Колико видим на Yfull се стално појављују нови тестирани из Dante Labsa, иде веома споро али ипак иде. Ми другу алтернативу за сада немамо па без обзира на ову неозбиљност ипак нам је Dante боља опције и због саме цене јер јефтинији овакав тест на тржишту нема. На свакоме је да одлучи али код нас ипак цена игра велику улогу а и квалитет BAM фајла је одличан.
Истини за вољу, све алтернативе за велике тестове и даље су ту и раде (FTDNA Big Y-700, YSEQ WGS, Nebula Genomics WGS, Dante Labs WGS) с тим што је Dante Labs убедљиво финансијски најповољнија опција.
Киксеви и застоји као што је последњи са Dante Labs дешавају се код свих компанија с времена на време и обично су везани за лош квалитет хемикалија или логистичке проблеме (уска грла у пословним процесима и сл.). Немачки YSEQ је такође имао период када су се WGS тестови чекали по 5-6 месеци или добијали резултати дубине очитавања 3-4x.
Nebula Genomics и Dante Labs такође су имали проблеме и са губљењем узорака или још горе заменом (мешањем) узорака и ту такође треба бити обазрив. Имамо примере да су неки наши чланови добијали BAM фајл без Y хромозома (женски). Ја сам лично код Nebula Genomics добио резултат од неког Американца пољског порекла уместо свој па су ми послали заменски прибор итд.
FTDNA је најпрофесионалнија и најпоузданија компанија од свих наведених, али су и њихове цене убедљиво највише, нарочито када се узме у обзир да данас једним WGS тестом од ~200 EUR добијате резултате за које су код FTDNA потребна 3 независна теста (FamilyFinder + mtFull + Big Y-700) који коштају преко 600 USD ($59 + $159 + $399), а да се преузимање BAM још фајла додатно наплаћује 100 USD.
Све у свему - ситуација са нашом царином је на жалост таква каква је и нема изгледа да ће се скоро ту нешто променити, барем не на боље
Али из досадашњег искуства показало се да сви на крају нађу начин да пошаљу назад узорак у лабораторију. Друштво "Порекло" је до сада у неколико наврата помогало око организације слања, јер неки наши чланови повремено путују за Италију и вољни су да понесу групу спремних узорка и из Италије их пошаљу за лабораторију Dante Labs која је у Италији.