Порекло становништва > БиХ - Република Српска

Змијање

(1/8) > >>

Андрић:
Koliko ja znam Zmijanje se nalazi između rijeke Sane i Vrbasa, a trebali i Gornji Graci pripadati Zmijanju.Zmijanjska narodna nošnja se prostire od Gerzova do Banje Luke.Zmijanjske osobine su opisane u Muzeju Republike Srpske.Črvsto su vezani za svoje pretke i individualan nacionalan ponos imaju, to se uklapa u osobine naših ljudi.

Андрић:
Zmijanje zahvata prostor između rijeke Vrbasa na istoku,Crne rijeke i planine Lisine na jugu, planine Dimitora i rijeke Sane na zapadu i rijeke Bistrice na sjeveru.

Андрић:
Zna li neko kad se prvi put spominje Zmijanje u istorijskim izvorima?

Андрић:
Jel niko nezna kad se prvi put spominje Zmijanje u istorijskim izvorima?

Amicus:
У књизи Крајина и Крајишници I (Београд, 1968, стр. 65) о првом помену Змијања стоји:

Према М. Карановићу Змијање се први пут помиње у списима поменутог турског географа Хаџи Калфеб (око 1655. год.) а по Владиславу Скарићу у једном турском спису из 1633 године. Скарић претпоставља да се Змијање у поменутом документу третира у ширем смислу. За Хамдију Крешевљаковића Змијање се први пут помиње 1587. год. у вакуфнами бањолучке џамије Ферхадије. Ћиро Трухелка је име Змијање нашао на више места у турским судским списима као 3мијан, за разлику од Хаџи Калфе који пише Осман и Осмијан. Занимљиво је да Трухелка Змијање узима свуда као село. Вреди напоменути да ову област спомиње у својим путописним белешкама и један анонимни аустријски путник, вероватно војни шпијун, који је половином 18. века пропутовао његовим „царским друмом". Овај путник бележи да су становници Змијања свуда хришћани, док нешто Турака живи само у утврћењу Ситници којим заповеда бег Чолаковић.

Најближи одговор на раније постављено питање о првом помену Змијања дао је М. Васић на основу турских пописних дефтера из 1541. год., у којима се оно наводи као нахија са 29 насеља (350 кућа) и две вароши (Бочац и Крупа на Врбасу). За нас остаје отворено питање да ли је ово име постојало и пре поменуте године (што је могуће), тачније пре доласка Турака, али ми за овакву претпоставку немамо никаквих изворних доказа.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију