Иван „Ивица” Вдовић, познат као ВД или Вд (не чита се као скраћеница), (23. фебруар 1961 — 25. септембар 1992) био је југословенски и српски музичар, бубњар рок бендова Сунцокрет, Шарло акробата и Катарина II. Сматрају га једним од покретача новог таласа у Србији и Југославији.
У трећем разреду гимназије Вдовић је постао члан бенда Лимуново дрво, чији је предводник био Милан Младеновић. Касније је свирао бубњеве у бенду Боре Ђорђевића Сунцокрет, а широј публици је постао познат као бубњар Шарло акробате. Након распада Шарла акробате, Вдовић је са Миланом Младеновићем основао Катарину II, чији чланови су били Бојан Печар, Гаги Михајловић и Маргита Стефановић. После Михајловићевог одласка 1985, име групе је промењено у Екатарина Велика, а Вдовић је ускоро напустио групу.

О пореклу презимена Вдовић сам нашао на хрватском сајту "Родословље" коментаре:
Pozdrav!
Molio bih Vas ako mi možete pomoći oko mog prezimena. Tražio sam u nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici i na internetu, ali jednostavno ne mogu naći. Da li nešto znate o mom prezimenu? Bio bih Vam veoma zahvalan.Zanima me porijeklo i značenje prezimena. Puno Vam hvala.
Mladen Paver
Etimološki, prezime označava potomke “vdovca” ili “vdovice” – a nalazite ga u našem Zagorju i Sloveniji. Najstariji povijesni trag spominje Andriju Vdovića iz Oroslavlja, vrijednog vinogradara koji je još prije Gupčeve bune sudjelovao u buntu protiv Tahyjevog upravitelja u Gornjoj Stubici 1565. Pola stoljeća kasnije među vinogradarima Erpenje, Komorica, Trebinca i Kneginca nalazimo također Vdoviće. Popis stanovništva 1948.g. pokazuje Vdoviće “u tragovima” (kako bi rekli kemičari) u Oroslavlju i nedalekoj Špičkovini, ali su zato veoma brojni na području Pregrade – u selima Benkovu, Cigrovcu, Čretu, Gorjakovu i Svetojurskim Vrhima.
U Hrvatskom državnom arhivu – Fond Čikulin-Sermage Fasc, III, broj 206 ćuva se isprava “Popis građana trgovišta Krapine” s popisom podložnika vlastelinstva Krapine.Među njima je prije više od 400 godina ostao zapisan kao seoski sudac (valpot) u Kušinom selu JURAJ VDOVIĆ. To će biti današnji Svetojurskki vrh, oko 5 km sjeverozapadno od Krapinskih toplica.
Popis stanovništva Hrvatske 1948, g, zabilježio je na tadašnjem kotaru Pregrada (Benkovec, Cigrovec, Gorjakovo, Čret, Plemenščina, Mala Erpenja) oko 170 osoba s prezimenom Vdović. Prezime je nastalo od riječi vdovica, dakle udovičini potomci.