Траг - корисне књиге, сајтови > Старе фотографије

Архива старих фотографија Балкана

(1/50) > >>

Синиша Јерковић:
Кад не знамо сами, архиву наших старих породичних фотографија направе Швајцарци и Аустријанци.

Занимљив сајт и база

http://gams.uni-graz.at/context:vase

Дробњак:
Пре неки дан наиђох на сајт Кристофера Боема, америчког антрополога. Он је 1960-их година боравио у Црној Гори, три године, истражујући моралне норме и етику последњег европског племенског друштва. Центар његових истраживања била је Горња Морача, као један од најизолованијих делова Црне Горе. На основу својих посматрања, истраживања и искустава написао је две књиге Montenegrin social organization and values и Bloode revenge. Мени су пажњу привукле фотографије из Горње Мораче 1960-их. Размишљао сам да их поставим на форуму али није ми се покретала нова тема само за тај пост, тако да је ова Синишина тема добродошла. Ево линка:

http://www.christopher-boehm.com/field-work/mountain-serbs-in-montenegro/

Amicus:
Ево мене данас баш Тимар пита за колекцију старих фотографија Порекла. Тога још увек нема, али ваљало би чим пре нешто тако установити, а онда би људи могли да шаљу фотографије, претпоставимо да би биле скениране, са причама или описима особа које се на њима налазе. То би ускоро постала врло интересантна збирка слика људи којих одавно већ нема, а чија имена временом и те како бледе, јер не заборавимо да су слике вредне док људи знају ко је на њима.

Дробњак:
Скоро 10 година у часопису Национална Географија Србија постоји рубрика Србија некада где читаоци шаљу своје старе, најчешће породичне фотографије са кратким описом. Неке од ових фотографија се могу наћи на сајту.

http://www.nationalgeographic.rs/reportaze/galerije/7914-srbija-nekada-vas-foto-arhiv-12-fotografija-koje-svedoce-o-proslosti.html

Број 1:

--- Цитат: Amicus  Децембар 29, 2016, 10:49:59 поподне ---Ево мене данас баш Тимар пита за колекцију старих фотографија Порекла. Тога још увек нема, али ваљало би чим пре нешто тако установити, а онда би људи могли да шаљу фотографије, претпоставимо да би биле скениране, са причама или описима особа које се на њима налазе. То би ускоро постала врло интересантна збирка слика људи којих одавно већ нема, а чија имена временом и те како бледе, јер не заборавимо да су слике вредне док људи знају ко је на њима.

--- Крај цитата ---
Планирамо нешто слично да успоставимо. Досад нисмо могли јер смо кубурили са хостинг услугама. Сад се стварају услови за то. Наравно, то је велики посао, али ваља га започети.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију