Вјера и култура Срба > Културно наслеђе
Културна дешавања која не смете пропустити
Ивица Јовановић:
--- Цитат: Кековац Април 26, 2023, 04:50:41 поподне ---Занимљиво предавање о археогенетици отвореног типа сутра у Београду: https://sveoarheologiji.com/predavanje-arheologija-i-genetika-najsavremeniji-uvidi-u-ranu-istoriju-srednjeg-veka/
--- Крај цитата ---
Bilo bi dobro da snime.
Кековац:
--- Цитат: Ивица Јовановић Април 27, 2023, 10:50:29 пре подне ---Bilo bi dobro da snime.
--- Крај цитата ---
Био сам и укратко биће све у наредним месецима публиковано у научним радовима. Секвенцира се скоро 7000 узорака из већине земаља централне Европе из периода од 5. па до 9. века. Биће и око 250 позноантичких узорака из Србије, из Сингидунума и Сирмијума. Такође ђе бити Словена из 8. и 9. века. Колико сам видео на мапи биће пуно узорака из Полабља. Тако да мислим да смемо да очекујемо ускоро расплет што се тиче сеоба из доба раног средњег века, на радост многих радозналац који овде полемишу о правцима и обиму досељавања Словена на Балкан.
CosicZ:
https://www.danubeogradu.rs/2023/04/beograd-za-pocetnike-zena-koja-je-pucala-na-kralja-ilkin-atentat/
--- Цитат ---U petak, 28. aprila 2023. od 18.30, u Galeriji ’73, biće održana tribina „Beograd za početnike“, a tema je „Žena koja je pucala na kralja – Ilkin atentat“.
U Požeškoj 83a na Banovom brdu gost autorke serijala Smiljane Popov biće pisac i novinar Dragoljub Stojković.
On će odgovoriti na pitanje ko je bila prva žena u istoriji Srbije koja se drznula da puca na kralja?
Ovo će biti priča o čuvenom Ilkinom atentatu, neuspelom pokušaju Jelene Ilke Marković da ubije kralja Milana, u Sabornoj crkvi, hicem iz revolvera, 1882. Reč je o veoma zanimljivom životu i delovanju prve atentatorke u istoriji Srbije.
Jelena Ilka Marković (rođ. Bajić), supruga Jevrema Markovića, opozicionog poslanika i uspešnog vojnog komandanta, pripadala je intelektualnom krugu građanske klase, krugu prvih srpskih socijalista koji su se borili protiv apsolutizma kralja Milana za preobražaj srpskog društva u narodnu državu.
Atentat na kralja Milana bila je osveta za ubijenog muža, pukovnika Markovića (brata Svetozara Markovića), streljanog zbog topolske bune, koju je kovala pune četiri godine.
Ilka je osuđena 12. aprila 1883. na smrt streljanjem, potom pomilovana, ali je uskoro nađena zadavljena u požarevačkom zatvoru. Zbog atentata uhapšena je i Ilkina rođaka Lena Knićanka, najlepša žena tadašnjeg Beograda, koja je takođe nađena obešena u zatvoru 28. marta 1883, i to u jezivim ćelijama Rimskog bunara. Oba ubistva dogodila su se pod sumnjivim okolnostima, a vojnik na straži kod Lene Knićanke, takođe je ubijen.
U oba slučaja po jedan lekar iz komisije za uviđaj izdvojio je svoje mišljenje da se ne radi o samoubistvu (kod Knićanke bio je to Lazar Paču).
Godine 1891. kralj Milan i Milutin Garašanin optuživali su se u štampi kao naredbodavci ubistva. Kralj Milan je pokušao da atentat iskoristi protiv radikala, ali isleđivanje nije dokazalo njihovo učešće.
O jednom od najkontroverznijih atentata u istoriji Srbije pričaće Dragoljub Stojković, novinar i pisac knjige „Poslednji greh: Slučaj gospođe Markovićke; Beogradska tragedija“
--- Крај цитата ---
Кековац:
--- Цитат: Кековац Април 27, 2023, 11:52:54 поподне ---Био сам и укратко биће све у наредним месецима публиковано у научним радовима. Секвенцира се скоро 7000 узорака из већине земаља централне Европе из периода од 5. па до 9. века. Биће и око 250 позноантичких узорака из Србије, из Сингидунума и Сирмијума. Такође ђе бити Словена из 8. и 9. века. Колико сам видео на мапи биће пуно узорака из Полабља. Тако да мислим да смемо да очекујемо ускоро расплет што се тиче сеоба из доба раног средњег века, на радост многих радозналац који овде полемишу о правцима и обиму досељавања Словена на Балкан.
--- Крај цитата ---
На овом линку је уз још неке уводне информације постављена и мапа локалитета који ће бити испитани https://www.oeaw.ac.at/en/imafo/read/what-is-histogenes
НиколаВук:
--- Цитат: Кековац Април 28, 2023, 08:35:08 поподне ---На овом линку је уз још неке уводне информације постављена и мапа локалитета који ће бити испитани https://www.oeaw.ac.at/en/imafo/read/what-is-histogenes
--- Крај цитата ---
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
[*] Претходна страна
Иди на пуну верзију