Траг - корисне књиге, сајтови > Породичне фотографије

Породице Кусонић и Ракић из Бачке

(1/4) > >>

Sergio:
Ово су моји преци из Бачке (фамилија очеве мајке тј. моје баке). Фотографисано у Сомбору.

На првој фотографији је мајка моје баке (десна млада девојка). Десно од ње седи њен рођени брат. Лево су њихови брат и сестра од стрица. Фотографисано пар година пре Првог светског рата.Друга фотографија приказује венчање брата моје прабабе. Он није хтео да учествује на страни аустроугарске војске, већ је пребегао у Србију. Учествовао је у повлачењу српске војске и пробоју Солунског фронта. Умро је од тифуса негде око Ниша пред сам крај рата. Жена му се касније преудала када је 1921. године умрло њихово једино дете. Моја прабаба је она што седи скроз десно. Двоје људи са леве стране су из породице Сечујски. Фотографисано уочи Првог светског рата.Трећа фотографија приказује свадбу прабабе и прадеде из 1924. године. Она се звала Марија Кусонић, а он Веселко Ракић. Мадожења је са леве стране поред младе, а десно од ње је његов брат (који је касније, током Другог светског рата, умро у мађарском заробљеништву). Брачни пар са леве стране су кумови Душанићи.


Тимар:
Шта славе ови Кусонићи?

Једна породица у моме крају звана је Кусоњић.

Sergio:

--- Цитат: Тимар  Јануар 11, 2017, 10:16:30 пре подне ---Шта славе ови Кусонићи?

Једна породица у моме крају звана је Кусоњић.

--- Крај цитата ---

Кусонићи славе Светог Димитрија. Пореклом су из Билића (скуп салаша поред Сомбора). Не знам њихово даље порекло. Мајка моје баке (очеве мајке) је девојачки Кусонић.

Ракићи славе Св. Николу. То су мушки преци моје баке (очеве мајке). Они су из Ранчева (скуп салаша поред Сомбора). Досељени су из Лике у Бачку негде почетком осамнаестог века (бакин предак је био официр у аустријској војсци па је добио прекоманду). Та линија мојих предака је учествовала у откупљивању статуса слободног краљевског града (Сомбор 1749. године). Они су дали свој допринос у виду произвољног новчаног износа (у складу са могућностима) као и сви остали Сомборци и становници околних места. Нашли смо архивски документ о томе колико је тачно дао и његов потпис.

Rimidalv:
Јел сте се бавили личким пореклом Ракића?

Sergio:

--- Цитат: Rimidalv  Јануар 11, 2017, 01:46:55 поподне ---Јел сте се бавили личким пореклом Ракића?

--- Крај цитата ---

Нажалост нисам. Мој отац се углавном бави истраживањем порекла наших предака, али ни он није нашао неке прецизније податке. Верује, на основу неких споредних података, да потичу из Широке Куле код Госпића, али то никад није потврђено.

Отац се више бавио нашим мушким прецима који потичу из северне Далмације. Написао је чак и књигу о пореклу нашег презимена (Векић), али је никад није објавио већ му стоји на рачунару у виду Word документа.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију