Аутор Тема: Српски ДНК пројекат на FTDNA  (Прочитано 256508 пута)

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1051
  • R1b-U152>FTA27217
Одг: Српски ДНК пројекат на FTDNA
« Одговор #820 послато: Април 30, 2024, 07:52:34 поподне »
FamilyTreeDNA планира да од септембра обустави подршку за вођење родословних стабала на својој платформи, јер од средине маја уводи интеграцију ове функционалности са фирмом MyHeritage, за коју су проценили да има далеко функционалнију подршку за вођење и уређивање родословних стабала. Преносим обавештење о наступајућим променама:

MyHeritage tree integration

We aim to release the new family tree collaboration with MyHeritage by mid-May. We know there are numerous issues with our family tree builder and viewer, and we hope this new collaboration solves all of them.

FamilyTreeDNA trees will become read-only at the beginning of September. Trees that have yet to be transferred will remain on FamilyTreeDNA, but you will only be able to edit those trees or link new matches if you transfer to MyHeritage.

We will send a separate email with many more details about the process before the release so that you can prepare for it.

Once the connection is live, we will have numerous help resources available for you and your project members, including our Help Center and our blog. We know many admins manage trees for their project members, and project members often go to you with questions, so below is a quick glance at how the process will work.

A brief overview

You can use an existing or a new MyHeritage account. Accounts at MyHeritage are free to create. Once connected, you will also be able to disconnect your kit from a MyHeritage account under the FamilyTreeDNA Account Settings.

You will be able to transfer your existing tree on FamilyTreeDNA, use an existing tree on MyHeritage if you have one, or create a brand new tree on MyHeritage.

If you choose to transfer your existing FamilyTreeDNA tree, we will transfer your GEDCOM to MyHeritage behind the scenes. There’s more to this process, but we’ll provide you with that info separately to keep this email from being ridiculously long.

Genetic data will not be shared with MyHeritage. The genetic data of matches will not be shared with MyHeritage. The only personally identifiable information that will be shared, whether you transfer, connect, or build, is:

• Primary email address
  • Full name
  • Date of birth

The number of individuals and linked matches on your FamilyTreeDNA tree

Where applicable, a GEDCOM file of your FamilyTreeDNA tree with your family tree notes and photos

Family Matching will be available. Although it will require re-linking matches, we’ve made that process as simple as possible.

You will still be able to view match trees, even those who do not or cannot transfer their tree.

Collaborating with project members, creating multiple trees for your project, and connecting multiple kits to one tree are just some of the benefits of the integration.

Trees will have a 250-person limit for the free version we provide. Trees with more than 250 individuals will still be transferred intact, but you will be unable to add more individuals without a subscription. We believe the other benefits will outweigh that drawback.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 592
« Одговор #821 послато: Мај 01, 2024, 02:17:17 поподне »
Овде треба скренути пажњу да MyHeritage има ограничен број уноса на 250 (?) особа. Раније сам имао родослов на МУ али сам пребацио све на FamilySearch јер је неограничено и бесплатно.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 13523
« Одговор #822 послато: Јун 09, 2024, 07:16:48 пре подне »
Стигли су резултати (111 маркера) за:

Фргања, Ђурђевдан, Соколац, I1-P109>FGC22045 род Дробњака (SNP S14887).

Ван мреже Dean1

• Гост
  • *
  • Поруке: 18
« Одговор #823 послато: Јун 23, 2024, 06:03:57 поподне »
Hvala na objavi mojih rezultata. Izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom.

Dodao bih da su od 5-6 Grka na mojoj najnovijoj grani, trojca su poreklom sa Poloponeza. TMRC koji mi je moderator izracunao je odprilike 1270 god.
I dalje nemogu da pronadjem bilo koja predanja o mom muskom predku pre 1700 godine. Kao sto ste naveli u Dec 2019, Kosta se doselio iz Sopluka, Djustendila (Kyustendil, zapadna Bugarske). Ali jos nisam uspeo da nadjem informacije gde je bio pre toga. U pravu ste za Grko-Cincarsku vezu medjutim to je navedeno u jednoj knjizi za suprugu Kostinog brata. Za Kostu nije sigurno da je i on Grko-Cincar ali je sad potvrdjeno da potice iz Grcke. Da li je bio Grk ili Italijan posto je u to vreme Mletacka Republika kolonizirala taj kraj. Lombardi i Franacka je napadala Vizantiju u tom kraju

Puno me interesuje kako ste u decembru nasli da su mozda Karakacani povezani?
Bilo koja informacija mi je vazna.
Sve mi izgleda da su Grcki Vlasi povezani takodje.
u okolini sela Babicko (Leskovac), postoje sela Gornji i Donji Vlasi kao i selo Grkinja. Nedaleko je i grad Vlasotince! 

Pozdrav.

Postovani,
hteo bih da dodam ovde da su Karakacanski koreni verovatni u mojoj y-dnk-a liniji.

Zamolii bih vas ako mozete da pronadjete odakle potice Vidoje Zdravkovic. Mislim da je uradio BigY na FTDNA u Januaru 2024 i on mi je najblizi match do 111 markera.

Видоје Zdravković
Y-DNA
I-FT308512
mtDNA
U4a

Posalo sam mu email da stupimo u kontakt, i javljam se opet ako saznam nesto.
Hvala unapred.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 5632
« Одговор #824 послато: Јул 29, 2024, 12:02:54 поподне »
Српском FTDNA Пројекту прикључио се Јоксимовић, Лучиндан, Добраче/Ариље

Засад има хаплотип на 111 маркера,а ускоро би требало да му стигну и BIGY700 резултати.

Хаплотип је доста модалан, али има једну карактеристичну вриједност DYS533=11, која се најчешће јављала у оквиру гране I2-Z17855>FT27096>BY190177. При томе, по укупној блискости хаплотипа Јоксимовићу је најближи Ковачевић, Никољдан, Косна/Двор/Банија (9 разлике на 111), који припада подграни I2-BY190177>FT154835 па није искључено да и Јоксимовић припада овој подграни.

Јоксимовићи припадају једном разгранатом роду у Добрачама, тзв. Милошевићима који поријекло изводе од претка Милоша Булатовића досељеног у првој половини 18. вијека. По предању би требали бити од Никшића Булатовића, али резулатати Јоксимовића то не потврђују. Не знам да ли има још неко од овог рода досад тестиран.

Претпостављам да би могла постојати веза са Веруовићима из Пријепоља и Бурама из Штикова/Дрниш.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #825 послато: Август 01, 2024, 10:27:38 поподне »
Српском FTDNA Пројекту прикључио се Јоксимовић, Лучиндан, Добраче/Ариље

Засад има хаплотип на 111 маркера,а ускоро би требало да му стигну и BIGY700 резултати.

Хаплотип је доста модалан, али има једну карактеристичну вриједност DYS533=11, која се најчешће јављала у оквиру гране I2-Z17855>FT27096>BY190177. При томе, по укупној блискости хаплотипа Јоксимовићу је најближи Ковачевић, Никољдан, Косна/Двор/Банија (9 разлике на 111), који припада подграни I2-BY190177>FT154835 па није искључено да и Јоксимовић припада овој подграни.

Јоксимовићи припадају једном разгранатом роду у Добрачама, тзв. Милошевићима који поријекло изводе од претка Милоша Булатовића досељеног у првој половини 18. вијека. По предању би требали бити од Никшића Булатовића, али резулатати Јоксимовића то не потврђују. Не знам да ли има још неко од овог рода досад тестиран.

Претпостављам да би могла постојати веза са Веруовићима из Пријепоља и Бурама из Штикова/Дрниш.

Стигли су данас BIGY700 резултати за Јоксимовића. Као што сам претпоставио, припада грани I2-BY190177>FT154835. Ову грану су досад чинили Ковачевић из Косне и Румун Калинеску, а старост гране се могла процијенити на око 1300 година. Пошто су и Јоксимовић и Ковачевић чланови пројекта, могао сма упоредити њихове новеле и они дијеле седам SNP-ова испод нивоа FT154835. FTDNA ће наредних дана издвојити ту нову грану на свом стаблу и именовати је по једном од тих седам SNP-ова. Старост те нове гране, односно везе Ковачевића и Јоксимовића би требала бити око 800 година.

Што се гране I2-BY190177 тиче она засад има свој бугарски огранак, а чини се да ће бити издвојен и српски. Присутни су још и Румун и Албанац из Дебра.

Било би добро да неко од Веруха- Веруовића уради дубински тест, могуће да би оформио још млађу грану са Јоксимовићем.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #826 послато: Август 09, 2024, 09:49:53 поподне »
Стигли су резултати BIGY700 теста за Шовића, Ђурђиц, Ботуње/Брус и колико сам могао да видим остаће терминално на нивоу R1a-M458>L1029>YP417>YP6047>FT285270>FT21089* што значи да нема блиског уназад бар 1000 година, а најближи су му тестирани из гране https://www.yfull.com/tree/R-FT288648/ на yfull (на yfull стаблу ниво FT21089 још није издвојен, FTDNA стабло је комплетније што се тиче ове гране).

Шовићи би даљим поријеклом требали бити из Левча.

Ван мреже Spajic1

• Члан Друштва
  • Шегрт
  • Поруке: 95
  • R1a-M458>L1029>YP417>FTA38866
« Одговор #827 послато: Август 22, 2024, 10:26:00 пре подне »
Искористио сам акцију ,да све за које водим налог на MyHertiage а имају аутосомалне тестове пребацим на FTDNA и одрадим откључавање анализе по Y хромозоmу. Ево првих резултата:

Презиме           Место порекла                    Слава                Хаплогрупа

Вукојичић              Бегзадићи-Рогатица БиХ      Никољдан             I-S14887
Шкобо                 Подграб,Пале,БиХ                Јовањдан              I-BY316
Илић                   Вишеград, БиХ                    Пантелијевдан       I-Y3548
Хршум                 Буђ,Пале,БиХ                      Стефандан            G-YSC0000033

Резултати нису по свему судећи дубоки, али колико пара толико музике....
Биће још резултата.
« Последња измена: Август 22, 2024, 01:07:59 поподне НиколаВук »

Ван мреже Spajic1

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #828 послато: Август 22, 2024, 11:19:17 пре подне »
Ево још једног резултата:
Презиме           Место порекла                    Слава                Хаплогрупа 

Ковачевић        Подбуковача-Рогатица,БиХ   Ђурђевдан              I-Y3548

Чекам остале...

Ван мреже Spajic1

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #829 послато: Август 22, 2024, 08:37:06 поподне »
Ево још два резултата:

Кравић                  Невесиње,БиХ                 Аранђеловдан              I-Y3548
Радмиловић           Гацко,БиХ                       Никољдан                    I-Y3548

Чекам остале...   

Ван мреже Слобо

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 120
« Одговор #830 послато: Август 22, 2024, 08:53:51 поподне »
Ево још два резултата:

Кравић                  Невесиње,БиХ                 Аранђеловдан              I-Y3548
Радмиловић           Гацко,БиХ                       Никољдан                    I-Y3548

Чекам остале...

Значи ништа од предања да су Кравићи род са Мучибабићима....

Ван мреже Spajic1

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #831 послато: Август 22, 2024, 11:01:11 поподне »
Ево још два резултата:

Чекам остале...

Извињавам се али покрала ми се једна грешка.
Тек када сам видео коментар на моју поруку, све сам проверио и ово је тачно за Кравића:

Кравић                  Гацко,БиХ                       Ђурђевдан              I-Y3548

Још једном велико извењење ако сам унео неку пометњу.