Траже се > Рођаци

Баљевићи

(1/1)

Вељко:
Да би се лакше разумело порекло Баљевића, морам да пре тога кажем неколико важних информација.
Становништво Великог Извора је подељено на фамилије (родове) и свака фамилија има своје име. Презиме Баљевић се може наћи у више фамилија. Име моје фамилије је Цинцар; значи моји Баљевићи припадају Цинцарима. Због овога се питам да ли је моја фамилија пореклом цинцарска.
Ако неко зна да има порекло из фамилије Баљевића, коју називају Цинцарима, нека се јави...

Небојша:
У књизи " Тимок, Заглавак, Буџак, Сврљиг " не помињу се Баљевићи, али постоји један податак о насељавању Великог Извора (зајечарски округ).

" Врло рано, по предању с краја 17. века, насељено је Ошљане из видинског Загорја, отприлике у исто време када су се Тетевенци доселили у Црну Реку (Велики Извор, Грљан, и део Зајечара) "

Почетком 18. века источну страну Старе планине запљуснула је једна велика миграциона струја из централне Бугарске, из околине Тетевен, позната као Тетевенска миграциона струја. Од житеља Тетевен у Бугарској, који датира још из тринаестог века, настало је, насеље Гољами Извор код Софије, а потом, пет векова касније, и Велики Извор код Зајечара и, на крају, насеље Дубље код Свилајнца. Многе породице које су припадале овој миграционој струји су се уткале у друге регионале етничке групе а наследници тих Тетевенаца данас се налазе на простору између Зајечара и Видина.

Што се тиче Цинцара, нисам сигуран да су они нека јединствена група, то је показало и ДНК истраживање где се види да међу њима има и Р1б и Е1б и Ј2. Мислим да је ту реч пре свега о начину живота, занимању, итд.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију