Вјера и култура Срба > Културно наслеђе

Културна дешавања која не смете пропустити

<< < (49/49)

Nebo:

CosicZ:
Са https://www.sanu.ac.rs/ :

--- Цитат ---ЈУН 2023.

ПРЕДАВАЊА

РОМСКИ ЈЕЗИК У ЈЕЗИЧКОМ ПЕЈЗАЖУ СРБИЈЕ
 У организацији Одбора за проучавање живота и обичаја Рома
 Др Светлана Ћирковић
 Среда, 7. јун, 13.30 сати
 Сала 2 САНУ
*
ДУНАВСКА ГРАНИЦА И БАЛКАНСКА РЕВОЛУЦИЈА У РИМСКОМ ЦАРСТВУ: КАКО ДНК И АРХЕОЛОГИЈА ОСВЕТЉАВАЈУ ЦИКЛУСЕ КРИЗЕ И РЕСТАУРАЦИЈЕ У КАСНОЈ АНТИЦИ
 Професор Кајл Харпер
(Prof. Kyle Harper)
Четвртак,8. јун, 18 сати
 Свечана сала САНУ

ТРИБИНА БИБЛИОТЕКЕ САНУ

Расправе, студије, чланци. О дијалектологији. 1–5 / Павле Ивић ; приредио Слободан Реметић. – Сремски Карловци ; Нови Сад : Издавачка књижарница Зорана Стојановића, 2018
Говоре: академик АНУРС Слободан Реметић
 проф. др Драгољуб Петровић
 проф. др Рада Стијовић
 Уторак, 6. јун, 13 сати
 Свечана сала САНУ

ПРОМОЦИЈЕ ИЗДАЊА

ДОПРИНОС РОМА КУЛТУРИ НАРОДА У СРБИЈИ//
ДОПРИНОС РАДЕТА УХЛИКА ЛИНГВИСТИЦИ И КУЛТУРИ РОМА
 Уводничари: дописни члан САНУ Влада Вељковић
 проф. др Драгољуб Ђорђевић
 Говоре: проф. др Драган Тодоровић
 др Биљана Сикимић
 Осман Балић
 ОГРАНАК САНУ У НИШУ
 Петак, 9. јун, 12 сати
 Мултимедијална сала Универзитета у Нишу

ОКРУГЛИ СТО

СРБИ У ХРВАТСКОЈ – АКТУЕЛНИ ПОЛОЖАЈ И
 ГЛАВНЕ ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
 Четвртак, 8. јун, 10 сати
 Свечана сала САНУ
--- Крај цитата ---

CosicZ:
https://www.sanu.ac.rs/predavanje-dunavska-granica-i-balkanska-revolucija-u-rimskom-carstvu-kako-dnk-i-arheologija-osvetljavaju-cikluse-krize-i-restauracije-u-kasnoj-antici/
--- Цитат ---Професор  Кајл Харпер (Kyle Harper), један од најистакнутијих  савремених историчара,  одржаће предавање под називом „Дунавска граница и балканска револуција у Римском царству: како ДНК и археологија осветљавају циклусе кризе и рестаурације у касној антици“ у четвртак, 8. јуна, у 18 сати, у Свечаној сали САНУ.

Како се наводи у резимеу предавања, заједнички мултидисциплинарни рад археолога, историчара и генетичара значајно проширује наше знање о древној историји. Бројна открића у историји Римског царства, од којих многа долазе са археолошких налазишта са територије данашње Србије, показују неочекиване увиде у природу и узроке промена унутар Царства. Векови између  периода познатог као „криза трећег века“ и владавине Јустинијана средином шестог века  донели су низ  криза, попут масовних миграција, климатских промена и пандемијских болести. У овом периоду владавина Римског царства је пренета на низ царских династија које су претежно пореклом биле са подручја средњег Подунавља, односно балканског порекла. Предавање ће истаћи најновија истраживања и резултате на овом пољу и приказати будуће начине истраживања ових преломних   векова људске прошлости.

Проф. др Кајл Харпер основне студије историје, уметности  и књижевности  завршио је на Универзитету у Оклахоми (САД),  а мастер и доктрске студије из историје и филозофије на Универзитету Харвард. Дугогодишњи је професор историје на Универзитету у Оклахоми. Тренутно је гостујући професор на Колеж де Франсу. Његова библиографија садржи велики број научних и стручних радова. Аутор је седам књига, које су изазвале велико интересовање научне заједнице. Његова студија „Судбина Рима: клима, болест и  крај Царства“ преведена је на 11 светских језика. За свој научни рад примио је бројна признања међу којима су и Награда Националне библиотеке Кине.

Директан пренос  може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.
--- Крај цитата ---

CosicZ:
https://www.sanu.ac.rs/izlozba-avantura-na-balkanu-1915-slike-uspomene-secanja-u-galeriji-nauke-i-tehnike-sanu/

--- Цитат ---У четвртак, 6. јула 2023. године, у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „Авантура на Балкану 1915 – слике, успомене, сећања“, у организацији Архива Војводине и Галерије науке и технике САНУ.

Аутор изложбе је архивски саветник Љиљана Дожић, руководилац Одељења за документацију, информације и информациони систем у Архиву Војводине.

Обележавајући годишњицу завршетка Првог светског рата,  Архив Војводине је одлучио да публикује рукопис „Авантура на Балкану 1915” Дагласа Мериведера Долда и приреди тематску изложбу архивског и другог материјала који је прикупљен у покушају да се расветле догађаји који су претходили поменутом  рукопису.

Tематскa изложбa „Авантура на Балкану 1915 – слике, успомене, сећања“ прати чланове експедиције Колумбија универзитета који су у јуну 1915, на позив свог професора Михајла Пупина, кренули из Америке у ратом захваћену Србију, у хуманитарну мисију помоћи српском народу.

На позив Михајла Пупина јавила су се двадесет и четири америчка студента углавном са Колумбија универзитета да би кренули у Велики рат, али не да ратују, већ да помажу, негују и лече. Многи од њих, и после званичног престанка рада хуманитарне Експедиције, одлучили су да остану на Балкану и наставе са хуманитарним радом у оквиру Црвеног крста. Међу њима је био и Даглас Мериведер Долд, свршени студент медицине Колумбија универзитета. После повлачења српске војске из Ниша, заједно са епископом нишким Доситејем, учествовао је у званичној предаји града бугарској војсци молећи за безбедност незаштићеног становништва.

Ове догађаје Даглас Долд је описао у свом рукопису „Авантура на Балкану 1915“, чију копију Архив Војводине чува у оквиру Збирке докумената др Николе Коче Јончића о Михајлу Пупину, док се оригинал налази у Батлер библиотеци у Њујорку.

За санитетске заслуге у Првом светском рату југословенска држава је Дагласа Мериведера Долда постхумно одликовала Крстом милосрђа.

Изложба „Авантура на Балкану 1915 – слике, успомене, сећања“ обухвата одабрана документа, новинске чланке и фотографије који приказују догађаје од првог позива Михајла Пупина добровољцима крајем априла 1915, преко формирања Колумбија експедиције за пружање помоћи, њеног одласка у Србију, хуманитарног рада, па све до повратка Дагласа Долда у САД у другој половини децембра 1915. године. Посебна целина посвећена је члановима Експедиције, а део изложбе чине плакати коришћени у америчкој кампањи за помоћ Србији у Првом светском рату. Изложба је највећим делом заснивана на материјалу америчке провенијенције.

Поред тога што документује рад Експедиције, изложба пружа увид у то како је шира америчка јавност сагледавала ратна догађања у Србији тога доба.

Књига Дагласа Мериведера Долда, „Авантура на Балкану 1915” може да се прегледа и онлајн, на веб-сајту Архива Војводине: https://www.arhivvojvodine.org.rs/sr/avantura-na-balkanu

Поставка у Галерији науке и технике САНУ  траје до 5. августа.
--- Крај цитата ---

Nebo:

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију