Нисам знао где да започнем причу, па дођох овде.
Сања Илић и Балканика - они што нас представљају на Еуросонгу.
Јуче сам случајно ушао у тај спот преко фејзбука, пошто телевизију не гледам. Мислио сам да се она црна певачица зове Сања Илић, али је у ствари композитор и творац групе Александар "Сања" Илић, који је из неког разлога добио женско име и поноси се с тим. Онда сам мало гуглао и сазнао да се црна певачица зове Марија Бјелановић. Њено порекло је вероватно из Далмације, а за остале не знам.
Како, бре, ниси чуо за Сању Илића

Светски познат композитор. Човек има близу 70 година, а компонује од тинејџерских дана...
Његова група "Балканика" постоји већ 20 година, свирају углавном етно музику. А Сања је компоновао и музику за многе филмове, а нарочито је познат као композитор музике за серију "Село гори...". Серија се може некоме допадати или не, али музика је врхунска.
Сања јесте женско име, али може бити и мушки надимак, баш од имена Александар, како се Илић и зове.
Тако, нпр, и Александар-Сања Живановић, познатији као "Четник Сања", добровољац у Првом балканском рату, Аписов сестрић, погинуо 1912. године у доби од 22 године, код Мердара у борби против Турака. По њему носи назив улица на Сењаку у Београду - Сање Живановића (био сам више пута сведок да се неупућени ишчуђавају гледе "неписмености" онога ко је поставио таблу са називом улице, у смислу - ако је Сања, онда није "Сање Живановића", него "Сање Живановић"; а нису свесни сопственог незнања...).
https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80_%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%D0%A1%D0%B0%D1%9A%D0%B0