Поштовани, занима ме могућност да добијем даљински приступ библиотекама/архивима у Србији (заинтересован сам за Крушевац). Живим у другој земљи и не могу да их посетим лично, плус ситуација у позадини Ковида. Дакле, ако сви такође захтевају лично присуство, да ли постоје неки посредници преко којих могу да добијем ове информације?
Обратио сам се Историјском архиву Крушевац са питањима у вези матичних књига (крштених, венчаних, умрлих) везаних за Александровац на и-меил адресу
[email protected]. Одговори су стигли убрзо, али су прилично разочаравајући. Посебно ме је збунио одговор на прво питање из кога произилази да није извршена дигитализација матичних књига већ се добијају у руке саме матичне књиге ??! Посебно што ми се чини да када сам једини пут био у овом архиву да су ми рекли да их имају снимљене. У сваком случају ево питања и одговора, можда буду од користи и другима.
Питања:
1. Да ли су матичне књиге Александровца дигитализоване или се прегледају оригиналне књиге?
2. Којим данима и у које време је могуће прегледати жељене матичне књиге?
3. Да ли је потребно да се најавим пре доласка или је довољно да се само појавим у Мајке Југовића 6?
4. Да ли када дођем и наручим жељене књиге исте на преглед добијем истог дана и у ком року (10-15 минута или 1 или 2 сата)? Да ли има потребе да дан раније наручим преглед жељених књига?
5. Да ли је, као у Историском архиву Ваљево, могуће преузети снимке матичних књига уз одговарајућу надокнаду и онда их на миру проучавао код куће?
Одговори:
1. Pregledaju se originalne knjige.
2. Svakog radnog dana od ponedeljka da petka od 8 do 14 časova.
3. Nije potrebno, ali je poželjno.
4. Kada dođete, dobijate knjige istog dana, u roku od 10 ili 15 minuta, obratićete se koleginici Aleksandri.
5. Ne, nije moguće.