Порекло становништва > Србија

Становништво Пештера и Рашке области

<< < (2/55) > >>

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Небојша  Новембар 01, 2015, 09:14:19 поподне ---Недавно сам баш помињао Челића J2b M241 из околине Тутина (Гуцевиће). Челића има у Црној Гори, пореклом су Клименте.

Веома је чудно то што Челић на маркеру 393 има вредност 10. Европски J2b M241 ту имају углавном вредност 12 (ређе 13).

Већ је раније објављено да се појавио Климента E1b. С обзиром да су ове две хаплогрупе (J2b M241 и E1b) честе код Малисора, није искључено да неки Клименти носе и J2b2.

--- Крај цитата ---

Између осталог и због Челића сам се заинтересовао за поријекло тих родова. Надам се да ће Вито имати праву књигу, јер видим по форумима да су правили неке исјечке из Мушовићеве књиге у коме су наведена појединачна поријекла за породице.

vidoje 013:
 Према другим подацима,  презиме Угљанин води поријекло од Климената насељених у село Угао на Пештери.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: vidoje 013  Новембар 01, 2015, 10:11:12 поподне --- Према другим подацима,  презиме Угљанин води поријекло од Климената насељених у село Угао на Пештери.

--- Крај цитата ---

Има логике. Ово за Херцеговину сам пронашао у монографију за Сјеницу.

vojinenad:

--- Цитат: vidoje 013  Новембар 01, 2015, 10:11:12 поподне --- Према другим подацима,  презиме Угљанин води поријекло од Климената насељених у село Угао на Пештери.

--- Крај цитата ---
Не могу да тврдим али сам давно још чуо да се у кући Угљанина некада говорило албанским језиком, и да је та породица тог порекла. Уосталом то се и у његовом говору може и приметити да ломи језик када прича српски и нагиње ка шиптарском нагласку.

gillle:
Драги моји истраживачи,

човек који је најдетаљније истражио, проучио и описао ту област зове се Петар Ж. Петровића - Антропогеографска истраживања Рашке 1 и 2.
Истраживања је вршио од 1929 до 1937. године, књига је требало да се штампа одмах после рата, међутим, штампање прве књиге је обављено тек 1984. године (много година после Петроввићеве смрти), а друга књига захваљујући директорки Новопазарског Музеја *РАС* Драгици Премовић - Алексић, тек пре пар година. По мом скромном мишљењу *некоме* није одговарало да се обелодане такви подаци а приступ рукопису су имали многи млађи истраживачи, међу њима и Ејуп Мушовић, који је црпео те податке за радове *Новопазарског зборника*. Петровић врло јасно пише о пореклу свих породица иѕ тих крајева, то сам закључио тако што је неке појединости о селима Рогозне савршено тачно написао, за разлику од др. Милисава Лутовца. који је истраживања вршио у својој канцеларији а не на терену и тако читаве родове по селима изостављао.

Књигу имам, нисам је скенирао, немам за то могућности али за свако презиме које вас буде занимало написаћу без икаквих проблема...

Хвала, свако добро!

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију