Поздрав свима, новајлија сам по питању генетичке генеалогије.
Недавно сам се тестирао преко FTDNA (на 37 маркера) и испала ми је хаплогрупа I-M253.
Мене занима сад ако бих хтио да пребацим резултат на YFull, да ли ћу поново морати плаћати накнаду, када будем дорадио BIG-Y?
Хвала!
На YFull шаљете резултат Big Y-700 теста, када га будете урадили, не можете послати само STR маркере.
Компанија YFull наплаћује 45 EUR анализу вашег резултата и сврставање на YTree филогенетско стабло људског рода. Уплата је једнократна и њоме се добија трајни (доживотни) налог и приступ резултату и алатима за анализу. Обавезно се
придружите и Српском ДНК пројекту на YFull.
Сам резултат Big Y-700 можете послати на два начина - као VCF фајл (Variant Call Format) или као BAM фајл (Binary Alignment Map). VCF се може бесплатно преузети, а BAM захтева да га "откупите" од FTDNA за 100 USD, што је доста иритантна пракса компаније FTDNA, али тако је како је.
Разлика између слања фајлова са FTDNA на YFull је суштински у нивоу детаља које сваки од ових формата садржи. VCF фајл садржи "просејане" информације о разликама вашег Y хромозома у односу на Y хромозом Hg38 референтног људског генома, као што су SNP мутације (Single Nucleotide Polymorphisms), делеције и уметања нуклеотида.
Слање VCF фајла је само преношење резултата анализе FTDNA на YFull, и у том случају YFull "верује на реч" колегама из FTDNA и ваш резултат се смешта на стабло, сходно документованим мутацијама у VCF фајлу.
У случају слања "сировог" BAM фајла, компанија YFull ради своју, независну анализу мутација на вашем Y хромозому, у складу са сопственим критеријумима, који се понекад незнатно разликују од FTDNA, где имају мало оштрије критеријуме колико пута нека позиција на Y хромозому мора бити очитана да би се сматрала поузданом. Међутим, дешава се нешто ређе и обрнута ситуација (да SNP-ови које FTDNA прихвата, YFull не уважава јер се налазе у регионима које они сматрају непоузданима за филогенетску анализу).
Оно што је добра околност - ви можете прво бесплатно преузети са FTDNA свој
VCF фајл и послати компанији YFull, уз наравно уплату 45 EUR. Када вам потврде да је резултат на стаблу, можете у будућности у било ком тренутку бесплатно надоградити анализу накнадним слањем BAM фајла, када и ако се одлучите да га откупите од FTDNA за 100 USD.