Вјера и култура Срба > Крсне славе

Kućna slava i imendan kod Makedonaca

(1/2) > >>

Sarplaninac:
Imam jedno pitanje. Dobar deo Makedonaca slavi kućnu slavu (krsnu slavu). Oni imaju verovatno srpsko poreklo i sacuvali tradiciju vekovima bez obzira ko je bio na vlast. Veoma zanimljivo je da skoro svi Makedonci koji nose ime nekog sveca obelezavaju imendan. Imendan ne se slavi u istoj meri kao krsna slava ali eto slavi se. Moja teorija je, da su taj običaj doneli bugari i nasilno pokusavali da zamene obelezavanju slave. Nazalost nisam našao dokaza za to. Šta je vaše mišlenje ?

НиколаВук:
Имендан је "у оригиналу" грчки обичај кога су Бугари преузели, па се он сада прославља у Грчкој, Бугарској и у деловима Северне Македоније. Није ми познато да ли га прослављају православни Албанци и Румуни, мислим да га прослављају Цинцари јер је код њих грчки утицај увек био на високом нивоу.

Што се тиче изворишта традиције имендана на простору Македоније, мислим да остаје отворено питање да ли је њега донела бугарска Егзархија или је он био присутан и раније, од времена Охридске архиепископије. Свакако стоји да га је Егзархија популарисала јер је то сматрала некаквом ознаком "бугаризма" иако је то суштински хеленски обичај (иронијом судбине, с обзиром да су егзархисти били изразито антигрчки настројени), као што је гушила обичај крсне славе где год је на њега наилазила јер га је сматрала ознаком српства.

Занимљиво је да сам у разговору са појединим људима пореклом из источне Македоније наилазио на тврдњу да Македонци генерално не славе славу већ само имендан, и да су се искрено чудили када сам им открио да је у северним, западним и централним деловима Македоније крсна слава као обичај изузетно присутна.

Панић:
Бугарски имендани су ми занимљиви јер не разумем логику по којој се одређује кад је имендан некоме с народним именом.
Мислим да су народна имена један од разлога зашто код нас имендан имају само монаси, па славе дан свеца који носи њихово име.

CosicZ:
Имендан обележавају и Срби у Војводини, али они су то вероватно покупили од Немаца. Ако се не варам, постоји и код Словака.

Панић:

--- Цитат: CosicZ  Новембар 26, 2021, 11:20:22 поподне ---Имендан обележавају и Срби у Војводини, али они су то вероватно покупили од Немаца. Ако се не варам, постоји и код Словака.

--- Крај цитата ---

Имају и Руси и многи други, мислим и Мађари. У ствари имам утисак да смо ту само ми изузетак међу хришћанским народима.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију