Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Томингај и Дерингај (Грачац, Лика) - порекло породица и Y-ДНК резултати

(1/9) > >>

Небојша:
Чланак о пореклу становништва Томингаја и Дерингаја у Лици:
https://www.poreklo.rs/2020/09/08/tomingaj-i-deringaj-u-lici/

Овде се можемо осврнути на порекло родова и генетичку слику.

Андрић:
Да ли постоји нека веза између ових Вучковића Никољштака у Томигају и Дерингају са Вучковићима Никољштацима из Ервеника у Далмацији?

Небојша:

--- Цитат: Андријић  Септембар 08, 2020, 12:14:05 поподне ---Да ли постоји нека веза између ових Вучковића Никољштака у Томигају и Дерингају са Вучковићима Никољштацима из Ервеника у Далмацији?

--- Крај цитата ---

Требали би бити истог порекла. Вучковићи су досељени из Далмације (Полача, Книн). Има Вучковића са овом славом и у Бјелајском пољу. Спадају међу старије досељенике, а пореклом су из Скрадина у Далмацији.

Вучковићи из Книна су I2-Y3120*
Вучковићи из Петровца су I2-S17250

Небојша:
Као што је речено, становништво овог краја води порекло махом из Северне Далмације (крај 17, почетак 18. века). Неколико породица досељено је са старог крајишког земљишта.


- Блануша, Никољдан

Блануша са славом Јовањдан било је у Северној Далмацији, тачније у околини Бенковца (Бргуд). Блануше из Горње Крајине славе Никољдан и Ђурђевдан. Верује се да презиме има француски корен, односно да је формирано у "наполеоново доба". На 23andMe тестиране су Блануше из Лике. По свему судећи из Доњег Лапца. Хаплогрупа - I2-S17250.

Андрић:

--- Цитат ---
--- Цитат: Небојша  Септембар 08, 2020, 12:51:40 поподне ---Требали би бити истог порекла. Вучковићи су досељени из Далмације (Полача, Книн). Има Вучковића са овом славом и у Бјелајском пољу. Спадају међу старије досељенике, а пореклом су из Скрадина у Далмацији.

Вучковићи из Книна су I2-Y3120*
Вучковићи из Петровца су I2-S17250

--- Крај цитата ---

--- Крај цитата ---

Да требало би да су од ових из Далмације. Зар нису Вучковићи из Бјелајског Поља (Крњеуша и Капљух) по предању доселили од Ервеника и Отона, а не из Скрадина? Колико је мени познато за Вучковиће из подгрмечког Дабра се сматра да су поријеклом из Скрадина у Далмацији.

Познато ми је да су тестирани Вучковићи из Полаче код Книна и Вучковићи из Капљуха код Петровца. Очигледно је да нека веза постоји између њих.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију