Svaka čast ,odličan pregled potencijalnih starosedelaca.
Možeš li izdvojiti koji starinački rodovi iz župe Plav i Budimlja imaju veze u Krajini.
Управо ове крајишке везе су ми једним дијелом и биле мотивација да се позабавим будимљанском и плавском жупом, тј. Горњим Полимљем. Ипак сада, након што сам мало детаљније прошао кроз већину родова Горњег Полимља и њихових генетичких резултата, чини ми се да те везе са Крајином и нису тако недвосмислене, односно да се углавном не уклапају у главни миграторни период 15. и 16. вијека када је главнина српског крајишког становништва дошла са истока и југоистока на подручје Крајине. Треба имати у виду свакако да још доста родова није до краја профилисано, да имају модалне хаплотипове, и да се на овом нивоу тестирања не може говорити о постојању или непостојању везе са крајишким родовима. Али ако се узму у обзир већ профилисани родови, видјеће се да везе са Крајином или нема или је та веза толико стара да се може смјестити у раносредњовјековни/средњовјековни општесрпски контекст.
За тек пар родова се може уочити ова генетичка раносредњовјековна или средњовјековна веза:
Кољеновићи гусињски преко мутације
I2-FT386055 имају раносредњовјековну везу са
родом крајишких Родића Величани преко мутације
R1a-BY68536 имају средњовјековну везу са крајишким припадницима гране
R1a-BY149000Црновршани преко мутације
I2-Y188959 имају раносредњовјековну везу са
крајишким родом ПантелијевштакаШекуларци Војводићи и Вукољеваковићи преко мутација на нивоу
I2-FT226393 имају раносредњовјековну до средњовјековну везу са крајишким
родом граховских Мандића никољштакаБлижи сам мишљењу да није било директних сеоба из горњег Полимља у Крајину. У Крајину је махом долазило српско становништво које је било у влашком статусу, а као што сам већ помињао влашког статуса није било међу старим српским становништвом у Горњем Полимљу. Они јесу имали повлаштен положај у оквиру санџакбеговог хаса и давали су војнуке, али формално гледано то није био влашки статус. Влашки статус се код Срба на подручју Полимља јавља тек низводно и западно од Бијелог Поља. Постојао је један израженији влашки склоп села око данашњег манастира Куманице с обе стране Лима, а онда их је било све више према Старом Влаху и Старој Херцеговини. Мислим да на том подручју требамо тражити коријен већине српских крајишких родова.