Аутор Тема: Српски ДНК пројекат на FTDNA  (Прочитано 256509 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 13523
Српски ДНК пројекат на FTDNA
« послато: Мај 30, 2018, 11:46:55 пре подне »
Отварам ову тему због нечега што смо требали још давно да урадимо. Креиран је Српски ДНК пројекат на ФТДНА. Ово је корисно из више разлога. Проналажење нових тестираних, проширивање маркера, наручивање SNP, BIGY и осталих тестова. А и не иде да ми једини у региону немамо пројекат на FTDNA, када неки имају и по два. :)

Дакле, позивамо све наше људе који имају налог на FTDNA да приступе пројекту, и/или позову оне за које знају да се налазе у овој бази.

Хвала и добро дошли!

https://www.familytreedna.com/groups/serbian-dna-project/about
« Последња измена: Септембар 01, 2018, 09:47:10 пре подне Atlantische »

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5548
  • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Српски ДНК пројекат на FTDNA
« Одговор #1 послато: Мај 30, 2018, 12:13:01 поподне »
Отварам ову тему због нечега што смо требали још давно да урадимо. Креиран је Српски ДНК пројекат на ФТДНА. Ово је корисно из више разлога. Проналажење нових тестираних, проширивање маркера, наручивање SNP, BIGY и осталих тестова. А и не иде да ми једини у региону немамо пројекат на FTDNA, када неки имају и по два. :)

Дакле, позивамо све наше људе који имају налог на FTDNA да приступе пројекту, и/или позову оне за које знају да се налазе у овој бази.

Хвала и добро дошли!

https://www.familytreedna.com/groups/krajina-serbs/photos

Мислим да би ово решило и "проблем" донирања.

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1379
  • I2-PH908-Z16983>A493>A8741* (Никољдан, Панчево)
« Одговор #2 послато: Мај 30, 2018, 04:22:54 поподне »
Буни ме само ово Krajin Serbs..јел важи за Краишнике само или за све нас из свих осталих српских крајева?
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741*

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1971
  • G2a-FT221531
« Одговор #3 послато: Мај 30, 2018, 04:55:05 поподне »
Буни ме само ово Krajin Serbs..јел важи за Краишнике само или за све нас из свих осталих српских крајева?
Важи за све. Крајишки ДНК пројекат је преименован у (општи) Српски, па је самим тим сваки Србин добродошао! Тренутно је пројекат у фази мењања адресе и још неких мањих промена, али то би кроз који дан требало бити решено.
« Последња измена: Мај 30, 2018, 04:58:06 поподне Atlantische »
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1379
  • I2-PH908-Z16983>A493>A8741* (Никољдан, Панчево)
« Одговор #4 послато: Мај 30, 2018, 05:00:22 поподне »
Важи за све. Крајишки ДНК пројекат је преименован у (општи) Српски, па је самим тим сваки Србин добродошао! Тренутно је пројекат у фази мењања адресе и још неких промена, али то би кроз који дан требало бити решено.
Послао сам ја податке о очевој и мајчиној фамилији као најближим али и о осталим родовима од којих вучем порекло,уз то и захтев свакако ал реко може бити да је то једна од ствари које требају да се промене у међувремену па да обавестим чисто ако је превид у питању. :)
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741*

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

Ван мреже resavac

• Шегрт
  • Поруке: 87
  • I1
« Одговор #5 послато: Мај 31, 2018, 05:07:59 пре подне »

Хвала и добро дошли!

Registrovan

Ван мреже Златан

• Познавалац
  • Поруке: 553
  • Y: E-V13>А18833>А9739
« Одговор #6 послато: Мај 31, 2018, 09:50:09 пре подне »
Ево и ја сам се регистровао. Чекам да одобрење захтева.

А иначе, тренутно очекујем резултате свог аутосомалног теста. Вероватно ће ипак потрајати још пар недеља.
---

Што се донирања тиче, реците ми постоји ли план како би се новац од донирања користио конкретно?
« Последња измена: Мај 31, 2018, 09:55:07 пре подне Златан »

Ван мреже Милан Илић

• Почетник
  • **
  • Поруке: 41
  • J2b2-M241>Z638>Z631
« Одговор #7 послато: Мај 31, 2018, 03:22:56 поподне »
На који начин могу да се региструјем?

Ван мреже Uzi

• Одбор за архивистику
  • Памтиша
  • Поруке: 1646
  • N2-P189.2>FT182494>FT213937
« Одговор #8 послато: Јун 01, 2018, 01:27:49 пре подне »
Ево и ја сам се регистровао. Чекам да одобрење захтева.

А иначе, тренутно очекујем резултате свог аутосомалног теста. Вероватно ће ипак потрајати још пар недеља.
---

Што се донирања тиче, реците ми постоји ли план како би се новац од донирања користио конкретно?

Код ФТДНА постоји правило и обавеза да се за свако донирање треба испоштовати жеља донатора. Тако да ако донатор жели да се његова донација потроши за БИГ Ипсилон специфичне особе, проширење маркера или било шта слично, то ће се и испоштовати. Наравно увек се може донирати и без тога да се администраторе обавезује за који тест ће се донирани новац потрошити, и дати им слободне руке да они сами одлуче међусобно који би тест био од највише користи. А сигуран сам да ће администратори у будучности предложити планове за тестирање и колико донација би било потребно да се та тестирања и изведу.

Ван мреже Uzi

• Одбор за архивистику
  • Памтиша
« Одговор #9 послато: Јун 01, 2018, 01:37:05 пре подне »
На који начин могу да се региструјем?

Улогирајте се на свој ФТДНА налог, и онда идете на Projects -> Join a project. Тамо можете додати Српски ДНК пројекат.

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9514
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
« Одговор #10 послато: Јун 01, 2018, 08:10:23 пре подне »
Убацих и ја своје. ;)

Ван мреже стеф

• Шегрт
  • Поруке: 65
  • J2b-M205>BY173966
« Одговор #11 послато: Јун 09, 2018, 02:01:47 пре подне »
Важи за све. Крајишки ДНК пројекат је преименован у (општи) Српски, па је самим тим сваки Србин добродошао! Тренутно је пројекат у фази мењања адресе и још неких мањих промена, али то би кроз који дан требало бити решено.

Јел' тражио неко од ФТДНА да се промени "адреса" (KrajinaSerbs) пројекта? И даље се видимо као Крајишници по претрази. Мени ово изгледа као аутоматизовано, можда ћемо морати да направимо нови пројекат ако хоћемо промену имена.

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #12 послато: Јун 09, 2018, 03:26:02 пре подне »
Јел' тражио неко од ФТДНА да се промени "адреса" (KrajinaSerbs) пројекта? И даље се видимо као Крајишници по претрази. Мени ово изгледа као аутоматизовано, можда ћемо морати да направимо нови пројекат ако хоћемо промену имена.
Као што написах чека се на одобрење захтева за промену адресе, међутим узевши у обзир колики је тренутно хаос код FTDNA корисничког сервиса задуженог за пројекте због нових GDPR прописа у тренутку када сваки дан имају стотине различитих упита и захтева требаће времена да одобре наш захтев.

Ван мреже стеф

• Шегрт
  • Поруке: 65
  • J2b-M205>BY173966
« Одговор #13 послато: Јун 09, 2018, 04:49:18 пре подне »
Као што написах чека се на одобрење захтева за промену адресе, међутим узевши у обзир колики је тренутно хаос код FTDNA корисничког сервиса задуженог за пројекте због нових GDPR прописа у тренутку када сваки дан имају стотине различитих упита и захтева требаће времена да одобре наш захтев.

Добро, ако је технички могуће њиховом сервису да промени. Ако није, чекаћемо да нам кажу да се учланимо у нов пројекат ;)

https://www.familytreedna.com/learn/ftdna/gap-quick-start-guide-mygroups-format/

On the Site Configuration tab, you can select a variety of display options.

You can change the name of the project, if you so choose, in the Title field; however, you cannot change the website address (how the website name appears in the Address bar).

Ван мреже Жељко Јарић

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 108
  • R-BY68536 | карпатско-далматински
    • LinkedIn
« Одговор #14 послато: Јун 10, 2018, 02:08:20 поподне »

Хвала и добро дошли!

Поздрав свима са далеког истока. Промену сам приметио пре неки дан, било ми је драго да видим да смо коначно озваничени и на FTDNA. Сви профили које ја водим (осим једног који није Србин) су учлањени на "Serbian DNA Project". За вашу информацију, уплатио сам "BIG Y" за Јагодића, "Z280 SNP Pack" за Гаљена и "I2 - P37 SNP Pack" + Y-DNA 111 (досад је имао 67 маркера) за Вукобратовића (Чремушница). Даље, тј. "дубље" се у овом тренутку не може.  :)  И живо ме занима да ли ће Јагодићи и Гаљени бити на R-YP6098 гранчици, у ком тренутку престаје повезаност нас карпатско-далматинских...

А на дан безбедности ако ме се сете-сете.  ;)
Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #15 послато: Јун 10, 2018, 02:31:00 поподне »

Поздрав свима са далеког истока. Промену сам приметио пре неки дан, било ми је драго да видим да смо коначно озваничени и на FTDNA. Сви профили које ја водим (осим једног који није Србин) су учлањени на "Serbian DNA Project". За вашу информацију, уплатио сам "BIG Y" за Јагодића, "Z280 SNP Pack" за Гаљена и "I2 - P37 SNP Pack" + Y-DNA 111 (досад је имао 67 маркера) за Вукобратовића (Чремушница). Даље, тј. "дубље" се у овом тренутку не може.  :)  И живо ме занима да ли ће Јагодићи и Гаљени бити на R-YP6098 гранчици, у ком тренутку престаје повезаност нас карпатско-далматинских...

А на дан безбедности ако ме се сете-сете.  ;)

Поздрав Жељко,

Видех да је наручен тест за Јагодића. Резултати се очекују средином августа, али ће вероватно бити и пре тога. Унапред се радујемо, жив био!

симо

• Гост
« Одговор #16 послато: Јул 07, 2018, 03:13:34 поподне »
Кратко сумирање очекиваних резултата BigY који би требало да буду готови у августу (можда буду и прије):

Јагодић, R1a-Y2613, очекује се дефинитивно СНП профилисање крајишке српске подгране ове хаплогрупе ( у поређењу са Јарићевим резултатом)
Илић, R1b-M269, без ближих поклапања, тако да ће резултати BigY бити од користи да види којој уопште грани R1b припада
Стефановић(Јевтовић), J2b-M205, допринијеће свакако значајно даљем структуирању гране Y22059, његов резултат има са ким да се упоређује.
Ковачевић, I1-M253, специфичан хаплотип без ближих поклапања, зна се да није  I1-P109, I1-Z63, I1-Z58. Oстаје шанса за I1-M227 или за неку код нас још непронађену грану
Рабреновић , I2-PH908>Y56203, његов резултат ће у поређењу са Милетићевим дефинитивно СНП профилисати род тарских Никшића

Ван мреже Жељко Јарић

• Члан Друштва
  • Помоћник
    • LinkedIn
« Одговор #17 послато: Јул 12, 2018, 06:54:25 пре подне »
Кратко сумирање очекиваних резултата BigY који би требало да буду готови у августу (можда буду и прије):

Јагодић, R1a-Y2613, очекује се дефинитивно СНП профилисање крајишке српске подгране ове хаплогрупе ( у поређењу са Јарићевим резултатом)

Јагодић је потврђен R-BY68536 (као и Јарић).
За Гаљена не могу да наручим овај (најновији) SNP појединачно а није ни део Z280 пакета, морао би да наручим Big Y, за сада потврђен R-Y2608 (2 гране узводно).
Имамо и извесног Мијача који је такође R-Y2608 и има блиско Y-DNA поклапање са свима горе поменутим.

симо

• Гост
« Одговор #18 послато: Јул 12, 2018, 08:25:28 пре подне »

Јагодић је потврђен R-BY68536 (као и Јарић).
За Гаљена не могу да наручим овај (најновији) SNP појединачно а није ни део Z280 пакета, морао би да наручим Big Y, за сада потврђен R-Y2608 (2 гране узводно).
Имамо и извесног Мијача који је такође R-Y2608 и има блиско Y-DNA поклапање са свима горе поменутим.

Жељко, честитам на резултату. Са овим је прилично заокружена генетска прича о српском роду Y2613 из Крајине, тј. род је добио пуну SNP профилацију. По броју јединствених СНП-ова, удаљеност тебе и Јагодића није већа од 500 година, можда и мање ( по 4 јединствена СНП под условом да су сви доброг квалитета). Остаје наравно позиција Гаљена. За њега би се исплатило радити Биг Ипсилон само ако би се утврдило да је BY68536 негативан.

Што се тиче тестирања појединачног BY68536, вјероватно ће га веома брзо уврстити у понуду YSeq (код ФТДНА то иде доста спорије), тако да ти предлажем да се пребациш на Yseq, поготово што постоји могућност да у понуду уврсте и неке јединствене (само твоје) СНП-ове. На Ysequ постоје већ тројица позитивно тестираних YP6098. Знаш ли о коме се ради?

Иначе, циљ истраживања сваког од родова јесте управо да се дође до СНП профилације која допире до историјски покривеног скорашњег периода. У твом случају циљ је постигнут. Са појединачним тестом појединаца на BY68536, поређењем маркера испод тога, историјске литературе, мислим да се успјешно може реконструисати историја рода R1a-Z280>Y2613>Y2608>YP6098>BY68536.

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
  • Поруке: 2211
« Одговор #19 послато: Јул 12, 2018, 08:56:22 пре подне »
Жељко, честитам на резултату. Са овим је прилично заокружена генетска прича о српском роду Y2613 из Крајине, тј. род је добио пуну SNP профилацију. По броју јединствених СНП-ова, удаљеност тебе и Јагодића није већа од 500 година, можда и мање ( по 4 јединствена СНП под условом да су сви доброг квалитета). Остаје наравно позиција Гаљена. За њега би се исплатило радити Биг Ипсилон само ако би се утврдило да је BY68536 негативан.

Што се тиче тестирања појединачног BY68536, вјероватно ће га веома брзо уврстити у понуду YSeq (код ФТДНА то иде доста спорије), тако да ти предлажем да се пребациш на Yseq, поготово што постоји могућност да у понуду уврсте и неке јединствене (само твоје) СНП-ове. На Ysequ постоје већ тројица позитивно тестираних YP6098. Знаш ли о коме се ради?

Иначе, циљ истраживања сваког од родова јесте управо да се дође до СНП профилације која допире до историјски покривеног скорашњег периода. У твом случају циљ је постигнут. Са појединачним тестом појединаца на BY68536, поређењем маркера испод тога, историјске литературе, мислим да се успјешно може реконструисати историја рода R1a-Z280>Y2613>Y2608>YP6098>BY68536.
Колика је старост најмлађег откривеног јединственог СНП-а?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #20 послато: Август 09, 2018, 08:51:06 поподне »
На FTDNA се појавио нови рођак наших N-P189.2

Тодоровић, Пожарница, Мајевица

3 разлике на 37 маркера са Чучковићем (Банија)

Ван мреже Uzi

• Одбор за архивистику
  • Памтиша
« Одговор #21 послато: Август 09, 2018, 09:14:42 поподне »
На FTDNA се појавио нови рођак наших N-P189.2

Тодоровић, Пожарница, Мајевица

3 разлике на 37 маркера са Чучковићем (Банија)

Да ли се зна коју славу славе Тодоровићи из Пожарнице?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #22 послато: Август 09, 2018, 09:30:33 поподне »
Да ли се зна коју славу славе Тодоровићи из Пожарнице?

Података за Зворничкио-тузланску епархију нема у шематизму из 1882. Погледао сам мало Миленка С. Филиповића (Мајевица и СИ Босна), Тодоровићи из тих крајева славе углавном Никољдан, Јовањдан и Ђурђевдан.

Ван мреже Uzi

• Одбор за архивистику
  • Памтиша
« Одговор #23 послато: Август 09, 2018, 09:38:07 поподне »
Података за Зворничкио-тузланску епархију нема у шематизму из 1882. Погледао сам мало Миленка С. Филиповића (Мајевица и СИ Босна), Тодоровићи из тих крајева славе углавном Никољдан, Јовањдан и Ђурђевдан.

Хвала Небојша! Послао сам тестираном мејл, надам се да ће одговорити.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 3697
  • Васојевић
« Одговор #24 послато: Август 09, 2018, 10:05:40 поподне »
Администратори FTDNA су напокон ажурирали адресу:
https://www.familytreedna.com/groups/serbian-dna-project

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #25 послато: Август 09, 2018, 11:10:15 поподне »
Пројекту је данас приступио и Аџић из Косијера, слава Мала Госпојина, хаплогрупа I2-Y3120

Тестирани каже да је потомак Кнеза Ивана (огранак Кнежевића) и да им је постојбина село Ђиновићи код Цетиња. Имали смо оне Аџиће из Пиве, за које је било приче да су од ових из Косијера, али они су E-V13 и славе Јовањдан.

Jelic

• Гост
« Одговор #26 послато: Август 09, 2018, 11:27:20 поподне »
Пројекту је данас приступио и Аџић из Косијера, слава Мала Госпојина, хаплогрупа I2-Y3120

Тестирани каже да је потомак Кнеза Ивана (огранак Кнежевића) и да им је постојбина село Ђиновићи код Цетиња. Имали смо оне Аџиће из Пиве, за које је било приче да су од ових из Косијера, али они су E-V13 и славе Јовањдан.

С обзиром на то да су Аџићи из Пиве сродни неким братствима у свом окружењу која немају предања о даљем пореклу, и с обзиром на то да се славе разликују, овакав епилог уопште није неочекиван. Дакле, још једно повезивање на основу истог презимена. Било би занимљиво видети да ли је Аџић из Косијера сродан Рајковићу из Косијера који је I2-PH908.

Не би било зачуђујуће да су сва братства у Косијерима заправо стариначка у том племену и истог порекла по мушкој линији (осим Ђурковића који једини у племену не славе Малу Госпојину већ Петковдан и самим тим њихово порекло из Бјелица делује уверљиво), а да су предања о досељавању из неких области накнадно измишљена. Сличну ситуацију имамо и у Ћеклићима и у Зубцима.
« Последња измена: Август 09, 2018, 11:30:27 поподне Лука »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #27 послато: Август 09, 2018, 11:30:06 поподне »
С обзиром на то да су Аџићи из Пиве сродни неким братствима у свом окружењу која немају предања о даљем пореклу, и с обзиром на то да се славе разликују, овакав епилог уопште није неочекиван. Дакле, још једно повезивање на основу истог презимена. Било би занимљиво видети да ли је Аџић из Косијера сродан Рајковићу из Косијера који је I2-PH908.

На 12 маркера (толико има Аџић) имају већ три разлике, али то код Динараца не мора значити много.

Jelic

• Гост
« Одговор #28 послато: Август 10, 2018, 12:08:27 пре подне »
На 12 маркера (толико има Аџић) имају већ три разлике, али то код Динараца не мора значити много.

То је доста, али би ваљало свакако имати више маркера, јер би се тек тада то знало са великом сигурношћу.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #29 послато: Август 10, 2018, 12:16:55 пре подне »

Ово је дефинитивна потврда да је предње Аџића из Пиве о пореклу из Косијера измишљено и да је настало искључиво на основу истог презимена. Имајући у виду да Аџићи из Пиве имају предање да су се раније презивали Зечевић (а пре и после тога Аџић) и да су дошли из Бањана, може се закључити да заиста потичу од Зечевића из Кленка (засеок Дрпе) као што смо претпостављали. А то значи да је и предање Зечевића о пореклу од Зечевића из Моракова у Никшићкој Жупи (који су Васојевићи) нетачно и да је такође настало на основу заједничког презимена.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10175
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #30 послато: Август 10, 2018, 08:28:54 пре подне »

Они имају сасвим различита предања. Рајковићи - Братићевићи долазе из Пипера знатно касније (средина 17. века) од Аџића (крај 15. века) који долазе из неодређеног краја у Горњој Зети.
Можда ће пиперско тестирање донети неку одгонетку за Рајковиће.

Кад бисмо се неким времепловом пребацили у Горњу Зету пред крај средњег века и истестирали становништво, верујем да би динарик доминирао.

А можда си и у праву, можда су сви они тамо старинци из много давнијих времена, а предања су настала у модерно доба, у склопу Његошеве приче о збегу - "што се не кће у ланце свезати..."

Не би било зачуђујуће да су сва братства у Косијерима заправо стариначка у том племену и истог порекла по мушкој линији (осим Ђурковића који једини у племену не славе Малу Госпојину већ Петковдан и самим тим њихово порекло из Бјелица делује уверљиво), а да су предања о досељавању из неких области накнадно измишљена.

Ђурковићи су старинци из Микулића, можда прави Бјелице, пре експанзије бјеличких E-V13. Имамо онај један нејавни резултат, прилично необичан за овај део ЦГ, баш из Микулића. Било би занимљиво видети коју хаплогрупу носе Ђурковићи.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Radomir

• Шегрт
  • Поруке: 68
« Одговор #31 послато: Август 10, 2018, 06:42:39 поподне »
Ово је дефинитивна потврда да је предње Аџића из Пиве о пореклу из Косијера измишљено и да је настало искључиво на основу истог презимена. Имајући у виду да Аџићи из Пиве имају предање да су се раније презивали Зечевић (а пре и после тога Аџић) и да су дошли из Бањана, може се закључити да заиста потичу од Зечевића из Кленка (засеок Дрпе) као што смо претпостављали. А то значи да је и предање Зечевића о пореклу од Зечевића из Моракова у Никшићкој Жупи (који су Васојевићи) нетачно и да је такође настало на основу заједничког презимена.
Не бих сада да ликујем  :) али ово сам тврдио и на овом форуму  и на фејсбук групи где нас има преко 1000 чланова. И нико ми није веровао  :) . Цела прича да смо пореклом Косијери је конструкција С.Томића и Андрије Јовићевића. Код нас у породици, у контексту порекла, се никада нису помињали Косијери него само Пива и Бањани, такође је и Обрен Благојевић писао о нама као о Пивским (условно речено) starincima.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #32 послато: Август 10, 2018, 07:13:12 поподне »
Не бих сада да ликујем  :) али ово сам тврдио и на овом форуму  и на фејсбук групи где нас има преко 1000 чланова. И нико ми није веровао  :) . Цела прича да смо пореклом Косијери је конструкција С.Томића и Андрије Јовићевића. Код нас у породици, у контексту порекла, се никада нису помињали Косијери него само Пива и Бањани, такође је и Обрен Благојевић писао о нама као о Пивским (условно речено) starincima.

Разгласи вести по Пиви :)

Могуће је да је Јовићевић само пренео шта је чуо од Аџића у Косијерима, али не верујем да би и Томић споменуо исто предање да га није записао од неког Аџића у Пиви. Благојевић је такође споменуо да су Аџићи досељени из Зете преко Катунске нахије:
По предању, преци Аџића су поријеклом из Зете, из околине Жабљака, па су се одатле одселили у Катунску нахију, а затим преко Бањана дошли у Пиву.
А одмах потом Благојевић сам себе демантује и спомиње да су преци Аџића у Пиви Бранилови потомци:
Бранилови потомци, браћа Кривача и Боро (Борило) населили су се на свој првобитни катун у селу Недајном.
Наравно, ни ово није тачно јер Браниловићи припадају N хаплогрупи притом то предање по коме су Аџићи од Бранила нико други не спомиње. Тако да је што се Аџића тиче, Благојевић дебело промашио иако је за већину породица дао далеко прецизније податке него Томић.

Ван мреже Жељко Јарић

• Члан Друштва
  • Помоћник
    • LinkedIn
« Одговор #33 послато: Септембар 21, 2018, 06:45:16 пре подне »
Кратко обавештење:
Вукобратовић (Горња Плоча, Лика) је потврђен I-PH908.
На FTDNA нема блиских поклапања (најближи удаљени 7 на 67 маркера), код нас у табели је означен као "без припадности одређеном роду".

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #34 послато: Септембар 21, 2018, 07:52:08 пре подне »
Кратко обавештење:
Вукобратовић (Горња Плоча, Лика) је потврђен I-PH908.
На FTDNA нема блиских поклапања (најближи удаљени 7 на 67 маркера), код нас у табели је означен као "без припадности одређеном роду".

Хвала Жељко, у табели је сада означено да је Вукобратовић PH908+.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #35 послато: Октобар 30, 2018, 08:35:03 пре подне »
Јел неко скоро радио неки од Y-тестова на ФТДНА?
Данас ми је "batched" мој тест Y-67, па ме занима колико ће трајати док не добијем резултате.

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 121
« Одговор #36 послато: Октобар 30, 2018, 10:13:30 пре подне »
Данас ми је "batched" мој тест Y-67, па ме занима колико ће трајати док не добијем резултате.

Септембра сам урадио надоградњу маркера, завршили су је за 18 дана. Док за први Y тест им је требало 2 мјесеца (од mарта до mаја).
« Последња измена: Октобар 30, 2018, 10:20:46 пре подне Прерад »

Ван мреже Сремац

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 536
  • Y-DNK: I2-PH908>Y81557 / mtDNK: H11a5
« Одговор #37 послато: Октобар 30, 2018, 10:26:27 пре подне »

Мени су резултати сваког теста стизали за двадесетак дана, чак и који дан мање...

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #38 послато: Новембар 06, 2018, 10:35:51 пре подне »
Наш Симоновић R1b из пројекта, на 37 маркера има поклапање -4 са Дракулићима. Како је ово ретко презиме, вероватно су у питању Дракулићи из Лике. То је она група R-BY16680, у којој имамо родове који славе Мратиндан (Симоновићи, Исаковићи и једна породица из Срема), иначе славу личких Дракулића.

У Крајини, овој подграни R1b припадају банијски Момићи и Булати, као и Шестићи из Лакташа. Они што славе Мратиндан присутни су углавном на подручју Војводине (Банат и Срем), Мачве и Крајине (Дракулићи), па ће бити да постоји нека веза из периода Војне крајине.

симо

• Гост
« Одговор #39 послато: Новембар 06, 2018, 11:48:40 пре подне »
Наш Симоновић R1b из пројекта, на 37 маркера има поклапање -4 са Дракулићима. Како је ово ретко презиме, вероватно су у питању Дракулићи из Лике. То је она група R-BY16680, у којој имамо родове који славе Мратиндан (Симоновићи, Исаковићи и једна породица из Срема), иначе славу личких Дракулића.

У Крајини, овој подграни R1b припадају банијски Момићи и Булати, као и Шестићи из Лакташа. Они што славе Мратиндан присутни су углавном на подручју Војводине (Банат и Срем), Мачве и Крајине (Дракулићи), па ће бити да постоји нека веза из периода Војне крајине.

Ово је занимљива веза, Дракулићи су прилично стари у Крајини. Мислим да због не тако честе славе Мратиндана сасвим извјесно постоји веза.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 8712
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #40 послато: Новембар 06, 2018, 12:41:01 поподне »

Ово сам пропустио. Када је тестиран Дракулић и где могу да му се виде маркери?
Чињеницама против самоувереног незнања.

симо

• Гост
« Одговор #41 послато: Новембар 06, 2018, 12:43:49 поподне »

Не могу да се виде маркери, резултати Дракулића се виде само у поклапањима Симоновића. Тј.маркери постоје, али Дракулић није члан ниједног пројекта.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #42 послато: Новембар 06, 2018, 12:44:30 поподне »

Јутрос смо тек сазнали, тако да ниси пуно у заостатку. ;) Честитке, то ти је беше фамилија?

Тестиран је преко FTDNA. Види се само у оним општим поклапањима. Нема га у пројектима, па не видимо маркере. Писао сам му у вези тога, па очекујем одговор.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 8712
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #43 послато: Новембар 06, 2018, 12:51:10 поподне »
Не могу да се виде маркери, резултати Дракулића се виде само у поклапањима Симоновића. Тј.маркери постоје, али Дракулић није члан ниједног пројекта.

Јутрос смо тек сазнали, тако да ниси пуно у заостатку. ;) Честитке, то ти је беше фамилија?

Тестиран је преко FTDNA. Види се само у оним општим поклапањима. Нема га у пројектима, па не видимо маркере. Писао сам му у вези тога, па очекујем одговор.

Да, бака по мајци је од личких Дракулића, старином из села Врановача код Коренице. Ок, хвала на информацијама момци, било би добро када би тестирани поделио и маркере са нама.  :) Делом дакле припадам и тој занимљивој "старој источној" R1b; како стоје ствари са лоцирањем матице BY16680 родова на овим просторима? Дракулићи имају предање да су у Лику дошли из Корјенића у Херцеговини, зато сам очекивао да ће бити или PH908 или YSC33, чак има један тестирани Каламбер који би требало том роду да припада а он је Y2608. Све прогнозе испадоше погрешне.  ;) Не знам да ли овај резултат иде у прилог пореклу Дракулића из Херцеговине?
Чињеницама против самоувереног незнања.

симо

• Гост
« Одговор #44 послато: Новембар 06, 2018, 01:01:13 поподне »
Да, бака по мајци је од личких Дракулића, старином из села Врановача код Коренице. Ок, хвала на информацијама момци, било би добро када би тестирани поделио и маркере са нама.  :) Делом дакле припадам и тој занимљивој "старој источној" R1b; како стоје ствари са лоцирањем матице BY16680 родова на овим просторима? Дракулићи имају предање да су у Лику дошли из Корјенића у Херцеговини, зато сам очекивао да ће бити или PH908 или YSC33, чак има један тестирани Каламбер који би требало том роду да припада а он је Y2608. Све прогнозе испадоше погрешне.  ;) Не знам да ли овај резултат иде у прилог пореклу Дракулића из Херцеговине?

Изгледа да су крајишки Мратинштаци прилично хетерогени, досад их има бар три хаплогрупе. Што се тиче евентуалног поријекла из Херцеговине за Дракулиће, засад нема назнака да је хаплогрупа R1b-PF7562 присутна у Херцеговини.

У сваком случају треба видјети Дракулићев хаплотип, па ће се онда моћи рећи више.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #45 послато: Новембар 06, 2018, 01:08:50 поподне »

Причу о Корјенићима је пренео Карановић, ослањајући се на писање Дедијера о херцеговачким Корјенићима. Касније су прављене паралеле и на основу сличног имена, Кореница - Корјенићи. Генетска веза изгледа не постоји, а као што рече Синиша, међу "Мратинштацима" у Крајини постоје бар четири хаплогрупе. R1a-Z280 Калембери, R1b Дракулићи, E-V13 Шашићи, а имамо и I2-PH908 међу необјављеним резултатима.

симо

• Гост
« Одговор #46 послато: Новембар 06, 2018, 02:01:00 поподне »
Што се Дракулића тиче, они су били једна од кнежевских породица личких Срба. Веома су рано забиљежени, још приликом једне од првих сеоба на аустријско тло 1611. године. Тад се једна група Срба настањена у околини Удбине (Павичић наводи и конкретно мјесто Подлапац) преселила у Брлог. Међу њима су били и Дракуле/Дракулићи. Кнез Јован Дракулић ће предводити повратну сеобу једног дијела брлошких Срба на кореничко подручје, након ослобођења Лике од Турака 1689. године. Дракулићи на кореничком подручју су били прилично бројни. Могло би се  рећи да су преци Дракулића у другој половини 16. вијека боравили на подручју турске Лике, то би било неко најстарије познато мјесто поријекла.

На подручју славонске војне границе (око Иванића) био је познат род Драгуловића, који је потицао од Драгула аге, предводника српске сеобе из 1598. године са подручја западне Славоније. Не вјерујем да ови славонски Драгуловићи имају везе са личким Дракулама.

Ван мреже Теократија

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
    • Theocracy Now
« Одговор #47 послато: Децембар 02, 2018, 01:43:45 пре подне »
Ево прикључио сам се. Урадио сам скоро ПХ908 који је изашао негативан а и Дис448 је нула тако да сигурно нисам ДИН-С, међутим мало су необични налази. Чекам даље резултате.

симо

• Гост
« Одговор #48 послато: Фебруар 09, 2019, 10:34:52 пре подне »
На FTDNA српском ДНК пројекту у наредних неколико дана биће објављени резултати BigY за сљедеће тестиране:

Рајовић E-V13>PH1246
Тутњевић I2-PH908
Петровић E-V13>Z19851
Карадаглић (Сарапе) R1b-U106
Балић(Климента) E-V13

Ови резултати ће бити први код нас из туре BigY700, са повећаном покривеношћу, па ће бити занимљиво видјети да ли ће то нешто значајно утицати на откривање нових SNP-ова.

симо

• Гост
« Одговор #49 послато: Фебруар 13, 2019, 09:24:52 пре подне »
Јутрос се Српском ФТДНА Пројекту придружио Зековић. Није оставио детаљније податке о поријеклу, написао је само Србија/Црна Гора.
Припада хаплогрупи L-M349, роду којег је Иван означио као род Доброгорана. https://www.poreklo.rs/2017/11/19/rodovi-starobalkanskog-porekla-u-crnoj-gori/

Не знам који би ови Зековићи могли бити, најпознатији су они из Тушине, али они су већ кроз резултате двојице тестираних потврђени као R1a-M458>L1029. Не знам каква је ситуација са осталим Зековићима из Црне Горе.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #50 послато: Фебруар 13, 2019, 08:39:10 поподне »
На FTDNA српском ДНК пројекту у наредних неколико дана биће објављени резултати BigY за сљедеће тестиране:

Рајовић E-V13>PH1246
Тутњевић I2-PH908
Петровић E-V13>Z19851
Карадаглић (Сарапе) R1b-U106
Балић(Климента) E-V13

Ови резултати ће бити први код нас из туре BigY700, са повећаном покривеношћу, па ће бити занимљиво видјети да ли ће то нешто значајно утицати на откривање нових SNP-ова.

Када је термин за ово?
Да ли се ради о Петровићу из Грљана?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #51 послато: Фебруар 14, 2019, 08:38:04 пре подне »
Српском ДНК пројекту на ФТДНА приступио је Дувњак, по свему судећи R1a-YP4278. Ово је потврда за Дувњаке, будући да их има и на 23andMe:

Дувњак, Мратиндан, Купрес, R1a-Z280>CTS1211

Паво и ја смо коментарисали Дувњаке из Средње Босне овде. И они из Бугојна су R1a. Значи ови из Купреса славе Мратиндан и досељении су изгледа из Доњег Малована. Они у околини Ливна су пореклом од ових из Купреса.

Duvnjaka Srba je u bugojanskoj općini bilo samo u selu Vedro Polje.  To su Duvnjaci u parohiji Bugojno koje spominje šematizam iz 1882. sa slavom Nikoljdan.  To bi ukazivalo da nisu od ovih kupreških koji slave Mratindan.   U XX stoljeću nije bilo rodova na Duvnu koji su slavili Mratindan pa je starina ovih Duvnjaka nerazjašnjena.  Imam jednu knjigu o Malovanu od Koste Duvnjaka u kojoj on slaže priču tom kako su se njegovi prezivali Tvrtkovići i kako su naravno potomci Kotromanića i Nemanjića i slično(uključujući neoborive dokaze kao to što mu je jednom prilikom čovjek čije je ime zaboravio na šalteru u banci autoritativno rekao da su svi Srbi u Bosni koji slave Mratinjdan potomci Nemanjića). 

Nikoljdan, kao jedno od najčešćih slava, praznuje nekoliko srpskih rodova na Duvnu.  Trećina svih Duvanjskih Srba, u stvari.  To uključuje Karane i Milisave kao dva najveća srpska roda, ali i Bilanoviće koji tu žive bar 300 godina sudeći po spomeniku na pravoslavnom groblju u Mandinom Selu s datumom smrti 1746.

Чини се да су Дувњаци са потеза Купрес-Бугојно доминантно R1a. Имамо, осим њих, тестиране и Дувњаке из околине Сарајева (E-M35), а постоје и Дувњаци католици из Зенице на 23andMe (I1-M253).

Поред Дувњака, пројекту је приступио и Добрашиновић из Црне Горе, Q-L245, кластер Братоножића.
https://www.poreklo.rs/2014/05/24/o-plemenima-bratstvima-rodovima-s-osvrtom-na-bubanje/
« Последња измена: Фебруар 14, 2019, 11:03:53 пре подне Небојша »

симо

• Гост
« Одговор #52 послато: Фебруар 14, 2019, 08:51:35 пре подне »
Српском ДНК пројекту на ФТДНА приступио је Дувњак, по свему судећи R1a-YP4278. Ово је потврда за Дувњаке, будући да их има и на 23andMe:

Паво и ја смо коментарисали Дувњаке из Средње Босне овде. И они из Бугојна су R1a. Значи ови из Купреса славе Мратиндан и досељении су изгледа из Доњег Малована. Они у околини Ливна су пореклом од ових из Купреса.

Чини се да су Дувњаци са потеза Купрес-Бугојно доминантно R1a. Имамо, осим њих, тестиране и Дувњаке из околине Сарајева (E-V13), а постоје и Дувњаци католици из Зенице на 23andMe (I1-M253).

Поред Дувњака, пројекту је приступио и Добрашиновић из Црне Горе, Q-L245, кластер Братоножића.
https://www.poreklo.rs/2014/05/24/o-plemenima-bratstvima-rodovima-s-osvrtom-na-bubanje/

Писао сам и Дувњаку и Добрашиновићу. Надам се да ће се јавити и прецизирати мјесто поријекла и славу.

Што се Добрашиновића тиче, претпостављам да су то Добрашиновићи/Бисмиљаци из Заостра код Берана (старином из Братоножића), којих има и у неким бихорским насељима.

симо

• Гост
« Одговор #53 послато: Фебруар 14, 2019, 08:58:59 пре подне »
Добра ствар је да Добрашиновић има поручен BigY и да ових дана очекује резултате, тако да ће то бити први братоножићки BigY. Уколико буде још један, имаћемо пуну SNP профилацију Братоножића.

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #54 послато: Фебруар 14, 2019, 10:22:32 пре подне »
Јутрос се Српском ФТДНА Пројекту придружио Зековић. Није оставио детаљније податке о поријеклу, написао је само Србија/Црна Гора.
Припада хаплогрупи L-M349, роду којег је Иван означио као род Доброгорана. https://www.poreklo.rs/2017/11/19/rodovi-starobalkanskog-porekla-u-crnoj-gori/

Не знам који би ови Зековићи могли бити, најпознатији су они из Тушине, али они су већ кроз резултате двојице тестираних потврђени као R1a-M458>L1029. Не знам каква је ситуација са осталим Зековићима из Црне Горе.
На 12 маркера има пуно поклапање са Тарлаћем који није навео место порекла. Колико знам Тарлаћа има у Босанској Крајини у више места (породици моје мајке су кумови Тарлаћи из Ступне код Шипова).
« Последња измена: Фебруар 14, 2019, 01:43:21 поподне Atlantische »

Ван мреже Лука

• Истраживач
  • Поруке: 900
  • I2-Z17855>A16413>А20030
« Одговор #55 послато: Фебруар 14, 2019, 12:44:00 поподне »
Пројекту се придржуио и Вранић, пореклом из Полаче код Книна (слава Митровдан). Колико видим нема ближих поклапања, ни хаплотип му осим код вредности 13 на 19 и 14 на 389i. Због вредности 14 на 389i би можда могао бити повезан са Шоботима из околине Дрвара (такође слава Митровдан), међутим разлика на 19 је трострука (Шоботи ту имају вредност 10).

Ван мреже Лука

• Истраживач
« Одговор #56 послато: Фебруар 14, 2019, 12:52:04 поподне »
Пројекту се придржуио и Вранић, пореклом из Полаче код Книна (слава Митровдан). Колико видим нема ближих поклапања, ни хаплотип му осим код вредности 13 на 19 и 14 на 389i. Због вредности 14 на 389i би можда могао бити повезан са Шоботима из околине Дрвара (такође слава Митровдан), међутим разлика на 19 је трострука (Шоботи ту имају вредност 10).

Додуше видим сад да је Небојша то већ помињао:

Вранић је урадио и тест на FTDNA. Очекивано, I2-PH908 је. Доста чудна вредност на DYS391 (13). Админи I2a би могли погледати хаплотип. Погледао сам да ли постоји генетска веза са крајишким Шоботима, који такође славе Митровдан, али делује да има превише разлика.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #57 послато: Фебруар 15, 2019, 09:00:17 пре подне »

Чини се да су Дувњаци са потеза Купрес-Бугојно доминантно R1a. Имамо, осим њих, тестиране и Дувњаке из околине Сарајева (E-M35), а постоје и Дувњаци католици из Зенице на 23andMe (I1-M253).

Тестирани Дувњак је управо из Доњег Малована (Купрес) и слави Мратиндан.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #58 послато: Фебруар 19, 2019, 07:47:44 поподне »
Нашима из рода I2-PH908>Z16983 (Стефановић, Шкрбић) се појавио нови ДНК рођак на ФТДНА. У питању је Рашић из Србије. Има 111 маркера, па би га ваљало контактирати.

симо

• Гост
« Одговор #59 послато: Фебруар 19, 2019, 09:04:48 поподне »
Нашима из рода I2-PH908>Z16983 (Стефановић, Шкрбић) се појавио нови ДНК рођак на ФТДНА. У питању је Рашић из Србије. Има 111 маркера, па би га ваљало контактирати.

Тестирани Рашић се управо придружио Српском ФТДНА Пројекту. Позвао сам га да се придружи и Српском ДНК пројекту.

Подаци су: Рашић, Аранђеловдан, Пољаница, Врање

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #60 послато: Фебруар 19, 2019, 09:12:20 поподне »
Тестирани Рашић се управо придружио Српском ФТДНА Пројекту. Позвао сам га да се придружи и Српском ДНК пројекту.

Подаци су: Рашић, Аранђеловдан, Пољаница, Врање

Убачен у Српски ДНК пројекат. Означио сам га као Z16983, с обзиром да су му најближи тестирани из тог рода. Са Шкрбићем и Јаношевићем -7 на 67 маркера.

симо

• Гост
« Одговор #61 послато: Фебруар 19, 2019, 09:24:48 поподне »
Убачен у Српски ДНК пројекат. Означио сам га као Z16983, с обзиром да су му најближи тестирани из тог рода. Са Шкрбићем и Јаношевићем -7 на 67 маркера.

Нисам баш сигуран да је Z16983. Скоро смо имали резултат Милићевића који је такође био 561=15>391=10, па је испао негативан на Z16983. Шкрбић такође још није потврђен као Z16983,а Јаношевић ни по маркерима не би требао припадати Z16983.

Шта год био, Рашић је изгледа старином из села Дреновац и Секирје код Врања и то из разгранатог рода Пеливанаца.

Дреновац, Врање

Секирје, Врање

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #62 послато: Фебруар 19, 2019, 09:28:10 поподне »
Нисам баш сигуран да је Z16983. Скоро смо имали резултат Милићевића који је такође био 561=15>391=10, па је испао негативан на Z16983. Шкрбић такође још није потврђен као Z16983,а Јаношевић ни по маркерима не би требао припадати Z16983.

Близак му је и Стефановић, који је потврђено Z16983. Такође, Шкрбићи су преко резултата Меселџија и Тркуља са 23андме, готово извесно Z16983. Али с обзиром да постоји географска дистанца и да је у питању I2a, оставићу га само као PH908.

симо

• Гост
« Одговор #63 послато: Фебруар 19, 2019, 09:35:11 поподне »
Близак му је и Стефановић, који је потврђено Z16983. Такође, Шкрбићи су преко резултата Меселџија и Тркуља са 23андме, готово извесно Z16983. Али с обзиром да постоји географска дистанца и да је у питању I2a, оставићу га само као PH908.

Боље га је оставити као PH908. Нису то превелике блискости, а и географски је удаљен да би била могућа нека веза.

Иначе са Шкрбићем је на 111 маркера разлика 18 уз велик број двојних и чак тројних разлика, тако да везе по том основу нема.
« Последња измена: Фебруар 19, 2019, 09:41:08 поподне симо »

Ван мреже Razor Burn

• Шегрт
  • Поруке: 77
  • I2-PH908>Z16983>I-Y4789>BY169115 H79b1
« Одговор #64 послато: Фебруар 19, 2019, 10:14:47 поподне »
Поштовање драги чланови. Ја сам тај Рашић... дуго времена пратим овог форума. Желим да вам се захвалим за напоран рад и посвећеност у нашој колективној култури а посебно ДНК историји!
С. Рашић - Аустралија

Ван мреже Razor Burn

• Шегрт
« Одговор #65 послато: Фебруар 19, 2019, 10:29:38 поподне »

Шта год био, Рашић је изгледа старином из села Дреновац и Секирје код Врања и то из разгранатог рода Пеливанаца.

Дреновац, Врање

Секирје, Врање

Хвала симо,
Мојих са татине линије су из суседног села Смиловић односно Смиљевић а бабини Пешићи су из Секирије. Како пише у ''Пољаница и Клисура'' наш предак Мијајла је морао да се сели из Ђинђуше за Пољаницу због неког Арбанаса. Како сам сазнао трагајући кроз дедини документи ми водимо порекло од неког Станка што може знаћити да смо од истог Станка који се смомене као потомак Мијајла код Пољанице по поменутој књизи... Надам се нећете ме замерити због лошег српског језика...
« Последња измена: Фебруар 19, 2019, 10:38:53 поподне Amicus »

На мрежи нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1662
« Одговор #66 послато: Фебруар 19, 2019, 10:38:18 поподне »

Дреновац, Врање

Секирје, Врање

2.за Милићевиће - један од тих Тимочана даје  податке Тоши Радивојевићу који су се показали нетачним за Милићевиће: у погледу славе (Св. Никола), времена доласка (1844) а могуће и места доласка - од Књажевца (Лепеница, Тоша Радивојевић, стр.279). Доказано је да су у селу били раније  - Тефтер арачких глава Раче Горње  1832/1833 и Тефтер арачки, села Горња Рача, мала Мирашевац ,1825 -извор Село Вучић у Шумадији, Роберт Радић)

3. Нека веза са селом Црвење и Књажевцем је постојала али ја мислим везано за организовање Другог српског устанка. Јер отада су Милићевићи -  названи Црвењаковићи.

1. чекаћемо тестирање родова из источне Србије

Па, ето тај корен "црвен" код тих Црвенковца, и слава Св. Никола?!? Стално неке загонетке.

Ја прогласила да је Тоша Радивојевић погрешио. Можда и јесте.

Углавном, добро је да се појавио неко из источне или југоисточне Србије.  Избројала сам 19/111 разлика између Милићевића и Рашића. Доста их је на бржим маркерима, мада има и неким споријим.
« Последња измена: Фебруар 19, 2019, 10:39:50 поподне на Црвeњском путу »

симо

• Гост
« Одговор #67 послато: Фебруар 19, 2019, 11:00:33 поподне »
Хвала симо,
Мојих са татине линије су из суседног села Смиловић односно Смиљевић а бабини Пешићи су из Секирије. Како пише у ''Пољаница и Клисура'' наш предак Мијајла је морао да се сели из Ђинђуше за Пољаницу због неког Арбанаса. Како сам сазнао трагајући кроз дедини документи ми водимо порекло од неког Станка што може знаћити да смо од истог Станка који се смомене као потомак Мијајла код Пољанице по поменутој књизи... Надам се нећете ме замерити због лошег српског језика...

Ако је тако, онда твоји нису од ових Пеливанаца које сам поставио, већ од рода Мијајлина из Урманице. Најстарије познато поријекло је дакле из Ђинђуше.

Што се српског тиче, ништа не брини, све је и више него разумљиво. Боље те разумијем него кад пишу Невски и Сунце.  :)

Планираш ли да урадиш неки од SNP тестова?

Ван мреже Razor Burn

• Шегрт
« Одговор #68 послато: Фебруар 20, 2019, 07:10:11 пре подне »
Ако је тако, онда твоји нису од ових Пеливанаца које сам поставио, већ од рода Мијајлина из Урманице. Најстарије познато поријекло је дакле из Ђинђуше.

Што се српског тиче, ништа не брини, све је и више него разумљиво. Боље те разумијем него кад пишу Невски и Сунце.  :)

Планираш ли да урадиш неки од SNP тестова?
Хвала на комплимент :) Изгледа да су моји од тих Мијајлиних али волео бих сазнати од кога смо добили презимена јер изгледа да нема Рашића код Пустој Реци...?
Чекам да ми стигну резултати mtFull Sequence па онда SNP тест, само да скупим по кој долар :D

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #69 послато: Фебруар 20, 2019, 08:43:36 пре подне »
Поштовање драги чланови. Ја сам тај Рашић... дуго времена пратим овог форума. Желим да вам се захвалим за напоран рад и посвећеност у нашој колективној култури а посебно ДНК историји!
С. Рашић - Аустралија

Хвала на лепим речима, господине Рашићу, и добро дошли у Порекло!  Ништа не би било могуће без разумних људи, спремних на сарадњу, који изнад свега воле и поштују историју свога народа, стога хвала и Вама!

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #70 послато: Фебруар 20, 2019, 08:46:06 пре подне »
Хвала на комплимент :) Изгледа да су моји од тих Мијајлиних али волео бих сазнати од кога смо добили презимена јер изгледа да нема Рашића код Пустој Реци...?
Чекам да ми стигну резултати mtFull Sequence па онда SNP тест, само да скупим по кој долар :D

Када је већ урађено 111 маркера, боље да се размишља о BigY. То би вероватно дало одговоре на многа питања.

симо

• Гост
« Одговор #71 послато: Фебруар 20, 2019, 08:49:02 пре подне »

Колико се види из литературе презиме Рашић би могло бити презиме новијег поријекла које су добили тек у Смилевићу.

Ово су изводи из рада "Пољаница и клисура" везани за овај род.

Смилевић

Урманица

симо

• Гост
« Одговор #72 послато: Фебруар 20, 2019, 09:02:28 пре подне »
Укратко: Рашићи су стариначки српски род из Ђинђуше,Бојник, који су у Урманицу (Пољаница) прешли у другој половини 18. вијека, када су у Ђинђушу упали Арбанаси и претворили тамошње Србе у чифчије. Предводник те сеобе био je Мијајло, по којем је и цијели род добио име Мијајлинци.

Могуће да данас у Ђинђуши има родова повезаних са Рашићем. Нисам гледао да ли у бази имамо неког из Ђинђуше.
« Последња измена: Фебруар 20, 2019, 09:07:54 пре подне симо »

Ван мреже Лука

• Истраживач
« Одговор #73 послато: Фебруар 20, 2019, 03:01:16 поподне »
Рашић због вредности 23 на 390 може лако припадати грани A5913.

Свакако би биг ипсилон био најбоље решење, као што Милош рече.

Ван мреже Razor Burn

• Шегрт
« Одговор #74 послато: Фебруар 21, 2019, 01:30:29 пре подне »
Колико се види из литературе презиме Рашић би могло бити презиме новијег поријекла које су добили тек у Смилевићу.

Ово су изводи из рада "Пољаница и клисура" везани за овај род.

Смилевић

Урманица
Хвала Симо на допунима. По мојој истраживања моји су од Станка (по документима мој чукундеда) али незнам како се он презивао јер како сам ја свхатио по тој књизи иде Мијајла (Мијајлиних) - Станко (Стајиних) - Риста (Деда Ристиних) - Илија (Илчинци)... Тражио сам у књизи ''Пуста Река'' али нема Рашића или Мијајлиних односно Мијајловића забележени у Ђинђуше...

Хвала на одговор и труд

Ван мреже Razor Burn

• Шегрт
« Одговор #75 послато: Фебруар 21, 2019, 01:33:38 пре подне »
Рашић због вредности 23 на 390 може лако припадати грани A5913.

Свакако би биг ипсилон био најбоље решење, као што Милош рече.
Хвала на сугестима и глеадћу да сакупи новац да бих урадио додатне тестове...

Свако добро и најљепше жеље са радом. Баш сте легенде!

симо

• Гост
« Одговор #76 послато: Фебруар 21, 2019, 07:15:02 пре подне »
Хвала Симо на допунима. По мојој истраживања моји су од Станка (по документима мој чукундеда) али незнам како се он презивао јер како сам ја свхатио по тој књизи иде Мијајла (Мијајлиних) - Станко (Стајиних) - Риста (Деда Ристиних) - Илија (Илчинци)... Тражио сам у књизи ''Пуста Река'' али нема Рашића или Мијајлиних односно Мијајловића забележени у Ђинђуше...

Тешко да ћеш по презимену моћи да упратиш ту везу, јер Мијајлини у Пољаници су тек по сеоби узели презиме по вођи те сеобе. Такође, вјероватно су се и у Ђинђуши презимена у међувремену промијенила.

Чини се да је у Ђинђуши од тих старих породица, веома мали дио дочекао ослобођење 1878. године, наводи се неких 10-ак породица. У студији "Пуста Река" од Јовановића, наводе се тек три стариначке породица у Ђинђуши: Илићи, Митићи Мрвешки, Здравковићи-Дундини.

симо

• Гост
« Одговор #77 послато: Фебруар 22, 2019, 08:50:57 пре подне »
Ћаласан из Мратиња, Пива, проширио број маркера до 111. Припада подгрупи 561=15.

На 111 маркера чини ми се да не стоји предалеко од Суботића и имају неких заједничких карактеристичних вриједности, па не бих искључио могућност да је и Ћаласан A5913.
« Последња измена: Фебруар 22, 2019, 08:57:55 пре подне симо »

Ван мреже Слатинац

• Писар
  • Поруке: 375
  • R1b>Z2705>BY199059*
« Одговор #78 послато: Фебруар 22, 2019, 07:43:22 поподне »

Тај Зековић се појавио и на мапи Српског ДНК Пројекта. Ради се о Албанцу Зековић (алб. Зекај) из села Црнољева код Штимља. Ево шта је А. Урошевић 1930-тих. година забележио о њима: "Зековић (8 кућа.) и – Браимовић (10 кућа.), оба од фиса Кастрата. Досељени су, кажу, из самога Скадра почетком 19. века. Појасеви уназад, бележени 1931: Фазли (60 г.), Ћеркин, Зека, Мемет. При доласку прво су се настанили у Рујцу (код Липљана), па прешли у Злокућане и најзад у Црнољеву, јер им се равница није свиђала: „поље, рђава вода, грозница, а у Црнољеви: шума, ливаде, планинска вода“."

Мада Урошевић не бележи да су српског порекла, нити да су поарбанашени Срби. Нек неко од администратора провери место порекла тестираног Зековића.

симо

• Гост
« Одговор #79 послато: Фебруар 22, 2019, 07:55:31 поподне »
Тај Зековић се појавио и на мапи Српског ДНК Пројекта. Ради се о Албанцу Зековић (алб. Зекај) из села Црнољева код Штимља. Ево шта је А. Урошевић 1930-тих. година забележио о њима: "Зековић (8 кућа.) и – Браимовић (10 кућа.), оба од фиса Кастрата. Досељени су, кажу, из самога Скадра почетком 19. века. Појасеви уназад, бележени 1931: Фазли (60 г.), Ћеркин, Зека, Мемет. При доласку прво су се настанили у Рујцу (код Липљана), па прешли у Злокућане и најзад у Црнољеву, јер им се равница није свиђала: „поље, рђава вода, грозница, а у Црнољеви: шума, ливаде, планинска вода“."

Мада Урошевић не бележи да су српског порекла, нити да су поарбанашени Срби. Нек неко од администратора провери место порекла тестираног Зековића.

Зековић се јавио прије неколико дана и потврдио да је поријеклом од Зековића (Зекаја) из Црнољева код Штимља. Он сматра да je српскога поријекла што генетски подаци у неку руку и показују. По предању, поријеклом су из Скадра и припадали су племену Кастрата. Коментарисали смо у оквиру редакције Пројекта да ли постоји могућност да су Зековићи поријеклом од тзв. старих Кастрата, који су живјели на територији Кастрата прије него што је главни род Кастрата (иначе тестиран као J2b-M241>PH1751) ту доселио.

Међутим с обзиром да знамо днк старих Кастрата, ова веза засад остаје на нивоу претпоставки, као и веза са брдско-херцеговачким родом L-M349.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #80 послато: Фебруар 22, 2019, 07:58:50 поподне »
Ћаласан из Мратиња, Пива, проширио број маркера до 111. Припада подгрупи 561=15.

На 111 маркера чини ми се да не стоји предалеко од Суботића и имају неких заједничких карактеристичних вриједности, па не бих искључио могућност да је и Ћаласан A5913.

И ја мислим да је велика вероватноћа да је A5913+ и A22312+, па чак и нека грана испод A22312. Биће замимљиво уколико Ћаласан одради BigY.

симо

• Гост
« Одговор #81 послато: Фебруар 22, 2019, 08:12:23 поподне »
Међутим с обзиром да знамо днк старих Кастрата, ова веза засад остаје на нивоу претпоставки, као и веза са брдско-херцеговачким родом L-M349.

Овдје сам мислио с обзиром да  не знамо днк старих Кастрата,..

Ван мреже Razor Burn

• Шегрт
« Одговор #82 послато: Фебруар 23, 2019, 06:44:50 пре подне »
Тешко да ћеш по презимену моћи да упратиш ту везу, јер Мијајлини у Пољаници су тек по сеоби узели презиме по вођи те сеобе. Такође, вјероватно су се и у Ђинђуши презимена у међувремену промијенила.

Чини се да је у Ђинђуши од тих старих породица, веома мали дио дочекао ослобођење 1878. године, наводи се неких 10-ак породица. У студији "Пуста Река" од Јовановића, наводе се тек три стариначке породица у Ђинђуши: Илићи, Митићи Мрвешки, Здравковићи-Дундини.
Hvala jos jednom na doprinos. Gledacu da uradim dodatne testove i dalje pratiti rad projekta :)

Svako dobro!

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Поруке: 783
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #83 послато: Фебруар 23, 2019, 10:57:29 пре подне »
И ја мислим да је велика вероватноћа да је A5913+ и A22312+, па чак и нека грана испод A22312. Биће замимљиво уколико Ћаласан одради BigY.
Прво велико хвала за анализу. Ја чак типујем на заједничког претка на не више од 320 година. И ово ће се разријешти у току године, евентуално да Yful=320+144.
После остају за провјеру тестирањем двије фамилије Будимлије (муслимани у БиХ) и Субота из Дрниша. Да се провјери предање Ћаласана и навод из Турског Тефтера. Ако се покаже тачном веза са Субота билоби попуњено 700 година уназад.
Тиме би овај низ био довршен у великој мјери. (наравно ниједан неће бити 100% комплетиран).
У четвртак мора да се залије да лоза напредује...  ;) ;) ;)

симо

• Гост
« Одговор #84 послато: Фебруар 26, 2019, 09:29:33 пре подне »
На Српском FTDNA се још од прије неког времена налази тестирани Fuller (R1b, чека резултате BigY700). На Пројекту смо га прихватили, јер са мајчине стране има српско личко поријекло, али га нисмо разврставали у табели јер по очевој линији није Србин, тако да је његова Y-днк ирелевантна за Српски ДНК Пројекат.

Међутим има једна занимљивост везана за Fuller-а. Он је директни потомак по мушкој линији једног од путника са Mayflower-a, Edward Fuller-a.
https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Fuller_(Mayflower_passenger)

Ов не бих ни примјетио да Fuller на свом FTDNA налогу нема ознаку Mayflower Descendent, што би требало да значи да је генетички потврђен потомак колониста са Mayflower-а. Очигледно Society of Mayflower Descendent има неку врсту договора са FTDNA у проналажењу и потврди аутентичних становника Плимутске колоније.
« Последња измена: Фебруар 26, 2019, 09:31:44 пре подне симо »

симо

• Гост
« Одговор #85 послато: Фебруар 26, 2019, 09:53:21 пре подне »
Да додам још да је тестирани Фулер по тој линији предака потомак свештеника John Lothropp-а (1584–1653), од којег директно води поријекло више познатих појединаца у Америци: предсједници САД Бушови, Делано Рузвелт, Грант, глумци Клинт Иствуд, Брук Шилдс, Кевин Бејкон и још доста других.

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Lothropp

Ван мреже Лука

• Истраживач
« Одговор #86 послато: Фебруар 26, 2019, 10:58:17 поподне »

Оно што би за ове Дувњаке могло бити занимљиво је то да је у околини Травника до скорије прошлости живео род са презименом Баљак (слава Мратиндан). Према предању, ови Баљци су старином из Баљака код Дувна (Томиславграда).

Ван мреже Теократија

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
    • Theocracy Now
« Одговор #87 послато: Март 01, 2019, 12:17:22 поподне »
Ја сам негативан на ПХ908 и испала нека необична ДИН Н грана тако да ме је то мало изненадило.

Ван мреже Милош Н.

• Помоћник
  • Поруке: 193
  • Јунаке, Зубин Поток Бјелопавлић
« Одговор #88 послато: Март 01, 2019, 05:52:19 поподне »
Ја сам негативан на ПХ908 и испала нека необична ДИН Н грана тако да ме је то мало изненадило.

Доста често испадне нешто што и не очекујеш.  ;D
''Свак је рођен да по једном умре, част или брука живе довијека..."

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #89 послато: Март 05, 2019, 12:37:44 пре подне »
Готова је нова тура Big Y-700 резултата. Укратко, видим да се Тутњевић води као PH908 и да има велики број поклапања, док ће Добрашиновићеви резултати вероватно у току дана моћи да се детаљније погледају.

Ван мреже Дервента

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 169
  • I2-PH908-FT16449-Y126296-FT19919
« Одговор #90 послато: Март 05, 2019, 01:38:40 пре подне »
Е и ја сам неки "истраживач", да не би Атлатише ја не бих ни отворио резултате (Тутњевић). Ево сам отворио добру Ужичку ракију да наздравим пошто ми је нестало моје Посавске овдје у бијелом свијету.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 7580
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #91 послато: Март 05, 2019, 01:42:45 пре подне »
Е и ја сам неки "истраживач", да не би Атлатише ја не бих ни отворио резултате (Тутњевић). Ево сам отворио добру Ужичку ракију да наздравим пошто ми је нестало моје Посавске овдје у бијелом свијету.
Живели са "зајечарцем"  ;) Ја по овом "рабаџијском" пићу :) Нек је са срећом!
« Последња измена: Март 05, 2019, 01:45:29 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Дервента

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #92 послато: Март 05, 2019, 02:08:41 пре подне »
Хвала Душане !

симо

• Гост
« Одговор #93 послато: Март 05, 2019, 07:26:44 пре подне »
Резултати Тутњевића су доста разбистрили ситуацију у погледу BigY700 иако тренутно не видим да има иједно поклапање испод нивоа PH908.

Одмах да поменем да је код Тутњевића BigY700 успио прочитати PH908.

Али заправо највећа новост је резултат поређења два BigY700: Тутњевићевог и Хуремовићевог. То су они BigY700 тестирани које засад могу да видим преко Српског ФТДНА Пројекта. Обојица имају преко 60 новела. Тек сад сам успио да видим да највећи дио тих новела, конкретно 47, Хуремовић и Тутњевић дијеле, иако је Тутњевић А5913-. Ово су новели који су сад преко BigY700 теста први пут прочитани. С обзиром да је Хуремовић А5913+, можемо рећи да се 47 новела које дијели са Тутњевићем може налазити на стаблу на било којој позицији изнад А5913, можда на нивоу PH908, можда на нивоу CTS10228, можда још узводније. Сви досад тестирани BigY500 заправо не знају да ли су позитивни или негативни на ове неовеле које дијеле Хуремовић и Тутњевић. Тек новотестирани из BigY700 могу открити прави положај ових новела на стаблу. Можда се међу њима нпр. крије СНП који дијеле S17250 и Z17855, а не дијели Y4460. Морали би имати бар један Z17855+ BigY700 резултат да би то видјели.

Испод ових заједничких, са Хуремовићем дијељених новела, Тутњевић има својих приватних 22 новела, а од тих има 13 новела који су сад по први пут прочитани са BigY. Међу њима лако може бити и онај који одређује 561=16. Од оних осталих 9, који су и раније читани у BiGY500, не дијели ниједан СНП са неким другим да би се могла одредити нова грана. Не знам да ли Бам фајл ту може шта ново показати.

Како год, чини ми се да ће нас са сваким сљедећим Big700 резултатом чекати прекомпозиција стабла, односно додавање нових узводних обједињавајућих нивоа.
« Последња измена: Март 05, 2019, 07:29:05 пре подне симо »

симо

• Гост
« Одговор #94 послато: Март 05, 2019, 09:24:43 пре подне »
Потпуно је идентична ситуација и са два E-V13 тестирана BigY700 на Српском ФТДНА Пројекту: Петровићем и Рајовићем. Иако припадају двјема давно раздвојеним гранама хаплогрупе E-V13, у новом читању имају чак 75 заједничких новела. Позиција тих новела на стаблу је негдје узводно од CTS5856 односно PH1246.

Иако ови новели не значе пуно тестиранима за одређивање најближих поклапања, мислим да ће имати велик утицај на коначну структуру стабла хаплогрупа.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #95 послато: Март 05, 2019, 09:32:22 пре подне »
Одличне су ово вести! Биће занимљиво да видимо те новеле испод PH908.

симо

• Гост
« Одговор #96 послато: Март 05, 2019, 09:47:15 пре подне »
Одличне су ово вести! Биће занимљиво да видимо те новеле испод PH908.

У суштини новели испод PH908, а који нису били читани из ранијег BiGY500, могу већ да се извуку из Хуремовићевих и Тутњевићевих резултата. Ево Тутњевићевог низа:

11067534   G>T
12037008   G>A
12352352   G>T
19724143   C>T
20551682   T>C
3635219   A>G
3944204   G>A
4413563   T>C
4547332   T>C
4798437   T>C
5121158   C>G
6037875   A>T
9930675   A>G

Из овог низа су избачени Тутњевићеви приватни новели који су били читљиви у BigY500. Значи, међу горе побројаним новелима има и приватних Тутњевићевих из BigY700 покривености, али и новела које Тутњевић потенцијално дијели са осталима из 561=16 групе. Које тачно, одговор би нам могли дати и резултати који дођу из Данте лабса или неки нови BigY700 у 561=16 групи. Наравно, све ове новеле можемо да кандидујемо код Yseqa па да их појединачно тестирамо.

Други низ може да се извуче за Хуремовића, односно за 561=15 групу.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #97 послато: Март 05, 2019, 09:56:37 пре подне »
У суштини новели испод PH908, а који нису били читани из ранијег BiGY500, могу већ да се извуку из Хуремовићевих и Тутњевићевих резултата. Ево Тутњевићевог низа:

11067534   G>T
12037008   G>A
12352352   G>T
19724143   C>T
20551682   T>C
3635219   A>G
3944204   G>A
4413563   T>C
4547332   T>C
4798437   T>C
5121158   C>G
6037875   A>T
9930675   A>G

Из овог низа су избачени Тутњевићеви приватни новели који су били читљиви у BigY500. Значи, међу горе побројаним новелима има и приватних Тутњевићевих из BigY700 покривености, али и новела које Тутњевић потенцијално дијели са осталима из 561=16 групе. Које тачно, одговор би нам могли дати и резултати који дођу из Данте лабса или неки нови BigY700 у 561=16 групи. Наравно, све ове новеле можемо да кандидујемо код Yseqa па да их појединачно тестирамо.

Други низ може да се извуче за Хуремовића, односно за 561=15 групу.

У том случају је најбоље да се сачекају резултати са Dante Labsa; Полићев за 561=16 и Мазаличин за 561=15. Тада ће избор бити сигурно мањи.

симо

• Гост
« Одговор #98 послато: Март 05, 2019, 09:58:05 пре подне »
У том случају је најбоље да се сачекају резултати са Dante Labsa; Полићев за 561=16 и Мазаличин за 561=15. Тада ће избор бити сигурно мањи.

Слажем се, треба сачекати бар још неколико BiGY резултата са већом покривеношћу, и онда изоловати шта остане, па појединачно тестирати код YSeqa.

Ван мреже Дервента

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #99 послато: Март 05, 2019, 02:48:12 поподне »
Симо, хвала на анализи и надам се да ће  моји и Хуремовићеви резултати макар мало допринијети даљем профилисању I-PH908. Јуче сам послао, на њихову молбу, Бернију и Зденку и свој  VCF филе, а спремам се и да шаљем BAM филе за YFull данас.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #100 послато: Март 05, 2019, 02:49:49 поподне »
Симо, хвала на анализи и надам се да ће  моји и Хуремовићеви резултати макар мало допринијети даљем профилисању I-PH908. Јуче сам послао, на њихову молбу, Бернију и Зденку и свој  VCF филе, а спремам се и да шаљем BAM филе за YFull данас.

Честитке на резултату! ;)

симо

• Гост
« Одговор #101 послато: Март 05, 2019, 02:50:24 поподне »

Свакако да ће помоћи, твоји и Хуремовићеви резултати на неки начин "пробијају лед" у новој структури стабла. Видјећемо шта ће нове анализе донијети.

симо

• Гост
« Одговор #102 послато: Март 09, 2019, 07:45:36 пре подне »
Постављени су резултати 37-маркерног хаплотипа за Дробњака са Српског ФТДНА пројекта, који није оставио детаљније податке о поријеклу. Припада хаплогрупи I2-PH908

Међутим, због блиског поклапања, истог презимена, и карактеристичних маркера, мислим да нема сумње да се ради о истим Дробњацима са Српског ДНК пројекта, а који су из села Бољана код Пријепоља.

Ови Дробњаци су презиме добили очигледно по ранијем мјесту боравка у Дробњацима,а припадају прилично добро профилисаном роду Папића. Поред њих овом роду припадају још тестирани Нинковићи из Требиња, као и двије необјављене породице, једна из Херцеговине и једна из Дробњака. Све ове породице славе Јовањдан, а своје поријекло везују за шири простор Бањана, Риђана и западних дијелова Катунске нахије.

О њима је Шибалић записао сљедеће:

"Воде поријекло од братства Папића, који су живјели у селу Петровићима у Бањанима. У првој половини 18. вијека удари на њих харамбаша Сава Џефердановић из Трешњева и заплијени им стоку. За њим се дају у потјеру Папићи, убију харамбашу, а стоку врате. Плашећи се освете, они се раселе: једни оду у Босну и Херцеговину, а други се доселе у Дробњак, на Пошћење. Након неког времена, неки од њих пређу у околину Колашина, а Сава, у другој половини 18. вијека, пређе у Комарницу, гдје се његови потомци по њему прозваше Савовићи. Неки од њих су се иселили у Вирак, гдје су им били катуни и гдје и сад живе. Вранићи у Жеичну су од Савовића."

Главна генетска препознатљивост овог рода је комбинација 13-15 на маркеру 385аб. Новотестирани Дробњак, једини од свих из рода има и вриједност 393=14, међутим чини се да би то код њега могла бити релативно скорија мутација, с обзиром на резултат другог Дробњака који је 393=13.

Ван мреже Лука

• Истраживач
« Одговор #103 послато: Март 09, 2019, 09:59:38 пре подне »
О њима је Шибалић записао сљедеће:

"Воде поријекло од братства Папића, који су живјели у селу Петровићима у Бањанима. У првој половини 18. вијека удари на њих харамбаша Сава Џефердановић из Трешњева и заплијени им стоку. За њим се дају у потјеру Папићи, убију харамбашу, а стоку врате. Плашећи се освете, они се раселе: једни оду у Босну и Херцеговину, а други се доселе у Дробњак, на Пошћење. Након неког времена, неки од њих пређу у околину Колашина, а Сава, у другој половини 18. вијека, пређе у Комарницу, гдје се његови потомци по њему прозваше Савовићи. Неки од њих су се иселили у Вирак, гдје су им били катуни и гдје и сад живе. Вранићи у Жеичну су од Савовића."

Ово предање о пореклу од Папића је упитно, с обзиром на неке необјављене резултате.

симо

• Гост
« Одговор #104 послато: Март 09, 2019, 10:14:51 пре подне »
Ово предање о пореклу од Папића је упитно, с обзиром на неке необјављене резултате.

Знам за те необјављене резултате, али ови Папићи из предања Савовића су неки имагинарни Папићи, који данас и не постоје у Бањанима. Сад да ли су под тим презименом постојали раније у бањанским Петровићима и били повезани са овим родом, можемо само нагађати. Било би добро кад би се тестирали и Папићи из Бучја, Прибој, који такође славе Јовањдан,а наводе да су поријеклом из Риђана.

Зато сам за читав овај род и ставио ширу одредницу за матицу, јер једни причају о поријеклу из Риђана, други из Бањана,а трећи чак о поријеклу из чевске Марковине. Шта год од тог било истина, прилично је сигурна њихова генетска повезаност.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2561
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #105 послато: Март 09, 2019, 10:22:21 пре подне »
Pozdrav svima,ja sam novotestirani Drobnjak sa FTDNA.Tačno je da smo iz okoline Prijepolja,tačnije iz Svojčeva.Držimo da smo rodjaci sa Drobnjacima iz Boljana i Strašivca.Slavimo Jovanjdan.Bitno je da se krenulo sa faktima jer naše predanje je bilo da smo od Šibalija iz Pitomina na Žabljaku.Što je očigledno bila maskirovka.
Pozdrav.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #106 послато: Март 09, 2019, 10:27:35 пре подне »
Moj pokojni otac je uvek tvrdio da smo starinom sa Čeva a najviše zbog naziva sela Svojčevo koje smo sami nadenuli dolaskom na isto.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #107 послато: Март 09, 2019, 10:32:17 пре подне »
Problem je samo što kako mi se čini,a pratim ovaj forum dobrih tri meseca,na Čevu i od raseljenih sa Čeva nema Jovanjštaka.Možda grešim.

симо

• Гост
« Одговор #108 послато: Март 09, 2019, 10:34:13 пре подне »
Занимљив је и Дробњак из Брајковца, Пријепоље, који је такође I2-PH908 и има комбинацију 13-15. Генетски би се могао уклопити у овај род, међутим проблем је што се слави Томиндан, па би потенцијално могао бити и од рода Каљевића, који такође своје поријекло вежу за простор Дробњака. Иако Каљевићи имају 14-15 на 385аб.

симо

• Гост
« Одговор #109 послато: Март 09, 2019, 10:36:17 пре подне »
Problem je samo što kako mi se čini,a pratim ovaj forum dobrih tri meseca,na Čevu i od raseljenih sa Čeva nema Jovanjštaka.Možda grešim.

Предању о поријеклу са Чева има још једна необјављена породица из Херцеговине, која слави Јовањдан и генетски припада овом роду. Али генерално, Чево је, баш као и Риђани или Кучи, једно од општих мјеста у предањима многих родова. Да тако кажемо, популарна мјеста.

Ван мреже Лука

• Истраживач
« Одговор #110 послато: Март 09, 2019, 10:57:15 пре подне »
Иако Каљевићи имају 14-15 на 385аб.

И Каљевићи, као и њихов огранак Мишићи имају 13-15 на 385аб.

симо

• Гост
« Одговор #111 послато: Март 09, 2019, 11:12:39 пре подне »
И Каљевићи, као и њихов огранак Мишићи имају 13-15 на 385аб.

У праву си, нешто сам био помијешао. То онда отвара питање о могућој повезаности Каљевића са овим родом, јер су прилично сличног хаплотипа,а и једни и други су прошли кроз Дробњак.

Ван мреже Лука

• Истраживач
« Одговор #112 послато: Март 09, 2019, 11:15:57 пре подне »
У праву си, нешто сам био помијешао. То онда отвара питање о могућој повезаности Каљевића са овим родом, јер су прилично сличног хаплотипа,а и једни и други су прошли кроз Дробњак.

13-15 на 385 поседује и породица Ћирјанић из Кадине Луке код Љига (славе Ђурђиц), која је по предању ту такође досељена из Дробњака. Доста занимљива ситуација.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #113 послато: Март 09, 2019, 11:16:31 пре подне »
I ja sam ovako laički švrljajući po celom forumu naletio da bi mogli imati veze sa Kaljevićima ali kako sam ja di tiga došo ubi te me sad ako znam.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #114 послато: Март 09, 2019, 11:21:07 пре подне »
Postoje po Erdeljanoviću takodje neki Drobnjaci koji slave Jovanjdan iz sela Krašljevića kod PP.Mada on to sve pripisije pljevaljskom srezu.Ja za njih nikad nisam čuo a rodjen sam i odrastao u PP.

симо

• Гост
« Одговор #115 послато: Март 09, 2019, 11:23:53 пре подне »
Сад сам погледао мало детаљније ове породице.

Херцеговачка грана, Нинковићи и још једна необјављена породица чине јасно издвојену групу, имају нешто нижи 458=16 и комбинацију 576=19 и 570=17.

Дробњачка грана која слави Јовањдан је најмодалнија, укључујући ту оба Дробњака из Пријепоља и тестираног из Дробњака.

Родови који славе Томиндан, су тестирали додуше мањи број маркера, при чему Каљевићи и Мишићи имају нешто виши 458=18, а Дробњак из Брајковца 448=18.

Поред опште карактеристике 385аб=13-15, све ове породице имају и 439=12.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #116 послато: Март 09, 2019, 01:40:56 поподне »

Ја сам исто тако неко време на форуму надао да се појаве неки из Браничева уопште.
Када сам видео да је слаба вајда, укључио сам се сам. Осим себе, преко мене су се тестирала у задњих пар месеци још тројица из наше општине, а за око месец ћемо имати резултате за још једног, дудуше Шумадинца.

Пробај сам да у твом месту рашириш причу о ДНК тестирању. Већина ће те одбити, али и да пар особа ураде YDNK тест, већ је пун погодак.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #117 послато: Март 09, 2019, 05:32:41 поподне »

Јовањдан је после Аранђеловдана била најчешћа слава на Чеву што се види по исељеницима који је славе (Миљанићи и њима сродна братства у Бањанима и Росандићи у Пјешивцима између осталих).

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #118 послато: Март 09, 2019, 07:01:54 поподне »
Hvala na ovoj informaciji.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #119 послато: Март 10, 2019, 10:26:42 пре подне »
Pozdrav svima,može li neko da mi pojasni šta tačno znači termin"modalni"?

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 5605
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #120 послато: Март 10, 2019, 11:40:57 пре подне »
Pozdrav svima,može li neko da mi pojasni šta tačno znači termin"modalni"?

Модални хаплотип (пошто вероватно у том контексту питаш) поседује вредности маркера које се најчешће јављају код других хаплотипова исте хаплогрупе.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #121 послато: Март 10, 2019, 01:03:56 поподне »
U redu,hvala.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #122 послато: Март 10, 2019, 06:36:21 поподне »
Od kako dobih rezultate i Sinišin komentar istih ne ispuštam tablet iz ruku.Rekao bih da je ovo sa Papićima gotovo izvesna situacija.Pa pošto nadjoh da su Papići raseljini iz Petrovića,Banjani,a imajući u vidu Ono što mi Ivan odgovori u vezi Čevljana I njihovih slava,ja se opet vratih na tezu moga pok. oca da smo ipak starinom sa Čeva.Mogu možda biti neki sa Čevaili neki oko istog.I verujte mi da nemam bilo kakvu želju u tom smislu da bio volio da smo baš sa Čeva,nego samo nagadjam.Poštujem rezultate kakvu god da su.Ako imate kakav komentar volio bi da ga čujem.PS.Naravno ja se češem dje me svrbi.A šta ću drugo?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #123 послато: Март 19, 2019, 03:31:47 поподне »
Пројекту приступио:

Савић, Никољдан, Ваљево, Србија, E-V13

убачен и у Српски ДНК пројекат, а админима E1b остављам да га сврстају у одређени род

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #124 послато: Март 19, 2019, 05:35:25 поподне »
Пројекту приступио:

Савић, Никољдан, Ваљево, Србија, E-V13

убачен и у Српски ДНК пројекат, а админима E1b остављам да га сврстају у одређени род

Готово извесно припада грани Z19851 и роду Катуњана и Риђана.
Има две специфичне вредности: DYS459b=10 и DYS570=18.

Знаш ли нешто више о пореклу тестираног?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #125 послато: Март 19, 2019, 06:52:42 поподне »
Готово извесно припада грани Z19851 и роду Катуњана и Риђана.
Има две специфичне вредности: DYS459b=10 и DYS570=18.

Знаш ли нешто више о пореклу тестираног?

Нажалост ништа, осим да је најстарији познати предак (Марко Савић) рођен у Ваљеву 1832. године.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #126 послато: Март 25, 2019, 03:51:04 поподне »
Сада сам после дужег времена погледао табелу на међународном Е-пројекту на ФТДНА:
https://www.familytreedna.com/public/E3b?iframe=yresults

Због чега је мој резултат одвојен од осталих Z19851?
Kit No. IN30249

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • Поруке: 978
  • E-Z16988+BY99620+
« Одговор #127 послато: Март 25, 2019, 10:18:58 поподне »
Сада сам после дужег времена погледао табелу на међународном Е-пројекту на ФТДНА:
https://www.familytreedna.com/public/E3b?iframe=yresults

Због чега је мој резултат одвојен од осталих Z19851?
Kit No. IN30249

Администратори E-M35 пројекта понекад нису баш прецизни приликом разврставања чланова по групама. Такође има случајева да су поједини резултати сврстани у одређену подгрупу по само њима знаним критеријума (ако тада уопште има критеријума). Претпостаљам да је разлог томе велики број чланова пројекта и физичка немогућност да постојећи број администратора адекватно управља структуром група и подргупа.

Све у свему по мени не би требало да улажеш превише труда ради разјашњавања свог места у STR табели тог пројекта.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #128 послато: Март 26, 2019, 11:20:08 пре подне »
Видим да сада постоји могућност надоградње са BigY500 на BigY700. Цена је 179$ или око 158€. После 31.03. цена ће бити 249$. Мада мислим да ће око Светског ДНК дана бити поново попуста.

Такође ко наручује BigY700 почелу су да деле купоне за попусте. Ја немам још увек купоне, али нађох један који смањује цену за 200$- GG19BIGY

Има још неких:

Discount (until March 31, 2019)                         Coupon Code
$30 off Family Finder                                           GGC19FF
$50 off Y-37 (new test only)                                GGC19Y37
$70 off Y-67 (new test only)                                GGC19Y67
$70 off Y-111 (new test only)                              GGC19Y111
« Последња измена: Март 26, 2019, 12:15:08 поподне Милош »

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #129 послато: Март 26, 2019, 01:10:26 поподне »
Што се тиче неке статистике покривенсти одређених тестова, може се погледати овде:

https://ydna-warehouse.org/statistics.html

Чини ми се да BigY700 не стоји лоше, што се покривености тиче. Можда хистограми најбоље приказују покривеност.

И још једна

« Последња измена: Март 26, 2019, 01:30:07 поподне Милош »

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #130 послато: Март 26, 2019, 03:21:45 поподне »
Ех кад би неко нама манје писменима превео шта значе ове 4 колоне....

Ван мреже Bdobrasinovic

• Гост
  • *
  • Поруке: 5
« Одговор #131 послато: Март 27, 2019, 06:00:07 пре подне »
Добра ствар је да Добрашиновић има поручен BigY и да ових дана очекује резултате, тако да ће то бити први братоножићки BigY. Уколико буде још један, имаћемо пуну SNP профилацију Братоножића.

Sumo, a i ostali zainteresovani poznavaoci materije, mogu li da vas zamolim za neko detaljnije tumačenje Big Y rezultata koji su pristigli sinoć i haplogrupe Q-BZ3000. Hvala vam unapred.

Sent from my iPhone using Tapatalk

симо

• Гост
« Одговор #132 послато: Март 27, 2019, 09:05:54 пре подне »
Sumo, a i ostali zainteresovani poznavaoci materije, mogu li da vas zamolim za neko detaljnije tumačenje Big Y rezultata koji su pristigli sinoć i haplogrupe Q-BZ3000. Hvala vam unapred.

Бранко, прегледао сам твоје BigY700 резултате и сљедеће се може рећи:

- посљедњи познат СНП BZ3000 који тренутно дијелиш са Форетићем са Корчуле и Румуном Петкуом
- старост BZ3000 би могла бити од 1500-1800 година, рекао бих прије око 1800 година
- у поређењеу твојих, Петкуових и Форетићевих резулата могу се издвојити СНП-ови, које не дијелиш са овом двојицом, по старој BiGY500 покривености имаш их 9 и налазе се на сљедећим позицијама:

14707636   C>A
15875197   T>C
17155988   G>A
19842245   G>A
20998153   G>T
21207670   G>T
21447173   A>T
8429677   A>G
9181013   C>T

Међу овим наведеним СНП-овима има и оних које дијелиш са осталима из племена Братножића. Два су начина да сазнаш који су то СНП-ови: скупљи-да још неко од Братоножића наручи BigY тест и јефтинији- да ових 9 промјена кандидујеш код Yseqa, формираш панел и да се онда на тај панел тестира неко од Братоножића. На тај начин би Братоножићи били потпуно СНП дефинисани.

О даљем поријеклу и везама ћу у сљедећем посту.

симо

• Гост
« Одговор #133 послато: Март 27, 2019, 09:33:14 пре подне »
Филогенетски низ Q-L275 > M378 > L245 > Y2209 > BZ3000

BZ3000, грана којој засад припада Добрашиновић (Братоножић), Форетић и Румун Петку, по слободној процјени стара је око 1800 година. Грана засад изгледа прилично балкански. Рекао бих да се прилично сигурно  може рећи да је заједнички предак BZ3000 у периоду антике припадао некој од романских популација на Балканском полуострву. Засад  на основу старијих веза и грана, можемо само претпоставити да је предак BZ3000 на Балкан дошао са подручја Блиског Истока, али не можемо рећи кад се то тачно десило, јер грана BZ3000 дјелује прилично изоловано на подручју Балкана, без скорашњих веза са другим најближим гранама хаплогрупе Y2209.

Форетићи су стара породица на Корчули, али поријеклом са Хвара. На Хвару је регистрована још једна породица (Трбуховић) која припада овој грани, а и у анонимним истраживањима је регистрован повећан проценат ове хаплогрупе на Хвару, тако да је Хвар свакако мјесто од интереса за проучавање ове гране. Да ли су припадници BZ3000 на Хвару још од времена антике или су збјег романског становништва са копна, можемо само претпостављати.

Негдје сам раније спомињао да би Братоножићи веома лако могли бити остаци романског становништва Доклеје, разрушеног античког центра близу њихове племенске територије.

Што се даљих веза тиче, све упућује на Блиски Исток и Левант. Грани BZ3000 је међу ближим јеврејска грана Y2200, присутна и међу Сефардима и међу Ашкеназима, што говори да је доста рано ушла и јеврејску популацију. Са њима грана BZ3000 дијели заједничког претка од прије 3500 година. У истом опсегу су и гране које припадају Јерменима у југоисточној Турској. На основу тога могло би се закључити да је исходиште гране Y2209 управо на том подручју и да је та грана из које је касније настао BZ3000, била присутна на Блиском Истоку у периоду 1500-1000 г пне.

За одговор на питање кад је BZ3000 дошла на Балкан недостају нам неке гране у периоду од 1500 г. пне до 200 г. не. Иначе на нивоу BZ3000 постоји још 18-ак СНП-ова, што довољно говори о изолованости ове гране.
« Последња измена: Март 27, 2019, 09:38:30 пре подне симо »

Ван мреже Bdobrasinovic

• Гост
  • *
  • Поруке: 5
« Одговор #134 послато: Март 28, 2019, 12:07:07 поподне »
Филогенетски низ Q-L275 > M378 > L245 > Y2209 > BZ3000

BZ3000, грана којој засад припада Добрашиновић (Братоножић), Форетић и Румун Петку, по слободној процјени стара је око 1800 година...

Simo, puno puno hvala na trudu i nesebično deljenju interesantnih informacija. Pročitacu sve još detaljnije čim budem u prilici.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #135 послато: Април 10, 2019, 12:06:19 пре подне »
Драгићевић, Аранђеловдан, Ђурковићи, Подгорица, R1b-L23>BY611>Z2705>Y32147

Припада роду Лутоваца и Мурића. Ово је први тестирани Лутовац за кога имамо резултат на 111 маркера. Од Вујовића из Трнова (племе Дупило) се разликује на свега 4 од 66 маркера, тако да је овим резултатом је потврђена претпоставка да Вујовићи потичу од Лутоваца. Као што је већ спомињано раније, Вујовићи су се према предању у Љуботињ доселили из Вучитрна преко Братоножића у чијем саставу је Лутово, а такође славе Аранђеловдан, као и Лутовци. Драгићевић се од Аговића из Бихора разликује на 15 од 111 маркера. Како Аговићи готово извесно потичу од Мурића из Климената, ускоро би требало да добијемо прву процену временске удаљености између Лутоваца и Мурића.

Драгићевићи потичу од дела Ђурковића који су се из Лутова доселили у Ријеку Пиперску, да би се одатле раширили на Завалу и Потпеће, два села у саставу данашњег насеља Ђурковићи у Пиперима. Драгићевићи су потомци Драгићевог сина Радула чији су пасови Ђурко-Никач-Радуле-Драгић-Радуле. Од другог Драгићевог сина Ђуке потичу Ђукићи.

Ван мреже Слатинац

• Писар
  • Поруке: 375
  • R1b>Z2705>BY199059*
« Одговор #136 послато: Април 10, 2019, 12:24:43 пре подне »

Припада роду Лутоваца и Мурића. Ово је први тестирани Лутовац за кога имамо резултат на 111 маркера. Од Вујовића из Трнова (племе Дупило) се разликује на свега 4 од 66 маркера, тако да је овим резултатом је потврђена претпоставка да Вујовићи потичу од Лутоваца. Као што је већ спомињано раније, Вујовићи су се према предању у Љуботињ доселили из Вучитрна преко Братоножића у чијем саставу је Лутово, а такође славе Аранђеловдан, као и Лутовци. Драгићевић се од Аговића из Бихора разликује на 15 од 111 маркера. Како Аговићи готово извесно потичу од Мурића из Климената, ускоро би требало да добијемо прву процену временске удаљености између Лутоваца и Мурића.

Драгићевићи потичу од дела Ђурковића који су се из Лутова доселили у Ријеку Пиперску, да би се одатле раширили на Завалу и Потпеће, два села у саставу данашњег насеља Ђурковићи у Пиперима. Драгићевићи су потомци Драгићевог сина Радула чији су пасови Ђурко-Никач-Радуле-Драгић-Радуле. Од другог Драгићевог сина Ђуке потичу Ђукићи.
Иване хвала ти пуно за овај резултат :) Да ли се са разликом GD= 15/111 може рећи колико су близки Аговићи и Пипери тј. пре колико је живео њихов заједнички предак?

Ван мреже rugovac

• Истраживач
  • Поруке: 972
« Одговор #137 послато: Април 10, 2019, 09:04:46 пре подне »

Веома важан резултат.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #138 послато: Април 10, 2019, 09:30:22 пре подне »
Српском ДНК пројекту на FTDNA, приступио је Грабеж, R1b-BY611. Делује да су му генетски најближи крајишки Никољштаци R-Z2705*, па сам га ту и сврстао.

Не знам одакле је тачно тестирани, али презиме Грабеж постоји међу Србима из Босанске Крајине. У околини Кључа, Приједора и Дубице славе Св. Николу, па ова генетска веза има смисла.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2421
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #139 послато: Април 10, 2019, 09:32:54 пре подне »
Српском ДНК пројекту на FTDNA, приступио је Грабеж, R1b-BY611. Делује да су му генетски најближи крајишки Никољштаци R-Z2705*, па сам га ту и сврстао.

Не знам одакле је тачно тестирани, али презиме Грабеж постоји међу Србима из Босанске Крајине. У околини Кључа, Приједора и Дубице славе Св. Николу, па ова генетска веза има смисла.

YES

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #140 послато: Април 10, 2019, 09:46:55 пре подне »
Да, са мном има 5 разлике на 37, а са овим осталима 2-3.

Ван мреже Маглин

• Гост
  • *
  • Поруке: 12
« Одговор #141 послато: Април 10, 2019, 10:41:43 пре подне »

Тестирани је вероватно у блиском сродству са чувеним Трифком Грабежом припадником Младе Босне?

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #142 послато: Април 10, 2019, 11:02:13 пре подне »
Тестирани је вероватно у блиском сродству са чувеним Трифком Грабежом припадником Младе Босне?
Грабежи од којих је Трифко су из села Бравнице код Јајца. Славе Јовањдан. Тестирани Грабеж није од њих. Претпостављам да је ово он, надам се да ће се јавити на форум.

Поздрав,
Ми Грабежи славимо Никољдан. Мој рођак Немања Грабеж је свештеник у Врбљанима. Иначе нијесмо старосједиоци у Врбљанима него досељени из Растоке/Трескавца и Пецке. Али то је та околина.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #143 послато: Април 10, 2019, 12:40:30 поподне »
То је то Atlantishe. Из тих села је и Амиџић који је у нашој групици.

Ван мреже Грабеж

• Шегрт
  • Поруке: 52
  • R1b>BY611>YZ2705>BY200954, Трескавац/Растока
« Одговор #144 послато: Април 10, 2019, 05:11:15 поподне »
Помаже Бог,

да тај Грабеж сам ја, родом из села Растока у општини Рибник (бивши Кључ),
досељени смо из Пецке која се налази са друге (југоисточне) стране планине Димитор.
Мислим да је ту ипак веза са Трифком јер и у Пецкој има Грабежа кои славе Јовањдан.
Питајте све што вас занима, ипак сам још нов у истраживању поријекла тако да не знам који податци могу бити од користи, за генетику већ знате :)

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #145 послато: Април 10, 2019, 05:14:45 поподне »
Иване хвала ти пуно за овај резултат :) Да ли се са разликом GD= 15/111 може рећи колико су близки Аговићи и Пипери тј. пре колико је живео њихов заједнички предак?

Процена се не може дати само на основу броју маркера на којима се разликују јер је битно и који су маркери у питању. Постоје софтвери са којима се може доћи до процене на основу резултата на 111 маркера. Радул је раније постављао процене за неке веће родове, тако да ће се можда позабавити и са Лутовцима и Мурићима ако буде имао времена.

Ван мреже Лука

• Истраживач
« Одговор #146 послато: Април 11, 2019, 03:23:47 поподне »
Раде Ракита за Грабеже из Јања (који славе исту славу као и Грабежи из Бравница, тако да би се рекло да се ради о истом роду) код Шипова наводи да су по предању "од Доњег Вакуфа".

Ван мреже ZoranV

• Помоћник
« Одговор #147 послато: Април 18, 2019, 03:50:29 поподне »
Данас је распродаја на ФТДНА. Ко је заинтересован може да погледа...

https://www.familytreedna.com/products/y-dna#/compare

Big Y-700
ONLY$449USD
Save $200 (was $649)
Examines 700 short tandem repeats and 100K SNPs on the Y chromosom

Y-111
ONLY$289USD
Save $70 (was $359)

Examines 111 short tandem repeats (STRs) on the Y chromosome

Y-67
ONLY$199USD
Save $69 (was $268)

Examines 67 short tandem repeats (STRs) on the Y chromosome

Y-37
ONLY$129USD
Save $40 (was $169)

Examines 37 short tandem repeats (STRs) on the Y chromosome

Ван мреже ser.hill

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 7
« Одговор #148 послато: Април 21, 2019, 11:06:57 пре подне »
Да ли неко можда има ФТДНА купон који не планира искористити?

Ван мреже ZoranV

• Помоћник
« Одговор #149 послато: Април 22, 2019, 04:32:07 поподне »
Горе излистане цијене су најбоља понуда са ФТДНА које сам видио у задњих годину дана.

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 121
« Одговор #150 послато: Април 22, 2019, 05:58:03 поподне »
Горе излистане цијене су најбоља понуда са ФТДНА које сам видио у задњих годину дана.

Ако се не варам запажање важи само за Big Y (сам или надоградње) и SNP тестове, за остале било је бољих понуда, нпр. Y-37 за 99$, Y-111 за 219$, mtFull за 139$...

Ван мреже Банска крајина

• Помоћник
  • Поруке: 103
« Одговор #151 послато: Април 23, 2019, 12:03:33 пре подне »
Ових дана двојица мојих Банијаца наручила су тестове на 111 маркера преко компаније FTDNA. Ријеч је о људима који нису раније тестирани. У питању су Перенчевић из Острожина код Вргинмоста (крсна слава Ђурђевдан) и Радојчић из Љубине код Двора (крсна слава Јовањдан).

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #152 послато: Мај 09, 2019, 06:39:35 поподне »
Српском ДНК пројекту на ФТДНА приступио Перовић I1-M253. Претпоставка је да су пореклом из Трешњева (Цуце). Резултат не иде у прилог томе. Убацих га тренутно без локације, а I1 админи би на основу хаплотипа можда могли одредити ком роду припада.

Ван мреже Zarko Obradovic64

• Шегрт
  • Поруке: 57
« Одговор #153 послато: Мај 10, 2019, 09:50:07 пре подне »
Мислим да Грабежа има и у Лици.

Ван мреже Банска крајина

• Помоћник
  • Поруке: 103
« Одговор #154 послато: Јун 05, 2019, 01:55:39 поподне »
Ових дана двојица мојих Банијаца наручила су тестове на 111 маркера преко компаније FTDNA. Ријеч је о људима који нису раније тестирани. У питању су Перенчевић из Острожина код Вргинмоста (крсна слава Ђурђевдан) и Радојчић из Љубине код Двора (крсна слава Јовањдан).

Узорци Перенчевића и Радојчића стигли су у Хјустон. Процјена је да ће Перенчевићев резултат бити познат између 24.06.2019. и 08.07.2019. године, док је процјена да ће Радојчићев резултат бити познат између 15.07.2019. и 29.07.2019. године. Надамо се профилисаним родовима.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #155 послато: Август 06, 2019, 10:24:25 поподне »
Српском пројекту на ФТДНА приступио је Шабановић из Бијелог Поља

Шабановић, муслиман, Бијело Поље, I1-P109>FGC22045

Тестирани се поптуно уклапа у род Дробњака, а најближи му је Албанац из Кичева (Македонија), са којим има поптуно поклапање на 37 маркера. Осим тога, са Касалицом и Бараћем 2 разлике на 37 маркера, са Шеатом, Грбовићем, Јакшићем и Вемићем по три, итд.

Миљанићи:

"Šabanović, Seštica (Rožaje) u Škalji ogranak Nukovića iz Meduna (Kuči); Bijelo Polje i područna Bistrica, Vilusi, Nikšić ogranak Nenadovića kod Nevesinja, u drugim mjestima na području Nikšića, jesu od Nenadovića iz Gacka; Božurov Do (Piva) gdje su došli iz Prekotarja; Grahovo (Nikšić); Cetinje; Bijela, Herceg-Novi; Bar i susjedni Mide; Lješkopolje (Podgorica) i susjedne Buronje, od kojih su u Vraki (Skadar), porijeklom sa Čeva (Cetinje), srodnici Stojkića; Herceg-Novi; Stabal (Bijelo Polje), srodnici Hodžića u Godijevu i Mušovićima u Bijelom Polju, doseljenici iz Goduše (Pljevlja)."

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #156 послато: Август 06, 2019, 11:43:00 поподне »
Српском пројекту на ФТДНА приступио је Шабановић из Бијелог Поља

Шабановић, муслиман, Бијело Поље, I1-P109>FGC22045

Тестирани се поптуно уклапа у род Дробњака, а најближи му је Албанац из Кичева (Македонија), са којим има поптуно поклапање на 37 маркера. Осим тога, са Касалицом и Бараћем 2 разлике на 37 маркера, са Шеатом, Грбовићем, Јакшићем и Вемићем по три, итд.

Миљанићи:

"Šabanović, Seštica (Rožaje) u Škalji ogranak Nukovića iz Meduna (Kuči); Bijelo Polje i područna Bistrica, Vilusi, Nikšić ogranak Nenadovića kod Nevesinja, u drugim mjestima na području Nikšića, jesu od Nenadovića iz Gacka; Božurov Do (Piva) gdje su došli iz Prekotarja; Grahovo (Nikšić); Cetinje; Bijela, Herceg-Novi; Bar i susjedni Mide; Lješkopolje (Podgorica) i susjedne Buronje, od kojih su u Vraki (Skadar), porijeklom sa Čeva (Cetinje), srodnici Stojkića; Herceg-Novi; Stabal (Bijelo Polje), srodnici Hodžića u Godijevu i Mušovićima u Bijelom Polju, doseljenici iz Goduše (Pljevlja)."

Вероватно је у питању следећи тестирани:

Шабановић, Стубло, Бијело Поље, хаплогрупа I1

Лутовац је за њих зa њих забележио следеће:
Шабановићи (20 к.), који кажу да су род са Хоџићима из Годијева и Мушовићима из Годуше. Они су свакако бихорски староседеоци.

Мушовићи из Годуше такође потичу из Годијева, тако да је матица ових братстава у том селу.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #157 послато: Август 21, 2019, 07:47:08 поподне »
Српском ДНК пројекту на FTDNA приступио је:

Видовић, Јовањдан? Бијељина, Република Српска, I2-PH908

Тестирани има најближа поклапања са Дробњаком из Пријепоља и Хуремовићем из Бијељине, па вероватно припада подграни PH3310>A20333  https://www.yfull.com/tree/I-PH3310/

Према предању, Видовићи потичу из Корита крај Билеће. Старије презиме - Сворцан.

Ван мреже Лука

• Истраживач
« Одговор #158 послато: Август 21, 2019, 07:56:53 поподне »
Према предању, Видовићи потичу из Корита крај Билеће. Старије презиме - Сворцан.

Утврђена хаплогрупа код Видовића не иде у прилог овом предању.

Делује да је Видовић због комбинације 13-15 на 385 заиста близак Дробњаку.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #159 послато: Август 21, 2019, 08:03:03 поподне »
Утврђена хаплогрупа код Видовића не иде у прилог овом предању.

Делује да је Видовић због комбинације 13-15 на 385 заиста близак Дробњаку.
Ја имам осјеќај да ближег " matcha" нисам имао. Очекујем биг у за пар мјесеци па ќе,надам се бити материјала рад и ширење гране.Али о том потом.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #160 послато: Август 21, 2019, 08:08:06 поподне »
Српском ДНК пројекту на FTDNA приступио је:

Видовић, Јовањдан? Бијељина, Република Српска, I2-PH908

Тестирани има најближа поклапања са Дробњаком из Пријепоља и Хуремовићем из Бијељине, па вероватно припада подграни PH3310>A20333  https://www.yfull.com/tree/I-PH3310/

Честитке Видовиќу на резултатима и прикључењу пројекту.Занимљиво ј и да нас слава повезује.Надам се да ниј случајност.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #161 послато: Август 21, 2019, 11:20:07 поподне »
Ја имам осјеќај да ближег " matcha" нисам имао. Очекујем биг у за пар мјесеци па ќе,надам се бити материјала рад и ширење гране.Али о том потом.
Сад мало боље погледах Видовиќеве маркере и разлике које имамо на 67 маркера су се углавном десиле на брзомутирајуќим маркерима.Ми заправо имамо једну разлику на стабилнијим маркерима.Вјероватно ќу сад бубнути ,али није ми први пут,мислим да смо озбиљни родјаци.А и географска близина неспорна,мислим на Билеќа-Шавник.

Ван мреже vidoje 013

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1180
« Одговор #162 послато: Август 22, 2019, 07:31:33 пре подне »
 Шта је написао Хуремовић из Бијељине о даљем поријеклу?  Презиме Уремовић, односно Хуремовић присутно је у Горњем Бихору. Да није Хуремовић - Бијељинац пресељеник из Бихора у Црној Гори?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #163 послато: Август 22, 2019, 08:44:21 пре подне »
Шта је написао Хуремовић из Бијељине о даљем поријеклу?  Презиме Уремовић, односно Хуремовић присутно је у Горњем Бихору. Да није Хуремовић - Бијељинац пресељеник из Бихора у Црној Гори?

Мала је вероватноћа да су из Бихора. Судећи по поклапањима, пореклом су вероватно негде из Старе Херцеговине. Презиме Хуремовић је често код БиХ муслимана.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #164 послато: Август 22, 2019, 09:33:22 пре подне »

Цитат
Хуремовић, нема славу, Јања, Бијељина

Тестирани је навео могуће даље порекло из Мачве или Братоножића (?).

Тачније даље порекло је из Мачванског Прњавора...

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #165 послато: Август 22, 2019, 11:01:09 пре подне »
Он човек трага као и веќина нас.Покушао је да " врбује" тестираног из Бихора да настави са тестирањем али није успио.Тај је мислим на бошњачком пројекту.Нема много извора о Хуремовиќима.Ја сам само нашао за ове из Бихора да су из Братоножиќа.И да је било неких избјеглица из Херцег Новог у Скадар током 15.вијека.Сад ствари које су занимљиве за нас јесу да Ердељановиќ помиње неке Дробњаке из Трпеза Јовањштака који су се раделили по Златибору и шире по Србији.Хуремовиќи су из Трпеза,Бихор.Даље,мој род повезују са Каљевиќима хаплотипом,не и предањем а њих опет са Пиперима,који су реко би јако повезани са Братоножиќима.Неки од уредника предвиѓају да ја са Хуремовиќем делим и низводније гране,а то ќемо сазнати за пар мјесеци.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #166 послато: Август 22, 2019, 11:15:54 пре подне »
Мала је вероватноћа да су из Бихора. Судећи по поклапањима, пореклом су вероватно негде из Старе Херцеговине. Презиме Хуремовић је често код БиХ муслимана.
Не би ја исључио ни једну могуќност.Па чак и мале вероватноќе.Ово је наука и ту нема збора,али морам вам реќи шта ми инстикт каже. Предвиѓам да нам је стара старина негде у Албанији у неким словенским џеповима.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #167 послато: Септембар 11, 2019, 09:04:25 поподне »
Српском днк пројекту на FTDNA приступио је:

Стојановић, старије презиме Бошковић, Аранђеловдан, Горње Неродимље, Урошевац, R1a-M458>A11460

Стојановић је тестиран још раније, у склопу истраживања на Косову и Метохији

Преци тестираног су пореклом из Врбештице у Сиринићкој Жупи. Одатле су се иселили средином 19. века у Српски Бабуш, Урошевац, а потом прешли 1878. године у Горње Неродимље.

Стојановићу су генетски најближи Аксићи из Витине (3 разлике на 37 маркера), као и један тестирани из Ђаковице, и један из Штрпца, Конески из Западне Македоније, итд. Дакле веома раширен род на простору Косова и Метохије/Македоније. Већина ових породица слави Аранђеловдан.
« Последња измена: Септембар 11, 2019, 09:44:28 поподне Небојша »

Ван мреже Војислав Симоновић

• Члан Друштва
  • Шегрт
  • Поруке: 54
    • http://симоновић.срб/
« Одговор #168 послато: Октобар 28, 2019, 10:17:31 поподне »
Изгледа да су крајишки Мратинштаци прилично хетерогени, досад их има бар три хаплогрупе. Што се тиче евентуалног поријекла из Херцеговине за Дракулиће, засад нема назнака да је хаплогрупа R1b-PF7562 присутна у Херцеговини.

У сваком случају треба видјети Дракулићев хаплотип, па ће се онда моћи рећи више.
Претпостављам да не морају нужно сви Мратинданци из Корјенића бити исте хаплогрупе, тим пре што су многоројни, те да и у Корјенићу постоји хетерогеност становништва и племена, а да није искључено ни постојање R1b-PF7562 тамо, макар да је "залутала" у Херцеговину?

Уме ли ме неко усмерити на литературу или дати одговор како је народ некада примао Крсну славу односно да ли је био значајан само датум примања славе па је аутоматски следила и Крсна слава актуелна тог дана или је може бити постојало масовно покрштавање при том везано и за поштовање или одавање почасти неком светитељу или прихватање тада актуелног култа? Корјенићи су се посредством Брнковића доводили у везу с Дреницом, али нису Бранковићи сами гравитирали ка тамо управо у периоду када су настали Дечани и процветао култ Стефана Дечанског...

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #169 послато: Октобар 30, 2019, 11:36:06 пре подне »
Нова поклапања наших са FTDNA:

Перенчевић E-L241 са Баније добио поклапање 60/67 са неким Плавшићима. Како је у питању доста блиско поклапање, биће да су и Плавшићи из Крајине.

Маћешић G2a-L42 са Кордуна, има поклапање 33/37 са извесним Грубјешићем. Презиме је такође карактеристично за Крајину. Интересантно да већ имамо тестиране крајишке Груборе (R1a-Z280) и Грубишиће (I1-P109).

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #170 послато: Октобар 30, 2019, 11:46:53 пре подне »
Маћешић G2a-L42 са Кордуна, има поклапање 33/37 са извесним Грубјешићем. Презиме је такође карактеристично за Крајину. Интересантно да већ имамо тестиране крајишке Груборе (R1a-Z280) и Грубишиће (I1-P109).
Маћешић је летос приликом боравка у завичају тестирао неколико Маћешића и овог Грубјешића.

Како ми је рекао, Грубјешићев деда/прадеда је био Маћешић који се призетио у Грубјешиће из истог села (Будачке Ријеке), што је потврдила и генетика.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 5632
« Одговор #171 послато: Новембар 01, 2019, 04:45:00 поподне »
Ново обавјештење са ФТДНА:

Today marks the beginning of our Thanksgiving Sale! Below you can find pricing for the sale as well as some important changes for the sale.
Big Y BAM File

Starting today, Big Y participants will see some changes to how they are able to download raw data for the Big Y product. Below are further details.

For customers who purchase a Big Y-700 starting 11/01/19, the product will not include downloadable raw data. However, customers will have the option to purchase the “Big Y Raw Data” product after the Big Y test has begun processing.

Customers who purchased a Big Y-700 or Big Y-500 prior to 11/01/19, will continue to have access to their downloadable raw data. These existing customers will see a new product added to their Order History called “Big Y Raw Data.” This product has been added at no charge to ensure continued access to their downloadable raw data.

The downloadable raw data is expensive for FTDNA to provide for our customers and only a small portion of Big Y participants request this download. Rather than continue to pass this cost along to all Big Y participants, we have chosen to only charge those who wish to download their BAM file for that data. This change allows us to reduce the price of the test, which in turn will give more customers the ability to participate in Big Y testing and building the Haplotree.
Y-67 Product Offering

Y-67 is not included in this sale since Y-111 is at the price point we would normally have Y-67. For this reason, we have disabled the Y-67 product for new Y-DNA testers to minimize inquiries. However, the option to upgrade to Y-67 is still available.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #172 послато: Новембар 01, 2019, 04:51:07 поподне »
Као што се може видјети дају су попусти за Дан захвалности, међутим:

- сви који буду наручивали БИГ Ипсилон од данас, приликом скидања сирових података (БАМ фајлова), мораће то да и плате. У ФТДНА то правдају високим трошковима испоручивања сирових резултата, као и чињеницом да сви њихови клијенти то и не траже. Па ће они који буду тражили БАМ фајлове, то морати посебно да плате,а заузврат ће ФТДНА снизити просјечну цијену тестова.

Не дјелује ми ово објашњење претјерано увјерљиво. Мислим да би они цијене тестова свеједно морали снизити, јер је конкуренција све присутнија, а овим потезом мислим да желе ограничити пребацивање сирових података на друге платформе , типа YFull или ако ништа друго бар зарадити нешто на томе.

Новина је и да се неће моћи наручити тест од 67 маркера, већ само 111, а 67-маркерни тест ће бити доступан само у виду надоградње.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #173 послато: Новембар 01, 2019, 06:18:23 поподне »
Као што се може видјети дају су попусти за Дан захвалности, међутим:

- сви који буду наручивали БИГ Ипсилон од данас, приликом скидања сирових података (БАМ фајлова), мораће то да и плате. У ФТДНА то правдају високим трошковима испоручивања сирових резултата, као и чињеницом да сви њихови клијенти то и не траже. Па ће они који буду тражили БАМ фајлове, то морати посебно да плате,а заузврат ће ФТДНА снизити просјечну цијену тестова.

Не дјелује ми ово објашњење претјерано увјерљиво. Мислим да би они цијене тестова свеједно морали снизити, јер је конкуренција све присутнија, а овим потезом мислим да желе ограничити пребацивање сирових података на друге платформе , типа YFull или ако ништа друго бар зарадити нешто на томе.

Новина је и да се неће моћи наручити тест од 67 маркера, већ само 111, а 67-маркерни тест ће бити доступан само у виду надоградње.

Слажем се да им објашњење и није најуверљивије.

Пошто нам је YFull централна ставка, то значи да ће сваки тестирани после БигУ морати да доплати још целих 150 долара, како би било који резултат нашао на YFull стаблу.

99 долара ће коштати БАМ-фајл и још 49.90 долара обрада узорка за YFull.

Свеједно, они који су већ тестирали неке о СТР-ова преко ФТДНА, сада имају прилику да за повољну суму надограде до БигУ. Заиста добра шанса.
А за БАМ фајл, ако треба,  наручити касније.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #174 послато: Новембар 14, 2019, 08:39:28 пре подне »
Тренутно стање BigY тестова чији се резултати очекују на Српском FTDNA Пројекту:

Бојановић,Бјелуша, Ариље   I2-PH908>FT14506>Y52621
Милојица, Горња Равска/Приједор    I2-PH908>FT16449>Y126296
Вранић, Полача. Книн    I2-PH908
Грк Дабар/Берковићи   J1-M267>YSC65>PF7257>PH1651
Тодоровић,Деска/Сегедин   R1a-Z280>S24902

и надоградња са BigY500 на BigY700

Пукић, Бар  I1-Z63>Y16437>BY179171

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1003
« Одговор #175 послато: Новембар 14, 2019, 09:12:35 пре подне »
Надам се да би мој случај могао да буде први решен - очев узорак је од прошле године у лабораторији.
На налогу пише да је већ од 10. новембра узет у разматрање :)
По искуству, да ли бих могао да се надам резултату до краја јануара?

Иначе, баш бих се обрадовао да се још неко појави на списку.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #176 послато: Новембар 14, 2019, 09:59:10 пре подне »
Надам се да би мој случај могао да буде први решен - очев узорак је од прошле године у лабораторији.
На налогу пише да је већ од 10. новембра узет у разматрање :)
По искуству, да ли бих могао да се надам резултату до краја јануара?

Иначе, баш бих се обрадовао да се још неко појави на списку.

Оно што смо досад могли закључити јесте да код ФТДНА у том погледу нема правила. Неке тестиране су веома брзо одрадили,а неке су развлачили по неколико мјесеци. Изгледа да то доста зависи и од самог узорка, јер многи узорци нису успјели из прве.

Чини ми се да су у задње вријеме нешто бржи него што је био случај средином године, тако да се надам да ћеш добити резултате у предвиђеном року.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #177 послато: Новембар 14, 2019, 10:00:34 пре подне »
У сваком случају Бојановић би требао бити први завршен.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #178 послато: Новембар 14, 2019, 11:51:42 пре подне »
Тренутно стање BigY тестова чији се резултати очекују на Српском FTDNA Пројекту:

Бојановић,Бјелуша, Ариље   I2-PH908>FT14506>Y52621
Милојица, Горња Равска/Приједор    I2-PH908>FT16449>Y126296
Вранић, Полача. Книн    I2-PH908
Грк Дабар/Берковићи   J1-M267>YSC65>PF7257>PH1651
Тодоровић,Деска/Сегедин   R1a-Z280>S24902

и надоградња са BigY500 на BigY700

Пукић, Бар  I1-Z63>Y16437>BY179171

Придодај надоградњу BigY500 на BigY700 Суботић I2-PH908>А5913>А22312>BY152858

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #179 послато: Новембар 14, 2019, 12:23:43 поподне »
Да додамо овом списку и Пипера Башовића R1b-BY611>Z2705>BY38894* који је данас приступио Пројекту и који има наручен BigY700.

Вјерујем да ће његовим резултатом у поређењу са Драгичевићем, Пипери бити коначно профилисани.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #180 послато: Новембар 14, 2019, 12:24:53 поподне »
Придодај надоградњу BigY500 на BigY700 Суботић I2-PH908>А5913>А22312>BY152858

Не видим те на списку, да ниси грешком наручио неком другом. Дешава се.  ;)

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #181 послато: Новембар 19, 2019, 08:30:57 пре подне »
Српском ФТДНА Пројекту је приступио:

Недељковић, Рожанци (Барајево) припада хаплогрупи R1a-M458>L1029

Има неких карактеристичних вриједности од којих је најуочљивија 393=14

За ове Недељковиће стоји записано:

"Недељковићи, славе Ђурђевдан. Деда Недељко је дошао жени у кућу. Дошао је као радник из Босне."

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #182 послато: Новембар 19, 2019, 09:47:59 пре подне »
Српском ФТДНА Пројекту је приступио:

Недељковић, Рожанци (Барајево) припада хаплогрупи R1a-M458>L1029

Има неких карактеристичних вриједности од којих је најуочљивија 393=14

За ове Недељковиће стоји записано:

"Недељковићи, славе Ђурђевдан. Деда Недељко је дошао жени у кућу. Дошао је као радник из Босне."

Нешто специфичнији хаплотип? Поседује вредност 14 на маркеру 393.

Пројекту је приступио и Илић I1-M253 из Црнче (Јагодина)

Рекао бих да припада роду Дробњака, I1-P109. Илић је навео да им је старије презиме гласило Павић и да су пореклом од неког хајдука који је из Херцеговине, пред Турцима, избегао у Поморавље.

У селу постоји род Павића, а Станоје Мијатовић (Белица) о њима каже следеће:

"Павићи, Трањићи, Ћуковићи и Тодоровићи, славе Ђурђевдан и Илиндан. Доселили су се пре 200 година из Беле Реке од Топлице а тамо са Косова. Али неки кажу да су пореклом из Црне Горе. Из овог рода је био кнез Милоје и његов брат „коџа“ Панта (Пана)."

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #183 послато: Новембар 19, 2019, 10:04:10 пре подне »
По свему судећи, до 31.12. BigY ће наручити и Богићевић - Е-V13-A18833 (СДНКП 105687).
Прибор из ФТДНА би требао до краја недеље да му стигне. По обради узорка, такође се придружити нашем Пројекту на ФТДНА.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #184 послато: Новембар 19, 2019, 10:05:11 пре подне »

Рекао бих да припада роду Дробњака, I1-P109. Илић је навео да им је старије презиме гласило Павић и да су пореклом од неког хајдука који је из Херцеговине, пред Турцима, избегао у Поморавље.

"Павићи, Трањићи, Ћуковићи и Тодоровићи, славе Ђурђевдан и Илиндан. Доселили су се пре 200 година из Беле Реке од Топлице а тамо са Косова. Али неки кажу да су пореклом из Црне Горе. Из овог рода је био кнез Милоје и његов брат „коџа“ Панта (Пана)."

Да, видио сам јуче да се појавио у поклапањима већини Дробњака, али нисам му знао мјесто поријекла.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #185 послато: Новембар 19, 2019, 10:07:48 пре подне »
Да, видио сам јуче да се појавио у поклапањима већини Дробњака, али нисам му знао мјесто поријекла.

Приступио је малопре пројекту. Има 111 маркера иначе.

Радивојевић, Никољдан, Азања, Смедеревска Паланка, I1-Z63>BY332
Једна занимљивост, хаплогрупа I1 у Шумадији тренутно износи чак 13.1%.

Јуче баш поменух висок проценат I1 у Шумадији. Након овог резултата, износи 13,33%. :)

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #186 послато: Новембар 19, 2019, 10:27:42 пре подне »
Приступио је малопре пројекту. Има 111 маркера иначе.

Има велику блискост са Шејатом из Далмације на 37 маркера (само 1 маркер разлике), али код младих нагло развијених хаплогрупа, ово нема пуно значаја.  Поготово што се све врти око модалних вриједности.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #187 послато: Новембар 19, 2019, 10:36:25 пре подне »

Због комбинације славе и предања, рекао бих да је реч о миграцији из И. Колашина, која је ишла преко Топлице и Расине у Левач. Већ имамо R1a Дробњаке из И. Колашина на тој истој рути. Ово би можда могао бити индикатор да ипак у Пресијеци (Брњаку) имамо I1-P109 Дробњаке.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #188 послато: Новембар 19, 2019, 10:39:40 пре подне »
Због комбинације славе и предања, рекао бих да је реч о миграцији из И. Колашина, која је ишла преко Топлице и Расине у Левач. Већ имамо R1a Дробњаке из И. Колашина на тој истој рути. Ово би можда могао бити индикатор да ипак у Пресијеци (Брњаку) имамо I1-P109 Дробњаке.

Могуће, у сваком случају је изразити Дробњак. Са Касалицом има само 4 маркера разлике на 111.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #189 послато: Новембар 19, 2019, 08:24:18 поподне »
Не видим те на списку, да ниси грешком наручио неком другом. Дешава се.  ;)

И то би био неки резултат  ;)

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #190 послато: Новембар 21, 2019, 08:08:24 пре подне »
На Српски ФТДНА Пројекат, приступио је Куч, муслиман из Љескове са Пештери. Припада хаплогрупи R1a-Z280>Y2613>Y2609>Y2608, тзв. карпатско-далматинској грани. Свакако је повезан са Живаљевићима, старинцима из Велике, Плав,а ли и са неким старим српским породицама у Метохији. Мушовић за њих пише да нису мијењали презиме приликом исламизовања. Куча православних је такође било на Пештери, претпостављам да се ради о истој породици.
Само село Љескова је у попису 1571. године било православно село.

Занимљива је ова појава карпатско-далматинске гране међу старим српским породицама Метохије, Полимља и Рашке области. Ако постоји нека генетска веза чакавске и штокавске популације, онда је то свакако преко ове хаплогрупе.

Ван мреже acai

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 48
  • I1>P109>FGC33034
« Одговор #191 послато: Новембар 21, 2019, 09:52:13 пре подне »

Pozdrav svima. Ja sam novi član na forumu i taj Ilić o kome pričate. Uskoro će mi biti gotovi i Big Y rezultati pa ću imati još podataka. Da li su dovoljni samo rezultati Big Y za određivanje kojoj grani tj. SNP pripadam ili ću morati da radim naknadne SNP panele?

Ван мреже Одисеј

• Истраживач
  • Поруке: 896
« Одговор #192 послато: Новембар 21, 2019, 10:39:41 пре подне »
На Српски ФТДНА Пројекат, приступио је Куч, муслиман из Љескове са Пештери. Припада хаплогрупи R1a-Z280>Y2613>Y2609>Y2608, тзв. карпатско-далматинској грани. Свакако је повезан са Живаљевићима, старинцима из Велике, Плав,а ли и са неким старим српским породицама у Метохији. Мушовић за њих пише да нису мијењали презиме приликом исламизовања. Куча православних је такође било на Пештери, претпостављам да се ради о истој породици.

Занимљива је ова појава карпатско-далматинске гране међу старим српским породицама Метохије, Полимља и Рашке области. Ако постоји нека генетска веза чакавске и штокавске популације, онда је то свакако преко ове хаплогрупе.

Ипак би један дио муслимана Санџака могао потицати од рашких старосједилаца из средњег вијека. Ово је, ако не гријешим, први или други муслиман који припада карпатско-далматинској грани, која се иначе јавља код неколико српских породица из тих крајева (Рашка, Метохија, Полимље).
Само ме онда збуњује презиме које указује на поријекло из Куча. Не знам како то објаснити.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #193 послато: Новембар 21, 2019, 11:12:35 пре подне »

Претпостављам да је близак и Раденовићу из Плава. Или Лончаревићу код Андријевице. То би можда и разјаснило предање о Кучима.
« Последња измена: Новембар 21, 2019, 11:34:08 пре подне Милош »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #194 послато: Новембар 21, 2019, 11:17:09 пре подне »

Потенцијално важна прича и за наше Крајишнике Y2613. Питање је само колико су удаљени међусобно ови са Косова и о они из динарксих крајева. Овај Куч је географски близу неким припадницима Y2613>YP6098 са простора Црне Горе, који су генетски веома блиски Крајишницима (нпр. Мијачима).

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
« Одговор #195 послато: Новембар 21, 2019, 12:19:15 поподне »
Pozdrav svima. Ja sam novi član na forumu i taj Ilić o kome pričate. Uskoro će mi biti gotovi i Big Y rezultati pa ću imati još podataka. Da li su dovoljni samo rezultati Big Y za određivanje kojoj grani tj. SNP pripadam ili ću morati da radim naknadne SNP panele?
Big Y је сасвим довољан по свим питањима. Даје чак могућност отварања нове подгране.

Једино што може да засмета је недостатак других блиских људи који би урадили исти тест. Подграна ипак не може да се добије од једног јединог теста.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #196 послато: Новембар 21, 2019, 02:14:16 поподне »
Ипак би један дио муслимана Санџака могао потицати од рашких старосједилаца из средњег вијека. Ово је, ако не гријешим, први или други муслиман који припада карпатско-далматинској грани, која се иначе јавља код неколико српских породица из тих крајева (Рашка, Метохија, Полимље).
Само ме онда збуњује презиме које указује на поријекло из Куча. Не знам како то објаснити.

На сјеверу Црне Горе има неколико и православних и муслиманских родова који носе презиме Куч, вјероватно неповезаних. Још је већи број оних братстава која се не презивају Куч, а говоре о поријеклу из Куча. Највећи дијелом генетика је оборила та предања.

Колико сам успио примјетити, Кучи су били прилично популарни за предања о поријеклу, можда због њихове бројности и снаге, успјеха у борбама. Не треба заборавити да на поменутом простору међу досељеним малисорским и брдским племенима, увелико се примјењује крвна освета. Братство и племе увијек освећују крв. За нека ситне стариначке српске родове у Полимљу и Пештеру, па били и исламизовани, само глас да су можда повезани са Кучима, Пиперима или Шаљама, био је довољан да Малисора или Брђанина, бар привремено "скине с врата".

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #197 послато: Новембар 21, 2019, 02:39:38 поподне »
Претпостављам да је близак и Раденовићу из Плава. Или Лончаревићу код Андријевице. То би можда и разјаснило предање о Кучима.

Има неких разлика, али нису далеко. Проблем је што је мали број маркера за поређење, једни су тестирали 23 маркера, други 37 по ФТДНА распореду, кад се преклопи, то је неких 18 маркера који се могу поредити.

Међутим, с обзиром на географску блискост, вејроватно постоји веза.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #198 послато: Новембар 21, 2019, 02:43:20 поподне »
Потенцијално важна прича и за наше Крајишнике Y2613. Питање је само колико су удаљени међусобно ови са Косова и о они из динарксих крајева. Овај Куч је географски близу неким припадницима Y2613>YP6098 са простора Црне Горе, који су генетски веома блиски Крајишницима (нпр. Мијачима).

Ништа без SNP-ова. Имају ови који су YP6098 неких карактеристичних маркера у односу на ове из Полимља. Можда би ствари биле јасније да су полимски Y2613 тестриали већи број маркера (111).

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #199 послато: Новембар 21, 2019, 03:05:10 поподне »
Има неких разлика, али нису далеко. Проблем је што је мали број маркера за поређење, једни су тестирали 23 маркера, други 37 по ФТДНА распореду, кад се преклопи, то је неких 18 маркера који се могу поредити.

Међутим, с обзиром на географску блискост, вејроватно постоји веза.

Гледао сам и хаплотип тестираног из И. Колашина, а који припада овој грани. Они исто имају предање о Кучима. Чак су њихови презимењаци са севера Црне Горе заиста испали Кучи. Његов хаплотип је рекао бих ближи неким родовима из косовске котлине и косовског Поморавља, него овима из Метохије и Плавско-гусињске области.

Ван мреже Vidak

• Писар
  • Поруке: 360
« Одговор #200 послато: Новембар 21, 2019, 04:09:04 поподне »
На сјеверу Црне Горе има неколико и православних и муслиманских родова који носе презиме Куч, вјероватно неповезаних. Још је већи број оних братстава која се не презивају Куч, а говоре о поријеклу из Куча. Највећи дијелом генетика је оборила та предања.

Колико сам успио примјетити, Кучи су били прилично популарни за предања о поријеклу, можда због њихове бројности и снаге, успјеха у борбама. Не треба заборавити да на поменутом простору међу досељеним малисорским и брдским племенима, увелико се примјењује крвна освета. Братство и племе увијек освећују крв. За нека ситне стариначке српске родове у Полимљу и Пештеру, па били и исламизовани, само глас да су можда повезани са Кучима, Пиперима или Шаљама, био је довољан да Малисора или Брђанина, бар привремено "скине с врата".

Stoji ovo što si napisao ali meni je logičnije da je prezime nastalo na osnovu oblasti iz koje se neko doselio. Prezimena kao što su Crnogorac Rac, Horvat, Sremac nastaju kad se neko preseli u drugu oblast. Vjerovatnije mi je da je prezime nastalo tako što je okruženje nazivalo doseljenika po oblasti iz koje se doselio, oblasti plemena, ili možda sela Kuči kod Koplika npr.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #201 послато: Новембар 21, 2019, 09:56:20 поподне »
Проширени маркери до 111 за Грка J1 и Вранића I2-PH908.

Колико сам успио видјети Грк и даље нема блиских, најближи су му из гране J1-PF7257.

Вранић такође има специфичан хаплотип са доста карактеристичних вриједности, али без блиских поклапања. Видјећемо шта ће показати BigY. С обзиром на 561=16 557=16, кандидат је за FT16449.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #202 послато: Новембар 21, 2019, 10:21:50 поподне »
Бојановићу је обрада BigY при крају.

Позитиван је на Y52621, али су му као терминални СНП ставили FT41224. Изгледа да су на тај SNP позитивни i носиоци BY191770 гране.

Видјећемо кад заврше анализу, али чини ми се да је FT41224 нови СНП који обједињује гране Y52621 и BY191770. С обзиром да је Бојановић први BigY700 из Y52621 гране, вјероватно је нова покривеност довела до открића новог СНП нивоа.

Имали би дакле ситуацију FT14506>FT41224>Y52621

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #203 послато: Новембар 21, 2019, 10:38:59 поподне »
Бојановићу је обрада BigY при крају.

Позитиван је на Y52621, али су му као терминални СНП ставили FT41224. Изгледа да су на тај SNP позитивни i носиоци BY191770 гране.

Видјећемо кад заврше анализу, али чини ми се да је FT41224 нови СНП који обједињује гране Y52621 и BY191770. С обзиром да је Бојановић први BigY700 из Y52621 гране, вјероватно је нова покривеност довела до открића новог СНП нивоа.

Имали би дакле ситуацију FT14506>FT41224>Y52621

Сад одох на YFull да провјерим FT41224 код себе и испаде да сам негативан, односно да је овај СНП био у старој покривености. На ФТДНА ми са друге стране показује да немам очитања на овој позицији.

Тако да је у вези позиција FT41224 и Y52621 и даље све отворено. баш ме занима како ће се ово распетљати.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #204 послато: Новембар 22, 2019, 09:22:49 пре подне »
Завршени су до краја резултати за Бојановића, што би уједно требали бити и резултати за Никшиће.

Консултовао сам се са Зденком и упоредили смо моја очитања и на ФТДНА и код YFulla на FT41224. Код ФТДНА имам 5 позитивних очитања, док код YFulla поред тих позитивних имам и негативних очитања, па су га они дефинисали као негативног. Закључили смо да сам вјероватно ипак позитиван на FT41224, јер једино такав резултат има логике. Ипак, покушаћу данас овај СНП кандидовати код Yseqa, иако постоји шанса да га неће прихватити.

Ситуација би дакле требала бити сљедећа:

I2-FT14506>FT41224>Y52621 Никшићи, Сирф, Јерковић
I2-FT14506>FT41224>BY191170 Јока, Иветић, Колев, Бјелићи

Испод Y52621, Бојановић има десетак новела, од тога су из старе покривености BigY500 сљедећи:

17264666   A>G
17356480   G>A
19576480   C>T
7832232   C>A

на ове сам нпр. ја негативан.

Из нове покривености су сљедећи:
11846089   G>A
14860605   A>G
5517029   A>T
На ова три СНП-а не знам свој статус, морао бих провјерити.

Постоје још три новела Бојановића из стар покривености, који ми дјелује непоуздано, а на које сам негативан.
12622426   G>A
13828125   C>G
15380196   A>G

Надам се да ће очекивани BigY Кургаша до краја рашчистити ситуацију у вези Никшића.

Ван мреже Владимир Бојановић

• Памтиша
  • Поруке: 1517
  • I2>PH908>Y52621>FT190799 Лимски (Тарски) Никшић
« Одговор #205 послато: Новембар 22, 2019, 09:54:23 пре подне »
Тек сад сам видео поруке на теми везане за моје резултате.  :) Интересује ме драјверу, како је могуће да се близу BY191170 деси тако независна мутација, да ли се овим резултатом можда продубљује старост неког снипа, можда FT14506? Да ли постоји шанса да сте поред твојих позитивних очитања на YFullу ти и Сирф ипак негативни на FT41224 и уколико се ипак испостави да сте негативни, шта би то конкретно по теби значило?
« Последња измена: Новембар 22, 2019, 10:00:23 пре подне Владимир Бојановић »

• Памтиша
« Одговор #206 послато: Новембар 22, 2019, 09:57:12 пре подне »
Надам се да ће очекивани BigY Кургаша до краја рашчистити ситуацију у вези Никшића.
Ако Кургаш не рашчисти онда би требао Вујовић пошто ми је потврдио да ће до 28.11. поручити BigY, најкасније до Божића 25.12.  :)

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #207 послато: Новембар 22, 2019, 10:04:14 пре подне »
Тек сад сам видео поруке на теми везане за моје резултате.  :) Интересује ме драјверу, како је могуће да се близу BY191170 деси тако независна мутација? Да ли постоји шанса да сте поред твојих позитивних очитања на YFullу ти и Сирф ипак негативни на FT41224 и уколико се ипак испостави да сте негативни, шта би то конкретно по теби значило?

Послије консултација са Зденком, који има бољи увид у резултате, мале су шансе да смо Сирф и ја негативни на FT41224. Код Сирфа тај СНП уопште није очитан,а код мене је исто слабо очитан, с тим да га на ФТДНА третирају као да сам позитиван,а на YFull да сам негативан.

Међутим, гледајући структуру стабла једино логично објашњење је да је FT41224 изнад Y52621. Да није тако, морали би Y52621 потпуно избацити из стабла, да би стабло имало логике. А Y52621 је поузданији од FT41224.

Кандидовао сма управо FT41224 код Yseqa, као и три твоја новела која нису била обухваћена ранијим BIGY500. Видјећемо данас шта ће од тога прихватити.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #208 послато: Новембар 22, 2019, 10:14:50 пре подне »
Завршени су до краја резултати за Бојановића, што би уједно требали бити и резултати за Никшиће.

Честитке Бојановићу!

Иначе и ја сам негативан на FT41224. Вероватно и Фетаховић, који је радио BigY700, иако сам се понадао да ће баш овај СНП ујединити све нас који смо 557=17. Остаје могућност да ће некада бити пронађен и тај уједињујући СНП за све нас. На овом нивоу покривености је ово највише.

Биће занимљиво видети Кургашев BigY.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #209 послато: Новембар 22, 2019, 10:19:01 пре подне »

Консултовао сам се са Зденком и упоредили смо моја очитања и на ФТДНА и код YFulla на FT41224. Код ФТДНА имам 5 позитивних очитања, док код YFulla поред тих позитивних имам и негативних очитања, па су га они дефинисали као негативног. Закључили смо да сам вјероватно ипак позитиван на FT41224, јер једино такав резултат има логике. Ипак, покушаћу данас овај СНП кандидовати код Yseqa, иако постоји шанса да га неће прихватити.

Ситуација би дакле требала бити сљедећа:

I2-FT14506>FT41224>Y52621 Никшићи, Сирф, Јерковић
I2-FT14506>FT41224>BY191170 Јока, Иветић, Колев, Бјелићи

Испод Y52621, Бојановић има десетак новела, од тога су из старе покривености BigY500 сљедећи:

17264666   A>G
17356480   G>A
19576480   C>T
7832232   C>A

на ове сам нпр. ја негативан.

Из нове покривености су сљедећи:
11846089   G>A
14860605   A>G
5517029   A>T
На ова три СНП-а не знам свој статус, морао бих провјерити.

Постоје још три новела Бојановића из стар покривености, који ми дјелује непоуздано, а на које сам негативан.
12622426   G>A
13828125   C>G
15380196   A>G

Srećno dugosi i čekao na raspetljavanje. 😃

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #210 послато: Новембар 22, 2019, 10:22:25 пре подне »
Јел би FT41224 могао бити датиран око периода сеобе? Можда и после сеобе (обзиром  и на Колева, Иветића, Бјелића)...Честитам !! :)
« Последња измена: Новембар 22, 2019, 10:29:03 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #211 послато: Новембар 22, 2019, 10:25:23 пре подне »
Послије консултација са Зденком, који има бољи увид у резултате, мале су шансе да смо Сирф и ја негативни на FT41224. Код Сирфа тај СНП уопште није очитан,а код мене је исто слабо очитан, с тим да га на ФТДНА третирају као да сам позитиван,а на YFull да сам негативан.

Међутим, гледајући структуру стабла једино логично објашњење је да је FT41224 изнад Y52621. Да није тако, морали би Y52621 потпуно избацити из стабла, да би стабло имало логике. А Y52621 је поузданији од FT41224.

Кандидовао сма управо FT41224 код Yseqa, као и три твоја новела која нису била обухваћена ранијим BIGY500. Видјећемо данас шта ће од тога прихватити.

Видим ја да је једно од решења надоградња BigY за г.Јерковића. :)

• Памтиша
« Одговор #212 послато: Новембар 22, 2019, 10:28:04 пре подне »
Могао сам их ја кандидовати али свакако ти хвала на томе.  :)

Честитке Бојановићу!

Иначе и ја сам негативан на FT41224. Вероватно и Фетаховић, који је радио BigY700, иако сам се понадао да ће баш овај СНП ујединити све нас који смо 557=17. Остаје могућност да ће некада бити пронађен и тај уједињујући СНП за све нас. На овом нивоу покривености је ово највише.

Биће занимљиво видети Кургашев BigY.
Хвала Милоше.  Надам се да ће сада Y52621 бити видљива на YFullu, ако сам добро схватио то до сада није био случај.

Srećno dugosi i čekao na raspetljavanje. 😃
Да знаш да јесам, хвала  ;)

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #213 послато: Новембар 22, 2019, 10:31:55 пре подне »
Хвала Милоше.  Надам се да ће сада Y52621 бити видљива на YFullu, ако сам добро схватио то до сада није био случај.

Y52621 је видљив на Yfull-у, али још увек није испод PH908. Надам се да је теби очитан PH908.

https://www.yfull.com/tree/I-Y52621/
« Последња измена: Новембар 22, 2019, 10:55:47 пре подне Милош »

Ван мреже Грк

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1111
« Одговор #214 послато: Новембар 22, 2019, 01:57:08 поподне »
Проширени маркери до 111 за Грка J1 и Вранића I2-PH908.

Колико сам успио видјети Грк и даље нема блиских, најближи су му из гране J1-PF7257.

Највјероватније ће тако и остати, док се не појави неки нови тестирани. J1-PF7257 су за сад најближи.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #215 послато: Новембар 26, 2019, 08:57:46 пре подне »

Не знам да ли је стигао одговор од Yseq-а, везано за FT41224, али су ми из Yfull тима јавили да је овај SNP у добром региону и да је довољно добар да се убудуће користи у анализи. Како тренуто имају само један узорак којем је очитан FT41224, не могу ништа више од тога рећи.
« Последња измена: Новембар 26, 2019, 09:03:54 пре подне Милош »

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #216 послато: Новембар 26, 2019, 11:08:34 пре подне »
Не знам да ли је стигао одговор од Yseq-а, везано за FT41224, али су ми из Yfull тима јавили да је овај SNP у добром региону и да је довољно добар да се убудуће користи у анализи. Како тренуто имају само један узорак којем је очитан FT41224, не могу ништа више од тога рећи.

Нису ме још званично обавијестили са Yseqa, али мислим да ће проћи. Кандидовао сам поред FT41224 и још три Бојановићева новела из нове покривености и чини ми се да су један од та три већ одбили. Свакако ћу наручити тестове на FT41224 и на ова два новела Бојановића, чим буду доступни.

На мрежи нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #217 послато: Новембар 27, 2019, 07:52:02 пре подне »
Ново обавјештење са ФТДНА:

Today marks the beginning of our Thanksgiving Sale! Below you can find pricing for the sale as well as some important changes for the sale.
Big Y BAM File

Starting today, Big Y participants will see some changes to how they are able to download raw data for the Big Y product. Below are further details.

For customers who purchase a Big Y-700 starting 11/01/19, the product will not include downloadable raw data. However, customers will have the option to purchase the “Big Y Raw Data” product after the Big Y test has begun processing.

Customers who purchased a Big Y-700 or Big Y-500 prior to 11/01/19, will continue to have access to their downloadable raw data. These existing customers will see a new product added to their Order History called “Big Y Raw Data.” This product has been added at no charge to ensure continued access to their downloadable raw data.

The downloadable raw data is expensive for FTDNA to provide for our customers and only a small portion of Big Y participants request this download. Rather than continue to pass this cost along to all Big Y participants, we have chosen to only charge those who wish to download their BAM file for that data. This change allows us to reduce the price of the test, which in turn will give more customers the ability to participate in Big Y testing and building the Haplotree.
Y-67 Product Offering

Y-67 is not included in this sale since Y-111 is at the price point we would normally have Y-67. For this reason, we have disabled the Y-67 product for new Y-DNA testers to minimize inquiries. However, the option to upgrade to Y-67 is still available.

Зна ли нeко да ли им ово важи до 28.11. закључно  (значи укључујући и 28.11 до поноћи)?

• Памтиша
« Одговор #218 послато: Новембар 27, 2019, 08:07:45 пре подне »
Нису ме још званично обавијестили са Yseqa, али мислим да ће проћи. Кандидовао сам поред FT41224 и још три Бојановићева новела из нове покривености и чини ми се да су један од та три већ одбили. Свакако ћу наручити тестове на FT41224 и на ова два новела Бојановића, чим буду доступни.
Нисам од оних који чекају друге да ураде нешто уместо мене и знам да се свако кандидовање посебно плаћа па бих волео да ме неко од вас обавести о начину кандидовања нових новела уз неки приложени линк, када дође повољнији тренутак за тако нешто. Можда не би било лоше да сачекамо резултат Кургаша, вероватно ће тада на основу тога нова покривеност утицати и на њихову одлуку о (не)прихватању нових новела?

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
« Одговор #219 послато: Новембар 27, 2019, 09:08:30 пре подне »
Зна ли нeко да ли им ово важи до 28.11. закључно  (значи укључујући и 28.11 до поноћи)?
Колико разумем, требало би да обухвата и сам 28.11.

Можда нисам једини који је помислио да је ово попуст за "црни петак", што није тачно. Овај попуст је за дан захвалности, што је четвртак - попуст се завршава истеком четвртка.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #220 послато: Новембар 27, 2019, 10:12:21 пре подне »
Нисам од оних који чекају друге да ураде нешто уместо мене и знам да се свако кандидовање посебно плаћа па бих волео да ме неко од вас обавести о начину кандидовања нових новела уз неки приложени линк, када дође повољнији тренутак за тако нешто. Можда не би било лоше да сачекамо резултат Кургаша, вероватно ће тада на основу тога нова покривеност утицати и на њихову одлуку о (не)прихватању нових новела?

Што се тиче кандидовања СНП-ова карактеристичних за Никшиће, мислим да треба сачекати резултат Кургаша, јер ће добрим дијелом разјаснити ситуацију. Преко ових новела из нове покривености ( биће на крају два), покушавам да утврдим разлику између Никшића и мене,а на њих се касније могу тестирати и они који су Y52621 и DYS490=12, попут Миливојевића из Јарменоваца.

Остаће дакле неких десетак "никшићких" СНП-ова. У тих десетак су убројани и Бојановићеви лични СНП-ови. Кључно ће бити изоловати оне СНП-ове који су заједнички за сво никшићко племе, затим покушати изоловати СНП-ове карактеристичне за Жупљане, Требјешане и Ровчане. Ова подјела се крије у тих десетак СНП-ова који посједује Бојановић. Резултат Кургаша ће бити први корак у разјашњавању.

Настојаћу да ускоро укратко објасним процес кандидавања СНП-ова код Yseqa.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #221 послато: Новембар 27, 2019, 10:18:19 пре подне »
Свака част на ставу, а контра страну нећу коментарисати  :o

На мрежи нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #222 послато: Новембар 27, 2019, 10:40:25 пре подне »
Колико разумем, требало би да обухвата и сам 28.11.

Можда нисам једини који је помислио да је ово попуст за "црни петак", што није тачно. Овај попуст је за дан захвалности, што је четвртак - попуст се завршава истеком четвртка.

Хвала Платин!
Нешто и ја то тако тумачим!

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #223 послато: Новембар 27, 2019, 07:03:03 поподне »
Највјероватније ће тако и остати, док се не појави неки нови тестирани. J1-PF7257 су за сад најближи.

Видим да су данас стигли позитивни резултати на PF7257 за Грка. Претпостављам да су то резултати појединачно нарученог теста и да немају везе са BigY. С обзиром да је Грк негативан на  грану Y30278, остаје му један тестирани појединац за поређење. Онај који је PF7257* и који је урадио BigY. не знам о ком се конкретно ради, јер су ту сврстани и они који су радили појединачне тестове, ту су: 2 Италијана и по један БиХ (не знам да ли је ово већ Грк стављен), Иранац и УК.

Оно што такође можда остаје као могућност јесте да је Грк позитиван на неки од многобројних СНП-ова који се тренутно налазе на нивоу Y30278.

Ван мреже Грк

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #224 послато: Новембар 27, 2019, 07:34:47 поподне »
Видим да су данас стигли позитивни резултати на PF7257 за Грка. Претпостављам да су то резултати појединачно нарученог теста и да немају везе са BigY. С обзиром да је Грк негативан на  грану Y30278, остаје му један тестирани појединац за поређење. Онај који је PF7257* и који је урадио BigY. не знам о ком се конкретно ради, јер су ту сврстани и они који су радили појединачне тестове, ту су: 2 Италијана и по један БиХ (не знам да ли је ово већ Грк стављен), Иранац и УК.

Оно што такође можда остаје као могућност јесте да је Грк позитиван на неки од многобројних СНП-ова који се тренутно налазе на нивоу Y30278.
Да то је резултат појединачно нарученог теста.

За поређење су вјероватно они који су у табели позитивни на PF7257, а негативни на Y30278.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #225 послато: Новембар 27, 2019, 07:38:18 поподне »
За поређење су вјероватно они који су у табели позитивни на PF7257, а негативни на Y30278.

Такав за поређење има само један, који је урадио BiGY тест. Остали су радили појединачне тестове и са њима нећеш моћи поредити своје новеле када стигну.

Ван мреже Грк

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #226 послато: Новембар 27, 2019, 08:34:32 поподне »

Да ли то значи да би се Грк могао прилижити овим на нивоу Y30278 на период мањи од 2300 година до заједничког претка? https://www.yfull.com/tree/J-Y30278/

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #227 послато: Новембар 27, 2019, 08:46:55 поподне »
Да ли то значи да би се Грк могао прилижити овим на нивоу Y30278 на период мањи од 2300 година до заједничког претка? https://www.yfull.com/tree/J-Y30278/

Не, то значи да им се може приближити у распону од 9500 до 2300 година. На том нивоу има доста СНП-ова, Y30278 је само један од њих, не зна се да ли је први или посљедњи у низу. Грк је засад тестиран на Y30278 негативно, али није и на остале (мислим на ове који су у истом нивоу са Y30278,а не оне који су испод Y30278). BigY ће показати како ствари стоје.

Ван мреже Грк

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #228 послато: Новембар 27, 2019, 08:54:48 поподне »
Хвала

На мрежи нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #229 послато: Новембар 28, 2019, 10:09:23 пре подне »
Да ли нeко можe да ми помогнe?
Код наручивања (upgrade) појави сe изнад коначнe цeнe coupon code (optional) apply.

Шта то значи и шта ту трeба унeти?

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #230 послато: Новембар 28, 2019, 10:25:17 пре подне »
To је купон за потенцијални попуст.
Уколико један такав имате, можете га убацити и тако снизити цену.

Поље није обавезно.
Ако купон немате, можете га једноставно игнорисати.

На мрежи нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #231 послато: Новембар 28, 2019, 12:24:32 поподне »
To је купон за потенцијални попуст.
Уколико један такав имате, можете га убацити и тако снизити цену.

Поље није обавезно.
Ако купон немате, можете га једноставно игнорисати.

Хвала пуно!

Немам купон.
Баш би ми значио.

Изгледа да кад сам "кнап" са новцем на картици моја банка затеже. Да сам
то знала уплатила бих мало више јуче. Сад је касно!

Пре неки дан је неко нудио неки купон. Не могу да нађем где и када (а можда га је неко већ и искористио).

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #232 послато: Новембар 28, 2019, 01:35:59 поподне »
Хвала пуно!

Немам купон.
Баш би ми значио.

Изгледа да кад сам "кнап" са новцем на картици моја банка затеже. Да сам
то знала уплатила бих мало више јуче. Сад је касно!

Пре неки дан је неко нудио неки купон. Не могу да нађем где и када (а можда га је неко већ и искористио).

Мислим да овај пут нису ни дијелили купоне, бар их ја нисам видио.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #233 послато: Новембар 28, 2019, 01:42:02 поподне »
Управо ми је стигло обавјештење од Yseqa везано за Бојановићеве новеле које сам кандидовао.

11712546 T_G FT41224 centromeric GGAAT STR repeat*
11846089 G_A A25644 / FT190469 97.8% chr1 242946424 242947424 1001*
14860605 A_G A25645 / FT190654 ok
5517029 A_T A25646 98.3% chrX + 92403238 92404233 *

*not recommended

Дакле, од четири кандидована само су један, A25645,  прихватили и ставили у понуду:
https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=108187

Нажалост, није прихваћен FT41224. Остаје могућност да ће га FTDNA уврстити у своју понуду.

Свакако ћу наручити тестирање A25645. На теми о Y52621 написаћу преглед и препоруке за тестирање појединачних СНП-ова.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #234 послато: Новембар 28, 2019, 02:10:47 поподне »
Управо ми је стигло обавјештење од Yseqa везано за Бојановићеве новеле које сам кандидовао.

11712546 T_G FT41224 centromeric GGAAT STR repeat*

Баш ме чуди за FT41224. Ово су ми послали из Yfull-a, када сам их питао за овај СНП.

То сам их питао из разлога што сам видео да га не користе у анализи.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #235 послато: Новембар 28, 2019, 02:17:00 поподне »
Баш ме чуди за FT41224. Ово су ми послали из Yfull-a, када сам их питао за овај СНП.

Није то ништа чудно. Yseq има нешто захтјевније стандарде прихваћања. Нису прихватили ни FT16449 који је филогенетски прилично битан.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #236 послато: Новембар 28, 2019, 02:19:48 поподне »
Није то ништа чудно. Yseq има нешто захтјевније стандарде прихваћања. Нису прихватили ни FT16449 који је филогенетски прилично битан.

Да, али не знам за случај да је Yfull прихватио неки SNP, који Yseq није. Можда грешим?

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #237 послато: Новембар 28, 2019, 09:14:28 поподне »

Владимире, данас сам на форуму поставио упутство за кандидовање новела код Yseqa. Налази се на сљедећем линку:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=4857.msg125824#msg125824

Уколико имаш воље, можеш кандидовати сљедеће твоје новеле:

12622426   G>A
13828125   C>G
15380196   A>G
17264666   A>G
17356480   G>A
19576480   C>T
7832232   C>A

Неки од ових 7 новела су заједнички за све Никшиће. Неки су твоји приватни новели.

Сама опција кандидовања није скупа (1 долар по новелу), тако да мислим да је добро да се кандидују одмах сад, јер кад их ставе у понуду, треба им још неко вријеме да наруче прајмере.

Поред ових 7 твојих новела ( на које смо и ја и Сирф негативни), један твој новел из нове покривености се већ налази у понуди: https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=108187

Не знам да ли сампозитиван на њега, па сам га наручио.

Са кандидатуром ових твојих новела и тестирањем на исте још неког од Никшића, мислим да се завршава 80% посла за племе Никшића што се тиче генетике.

• Памтиша
« Одговор #238 послато: Новембар 29, 2019, 12:23:08 пре подне »
Хвала на свему! Упутство које си окачио ће користити и другима јер ће убудуће свако моћи лако да приступи опцијама за кандидовање новела и цео посао да заврши за пар минута.  :) Кандидовао сам малопре успешно свих 7 новела, уписао сам и у пољу "Add Comments about your Order"испод новела Below I2-PH908>52621. Сад нам преостаје да чекамо и да се надамо да ће овог пута на Ysequ бити благонаклони и да ће их прихватити што више.  :)   

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #239 послато: Новембар 29, 2019, 12:37:31 пре подне »
Хвала на свему! Упутство које си окачио ће користити и другима јер ће убудуће свако моћи лако да приступи опцијама за кандидовање новела и цео посао да заврши за пар минута.  :) Кандидовао сам малопре успешно свих 7 новела, уписао сам и у пољу "Add Comments about your Order"испод новела Below I2-PH908>52621. Сад нам преостаје да чекамо и да се надамо да ће овог пута на Ysequ бити благонаклони и да ће их прихватити што више.  :)
Браво Владимире! :) Кад буде могло неки СНП да се тестира, наручићу...
Симо, Милоше,  ово су значи тренутне могућности, тј. опције које ће бити могуће тестирати у зависности од тога шта  они буду прихватили и то је у овој ситуацији када имамо Бојановићеве опције...Шта ће конкретно донети и Кургашов резултат, тј. да ли боље да се сачека и његов резултат па кренути у тестирање СНПова? (јер ако ће и Кургаш имати поклапање у новелима са Бојановићем, онда боље сачекати?)
« Последња измена: Новембар 29, 2019, 12:44:54 пре подне ДушанВучко »

• Памтиша
« Одговор #240 послато: Новембар 29, 2019, 12:48:18 пре подне »
Браво Владимире! :) Кад буде могло неки СНП да се тестира, наручићу...
Симо, Милоше,  ово су значи тренутне могућности, тј. опције које ће бити могуће тестирати у зависности од тога шта  они буду прихватили и то је у овој ситуацији када имамо Бојановићеве опције...Шта ће конкретно донети и Кургашов резултат, тј. да ли боље да се сачека и његов резултат па кренути у тестирање СНПова?
Цепај рођо  :) (мада је по мени боља опција да се још мало сачека Кургаш):

Поред ових 7 твојих новела ( на које смо и ја и Сирф негативни), један твој новел из нове покривености се већ налази у понуди: https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=108187

Не знам да ли сампозитиван на њега, па сам га наручио.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #241 послато: Новембар 29, 2019, 12:52:46 пре подне »
Цепај рођо  :) (мада је по мени боља опција да се још мало сачека Кургаш):
Ближимо се циљу рођо! :) (и ја тако размишљам, да се он сачека прво, близу је и он :) ) Мада, да сачекамо шта ће све прихватити, па ћу да пробам неки СНП
« Последња измена: Новембар 29, 2019, 12:59:25 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #242 послато: Децембар 02, 2019, 10:50:41 пре подне »
Објављени резултати на 111 маркера за Милојицу I2-PH908>FT16449>Y126296 и за Башовића R1b-BY611>BY38894

И један и други чекају резултате BigY700 теста.

Издвојена је на Пројекту нова група у којој су Пипери: Башовић и Драгичевић. Разлика на 111 маркера 9. Чини ми се да би одлика за ову грану могла бити непрочитана вриједност на маркеру 425=0

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #243 послато: Децембар 02, 2019, 10:51:42 поподне »
Објављени резултати на 111 маркера за Тодоровића из Деске, Сегедин, R1a-S24902*. Чини ми се да нема никог ни приближно блиског.

Видјећемо да ли ће BigY бар нешто разјаснити. У сваком случају, занимиљив резултат и занимљива грана.

• Памтиша
« Одговор #244 послато: Децембар 03, 2019, 12:22:26 пре подне »
Са кандидатуром ових твојих новела и тестирањем на исте још неког од Никшића, мислим да се завршава 80% посла за племе Никшића што се тиче генетике.
Мом позиву за тестирање Никшићких новела код Yseqa одазвао се од раније тестирани са Српског ДНК пројекта Шћепановић из Колашина. Ових дана ће поднети захтев за издавање Мастер картице па док је повеже са PayPal-ом и не обави потребну регистрацију на Yseq-у у чему ћу му помоћи, знаћемо до тада који новел да наручимо. Обзиром да се ради о Ровчанину односно сигурном потомку другог Никше, његово учествовање у тестирању ће нам бити од великог значаја.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #245 послато: Децембар 03, 2019, 12:41:47 пре подне »
Мом позиву за тестирање Никшићких новела код Yseqa одазвао се од раније тестирани са Српског ДНК пројекта Шћепановић из Колашина. Ових дана ће поднети захтев за издавање Мастер картице па док је повеже са PayPal-ом и не обави потребну регистрацију на Yseq-у у чему ћу му помоћи, знаћемо до тада који новел да наручимо. Обзиром да се ради о Ровчанину односно сигурном потомку другог Никше, његово учествовање у тестирању ће нам бити од великог значаја.
Браво!! :) Ово је много битно јер је он од Гојака, тј. припадник ровачке гране Никшића ће тестирати твоје новеле
« Последња измена: Децембар 03, 2019, 12:46:13 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
« Одговор #246 послато: Децембар 03, 2019, 01:07:48 пре подне »
Објављени резултати на 111 маркера за Тодоровића из Деске, Сегедин, R1a-S24902*. Чини ми се да нема никог ни приближно блиског.

Видјећемо да ли ће BigY бар нешто разјаснити. У сваком случају, занимиљив резултат и занимљива грана.
Како? ??? ??? ???

Најавише резултате тек око нове године - изгледа да су се много убрзали. Или је узорак био врло квалитетан па је ишло најбрже могуће... У сваком случају сам веома задовољан :)

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #247 послато: Децембар 03, 2019, 02:02:02 пре подне »
То је само 111 СТР маркера, Платине. Начекаћеш се још :)

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
« Одговор #248 послато: Децембар 03, 2019, 09:24:20 пре подне »
То је само 111 СТР маркера, Платине. Начекаћеш се још :)
Свестан сам тога, ничег спорног.
Него је моје изненађење у смислу да је узорак узет у обраду 10.11. и да је првобитно очекивање за првих 111 маркера било постављено за 22.12.-05.01., што значи око 50 дана. Први део је завршен за само 20. Ако се настави том брзином, све бих могао да имам чак и пре нове године.
Рок за остатак, 112-700, је око 1. марта.
Искрено, све до пре скупштине би било одлично.
Видећемо :)

Нисам упућен око тога да ли су се генерално убрзали (под утицајем конкуренције).
« Последња измена: Децембар 03, 2019, 09:26:32 пре подне Platin »

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #249 послато: Децембар 03, 2019, 10:42:08 пре подне »
Свестан сам тога, ничег спорног.
Него је моје изненађење у смислу да је узорак узет у обраду 10.11. и да је првобитно очекивање за првих 111 маркера било постављено за 22.12.-05.01., што значи око 50 дана. Први део је завршен за само 20. Ако се настави том брзином, све бих могао да имам чак и пре нове године.
Рок за остатак, 112-700, је око 1. марта.
Искрено, све до пре скупштине би било одлично.
Видећемо :)

Нисам упућен око тога да ли су се генерално убрзали (под утицајем конкуренције).
  И мени су избацили 111одмах а крајњи резултат буде  плус минус недељу дана,обзиром да иде нова година и Божиќ пре ќе бити да ќе ти мало одложити мада не мора да значи.Надји неку везу..

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #250 послато: Децембар 03, 2019, 11:32:06 пре подне »

Одлично, Владимире. Поред оних новела које си кандидовао, не треба заборавити ни SNP који сам ја наручио.: A25645 https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=108187
Кад ми стигну резултати, знаћемо да ли је он један од могућих никшићких новела или је изнад њих.

Јесу ли ти одговорили са Yseqa око прихватања новела које си кандидовао?

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #251 послато: Децембар 03, 2019, 06:38:44 поподне »
Изгледа да су на FTDNA имали радну акцију. Малоприје објавих на теми FT16449 резултат Вранића, а ево већ стижу два нова BIGY резултата.

Грк завршен, остаје на нивоу J1-PF7527. нема никог у поклапањима. Колико је "усамљен" можда најбоље говори чињеница да има чак 133 новела. Нисам детаљно прегледао новеле, али колико сам видио на нивоу PF7527* нема с ким да се упореди.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #252 послато: Децембар 03, 2019, 06:41:36 поподне »
Стигао је и Илић P109. Сврстан је у FGC33034 са Грбовићем и Јакшићем.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #253 послато: Децембар 03, 2019, 06:54:53 поподне »
Резултат Илића, значајно ће утицати на структуру унутар Дробњака. Изгледа да је нова покривеност показала још неколико дробњачких СНП-ова. Пошто имам приступ само налогу Јакшића и Илића, могао сам упоредити њихове новеле и има још неких 7 новела који дијеле испод FGC33034.  Покушаћу посредно да видим који од тих новела су из старе,а који из нове покривености, па ћу написати овдје.

Добра вијест за Дробњаке је да је и Шабановић из Бијелог поља наручио BigY тако да очекујем да ће се структура унутар Дробњака још додатно појаснити.

• Памтиша
« Одговор #254 послато: Децембар 03, 2019, 08:28:02 поподне »
Одлично, Владимире. Поред оних новела које си кандидовао, не треба заборавити ни SNP који сам ја наручио.: A25645 https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=108187
Кад ми стигну резултати, знаћемо да ли је он један од могућих никшићких новела или је изнад њих.

Јесу ли ти одговорили са Yseqa око прихватања новела које си кандидовао?
Још увек нема одговора из Yseqa, вероватно због већег броја кандидованих новела.
Шта се дешава са новелима које одбију? Да ли постоји шанса да их прихвате ако их некад опет будем кандидовао?

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #255 послато: Децембар 03, 2019, 08:30:04 поподне »
Још увек нема одговора из Yseqa, вероватно због већег броја кандидованих новела.
Шта се дешава са новелима које одбију? Да ли постоји шанса да их прихвате ако их некад опет будем кандидовао?

Да, и мени су каснили са одговором, вјероватно је гужва.

Углавном, ако одбију то је то. Али није ни битно, важно је да је оно што остане поуздано,а ту ће бити сасвим довољно СНП-ова да би се утврдила структура.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #256 послато: Децембар 05, 2019, 10:56:09 поподне »
Вечерас приступили Српском пројекту на FTDNA:

Јанковић, Србија (раније Црна Гора), E-V13

Врховац, Јовањдан, Бранешци, Челинац, E-V13

Јанковић има 37, а Врховац 67 маркера. Сврстао сам их обојицу у E-V13, а админи ове хаплогрупе нека их сместе у одређену подграну, уколико постоје услови за то. На FTDNA немају превише блиских са ових простора.

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • E-Z16988+BY99620+
« Одговор #257 послато: Децембар 05, 2019, 11:06:44 поподне »
Вечерас приступили Српском пројекту на FTDNA:

Јанковић, Србија (раније Црна Гора), E-V13

Јанковић има 37, а Врховац 67 маркера. Сврстао сам их обојицу у E-V13, а админи ове хаплогрупе нека их сместе у одређену подграну, уколико постоје услови за то. На FTDNA немају превише блиских са ових простора.

Врховац припада грани E-V13>BY3880>Z5017>Z5016>CTS9320>Z17107>BY4461

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #258 послато: Децембар 06, 2019, 02:47:10 поподне »

Врховцу је доста блиска једна српска породица из Требиња (слава такође Јовањдан). Има још неколико блиских из Босанксе Крајине и Посавине.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #259 послато: Децембар 13, 2019, 10:42:51 пре подне »
Момци, да ли је у реду да се у наш пројекат на ФТДНА убаце нека моја BigY полапања, која се данас не изјашњавају као Срби? Да ли би то било пројекту на ФТДНА уопште било од помоћи?

---

Ради временске рачунице вреди казати да ФТДНА код квалификација БигУ поклапања користи границу од 30 "missmatches". У тој калкулацији се сабирају и SNP и private variants разлике.

Два појединца који имају мање од 30 разлика се квалификују као BigY-поклапање. По рачуници ФТДНА која се по њиховим речима заснива на средњој статистици, једна СНП-мутација се јавља на +/- сваких 100 година. Да би дакле дошли до 30 мутација, потребно је око 1500 година.

Ово значи да свако поклапање које вам се јави у BigY би требало имати мање од 1500 година до вашег најближег заједничког претка. Наравно да су неке варијације увек могуће.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #260 послато: Децембар 13, 2019, 11:07:20 пре подне »
Момци, да ли је у реду да се у наш пројекат на ФТДНА убаце нека моја BigY полапања, која се данас не изјашњавају као Срби? Да ли би то било пројекту на ФТДНА уопште било од помоћи?

Са техничке стране, можда и може бити од користи. Али не могу као такви ући у српски пројекат, у супротном би отишли прешироко, тј. у пројекат би морала ући и сва поклапања наших, била она у Италији, Албанији, Немачкој, или Румунији, а то више није Српски днк пројекат.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #261 послато: Децембар 13, 2019, 11:25:57 пре подне »
Да, капирам - јасно.
У принципу ја сам у њиховим пројектима већ, тако мени лично и није неопходно, али сам хтео за сваки случај да питам.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #262 послато: Децембар 13, 2019, 12:01:34 поподне »
Мислим да би могла ићи на Пројекат нека BigY поклапања која су у рангу удаљености до 1500 година. Постоји тамо рубрика Non-Serbian paternal origin па ту могу бити сврстани. Већ смо имали таквих случајева. Лично ја немам ништа против и мислим да има користи да буду присутни на пројекту, али би било добро да се поред Небојше и мене изјасне и остали администратори ФТДНа пројекта: Узи, Бане, Атлантише.

Ван мреже Uzi

• Одбор за архивистику
  • Памтиша
« Одговор #263 послато: Децембар 13, 2019, 01:18:37 поподне »
Мислим да би могла ићи на Пројекат нека BigY поклапања која су у рангу удаљености до 1500 година. Постоји тамо рубрика Non-Serbian paternal origin па ту могу бити сврстани. Већ смо имали таквих случајева. Лично ја немам ништа против и мислим да има користи да буду присутни на пројекту, али би било добро да се поред Небојше и мене изјасне и остали администратори ФТДНа пројекта: Узи, Бане, Атлантише.

Што се мене тиче могу ући на Пројекат. Посебно ако се стави граница удаљености до 1500 година, и да се их стави у Non-Serbian paternal origin групу.

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #264 послато: Децембар 13, 2019, 02:24:39 поподне »
Како нам на FTDNA пројекту статистика не спада у приоритетне ствари, већ праћење нових поклапања, дубљих тестова и сл, мислим да нам такви случајеви могу бити само од користи, а и ми њима, јер ће тако имати непосреднији контакт са пројектом који им је због њихових поклапања интересантан. За све друго имамо матични пројекат са својим сајтом и базом од неколико хиљада тестираних.
« Последња измена: Децембар 13, 2019, 02:26:14 поподне Atlantische »

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • E-Z16988+BY99620+
« Одговор #265 послато: Децембар 14, 2019, 11:28:51 пре подне »

Pre svega izvinjenje za kasni odgovor.
Obzirom da je za većinu administratora prihvatljivo da se navedeni pridruže našem projektu i ja nemam ništa protiv. Dobrodošli su.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #266 послато: Децембар 20, 2019, 07:02:03 поподне »

Кучу су проширени маркери на 67.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #267 послато: Децембар 20, 2019, 07:42:45 поподне »
Племићу из Босанског Грахова, који је позитиван на E-V13>PH1246 урађени су маркери на 37. Требао би бити најближи Васојевићима, мада видим да има неких 7 разлике са најближим Васојевићем. Нисам детаљније упоређивао, претпостављам да ће га администратори Е хаплогрупе ближе одредити.

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • E-Z16988+BY99620+
« Одговор #268 послато: Децембар 21, 2019, 07:34:51 поподне »
Племићу из Босанског Грахова, који је позитиван на E-V13>PH1246 урађени су маркери на 37. Требао би бити најближи Васојевићима, мада видим да има неких 7 разлике са најближим Васојевићем. Нисам детаљније упоређивао, претпостављам да ће га администратори Е хаплогрупе ближе одредити.

Мислим да нема сумње да Племић припада грани E-V13>PH1246>BY14151.
Што се тиче његове удаљености од других Васојевића имамо сличне примере код Куча који међусобно такође имају 6-7 разлика на 37 маркера. Моје мишљење је да јесте Васојевић пореклом.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #269 послато: Децембар 21, 2019, 08:08:32 поподне »

Мислим да нема сумње да Племић припада грани E-V13>PH1246>BY14151.
Што се тиче његове удаљености од других Васојевића имамо сличне примере код Куча који међусобно такође имају 6-7 разлика на 37 маркера. Моје мишљење је да јесте Васојевић пореклом.

На 37 маркера му је близак муслиман Канлић (Горажде). 4 разлике.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #270 послато: Децембар 21, 2019, 09:45:46 поподне »
Постављени су резултати на 37 маркера за Цветковића, род Јовинци, Бабичко, Лесковац. По свему судећи припада хаплогрупи I1-M253>Z58>Y3560, вјероватно још нижој грани А480. Најближи Грци, Бугари и Срби.

Ова грана је иначе присутна код Срба на Косову.

Предање за Цветковиће-Јовинце наводи да је њихов предак Коста, оснивач села Бабичко, и да је досељен из "Ћустендил Бање". Предање као да указује на неку зону мјешања грко-цинцарску ( можда и каракачанску).

Иначе је грана I1-M253>Z58>Y3560>А480 прилично интересантна, чини се да је доминантно балканска, подсјећа чак на грану I1-M253>Z63>BY351>Y51867>PH220 по старости и распореду. Рекло би се још једно германско племе присутно на Балкану.

Ван мреже Dean1

• Гост
  • *
  • Поруке: 18
« Одговор #271 послато: Децембар 23, 2019, 03:34:08 поподне »
Постављени су резултати на 37 маркера за Цветковића, род Јовинци, Бабичко, Лесковац. По свему судећи припада хаплогрупи I1-M253>Z58>Y3560, вјероватно још нижој грани А480. Најближи Грци, Бугари и Срби.

Ова грана је иначе присутна код Срба на Косову.

Предање за Цветковиће-Јовинце наводи да је њихов предак Коста, оснивач села Бабичко, и да је досељен из "Ћустендил Бање". Предање као да указује на неку зону мјешања грко-цинцарску ( можда и каракачанску).

Иначе је грана I1-M253>Z58>Y3560>А480 прилично интересантна, чини се да је доминантно балканска, подсјећа чак на грану I1-M253>Z63>BY351>Y51867>PH220 по старости и распореду. Рекло би се још једно германско племе присутно на Балкану.

Pozdrav Drajver,

Hvala vam na trudu da ste nasli ove informacije u vezi mog porekla!

Ja sam taj Cvetkovic sa tim rezultatima. Zivim i rodjen sam u Australiji a odrasto u Beogradu.
Pre nekoliko nedelja sam uradio autosomal DNA i rezultati (koje sam ovde objavio) su 51% southeast european, 41% east european i 9% iberian.

Jos sam u potrazi za mojim korenom sto se tice Cvetkovice iz Babickog, Leskovac.

Zanima me gde ste nasli informacije o mom Jovinskom rodu, Kosti koji je osnovao selo Babicko?

Najvise detalja sam izvukao iz:
"Јована В. Јовановића „Лесковачко Поље и Бабичка Гора“ насталој на основу прикупљених података 1977. године."

Kosta je morao da napusti Djustendilsku Banju posto se mnogo zamerio sa Turcima, i tad mu je rodjeni brat poginuo. Bratova zena za koju tvrde da je bila Grkinja, se porodila tokom te seobe, i rodila sina, za kojeg tvrde da je rod Cincari (neverujem da je to narod), i sporazumeva se da taj rod Cincari nosi Grcke gene po majci.
Za pleme (ne narod) u toj oblasti se tvrdi da su Sopi (iz Sopluka) i oni su Srbi kao i moj rod Jovinci (prezivali se Jovici a kasnije se taj rod podelio u dva dela, pod novojim prezimnom Cvetkovici, zbog mog cukundede zvanom Cvetko).   

Predpostavlja se da je Kosta osnovao selo Babicko pocetkom 1700 god.
Djustendilske Banje je bila do 1878 (pre Berlinskog kongresa) pod jeresdikcijom Pecke patrijarsije, posle pod Bugarskom. Stefan Nemanja je osvojio taj grad od Vizantijske vlasti 1180 god.
Znaci velika verovatnoca da su nam koreni sa Kosova (koji i vi izjavljujete).

Gde mogu naci informacije o mojoj y-DNA grani koja je prisutna kod Srba na Kosovu?

Pod granom I1-M253 je Z58 (za koju Eupedia tvrdi da je najvecu broj prisutan u zapadnoj nemackoj), dok je Z63 vezan za istocnu nemacku. Na FTDNA database ('Serbian DNA Project' grupa, lista pokazuje da su svi I1 povezani Z63 granom).

Zadnja dva dana sam sledece nasao  na Eupedia:
"Z58+ is chiefly West Germanic, with a very strong presence in Germany, the Low Countries and Britain. It is also found to a lower extent in Nordic countries and throughout Continental Europe. Its age has been estimated around 4,600 years before present."
--
"The relatively high frequency of I1 around Serbia and western Bulgaria (5% to 10%) could be owed to the Goths who settled in the Eastern Roman Empire in the 3rd and 4th centuries."   
--
"FGC22045+ is the main variety of I1 found in Serbia (7% of the population), probably of Gothic/Gepid origin."
"Y16435+ is found in Serbia (second most common subclade after FGC22045)."

Gepidi su se nastanjivali u Sirmium (Sremska Mitrovica) i Singidunum, a ziveli/ratovali su u danasnjoj Madjarskoj, Rumuniji, Srbiji i Bugarskoj.

Ako neko zna vise o seobi ovih Z58 germana, ili o ovoj haplogrupi veaznim za Srbe, molim vas da podelite ovde.

Hvala puno!

Ван мреже Драган

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 112
  • I2- PH908>FT14506>Y52621
« Одговор #272 послато: Децембар 28, 2019, 08:28:20 поподне »
Што се тиче кандидовања СНП-ова карактеристичних за Никшиће, мислим да треба сачекати резултат Кургаша, јер ће добрим дијелом разјаснити ситуацију. Преко ових новела из нове покривености ( биће на крају два), покушавам да утврдим разлику између Никшића и мене,а на њих се касније могу тестирати и они који су Y52621 и DYS490=12, попут Миливојевића из Јарменоваца.

Остаће дакле неких десетак "никшићких" СНП-ова. У тих десетак су убројани и Бојановићеви лични СНП-ови. Кључно ће бити изоловати оне СНП-ове који су заједнички за сво никшићко племе, затим покушати изоловати СНП-ове карактеристичне за Жупљане, Требјешане и Ровчане. Ова подјела се крије у тих десетак СНП-ова који посједује Бојановић. Резултат Кургаша ће бити први корак у разјашњавању.

Настојаћу да ускоро укратко објасним процес кандидавања СНП-ова код Yseqa.
     Тек данас сам видео ову поруку, и ја желим да се разјасни веза између нас (оних који су Y52621 и DYS490=12) и Никшића и наручио бих потребне тестове у том циљу (ако нису превише скупи). Хтео бих да наручим тест СНП  А25645, па бих питао Синишу да ли би то били од неке користи.
   Поздрав

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
    </