Аутор Тема: Даљински приступ архивама  (Прочитано 2293 пута)

Ван мреже Рус

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 145
  • R1a-L1029>YP6047
Даљински приступ архивама
« послато: Јануар 26, 2022, 10:55:09 пре подне »
Поштовани, занима ме могућност да добијем даљински приступ библиотекама/архивима у Србији (заинтересован сам за Крушевац). Живим у другој земљи и не могу да их посетим лично, плус ситуација у позадини Ковида. Дакле, ако сви такође захтевају лично присуство, да ли постоје неки посредници преко којих могу да добијем ове информације?

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 997
Одг: Даљински приступ архивама
« Одговор #1 послато: Јануар 26, 2022, 12:32:25 поподне »
Скоро сви архиви код нас захтевају лично присуство.
Код неких се барем може поручити грађа телефоном/мејлом (за истраживаче које упознају), а често је буквално за све потребно лично присуство.

У том смислу, скоро да је исто да ли се живи у Минхену или у Суботици - ако је потребно да се дође у Крушевац.
Ни радно време архива није сјајно у свим случајевима. Неки не раде ни свих радних дана, понекад врло кратко у току дана, само Архив Србије ради и суботом, мада се може користити само грађа која се од раније поручила.

Изузетак је Архив Београда, где може бесплатно да се региструје и прегледа део грађе који је дигитализован и постављен онлајн.
Похваљујем и Архив Ваљева који неће ништа качити онлајн али је тамо могуће купити снимке матичних књига. Барем један долазак је потребан, али нема седења у архиву.

Шта остали архиви мисле... Стање се полако поправља, а свесни смо да барем неки од архива (можда и већина) немају ни опрему ни људе за обављање дигитализације.
Проблем је и неки општи нејасан став да је њихова дужност да чувају грађу - од нас обичних становника Србије.

Мени лично се највише свиђа став Ваљеваца, али шта је ту је.

Ван мреже Драган Максимовић

• Гост
  • *
  • Поруке: 19
  • Y-DNK: I2-Y3120>S17250>PH908
« Одговор #2 послато: Јул 10, 2024, 11:53:24 пре подне »
Поштовани, занима ме могућност да добијем даљински приступ библиотекама/архивима у Србији (заинтересован сам за Крушевац). Живим у другој земљи и не могу да их посетим лично, плус ситуација у позадини Ковида. Дакле, ако сви такође захтевају лично присуство, да ли постоје неки посредници преко којих могу да добијем ове информације?

Обратио сам се Историјском архиву Крушевац са питањима у вези матичних књига (крштених, венчаних, умрлих) везаних за Александровац на и-меил адресу [email protected]. Одговори су стигли убрзо, али су прилично разочаравајући. Посебно ме је збунио одговор на прво питање из кога произилази да није извршена дигитализација матичних књига већ се добијају у руке саме матичне књиге ??! Посебно што ми се чини да када сам једини пут био у овом архиву да су ми рекли да их имају снимљене. У сваком случају ево питања и одговора, можда буду од користи и другима.

Питања:
1. Да ли су матичне књиге Александровца дигитализоване или се прегледају оригиналне књиге?
2. Којим данима и у које време је могуће прегледати жељене матичне књиге?
3. Да ли је потребно да се најавим пре доласка или је довољно да се само појавим у Мајке Југовића 6?
4. Да ли када дођем и наручим жељене књиге исте на преглед добијем истог дана и у ком року (10-15 минута или 1 или 2 сата)? Да ли има потребе да дан раније наручим преглед жељених књига?
5. Да ли је, као у Историском архиву Ваљево, могуће преузети снимке матичних књига уз одговарајућу надокнаду и онда их на миру проучавао код куће?

Одговори:
1. Pregledaju se originalne knjige.
2. Svakog radnog dana od ponedeljka da  petka od 8 do 14 časova.
3. Nije potrebno, ali je poželjno.
4. Kada dođete, dobijate knjige istog dana, u roku od 10 ili 15 minuta, obratićete se koleginici Aleksandri.
5. Ne, nije moguće.
Највредније што остављамо потомцима су корени и крила.

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
« Одговор #3 послато: Јул 11, 2024, 01:32:15 поподне »
Имају они књиге дигитализоване. Можда немају баш све, не знам, али у просторији постоји, не знам тренутно, рачунар (истина, са минијатурним монитором у односу на потребе).
Зашто не дају да се гледа на компјутеру? Зато што истраживања врше пензионери (ја кварим просек, пошто сам знатно млађи) који не могу ништа на компјутеру.

Копирање и слично није предвиђено као услуга.
Ако их баш замолимо, можемо да добијемо 2-3 снимка, тако што ће остатак странице да поклопе па да добијемо "нето" то што нам треба. За било какав озбиљнији родословни рад то је очигледно недовољно.

А јесу љубазни да дају и више од предвиђеног броја књига, ако неко издалека допутује.

Ван мреже Рус

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 145
  • R1a-L1029>YP6047
« Одговор #4 послато: Јул 12, 2024, 08:19:11 пре подне »
Једино што могу да додам је да сам наишао на поруку једног члана Друштва из теми о хаплогрупи G2a-М406 да је нашао податак из матичне књиге у цркви Мајдева.
Такође један мој рођак причала ми да има нешто у Великим Купцима. Наравно, волео бих да неко ко има прилику да посети архиве и некако помогне. Не верујем да су после поплаве села Ћелије и Златари сви извори су уништени.

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
« Одговор #5 послато: Јул 12, 2024, 04:10:45 поподне »
Купци припадају мајдевској парохији... То је стање по шематизму из 1924. године.

Ако су нове цркве касније зидане - то не утиче на оно што је по архивима. Тамо је само оно што је барем 100 година старо.
Новије књиге од тога су код општинских матичара или по месним канцеларијама (месним заједницама).

У архиву у Крушевцу су књиге парохије Мајдево, од 1856. на овамо (до после 1900. године).

Да ли желите да неко оде и направи истраживање? То није бесплатно, али можемо да се договоримо.
Може детаљније приватном поруком.