, Јовањдан, Бара, Босански Петровац
Келечевић, Јовањдан, Дрвар
Необјављен, Јовањдан, Бастаси, Дрвар
Радановић, Никољдан, Брда, Дрвар
Бабић, Јовањдан, Трубар, Дрвар
Боснић, Јовањдан, Дрвар


Сви осим Радановића би требало да су N2-P189.2>FT182494>FGC28435.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12284
Одг: Босанска Крајина - генетика
« Одговор #217 послато: Април 05, 2022, 04:49:11 поподне »
Тестирани из Поуња и Поткозарја, тачније са простора који обухвата поуњско-кнежопољско-козарска ношња. Овај тип ношње претрпео је утицаје динарске ношње са југа и панонских ношњи са севера. Обухвата један широк простор са више микро области и становништво није свуда истог порекла.

Ипак, ово подручје је веома занимљиво пошто заправо представља "Крајину у малом". Мање-више у овим крајевима се сударају миграционе струје из практично свих делова Крајине. Има досељеника из Лике, Северне Далмације, из Бјелајског поља, Подгрмеча, Змијања и Унца, али са друге стране повртаних сеоба са Баније и Кордуна. У складу са овим и код генетичких резултата ће се приметити присуство практично свих значајнијих подграна из Крајине.

Поуње


ПоткозарјеI2-M423 (40)
I2-PH908 = 20
I2-Y3120 = 3
I2-S17250* = 3
I2-A1328 = 3
I2-Z17855 = 1
23andMe
I2-S17250 = 5
I2-M423 = 2
I2-CTS5966 = 1
I2-Z17855 = 1

R1a (13)
R1a-Y2613 = 3
R1a-M458 = 3
R1a-YP951 = 2
R1a-L1280 = 2
R1a-YP4278 = 1
23andMe
R1a-M417 = 1
R1a-CTS3402 = 1

E1b (11)
E1b-Z1057 = 4
23andMe
E1b-V13 = 7

N2-P189.2 (8 )
N2-FT182494 = 6
23andMe
N2-P189.2 = 2

J2b (8 )
J2b-Y22059 = 4
J2b-PH1602 = 2
J2b-L283 = 1
23andMe
J2b-M205 = 1

I1 (6)
I1-FGC22045 = 3
I1-Y16343 = 1
I1-Y7627* = 1
23andMe
I1-Y6228 = 1

J1 (6)
J1-ZS9949 = 5
23andMe
J1-M267 = 1

R1b (3)
R1b-U152 = 1
R1b-U106 = 1
R1b-M269 = 1

G2a-L42 (1)

J2a-SK1356 (1)

I2-M223 (1)

I2-L38 (1)

I2-L233 (1)


УЗОРАК = 100

I2-M423/Y3120 = 40%
R1a-M417 = 13%
E1b-V13 = 11%
N2-P189.2 = 8%
J2b-M102 = 8%
I1-M253 = 6%
J1-M267 = 6%
R1b-M269 = 3%
G2a-L42 = 1%
J2a-M92 = 1%
I2-M223 = 1%
I2-L38 = 1%
I2-L233 = 1%


извор: Српски ДНК пројекат/23andMe