Постављени су резултати на 37 маркера за Цветковића, род Јовинци, Бабичко, Лесковац. По свему судећи припада хаплогрупи I1-M253>Z58>Y3560, вјероватно још нижој грани А480. Најближи Грци, Бугари и Срби.
Ова грана је иначе присутна код Срба на Косову.
Предање за Цветковиће-Јовинце наводи да је њихов предак Коста, оснивач села Бабичко, и да је досељен из "Ћустендил Бање". Предање као да указује на неку зону мјешања грко-цинцарску ( можда и каракачанску).
Иначе је грана I1-M253>Z58>Y3560>А480 прилично интересантна, чини се да је доминантно балканска, подсјећа чак на грану I1-M253>Z63>BY351>Y51867>PH220 по старости и распореду. Рекло би се још једно германско племе присутно на Балкану.
Pozdrav Drajver,
Hvala vam na trudu da ste nasli ove informacije u vezi mog porekla!
Ja sam taj Cvetkovic sa tim rezultatima. Zivim i rodjen sam u Australiji a odrasto u Beogradu.
Pre nekoliko nedelja sam uradio autosomal DNA i rezultati (koje sam ovde objavio) su 51% southeast european, 41% east european i 9% iberian.
Jos sam u potrazi za mojim korenom sto se tice Cvetkovice iz Babickog, Leskovac.
Zanima me gde ste nasli informacije o mom Jovinskom rodu, Kosti koji je osnovao selo Babicko?
Najvise detalja sam izvukao iz:
"Јована В. Јовановића „Лесковачко Поље и Бабичка Гора“ насталој на основу прикупљених података 1977. године."
Kosta je morao da napusti Djustendilsku Banju posto se mnogo zamerio sa Turcima, i tad mu je rodjeni brat poginuo. Bratova zena za koju tvrde da je bila Grkinja, se porodila tokom te seobe, i rodila sina, za kojeg tvrde da je rod Cincari (neverujem da je to narod), i sporazumeva se da taj rod Cincari nosi Grcke gene po majci.
Za pleme (ne narod) u toj oblasti se tvrdi da su Sopi (iz Sopluka) i oni su Srbi kao i moj rod Jovinci (prezivali se Jovici a kasnije se taj rod podelio u dva dela, pod novojim prezimnom Cvetkovici, zbog mog cukundede zvanom Cvetko).
Predpostavlja se da je Kosta osnovao selo Babicko pocetkom 1700 god.
Djustendilske Banje je bila do 1878 (pre Berlinskog kongresa) pod jeresdikcijom Pecke patrijarsije, posle pod Bugarskom. Stefan Nemanja je osvojio taj grad od Vizantijske vlasti 1180 god.
Znaci velika verovatnoca da su nam koreni sa Kosova (koji i vi izjavljujete).
Gde mogu naci informacije o mojoj y-DNA grani koja je prisutna kod Srba na Kosovu?
Pod granom I1-M253 je Z58 (za koju Eupedia tvrdi da je najvecu broj prisutan u zapadnoj nemackoj), dok je Z63 vezan za istocnu nemacku. Na FTDNA database ('Serbian DNA Project' grupa, lista pokazuje da su svi I1 povezani Z63 granom).
Zadnja dva dana sam sledece nasao na Eupedia:
"Z58+ is chiefly West Germanic, with a very strong presence in Germany, the Low Countries and Britain. It is also found to a lower extent in Nordic countries and throughout Continental Europe. Its age has been estimated around 4,600 years before present."
--
"The relatively high frequency of I1 around Serbia and western Bulgaria (5% to 10%) could be owed to the Goths who settled in the Eastern Roman Empire in the 3rd and 4th centuries."
--
"FGC22045+ is the main variety of I1 found in Serbia (7% of the population), probably of Gothic/Gepid origin."
"Y16435+ is found in Serbia (second most common subclade after FGC22045)."
Gepidi su se nastanjivali u Sirmium (Sremska Mitrovica) i Singidunum, a ziveli/ratovali su u danasnjoj Madjarskoj, Rumuniji, Srbiji i Bugarskoj.
Ako neko zna vise o seobi ovih Z58 germana, ili o ovoj haplogrupi veaznim za Srbe, molim vas da podelite ovde.
Hvala puno!