Вјера и култура Срба > Материјална културна баштина

Архитектура

(1/5) > >>

ДушанВучко:
Brutalizam je arhitektonski stil moderne arhitekture koji se naročito razvijao od 1954. do 1970. godine. Naziv je dobio po fracuskom izrazu „beton brut“ koji označava „grub“ beton. Ovaj termin je francuski arhitekta Le Korbizje upotrebljavao da bi opisao liveni beton sa vidljivim tragovima oplate korišćen na većini njegovih zgrada sagrađenih nakon Drugog svetskog rata. Termin je počeo masovno da se koristi nakon objavljivanja knjige Rajnera Banhama The New Brutalism: Ethic or Aesthetic? koja se bavi pokušajem da se okarakteriše do tada nastala grupa pravaca delovanja, naročito u Evropi.
Brutalizam isto tako kao i moderna, minimalizam i internacionalni stil u arhitekturi je pravac koji je imao mnogo elemenata koji su bili ponovljeni. On je ovo obogaćivao autorskim elementima po pravilu masivno formiranim od betonskih grubih i neobrađenih elemenata. Beton se odlivao u grubu drvenu oplatu sa namerom da bude za pogled efektan i interesantan u svom grubom izgledu.
БеоградКозара

Братислава

Мадрид

Тбилиси

НиколаВук:
По мом мишљењу, један од најружнијих стилова које је људски ум осмислио.

симо:

--- Цитат: НиколаВук  Новембар 17, 2017, 03:15:50 поподне ---По мом мишљењу, један од најружнијих стилова које је људски ум осмислио.

--- Крај цитата ---

Има и ружнијих. Рецимо, кад на бетону да би "разбили монотонију" утискујете флоралне мотиве. (заступљено у посљедњим деценијама соцреалистичке изградње у СССР).

ДушанВучко:

--- Цитат: НиколаВук  Новембар 17, 2017, 03:15:50 поподне ---По мом мишљењу, један од најружнијих стилова које је људски ум осмислио.

--- Крај цитата ---
Слажем се :) Име брутализам одговара :) Постоји и репортажа неког страног туристе ,који је сликао по Београду зграде тог стила и албум је назвао " Рат звезда"

Селаковић:
Ја се нећу сложити с већином. Брутализам је, по мом мишљењу, један он најлепших праваца у архитектури. Огољен, искрен, без лажног оптимизма, а опет охрабрујући. Ево и пар слика неких мени омиљених здања:

Главни суд у Буфалу у САДу:


Куће Juliaana Lampensa:

Блок 23, НБГ:Не бих више дужио, ипак смо форум о пореклу  :)Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију