Прије сам гледао неку емисију баш о овим банијским кућама. Као архитекти, било ми је интересантно колико су Срби са Баније успјели да уклопе и разраде неке елементе, поготово кровове, са вилама(баджама) и ластавицама. Подгрмечке куће имају доста заједничких елемената са банијским, али ни из далека нису тако богате у детаљима. Сем тога има и елемента који су специфични само за Банију.
На нашој старој кући у Подгрмечу (спаљена у овом рату) постојао је висећи дио куће који се звао гањак. То је истовремено била и остава. Гањак је био са стражње стране куће, често по дужини исте, формиран од конзолно избачених греда, ширине можда 1,5 метар. Сво вријеме сам мислио да је ријеч гањак неки турцизам и да је дошла преко муслимана у Цазинској крајини(који такође имају веома интересантну стамбену архитектуру) али онда сам негдје прочитао да је то елемент који је преузет из Хрватске и да се у околини Загреба, вјероватно и на Банији сматрао предулазом и налазио са предње стране куће. Назив је настао из њемачког gang што значи ходник, али у деминутиву , па је настало гањак, као мали ходник, ходничић.
Да ли је теби познат такав елемент на Банији јер видим да га ова кућа у основи има?
Шта је данас са свим тим старим кућама на Банији, јесу ли преживјеле Олују, и у каквом су стању?