На жалост, у овом тренутку Big Y тренутно није опција
Мада, волео бих да ми неко појасни, ако на почетних 37 маркера немам већих поклапања са онима који су до сада тестирани, да ли би 67, 111, и 700 испитаних маркера променило нешто?
Нисам ја неко ко може да вам да најбољи савет али могу да поделим искуство.
Мој отац (PH908 - FT16449 - Y126296) је радио поступно тестирање 12-25-37-67-111, на крају BIGY 700. Није имао никада (дакле ни сада поклапање на 111 маркера). Испробавали смо ми СНП-е. И ништа.
Због тога што има неке приватне мутације (561=15, али и друге) тражили смо блискије сроднике на другој страни не знајући да му је то приватна мутације кроз те СНП - е и ништа. Тек је BIGY разрешио "чвор" тј. мистерију. Испао је Y126296 за коју је модални 561=16.
Али, оно што хоћу да вам кажем и сада, после свега, на ФТДНА му стоје као најближа поклапања на 37 и 67 маркера двојица Бугара (стриц и синовац) који су одрадили Big Y и који су се јако давно одвојили од мог оца (сви су они ПХ908 - ФТ16449 али давно раздвојене подгране).
С тим Бугарима је генетска дистанца 4/37 и 6/67 , а са Гојковићем 7/67.
То је све зато што и ти Бугари имају неке своје приватне мутације које одступају од модала (као и мој отац) и то може да упути на погрешан правац.
Занимљиво је и то да је са тим Бугарима мој отац 12/576 (стриц) и 13/599 (синовац), а са Гојковићем ("чика Пеђа") 14/559, а Гојковић му је заправо доста близак (обојица су Y126296) али су се и они раздвојили пре једно 500-600 година, а са Бугарима пре 1300 и кусур година.
Неком се посрећи са тим СНП-а, па сам ипак за то да ПРОБАТЕ! Нама није! А нисмо више ни имали живаца и одрадили смо BIG Y. Да смо мало сачекали могли смо да тестирамо и Y 126296 јер је та прича таман тада добила неки епилог (читава једна подграна ФТ16449). Али нема везе!
Што рече Гојковић због тако мале разлике у СТР-а са тим Бугарима ми би "стално ту тражили" неку везу, пребројавају куће, јаруге, брда, планине! Овако BIGY је све разрешио! Можете и ви ићи поступно....