Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Примићур Вукша (син) Милишић(а) и Жегар

<< < (15/16) > >>

Exiled:

--- Цитат: Посо  Јануар 17, 2022, 06:37:27 поподне ---Може бити. У Сењу се спомиње "Vuksan Vulatcovich iz Žegara, turski teritorij, ranije Turčin, koji se preobratio u kršćanina".
Али вјероватније је да је овај Вуксан по крштењу узео кумово презиме (Иван Влатковић?). Било је више таквих случајева међу преобраћеницима из тог раздобља.

--- Крај цитата ---
У том крају вјера се мијењала чешће него гаће тако да су то били реверзибилни процеси. Али се мора признати да је народ био слуђен и стијешњен између три велике силе и није му било никако лако. Иво се иначе помиње ко вођа Крмпоћана али су они и Војнићи били изгледа симбиоза која је трајала вјекивима тако да ако нису били по тати онда су били по мами рођаци сто посто😉

Jovo79:

--- Цитат: argo  Јануар 06, 2022, 07:18:51 поподне ---Miroslav Bertoša: Mletačka Istra u XVI i XVII stoljeću

--- Крај цитата ---

Хвала вам! Биће ми мало теже да пронађем књигу, али добрo.

Посо:
Сигурно је да су Милишићи били на челу Жегара до 1604. године, као што показују османски пописи.
Са друге стране, најстарији познати "представник" родова који славе Лазареву суботу - старјешина Жегара Вучко Љубичић - спомиње се 1619. године.
Вјероватноћа да се ради о истом роду је висока, иако постоји могућност да је у тих 15 година дошло до смјене у старјешинском кадру.

Што се тиче њихових могућих рођака у Петровом пољу, у компанији Петра Хрељановића, 1684. године, пописани су Lazo Milancouich, Giouan Rachitich и Zuanne Valcouich.

Можда би требало обратити пажњу на тестиране Велимире, који потичу од Велемира из Баљака код Шуице, због евентуалне везе са Јошићем из дрнишких Баљака.

drajver:

--- Цитат: Посо  Фебруар 03, 2022, 10:02:25 пре подне ---Можда би требало обратити пажњу на тестиране Велимире, који потичу од Велемира из Баљака код Шуице, због евентуалне везе са Јошићем из дрнишких Баљака.

--- Крај цитата ---

Веза Велимира и Јошића је сасвим могућа, јер имају пуно поклапање на 17 маркера. И ова веза са називом Баљци (од источне Херцеговине до Крајине) такође изгледа интересантно.

Посо:
Велемири и Ћевапи из Баљака код Шуице славе Ђурђевдан, а Цвитићи и Мишковићи Лазареву суботу.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију