Аутор Тема: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци  (Прочитано 18213 пута)

Ван мреже Stefan802

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #80 послато: Март 16, 2020, 04:15:27 пре подне »
Ово не могу да верујем да неко у Македонији није чуо за Душана, Лазара, Немању, Марка :)
За Марко знаат, сите не само во Македонија, туку и во Бугарија и Егејска Македонија исто така знаат.
Иначе бугарската егзархија постоела до падот на османлиите, т.е до времето на поделбата на Македонија. Кога вардарскиот дел го земала Србија.

Ван мреже Stefan802

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #81 послато: Март 16, 2020, 04:21:08 пре подне »
За Марко знаат, сите не само во Македонија, туку и во Бугарија и Егејска Македонија исто така знаат.
Иначе бугарската егзархија постоела до падот на османлиите, т.е до времето на поделбата на Македонија. Кога вардарскиот дел го земала Србија.
Незнам како да пратам слика да видите од генеологиите на семејствата по селата во Дебарца, какви се имиња имале, за повеќето прв пат ќе прочитате.
Иначе како најпопуларни имиња во крајот можам да ги издвојам Сиљан, Темелко, Вељан, Трене, Војне, Бимбил, Стрезо, Круме, Србин, Величе, Климе, Наум. Овие имиња ги имало во повеќето села. Зборам за машки имиња, а кај женските имало имиња како Македонка и Гркина, кои биле поприлично застапени.

Ван мреже Мића

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 474
 • R1b-PF7562
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #82 послато: Март 16, 2020, 07:20:18 пре подне »

"ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

Маћедонија је назив који се користио међ Србљем још од краљевског средњег века до конца 19. и почетка 20. века, када се усталио хеленски назив Македонија, без српског слова Ћ. Наиме, Маћедонија се помиње још у списима Св. Саве, повељи цара Душана Силног, у Буквару Инока Саве. Вук Караџић помиње Маћедонце, као и читав дотадашњи српски научни свет, српску земљу Маћедонију. Ствар и није тако безазлена како се чини, будући да слова Ћ и Ђ (као потомци словенског Ђерв) не постоје у другим словен. језицима него у српском и маћедонском. Презимена на -ић, нпр. Петровић се тако изговара још само у Маћедонији док читав словенски свет изговара -ич, Петрович, укључујући и Бугаре. У македонској азбуци се јављају слова ѓ и ќ која су еквивалент српским словима /ђ/ и /ћ/ у српском језику (с тим што се мало мекше изговарају; пример: Ђурђевдан - Ѓурѓовден, кућа - куќа) и она су новијег датума. Занимљиво је да се слово Ђерв користило у старословенској азбуци, а да се сачувало управо само код Срба и Маћедонаца који овај глас имају. Бугари, који сами себе сматрају ствараоцима старословенске ћирилице (кирилица у њих), одрекли су се слова Ђерв јер глас за њега немају (што алудира на то да су ћирилицу примили, а не створили). Тако би по неком неписаном кодексу, свако ко уме да изговори овај глас био Србин јер се он јавља још од Кулина Бана - сав наш средњи век је исписан штокавицом где је садржано ово слово, док њега ето по правилу нема ни у хрватској чакавици нити у словеначкој кајкавици. Данас је остало свега неколико топонима који подсећају на изворни српски назив, па тако имамо место Маћедонце у јужној Србији. Ћирилица је наша уистину посебна и древна, попут земље Маћедоније."
Занимљиво. Захваљујем  :)
"Превише интересовања, премало времена" И. Анђелковић

Ван мреже Лаф

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 80
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #83 послато: Март 16, 2020, 07:46:15 пре подне »
Мислим да се претерује кад се тврди да међу славофоним живљем Македоније није постојала, макар и нејасно артикулисана, "локална" свест, нарочито пре бугарске просветне и црквене пропаганде, а и доцније. Треба имати у виду да је у борби између Централиста и Врховиста страдало више "бугараша" него у њиховим сукобима против Турака и Срба заједно (чини ми се да је о овоме, поред осталих, детаљно писао Љубомир Милетић). С тим у вези, један од најупечатљивијих примера порозних идентитетских граница је Кирил Пејчиновић, хиландарски, бигорски и лешачки калуђер и просветитељ. Нема сумње коју је црквено-културну традицију баштинио: написао је службу светом кнезу Лазару, сва своја дела штампао у Србији или Карловачкој митрополији, али је истовремено сматрао да говори "бугарским језиком", а Стојану Новаковићу се претставио као Македонац, иако је родом био из Тетова. Уосталом, све до петербуршког инжењеринга "бугарске нације", под Бугарском се подразумевала регија источно и јужно од трију Морава ("млађано Бугарче ... у Шари планини"), са живљем без строго дефинисане идентитетске матрице (изузетак је у том погледу био давнашњи пионирски покушај Пајсија Хиландарца), са Македонијом као њеним делом. Евлија Челебија чак и у Старом Влаху помиње Бугаре. Наравно да су, у односу на краткотрајну српску управу у 13. и 14. веку, старе хронике и карте Првог и Другог бугарског царства биле неупоредиво "употребљивији" предложак за, у 19. веку романтизмом надахнути, нови Nationsbildung Македонаца, чему је допринела и сличност поддијалеката додатно уподобљених грчким граматичким правилима.

Иако је ова аналогија у много чему фалична, имам утисак да су Македонци у односу на Бугаре стратешки одиграли као Црногорци у односу на Србе. Користили су и рабили "сродни" национални наратив док им је одговарао и док су добијали из Софије паре, оружје и логистику, а после су скинули маске. Историјска иронија је да је управо српско-југословенска држава, а не Бугарска, послужила као инкубатор за коначно уобличење македонског идентитета.
Ван мреже Полић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 583
 • I2-Y56203
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #84 послато: Март 16, 2020, 07:52:04 пре подне »
Испада да се слово Ћ (тј ќ у јужним крајевима, укључујући Македонију, Пирот-"Пироќанац") изговара само тамо где су и Срби живели (Хрвати не умеју да кажу слово Ћ, код њих нагиње на Ч)...Али је занимљиво да и се код Срба у Мађарској изговара као и у Македонији,ѓ
ovo vrlo lako može biti uticaj mađarskog jezika jer i oni ta slova slično izgovaraju

Ван мреже Лаф

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 80
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #85 послато: Март 16, 2020, 08:04:02 пре подне »
И у Пироту нагињу на "Ч", по потреби. :)
http://momcilovac.blogspot.com/2016/06/blog-post_8.html

Ван мреже сɣнце

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1548
 • I-A1328
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #86 послато: Март 16, 2020, 09:00:13 пре подне »
Прирастао ми је к срцу тај назив читајући радове наших етнографа о тамошњим областима. ;)

"Маћедонија" је једна врста новога к-/г-јотовања,  које се је спроводило само у турским ријечима.

kilim > ћилим
beriket > берићет
kevgir > ћевђир
kebap > ћевап
gübre > ђубре
gerdan > ђердан

Једине мени знане нетурске ријечи које спроводе речену појаву су грчке ријечи усвојене у старини Маћедонија ( Македонија),  Ћирил (< Кирил) са својим изведеницама ( Ћиро,  Ћирић,  ћирилица), ћивот (кивот).
Изгледа ми да су и турцизми ушли у србски не изравно из турскога но посредством Грка и Цинцара. 
Ⲙⲏⲥⲗⲏⲙⲟ ⲇⲁ ⲃⲗⲁⲇⲁⲙⲟ ⲛⲁшⲏⲙ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ, ⲛⲟ ⲏⲥⲧⲏⲛⲁ ⲓⲉ ⲇⲁ ⲣⲉϥⲏ, ⲡⲟⲡⲩⲧ ⲧⲁⲧⲁⲣⲥⲕⲟⲅⲁ ⲗⲩⲕⲁ, ⲇⲉⲓⲥⲧⲃⲩⲓⲩ ⲛⲁ ⲩⲙ ⲙⲟћⲛⲟ ⲙⲣⲥⲉћ ⲏ ⲥⲩⲕⲁⲓⲩћ ⲙⲏⲥⲁⲗ. Ⲍⲁⲧⲟ ⲩ ⲣⲁⲍⲅⲟⲃⲟⲣⲩ ⲃⲁⲗⲓⲁ ⲡⲣⲃⲟ ⲩⲥⲧⲁⲛⲟⲃⲏⲧⲏ ⲙⲉђⲉ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ ⲏ ⲏⲍⲣⲁⲍⲏⲙⲁ, ⲇⲁ б̀ⲏ ⲇⲣⲩⲅⲏ ⲍⲛⲁⲗⲏ ⲕⲁⲕⲟ ⲏⲭ ⲙⲏ ⲃⲏⲇⲏⲙⲟ.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12719
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #87 послато: Март 16, 2020, 09:19:07 пре подне »
Тешко дека во Дебарца и копачијата (кичевско) живееле луѓе со србска свест, тие биле тешки егзархисти (дури ставале и имиња Круме и Аспарух на своите деца). Дијалектот кој го зборат е чист македонски. Плус немаат во меморијата за косовска битка, за Лазар, и незнам кој таму ги спомнувате како доказ за српска свест. Плус не им ставале на децата србски имиња (Душан, Немања, Урош, Небојша, Милутин, и не знам кој се други). според мене картата е малку пристрасна.

Неће бити баш тако. Уз дужно поштовање, мислим да сте и ви мало пристрасни. Крајеви у Западној Македонији (поред српских области на северу земље) би највише могли бити испреплетани са српским националним бићем. Презимена се ту на старим гробовима махом завршавају на ић, а колико ми је познато, није да нема српске традиције у том крају. Лична имена су нешто друго, то је променљива категорија и прати тренутну ситуацију, па сигурно неће бити пуно Душана доле данас. И генетска слика ће бити по свему судећи блиска оној коју срећемо код Срба са Косова нпр. У југоисточној и источној Македонији то већ није случај.

Углавном, можда ова Цвијићева мапа мало више "нагиње" на спрску страну, али мислим да није далеко од истине када је питању некадашње простирање српског идентитета ка крајњем југу и југоистоку.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8116
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #88 послато: Март 16, 2020, 12:18:20 поподне »
Уосталом, све до петербуршког инжењеринга "бугарске нације", под Бугарском се подразумевала регија источно и јужно од трију Морава ("млађано Бугарче ... у Шари планини"), са живљем без строго дефинисане идентитетске матрице (изузетак је у том погледу био давнашњи пионирски покушај Пајсија Хиландарца), са Македонијом као њеним делом.

Шар-планина се налази добрано западно од Јужне Мораве.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Andrea.B

 • Гост
 • *
 • Поруке: 18
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #89 послато: Март 16, 2020, 02:06:01 поподне »
https://docplayer.net/37218918-Religious-and-ethnic-structure-of-the-population-in-the-area-of-macedonian-albanian-border-in-the-xv-and-xvi-century.html

страна 5\6;

An interesting phenomenon  is  the  presence  of  persons  with  Serbian ethnonims in  the midst of  the  Slavonic  population  in  the kaza of  Debar  in the 15th century.Thus, in the Goren Debar  and  Reka, in the Debar kaza, there  are  several  villages  in which the surnames of all registered inhabitants are ending on „-iċ”, which is a typical feature of the Serbian ethnicity. In accordance with the census of 1466/67 in the Reka nahiya there are five such villages, while in the nahiya Gorni  Debar in seven  villages  the  inhabitants have  Serbian ethnonims. Even in  the very center of the kaza, in Rahovnik (Debar), there were 10 Serbian families. To some extent, this  corroborates  the  ethnic changes  that  occurred  on  the  territory  of  Macedonia  already  in  the pre-Ottoman  period, when  this  territory  in  various periods, was part of the  Balkan Medieval states.


прочитати страницу 12;

http://docplayer.org/27754681-Siedlungsverhaeltnisse-im-makedonisch-albanischen-grenzgebiet-im-15-und-16-jahrhundert-nach-osmanischen-quellen.html


Ван мреже Stefan802

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #90 послато: Март 16, 2020, 02:39:10 поподне »
Неће бити баш тако. Уз дужно поштовање, мислим да сте и ви мало пристрасни. Крајеви у Западној Македонији (поред српских области на северу земље) би највише могли бити испреплетани са српским националним бићем. Презимена се ту на старим гробовима махом завршавају на ић, а колико ми је познато, није да нема српске традиције у том крају. Лична имена су нешто друго, то је променљива категорија и прати тренутну ситуацију, па сигурно неће бити пуно Душана доле данас. И генетска слика ће бити по свему судећи блиска оној коју срећемо код Срба са Косова нпр. У југоисточној и источној Македонији то већ није случај.

Углавном, можда ова Цвијићева мапа мало више "нагиње" на спрску страну, али мислим да није далеко од истине када је питању некадашње простирање српског идентитета ка крајњем југу и југоистоку.
Македонците од западна Македонија мислам дека се послични со албанците одколку со србите и бугарите, на тоа може да се додаде и дека има многу доселеници од Албанија. Па многу родови, македонски и албански, имаат заеднички предок. А има тука и многу сличности со србите од Косово, кои пак и тие имаат поврзаност со албанците.

Ван мреже Stefan802

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #91 послато: Март 16, 2020, 02:40:35 поподне »
Македонците од западна Македонија мислам дека се послични со албанците одколку со србите и бугарите, на тоа може да се додаде и дека има многу доселеници од Албанија. Па многу родови, македонски и албански, имаат заеднички предок. А има тука и многу сличности со србите од Косово, кои пак и тие имаат поврзаност со албанците.
Admix Results (sorted):

#   Population   Percent
1   East_Med   21.73
2   West_Med   21.32
3   North_Atlantic   21.29
4   Baltic   19.31
5   West_Asian   11.33
6   Red_Sea   2.49
7   East_Asian   1.31
8   Oceanian   1.22

Single Population Sharing:

#   Population (source)   Distance
1   Greek_Thessaly   5.25
2   Bulgarian   5.66
3   Romanian   7.56
4   Tuscan   10.73
5   Italian_Abruzzo   11.49
6   Serbian   11.52
7   Central_Greek   11.8
8   West_Sicilian   12.42
9   North_Italian   12.68
10   East_Sicilian   13.11
11   Ashkenazi   15.41
12   South_Italian   15.91
13   Moldavian   17.32
14   Hungarian   19.72
15   Portuguese   19.9
16   Croatian   20.21
17   Spanish_Extremadura   20.48
18   Spanish_Galicia   20.73
19   Algerian_Jewish   21.52
20   Italian_Jewish   21.56
А еве еден резултат од истражувањата на Македонец од Дебарца.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12719
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #92 послато: Март 16, 2020, 03:45:40 поподне »
Admix Results (sorted):

#   Population   Percent
1   East_Med   21.73
2   West_Med   21.32
3   North_Atlantic   21.29
4   Baltic   19.31
5   West_Asian   11.33
6   Red_Sea   2.49
7   East_Asian   1.31
8   Oceanian   1.22

Single Population Sharing:

#   Population (source)   Distance
1   Greek_Thessaly   5.25
2   Bulgarian   5.66
3   Romanian   7.56
4   Tuscan   10.73
5   Italian_Abruzzo   11.49
6   Serbian   11.52
7   Central_Greek   11.8
8   West_Sicilian   12.42
9   North_Italian   12.68
10   East_Sicilian   13.11
11   Ashkenazi   15.41
12   South_Italian   15.91
13   Moldavian   17.32
14   Hungarian   19.72
15   Portuguese   19.9
16   Croatian   20.21
17   Spanish_Extremadura   20.48
18   Spanish_Galicia   20.73
19   Algerian_Jewish   21.52
20   Italian_Jewish   21.56
А еве еден резултат од истражувањата на Македонец од Дебарца.

Причали смо о Y-ДНК. Резултати аутосомалне днк не доказују превише у овом случају, не знам зашто људи имају потребу да се позивају на њих. И Србин са Власине, или из Куманова, ће аутосомално бити ближи Бугарину, него Србину из Старог Влаха, али то га не чини Бугарином. Његов идентитет је српски, језик, традиција, порекло.

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4398
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #93 послато: Април 13, 2020, 11:04:20 поподне »
Кратки филм о одумирућем селу печалбара у Македонији из 1963. године (сценарио Зуко Џумхур)

<a href="https://www.youtube.com/v/sJTt2eNVk5I&amp;list=PLRV4q_BVZPbu6B_Q53GjmZmm9q--LbEY1&amp;index=116&amp;t=0s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/sJTt2eNVk5I&amp;list=PLRV4q_BVZPbu6B_Q53GjmZmm9q--LbEY1&amp;index=116&amp;t=0s</a>

Ван мреже Julian_B

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 10
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #94 послато: Новембар 15, 2021, 10:16:22 поподне »
Can anyone help me locate the book - Промоција на книгата "Беловиште и Вратница низ историјата 15-20 век" by Dusko Atanasovski? I learned of it in the following video - https://www.youtube.com/v/KxrmjrSgUGA&list=LL&index=2


Thank you all in advance

Ван мреже Rimidalv

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 491
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #95 послато: Децембар 19, 2021, 10:29:37 пре подне »
Бошко Ђуровски говори мало о свом пореклу. Преместите слободно на другу тему, ако мислите да овде не припада:
https://www.kurir.rs/vesti/moja-zivotna-prica/3832343/ispovest-bosko-djurovski-poreklo-tito

Ван мреже Христифор

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 747
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #96 послато: Јануар 23, 2022, 05:12:15 поподне »
Кад смо већ код Бошка у родном граду Звезда има гро навијача.  Вероватно најпросрпскији део Македоније.

<a href="https://www.youtube.com/v/RAVOPP2lhEA" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/RAVOPP2lhEA</a>


« Последња измена: Јануар 23, 2022, 08:29:02 поподне НиколаВук »

Ван мреже barbarylion

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1062
 • I2-PH908>Y56203
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #97 послато: Јануар 23, 2022, 05:39:53 поподне »
Бошко Ђуровски говори мало о свом пореклу. Преместите слободно на другу тему, ако мислите да овде не припада:
https://www.kurir.rs/vesti/moja-zivotna-prica/3832343/ispovest-bosko-djurovski-poreklo-tito

Ja sam znao za ovo, i onda sam bio iznenađen kada se on u jednoj emisiji na temu svog indentiteta izjasnio kao južnoslovenski pravoslavac. Iskren da budem mislio sam da sebe smatra Srbinom iz Makedonije.

Ван мреже barbarylion

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1062
 • I2-PH908>Y56203
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #98 послато: Јануар 23, 2022, 05:47:48 поподне »
Inače postoji pomen Srba oko današnjeg Skoplja.

"The Emperor Constantine III (641) transferred a part of the Slavs from the Balkans (Vardar region) to Asia Minor. There these migrants founded the city of Gordoservon, the name of which gives grounds for supposing that among its founders there were Serbs, and was also known under names Gordoserbon and Servochoria.[20]"

Ван мреже Христифор

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 747
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #99 послато: Јануар 23, 2022, 05:57:54 поподне »
Не знам шта је Бошко  чекао досада да то објави, више изгледа као текст за читаоце таблоида.