Траг - корисне књиге, сајтови > Старе фотографије

Албум фотографија из Другог светског рата

(1/9) > >>

Amicus:
Двоумих се да ли да поставим ове фотографије на већ покренуту тему о Требави, или да ипак то поставим на посебну тему, где би тема била Други светски рат. Па се одлучих да ипак то буде посебна тема, јер само већи број фотографија, на неки начин затрпава тему, па да то не радимо, ево места и фотографије које тичу тог историјског периода.

Оно што сам ја припремио, јесу фотографије са Требаве (Североисточна Босна), настале углавном током 1944. године, кад се на том простору по други пут нашао генерал Драгољуб Дража Михаиловић, а с обзиром да је народ тог краја био ројалистички опредељен, није чудо и што је настао велики број фотографија.

Неке од тих фотографија сам прикупио овде, а поделио сам их према селима где су снимљене, односно у последњу категорију сам сместио оне за које се зна само да су снимљене на Требави

Копривна:У дворишту основне школе у селу Копривна, између Добоја и Модриче, октобра 1944. године. Са Дражом је четворо деце свештеника Ристе Михића, као и деца из породица Деспотовић и Илић.

Кожухе:Ђенерал Дража са равногоркама у селу Кожухе код Добоја, октобра 1944. године. Прва лево, са наочарима, је Љиљана Лалић, сестра сеоског учитеља и члана четничке организације Василија Лалића, родом из Црне Горе.Народ дочекује ђенерала Дражу и америчке официре у селу Кожухе код Добоја, октобра 1944. године.Народ дочекује Дражу Михаиловића и америчке официре у селу Кожухе код Добоја, октобра 1944. Са десне стране, гледа у камеру, је Васо Вуковић, трговац, оснивач четничке организације у селу пре рата. Године 1941. на челу устаника у селима Кожухе, Копривна и Врањак.

Са дочека команданта Југословенске војске у отаџбини у селу Кожухе.

Грапска ГорњаЂенерал Драгољуб Дража Михаиловић у муслиманском селу Грапска код Добоја, октобра 1944. године. Први с лева, са белом капом и брадом, је мујезин (верски службеник) Мујо Буљубашић.

Толиса:Резервни мајор поп Саво Божић, командант Требавског корпуса и ђенерал Дража Михаиловић, главнокомандујући ЈВуО. Иза Драже је амерички пуковник Роберт Мекдауел. Снимљено октобра 1944. године.Командант ЈВуО са једном породицом у селу Толиса код Модриче, октобра 1944. године. У овом селу пре рата је службовао поп Саво Божић.

Осјечани:Говор ђенерала Михаиловића на Требави, у селу Осјечани, испред основне школе, октобра 1944. године. Иза Мекдауела, стоји прва с лева на десно, Милка Баковић - Милка Равногорка.Село Осјечани, испред основне школе, октобра 1944. године. Седе с лева на десно: др Стеван Мољевић, командант позадине ђенерал Живорад Божић, Ник Лалић, Мустафа Мулалић, Дража Михаиловић. Мекдауелов говор преводи поручник Рајачић. Стоји иза Драже, поред Мекдауела, мајор Манојло Пејић. Седи десно, вири, потпуковник Цвијетин Тодић, командант Озренског корпуса. Седи за столом поп Саво Божић.

Требава:

Четници, муслимани и православци на Требави октобра 1944. године

Ojler:

--- Цитат: Amicus  Новембар 21, 2017, 07:10:45 поподне ---...
Копривна:У дворишту основне школе у селу Копривна, између Добоја и Модриче, октобра 1944. године. Са Дражом је четворо деце свештеника Ристе Михића, као и деца из породица Деспотовић и Илић.
...

--- Крај цитата ---

Ристо Михић био је рођени стриц мога оца. Одселио је из Херцеговине у Копривну 1930. године где је службовао као свештеник. Умро је од тифуса пред крај рата, 1945. године. Дечак који седи поред Драже са девојчицом у крилу је Ристин син Војислав који је касније постао официр ЈНА. Девојчица коју држи у крилу је његова сестра Љиљана поред које стоји друга сестра Војислава.

Amicus:

--- Цитат: Velibor  Новембар 21, 2017, 08:24:32 поподне ---Ристо Михић био је рођени стриц мога оца. Одселио је из Херцеговине у Копривну 1930. године где је службовао као свештеник. Умро је од тифуса пред крај рата, 1945. године. Дечак који седи поред Драже са девојчицом у крилу је Ристин син Војислав који је касније постао официр ЈНА. Девојчица коју држи у крилу је његова сестра Љиљана поред које стоји друга сестра Војислава.
--- Крај цитата ---

Помислих на твоје, али опет да сте толико блиски, нисам могао. Дакле, ово су твоји други рођаци? :) Не знам каквог су порекла ове фотографије, тј. где су се чувале, да ли су из породичних збирки или државних?

Ojler:

--- Цитат: Amicus  Новембар 21, 2017, 08:38:17 поподне ---Помислих на твоје, али опет да сте толико блиски, нисам могао. Дакле, ово су твоји други рођаци? :) ...

--- Крај цитата ---
Не знам да ли се то зове други рођаци али Војислав са слике и мој отац су били стричевићи, од два брата деца.
Мој прадеда са свим својим синовима и њиховим фамилијама одселио је пре рата из Херцеговине у тај крај. Селили су од 1928. до 1934. један по један: прадеда у Подновље, син му Ристо у суседну Копривну а Ристина браћа, међу којима и мој деда са породицом, у околину Дервенте - села Луг и Мишковце.


--- Цитат: Amicus  Новембар 21, 2017, 08:38:17 поподне ---... Не знам каквог су порекла ове фотографије, тј. где су се чувале, да ли су из породичних збирки или државних?

--- Крај цитата ---
До пре неколико година нико у фамилији није знао за ову фотографију (постоји још једна, веома слична) док није објављена у једном тексту у листу Ало, који је писао о Војиславовом сину, такође Ристи Михићу, београдском вајару и балетском уметнику. Чланак је још увек доступан на интернет издању Ало али из неког разлога нема више слика : http://arhiva.alo.rs/vesti/reportaza-srbija/srpske-heroje-spasava-od-zaborava/65150.

Поп Ристо је иначе завршио сарајевску богословију исте године када је у њу кренуо Патријарх Павле. Управник Богословије био је у то време Митрополит дабробосански Петар Зимоњић. Ристо је био веома угледан човек у свом крају. Током рата придружио се устаницима и помагао их чак и са орујем у рукама. Испред његовог парохијског дома био је ископан бункер који су звали Попов бункер. На овој слици је Поп Ристо са брадицом и шубаром, стоји у капуту испред Поповог бункера. У горњем реду су Душан Будимир, Вељко Лазић, Панто Николић, а клечи Ђоко Чајић.

Amicus:
Да, видео сам и ту другу слику, али пошто су то два снимка исте сцене, одабрах само ову као бољу. :)

Очигледно се ради о двојици фотографа који су снимали сцену.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију