Порекло становништва > Србија

Становништво Пештера и Рашке области

(1/55) > >>

Синиша Јерковић:
Да ли неко има скенирану књигу о муслиманском становништву Рашке области? Прије свега мислим на радове Ејупа Мушовића.

Витомир Радовић:
Имам ја књиге од Ејупа Мушовића, али ми се налазе у Београду. За двије недјеље сам у Београду, па ћу дати Јовици да их скенира, ако ти није то касно.

Велики поздрав
Вито Радовић из Улциња

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Витомир Радовић  Новембар 01, 2015, 07:55:52 поподне ---Имам ја књиге од Ејупа Мушовића, али ми се налазе у Београду. За двије недјеље сам у Београду, па ћу дати Јовици да их скенира, ако ти није то касно.

Велики поздрав
Вито Радовић из Улциња

--- Крај цитата ---

Хвала, Вито, није журба. Вјерујем да ће и осталима бити корисне.

Синиша Јерковић:
На интернету има неких исјечака из његових радова. Може да се скине и књига "Пештер и егово становништво" али то је више општи историјски преглед, а не преглед по родовима и насељима.

Мушовић, као најбољи познавалац историје муслимана Рашке области, пише да је највећим дијелом то становништво поријеклом од малисорских католичких племена, гдје су Клименте доминирале, али ништа мање присутни нису били ни Шкријељи, Хоти и Шаље. Они су замијенили дотад бројно српско становништво, које у Великој Сеоби 1690. отишло на сјевер. У 18. вијеку католичка мисија на Пештеру је била још увијек јака, али потом слиједи постепена исламизација.

Поред ових католичких племена у етногенези рашких муслимана значајно су учествовала и брдска, православна племена Кучи, Бјелопавлићи, Пипери и Васојевићи, која су се исламизовала.

Један дио рашких муслимана потицао је и од исламизованих Срба старосједилаца.

Исто тако досељавали су и избјеглице-мухаџири из крајева које су Турци губили. Све то је допринијело да оригинални албански језик убрзо буде потиснут и да га замјени српски. Поготово су албанофоним становништвом били насељени источни дијелови рашке области: Нови Пазар, Сјеница, Тутин и Рожаје, што се донекле и данас осјећа у њиховом говору.

Од данашњих муслиманских политичара поријеклом из Рашке области највише је Куча- Ганић, Радончић и Зукорлић (и други муфтија Зилкић је такође Куч)
Љајић је Климента.
За Угљанине постоји податак да су из Херцеговине.

Небојша:
Недавно сам баш помињао Челића J2b M241 из околине Тутина (Гуцевиће). Челића има у Црној Гори, пореклом су Клименте.

Веома је чудно то што Челић на маркеру 393 има вредност 10. Европски J2b M241 ту имају углавном вредност 12 (ређе 13).

Већ је раније објављено да се појавио Климента E1b. С обзиром да су ове две хаплогрупе (J2b M241 и E1b) честе код Малисора, није искључено да неки Клименти носе и J2b2.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију