Скоро сам сазнао од стрица, да су њему покојни ђед, итд. причали да смо у с. Чивчије тј. Прњавор дошли из Грахова. У неким мојим истраживањима, ја сам смер сеоба скицирао из правца југа (могуће као што је горе наведено Малешевске планине), преко Херцеговине и Купреса ка Змијању и ту би требало да је дошло до раздвајања на оне који су остали на Змијању (и околини), на оне који су дошли (вероватније као "чивчије" доведени) на простор Прњавора и евентуално на оне који су отишли у Аустрију тј. Кордун (Малешевић село, нисам сигуран да ли тамошњи Малешевићи славе св. Николу, али мислим да сам негде видео податак да славе).
Овде сам наишао такође на инстересантан текст на Пореклу: https://www.poreklo.rs/2016/11/13/poreklo-prezimena-zmijanjskih-sela-gornje-i-donje-ratkovo-i-strazice/
Такође у овом тексту Порекла: https://www.poreklo.rs/2014/04/09/naseljavanje-vojnicko-slunjske-oblasti-prezima-prvih-srba-na-kordunu/ наводи се породица Малешевић, која је пребегла из Турије (претпостављам с. Турија, о. Бихаћ).
Малешевићи су прилично велики род и прилично разгранат, тако да је тешко то све категоризовати. Оно што је сигурно су рођачке везе са Малешевићима из с. Г. Мравица (о. Прњавор) и са Малешевићима из Врдника, који су се одселили тамо током исељавања становништва из БиХ ка Војводини 50-их или 60-их година. У шематизму Митрополије Дабробосанске из 1882. наша породица се уредно наводи у с. Чивчије са славом Св. Никола. То пресељење из Грахова је онда могло да се деси или током 18-ог века или у раној половини 19-ог века. Репер ми је за то истоимена породица у нашем селу која слави Св. Марка и која се у село доселила из с. Љубатовци (о. Лакташи), а која се старином презивала Рајић. Један од њих се оженио из наших Малешевића и тако су добили земљу и примили презиме. Размишљајући логички, морали су наши преци да буду ту доста дуже да би имали толико земље, да одвоје део и за новопридошле. Чисто неко моје логичко размишљање.
За Бајину башту немамо апсопутно никаква предања или сл.
Хвала још једном на појашњењима.
Малешевићи у Гламочу су искључиво јовањштаци , исто као и у Мркоњић граду, такође су Малешевићи у Дрнишу/Биочић-јовањштаци..Малешевиући са Ситнице/Кључ славе св.Николу, као и из Рекавица/Бањалука могући су "предходници" вама у жупним предјелима.
Нека два могућа пута из Далмације су :Бјелајско поље, па даље у крајину(гламоћки малешевићи су по преданју тако дошли у Прибељу, под Виторогом, одатле су се разлили у гламочко поље и у околину Мркоњића).Други би би можда нешто источнији , преко Купреса, или долином Врбаса из Херцеговине, односно кроз предјеле гдје је могуће са сточарством се бавити (мал-стока, малешевић,малеш онај који има пуно стоке).У цијелој крајини има на више мјеста Малешевића , па без довољно информација клупко се не одмотава -напротив.
Malesevic Krstan Bosnien -- Banja Luka -- Zljivno
Malesevic Mile Bosnien -- Banja Luka -- Bocar srp.
Malesevic Mile Bosnien -- Banja Luka -- Bocar srp.
Malesevic Pane Bosnien -- Banja Luka -- Rekavica
Malesevic Petar Bosnien -- Banja Luka -- Rekavica
Malesevic Simo Bosnien -- Banja Luka -- Rekavica
Malesevic Stojko Bosnien -- Banja Luka -- Rekavica
Malesevic Vaso Bosnien -- Banja Luka -- Ramic
Malesevic Gjuro Bosnien -- Bihac -- Racic
Malesevic Nikola Bosnien -- Bihac -- Racic
Malesevic Dragoja, des Pero Bosnien -- Bosanska Gradiska -- Podgradci dol.
Malesevic Konstantin Bosnien -- Bosanska Gradiska -- Podgracia
Malesevic Stanko Bosnien -- Bosanska Gradiska -- Donji Podgraci
Malesevic Stevo Bosnien -- Bosanska Gradiska
Malesevic Bogdan Bosnien -- Derventa -- Bozinci
Malesevic Jovo Bosnien -- Derventa -- Bozinci
Malesevic Oskar Bosnien -- Derventa -- Bosinci
Malesevic David Bosnien -- Glamoc -- Vagan
Malesevic Jovan Bosnien -- Glamoc -- Podgradina
Malesevic Nikola Bosnien -- Glamoc -- Popovici
Malesevic Nikola Bosnien -- Glamoc -- Pozorici
Malesevic Todor Bosnien -- Glamoc -- Vagaci
Malesevic Vid Bosnien -- Glamoc