Вјера и култура Срба > Институције и установе

Школство у Србији

(1/2) > >>

Nebo:
"10 дужности српских ђака из 1910. године: Деца су се васпитавала да, пре свега, буду добри људи"https://iskra.co/srbija/10-duznosti-srpskih-djaka-iz-1910-godine-deca-su-se-vaspitavala-da-pre-svega-budu-dobri-ljudi/

ДушанВучко:
ОШ „Прота Стеван Поповић“ је образовно - васпитна установа која се налази у Чумићу, на територији  општине Крагујевац и једна је од првооснованих школа у Србији.
Основана је као Протина школа 1792. године. Школу је основао прота Стеван Поповић, тако што је у својој славској соби почео да описмењава Чумићане. Од тада до данас школа је више пута мењала име и локацију.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%A8_%E2%80%9E%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0_%D0%A1%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%E2%80%9C_%D0%A7%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%9BДушанВучко:
Овде ћу повремено поставити и неку вест из архиве, везану за школство:

Медвеђа, 16. септембар 1823.
Живко Шокорић кнезу Милошу јавља поводом Павла Виндоровића који
је био учитељ две године у Великој Дренови, па се преселио у Крушевац
и ту био учитељ две године, сада му се ту не свиђа и жели поново да
буде учитељ у Великој Дренови...

"Високородни Господару милостивејшиј здравствујте
Павле Виндоровић кои је пре две године био учитељом у Великој
Дренови пак био се преселио у Крушевац и онде у Крушевцу био учитељем
две године пак сада опет не свиди му се од Турака да буде у Крушевцу но
проси од нас милости и допуштање опет да буде учитељ у Дренови Великој и
кметови неки из истога села молили за то. То вама јављамо на ваше
благорасужденије како је ваша воља заповедити.
При којем остајем и јесам ваш покорнејши слуга
У Медвеђи Живко Шокорић
Септемвра 16, 1823."

marigold:
И смешно и тужно, али морала сам... Ако су подаци тачни на 4:26, ето нам стање у школама, али и фотографије некадашњих.

https://www.youtube.com/v/fwNr36vJ3-A&feature=share&fbclid=IwAR0_l5GnB1YTHN3ptOZ0xzima3U8VnsRj_bIzpgDDQ7RCdf84280o4Ac21Q

marigold:
Домаћичке школе

У међуратном периоду, залагањем друштава за очување здравља и државних хигијенских завода, осниване су по целој Србији ,,Домаћичке школе".
Њихов циљ је био да се девојке са села, пре удаје, упознају са савременим начином вођења домаћинства. У тим школама су се стицала знања из хигијене, кулинарства, педијатрије, културе опхођења, итд. Циљ је био да сеоске девојке, које су већ стекле основно образовање, кроз ове курсеве који су трајали 3 месеца, 5 месеци или 9 месеци, донесу бољитак нашем селу. На тај начин што ће кад се удају, у својим кућама елиминисати погрешне штетне навике, а увести здравије и економичније вођење дома.
Девојке су након домаћичких школа, као мисионари у своје сеоске куће уводили разне новитете, попут здравијег јеловника, функционални распоред покућства или нпр. четкице за зубе које су бесплатно дељене полазницама школе.
Ове школе су биле веома бројне и добро прихваћене, судећи по добром одзиву. Што је најбитније, утицале су на сеоске девојке да остану на селу и да ту остваре достојан живот.

Љ. Маринчић

Извор: Фејбук страна Активна култура

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију