Аутор Тема: Митоманија  (Прочитано 58894 пута)

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8031
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Митоманија
« Одговор #260 послато: Јануар 12, 2018, 03:24:58 поподне »
Добар покушај. Потплатиш неко звучно име (обично је то неки лингвиста, универзитетски професор, историчар) и тиме добијеш "аргумент" у своју корист. Ово ме подсјећа на докторе Мура и Букеја, које је саудијски режим потплатио да одређене кур'анске стихове протумаче као научна открића, те да тиме исламу потврде божанско поријекло, с обзиром да би било немогуће да Арапи у седмом вијеку знају како настаје ембрион и колико слојева има атмосфера.
Као друго, ова два лика смјештају албанску прадомовину тачно на подручја која албански иредентисти сматрају "природном Албанијом". :)

Комедија.  :) Поред толико написаних научно непристрасних књига и чланака о том проблему, они мисле да ће једном нарученом књигом да то све потру. Сличан случај као са књигом "историчара на изнајмљивање" Ноела Малколма "Kosovo - a short history".

С друге стране, није случајно што су као аутори одабрани Румуни. Овом теоријом они подилазе и албанским и својим аутохтонистима, јер ако се дистанцирају од Албанаца то значи да њихови преци у данашњу Румунију нису могли да дођу у средњовековној сеоби из крајева јужно од Дунава, већ су ту непрекидно од времена Бојребисте и Децебала. И вук сит, и овце на броју. ;)
« Последња измена: Јануар 12, 2018, 03:47:13 поподне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

На мрежи Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 877
Одг: Митоманија
« Одговор #261 послато: Јануар 12, 2018, 07:16:01 поподне »
Комедија.  :) Поред толико написаних научно непристрасних књига и чланака о том проблему, они мисле да ће једном нарученом књигом да то све потру. Сличан случај као са књигом "историчара на изнајмљивање" Ноела Малколма "Kosovo - a short history".

С друге стране, није случајно што су као аутори одабрани Румуни. Овом теоријом они подилазе и албанским и својим аутохтонистима, јер ако се дистанцирају од Албанаца то значи да њихови преци у данашњу Румунију нису могли да дођу у средњовековној сеоби из крајева јужно од Дунава, већ су ту непрекидно од времена Бојребисте и Децебала. И вук сит, и овце на броју. ;)

Да, и мени је то привукло пажњу. Ем једни другима подупиру митове, ем се користе логиком да ће ријеч двојице Румуна, због традиционално солидних српско-румунских односа, имати много већу тежину него ријеч припадника неког народа са којим су Срби у лошим односима.
Румуни су иначе такође склони митоманији, а рекао бих да се покушавају дистанцирати од чињенице да скоро половина њих припада хаплогрупама типичним за Словене.

Ван мреже Korsnik2

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
 • R1a
Одг: Митоманија
« Одговор #262 послато: Јануар 16, 2018, 01:52:24 поподне »
Prilikom osvecenja rumunske crkve u vlaskom selu isakovo kod cuprije, njihovi popovi su izjavili da se prvi put nakon 1400 godina sagradila rumunska crkva u dolini morave, i ne samo to crkvu su posvetili svetoj Maksimi singidunumskoj koja je po njima rumunka, znaci i beograd je rumunski, a srbi su za njih samo uljezi na ovome tlu 1400 godina. Kolovodja te price je pop Bojan Aleksandrovic koji je na svom imanju kod negotina sagradio rumunsku crkvu posvecenu svetom Nikiti Remezijanskom, koji je po njima takodjer rumun, i proglasio tu parohiju za malajnicko-remezijansku, iako je bela palanka udaljena od malajnice nekih par sati voznje, a parohiju u isakovu su prozvali Horreum Marga po antickom imenu cuprije- obnavljaju nasi prijatelji rumuni rimsko carstvo izgleda- samo kako ce se dogovoriti sa Albancima oko Nisa.  ;)
« Последња измена: Јануар 16, 2018, 01:55:19 поподне Korsnik2 »

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: Митоманија
« Одговор #263 послато: Јануар 23, 2018, 04:35:53 поподне »
„Данас у нашој свести, Дунав је само велика река која протиче кроз Панонски басен. Не помишљамо да Дунав повежемо са постојбином, са својом вековном историјом. А Словени су можда управо са Дунава, из Панонског басена, населили просторе средње, источне и јужне Европе. Тешко је објаснити како је дошло до те празнине у нашој свести, упркос историјским подацима. Један од узрока свакако је у великонемачким, аријевским идејама, потпомогнутим мађарском фасцинацијом, које су својом наметљивошћу пригушиле самостални развој словенске мисли у Подунављу. Други узрок је у нама - једноставно, није било истраживача, истраживања и открића. Тако смо постепено напустили обале Дунава, пребацивши постојбину у некакве закарпатске мочваре и шуме. Одлучујућа реч у истраживању словенске прошлости мора припасти археологији. Друге историјске науке могу доћи само до теорема, али не и чињеница. Ово се може променити једино открићем неких нових писаних извора о најстаријој прошлости Словена. Археологија пак, открива и истражује материјалне чињенице, рукотворине прошлих времена, које се само привремено могу погрешно тумачити.
Код нас, као и у осталим земљама Панонског басена, осим у Чехословачкој, није показано занимање за словенску археологију. Неизбежно, упркос усмерењу на друге археолошке културе, сведочанства о словенском присуству на Дунаву се појављују, често и случајно, али стално. У последњих десет година, мањим или већим археолошким радовима истражен је низ словенских налазишта у нашем Подунављу. Истовремено, откривају се нове чињенице о другим народима, који су краће или дуже живели са нама. Сва та открића из темеља мењају укорењена схватања о прошлости Словена. У светлу најновијих истраживања и историјски извори добијају нов значај, јер се њихови подаци све поузданије тумаче и смештају у простор и време...“
Ово је цитат из предговора књиге издате пре 25 година, поводом изложбе о Словенима (М. и Ђ Јанковић, Словени у југословенском Подунављу, Музеј града Београда, каталог изложбе 36, Београд 1990). Тада су најстарији подаци о Словенима у Југославији, археолошки и писани, налажени у 5. столећу, у доба Велике сеобе народа и Хуна. Али смо скренули пажњу на Предање о прошлим временима (Повестн временншх лет), тзв. Несторов летопис. По том Летопису, постојбина Словена била је у Подунављу, још од преисторије („по рушењу Вавилонске куле“). Затим се под притиском јачег непријатеља - „Волоха“ (= Влаха), Словени исељавају у правцу Висле и Дњепра. Да је било утицаја са простора јужно од Саве и Паноније на образовање словенске Зарубињецке културе са тежиштем на Дњепру, већ је било познато археолозима (К. В. Каспарова, 1981: Ролб шгозападнмх свлзеи в процессе формированл зарубинецкои кулБтурм, Советска археологш 1981 2: 57-78). Бројни филолози су бранили тај став, почев од Ј. Шафарика. Предање о постојбини Словена на Дунаву из Предања о прошлим временима било је недоступно југословенској и српској јавности, наравно. У уџбеницима није било прошлости Словена, као ни данас, не само оне давне. Просветне власти и даље сматрају да треба да знамо историју туђих народа, али не и словенску.
Пре 25 година скоро се ништа није знало о археологији Словена Римског доба у српском Подунављу. Откриће словенског насеља у Хоргошу 1988. године, изазвало је узнемирење и отпор бранитеља измишљене тезе о Словенима доведеним од Авари 567. године, уграђене у уџбенике. Мој реферат о том налазу на скупу Српског археолошког друштва у Кикинди 1989. непринципијелно је оспорио Марко Поповић, без успеха. Чланови Друштва су на обновљеном раду Секције за средњевековну археологију, одржане у Апатину исте године, усвојили изложене чињенице о словенској природи налазишта. Налазашите „Стуб 76“ у Хоргошу, прво сам датовао у позно 5. и почетак 6. столећа (Ђ. Јанковић, Нова страница историје Словена, Pro memoria 7, Суботица 1989: 8) , а потом у 5. столеће.

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: Митоманија
« Одговор #264 послато: Јануар 23, 2018, 04:39:03 поподне »
2. део

Још један цитат из исте књиге (стр. 12-13) показује шта се у то време знало о Словенима пре Хуна: „За сада се може само нагађати да се под именом Лимиганата, народа који је збацио власт Сармата Аргараганата, а затим кренуо у походе на римске границе, око средине IV столећа, крију Словени (Ammianus Marcellmus, XVII 13). Времену пре доласка Хуна у Подунавље, припада вест Псеудо Цезарија о дивљим Словенима у Подунављу, али је податак тешко просторно одредити (Dialogi 110). На крају, на основу вести о народу у данашњој Војводини, који користи чамце издубљене у деблу, пије медовину и храни се просом, претпоставља се да је реч о Словенима који су живели под хунском влашћу (Prisci Fragmenta 8).“
Када је археологија укључена у проучавање порекла Словена са Дунава, запретана прошлост се појавила на светлу, одећа лажне историје почела је да се пара. Кренуло се са волонтерским теренским истраживањем 1993. године. Станко Трифуновић, из Музеја Војводине у Новом Саду, добро је документовао културу Лимиганата у Банату и Бачкој, па су њене словенске особине и датовање пре Велике сеобе народа постале очигледне. Прво је спроведено ископавање код Баранде, одакле су случајни налази у музеју у Панчеву указивали на Словене из доба Велике сеобе народа. Откривено је насеље из средине 4. столећа, са јасним словенским особинама. Припадало је несумњиво народу забележеном под именом Лимиганти или SARMATAE SERVI (обично читано „Сармати робови“), што је омогућило да се повежу писани и археолошки извори. Исход је било тумачење у новом светлу догађаја у Банату и Бачкој, које бележе римске хронике и описује историчар Амијан Марцелин (Đ. Janković, The First Slavic Revolution, I-II, Serbian LiteraryMagazine 3-4 1995: 413-420; 5-6: 261-269).
Због важности открића одмах је приређена изложба у Београду и Новом Саду, па су се неки угледни археолози увредили. После наставка истраживања код Банатског Карловца и Падеја, С. Трифуновић је покушао да направи изложбу у Музеју Војводине, али се није дало, услед отпора оних којима истина није одговарала. Наредних година се као најважније показало налазиште у Чуругу, јер су нађени докази континуитета културе у доњем Потисју из доба од римског до хунског освајања. У Чуругу је 2001. С. Трифуновић приредио изложбу Музеја Војводине: „Лимиганти - загонетка археологије“ Истраживање Чуруга још увек траје.
Тако је учињен најважнији корак - археологија је доказала Словене на Дунаву у Римско доба и успоставила везу између доба пре и после римске окупације. Позивање на чињеницу да су такозвани Илири сами себе називали Венедима, што је било познато и Римљанима и Херодоту, сада је утемељено у материјалним доказима. Бранећи своју постојбину у Подунављу, Словени сада могу да се позову и на сведочанства своје културе која су оставили наши преци, а не само на предање. То што из античких писаних извора није познато садашње име Словена, више није доказ да Словени нису живели у Подунављу. Учињени су нови кораци ка повезивању Словена са Илирима, заправо древним Венедима, како су себе звали.
И на тлу јужно од Дунава дошло је до нових открића, о добу римске окупације, па се показало да је домаће становништво задржало своју културу, то јест да нису били латинизирани. Налазиште Кршће из околине Вишеграда на Дрини, Ирма Чремошник је још 1970. повезала са Словенима из доба Велике сеобе народа (Истраживања у Мушићу и Жабљаку и први налаз најстаријих славенских насеља код нас, Гласник Земаљског музеја 25, Сарајево 1970: 45-117). Недавним ископавањем у Скеланима, на Дрини наспрам Бајине Баште, показало се да је на оба налазишта заправо нађена домородачка грнчарија 3-4. столећа, веома слична истовременим налазима из Чуруга и са других словенских простора. Тако је добијена могућност поређења становништва са обе стране Дунава. Треће преломно откриће за порекло Словена у Подунављу је остава сребрних предмета нађена у Жидовару, смештеном уз Караш, између Беле Цркве и Вршца. Све околности у којима је остава нађена, јасно повезују десну обалу Саве и Дунава из доба пред римско освајање, са левом обалом Дунава у првом столећу. На жалост, истраживачи су је погрешно датовали у крај старе ере, иако је одмах запажен њен хришћански садржај.
*
Књига пред читаоцима је преглед објављених археолошких открића о Словенима у Српском Подунављу из доба римске власти, учињених у протеклих 25 година. Садржи претежно моје чланке, приказе неких важних текстова, најновије сажете текстове Андреја Обломског, и моје нове коментаре. Изложени су редом објављивања, па читалац може пратити како су сазнања напредовала. Аутори текстова се по неким питањима слажу а о другим имају различита мишљења; ипак сви донесе подједнако објективну грађу кроз документацију - слике и планове. Зато свако може самостално да извлачи закључке. На жалост, највећа количина грађе још није објављена: „мало руках, малена и снага“ Постоје и текстови о истом времену и простору у којима се занемарује или искључује присуство Словена. Они немају значаја за ову књигу јер замагљују а не осветљавају проучавање становништва и културе Римског доба уз Дунав. Они се позивају на стара тумачења грађе и занемарују нова открића. Пошто су израз идеологије а не науке, овде нису коментарисани. Нема ни чланака о Сарматима, Германима и њиховим сукобима са Римљанима, они су одавно добро познати.

Извор: Словени у Српском Подунављу Римског доба, Зборник изабраних објављених текстова о Словенима, 1998-2015, Београд, 2016.Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Митоманија
« Одговор #265 послато: Јануар 23, 2018, 08:27:31 поподне »
Prilikom osvecenja rumunske crkve u vlaskom selu isakovo kod cuprije, njihovi popovi su izjavili da se prvi put nakon 1400 godina sagradila rumunska crkva u dolini morave, i ne samo to crkvu su posvetili svetoj Maksimi singidunumskoj koja je po njima rumunka, znaci i beograd je rumunski, a srbi su za njih samo uljezi na ovome tlu 1400 godina. Kolovodja te price je pop Bojan Aleksandrovic koji je na svom imanju kod negotina sagradio rumunsku crkvu posvecenu svetom Nikiti Remezijanskom, koji je po njima takodjer rumun, i proglasio tu parohiju za malajnicko-remezijansku, iako je bela palanka udaljena od malajnice nekih par sati voznje, a parohiju u isakovu su prozvali Horreum Marga po antickom imenu cuprije- obnavljaju nasi prijatelji rumuni rimsko carstvo izgleda- samo kako ce se dogovoriti sa Albancima oko Nisa.  ;)

Румуни су (вештачка) етничка творевина из 19. века.
Око етничке припадности Светог Никите ставови су различити, - руска школа тврди да је био Словен грчког образовања, британска да је био Грк, а постоје и нека мишљења по којима је он био Латин или домородац ремезијанског краја. Али, свакако не може бити румунског етноса, јер такав народ није постојао у то време.
Поздрави тог Александровића, нека се мало образује човек, а не да залуђује прост народ измишљотинама.
А можда то не ради из незнања...?

http://www.academia.edu/24904213/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE_%D0%94%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%9B_%D0%A1%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%98_%D0%9D%D0%98%D0%9A%D0%98%D0%A2%D0%90_%D0%A0%D0%95%D0%9C%D0%95%D0%97%D0%98%D0%88%D0%90%D0%9D%D0%A1%D0%9A%D0%98_%D0%98_%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%9E_%D0%A5%D0%A0%D0%98%D0%A8%D0%8B%D0%90%D0%9D%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%9E_%D0%A3_%D0%9F%D0%9E%D0%9D%D0%98%D0%A8%D0%90%D0%92%D0%89%D0%A3

"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже сɣнце

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1505
 • I-A1328
Одг: Митоманија
« Одговор #266 послато: Јануар 23, 2018, 09:29:11 поподне »
Румуни су (вештачка) етничка творевина из 19. века.

Не звучи ли ти та изјава надмено и неблагомислено.
Одређени хрватска дружтсва не би се сложили, јер тврде, да су баш Срби вештачка етничка творевина 19. века, те народ који је био нем док "онај лупеж Вучина" није украо хрватски језик.

Ⲙⲏⲥⲗⲏⲙⲟ ⲇⲁ ⲃⲗⲁⲇⲁⲙⲟ ⲛⲁшⲏⲙ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ, ⲛⲟ ⲏⲥⲧⲏⲛⲁ ⲓⲉ ⲇⲁ ⲣⲉϥⲏ, ⲡⲟⲡⲩⲧ ⲧⲁⲧⲁⲣⲥⲕⲟⲅⲁ ⲗⲩⲕⲁ, ⲇⲉⲓⲥⲧⲃⲩⲓⲩ ⲛⲁ ⲩⲙ ⲙⲟћⲛⲟ ⲙⲣⲥⲉћ ⲏ ⲥⲩⲕⲁⲓⲩћ ⲙⲏⲥⲁⲗ. Ⲍⲁⲧⲟ ⲩ ⲣⲁⲍⲅⲟⲃⲟⲣⲩ ⲃⲁⲗⲓⲁ ⲡⲣⲃⲟ ⲩⲥⲧⲁⲛⲟⲃⲏⲧⲏ ⲙⲉђⲉ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ ⲏ ⲏⲍⲣⲁⲍⲏⲙⲁ, ⲇⲁ б̀ⲏ ⲇⲣⲩⲅⲏ ⲍⲛⲁⲗⲏ ⲕⲁⲕⲟ ⲏⲭ ⲙⲏ ⲃⲏⲇⲏⲙⲟ.

На мрежи Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 877
Одг: Митоманија
« Одговор #267 послато: Јануар 24, 2018, 06:22:14 поподне »
Добра је ова тема, добро је исмијавати и деконструисати антисрпске митове наших комшија, али често заборављамо да смо свим нашим поразима далеко више кумовали ми сами него они и њихови страни ментори. Наше је највеће проклетство то што смо политички и економски неедуковани. А једна нација управо на том пољу мора бити едукована да би преживјела и да би уопште напредовала. У задњих 100 година више смо пораза доживјели у миру него у рату. А и ови ратни порази су посљедица нашег приступа тим кључним аспектима националног опстанка током мирнодопског периода.
Неки кажу да смо катастрофално прошли деведесетих. То и јесте и није тачно. Прошли јесмо ужасно, али се исто тако може рећи да смо прошли и више него одлично с обзиром на то како смо могли проћи, имајући у виду нашу неедукованост у кључним животним сферама и идеолошку обезглављеност. Сами Бог нас је спасио да још горе не прођемо.

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6789
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Митоманија
« Одговор #268 послато: Фебруар 21, 2018, 05:45:14 поподне »
Демитоманизација (под притиском Грка и међународне заједнице, додуше , да би задовољили Грке, морали би и да промене комплетан изглед центра Скопља :) )
MKD: "Pao" Aleksandar Makedonski FOTO
Skoplje -- Makedonski radnici skinuli su tablu na kojoj piše auto-put "Aleksandar Makedonski" sa puta koji će se u budućnosti zvati auto-put “Prijateljstvo“.
IZVOR: B92 SREDA, 21.02.2018. | 14:48

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=02&dd=21&nav_category=167&nav_id=1361338
« Последња измена: Фебруар 21, 2018, 05:48:44 поподне ДушанВучко »

симо

 • Гост
Одг: Митоманија
« Одговор #269 послато: Фебруар 21, 2018, 05:51:32 поподне »
Makedonski radnici skinuli su tablu na kojoj piše auto-put "Aleksandar Makedonski" sa puta koji će se u budućnosti zvati auto-put “Prijateljstvo“.

Нека га зову како год хоће, само да бар једну сезону на њему не буду радови на 80% дионице. :)

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6789
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Митоманија
« Одговор #270 послато: Фебруар 21, 2018, 05:56:18 поподне »
Нека га зову како год хоће, само да бар једну сезону на њему не буду радови на 80% дионице. :)
Да, возила и путници нису имали неке вајде од великог имена пута :) Само , не свиђа ми се нов назив , "пут пријатељства"...Имали смо и некада пут "братства и јединства" ...
« Последња измена: Фебруар 21, 2018, 06:01:09 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Душан

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 277
 • I2a1b-PH908
Одг: Митоманија
« Одговор #271 послато: Фебруар 21, 2018, 06:15:38 поподне »
Нема горе митоманије од "хрватско-угарског краља, краљевства...". И још нагласе ово прво.  ;D

Слугански народ скоро 900 година државу није имао, а умислио да је неки фактор. 

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Митоманија
« Одговор #272 послато: Фебруар 21, 2018, 07:06:24 поподне »
Нека га зову како год хоће, само да бар једну сезону на њему не буду радови на 80% дионице. :)

Зато, сви на србско море - у Црну Гору! Маните се Грчке.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Митоманија
« Одговор #273 послато: Фебруар 21, 2018, 07:07:43 поподне »
Нема горе митоманије од "хрватско-угарског краља, краљевства...". И још нагласе ово прво.  ;D

Слугански народ скоро 900 година државу није имао, а умислио да је неки фактор.

Ма, њима се не треба ни бавити много. Нека се наслађују својим фантазијама. Игнорација.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8031
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Митоманија
« Одговор #274 послато: Фебруар 21, 2018, 08:43:06 поподне »
Нема горе митоманије од "хрватско-угарског краља, краљевства...". И још нагласе ово прво.  ;D

Баш пре неки дан је држао предавање један хрватски археолог, споменуо је угарску државу овим речима: "...у оквиру Угарско-хрватског краљевства...додуше, ви у Србији га зовете само Угарско краљевство" и насмешио се заједно са публиком. Чини ми се да је и њему јасно да је први назив за, што би политичари рекли, "унутрашњу употребу", само за хрватски пук.  ;)

Зато, сви на србско море - у Црну Гору! Маните се Грчке.

Што би се манули, има лепше (моје мишљење) и незагађено море у које се не баца на бахат начин све и свашта (неоспорна чињеница) у односу на ЦГ, дефинитивно већи избор плажа и нико ме неће попреко гледати (или нешто још горе) зато што говорим београдским нагласком, осим по којег залуталог косметског Арбанаса.  :) Али да не лутамо много са теме...
Чињеницама против самоувереног незнања.

симо

 • Гост
Одг: Митоманија
« Одговор #275 послато: Фебруар 21, 2018, 09:18:32 поподне »
Зато, сви на србско море - у Црну Гору! Маните се Грчке.

Изгубио сам вољу да посјећујем двије земље: Хрватску и Црну Гору. У њих идем само кад морам, а оно мало одмора што имам најмање бих желио тамо провести. Разлога је много, да не ширим причу.

Сјећам се задње туристичке посјете Црној Гори, прије једно десет година (послије тога сам био још можда само једанпут, више послом). У повратку на граничном прелазу Бродарево, осјетио сам невјероватан смрад. Био је то смрад поквареног меса и хране, коју су црногорски цариници избацивали из аутомобила Срба туриста који су кренули на море. Тад сам, прешавши границу и дохвативши се Златибора, рекао себи да ме Црна Гора неће скоро видјети. И тако и би.

Кад буде србско, ето ме долазим. Можда платим и ону еколошку таксу.  :)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Митоманија
« Одговор #276 послато: Фебруар 21, 2018, 10:13:01 поподне »
Не лутамо далеко од теме, Никола, и ово све спада у домен митоманије.

Чујем повремено од људи овакве приче као што је ова коју је Симо написао. Занимљиво је да сваке године најмање једанпут-двапут идем у ЦГ и да никад ништа слично нисам доживео, ни на мору, ни у Подгорици, ни на граници, скоро па нигде.

Кад преберем по памћењу, најнепријатније доживљаје везане за мој београдски нагласак и БГ таблице на колима, имао сам, ни мање ни више него - у Беранама. Али, и то су били ексцеси неких спорадичних напаљених лудака. Иначе, ниђе никакви проблем. Чак, најчешће, имам само пријатне разговоре на тему односа Србије и ЦГ и наилазим на позитиван став...

"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже МучаСR1bин

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 79
 • R1b - U152
Одг: Митоманија
« Одговор #277 послато: Фебруар 21, 2018, 10:50:36 поподне »
Мислим да је све индивидуално. Када идем на одмор желим да се осећам лепо и не размишљам о лошим стварима, а у Црној Гори то нажалост више не могу. Могао бих да набрајам ружне ситуације са клупских припрема и летовања у Црној Гори (и то гле чуда баш у наводно крајевима где су декларисани Срби), али није овде место за тако нешто, искуства су свакако различита и условљена личним доживљајем свакога од нас. Што се мене тиче, срећа је па имамо много бољу, лепшу и приступачнију алтернативу-Грчку.
После свега што се збило, за Црну Гору би се могло рећи исто као и за Хрватску-ко болује од заборава нека летује тамо. Разумем људе који тамо имају имовину или су емотивно везани за исту, али мој својевољни избор за одмор свакако више није ЦГ.
„Ако видите човека који се жали, тај сигурно није Србин!“

Ван мреже МучаСR1bин

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 79
 • R1b - U152
Одг: Митоманија
« Одговор #278 послато: Фебруар 21, 2018, 10:52:45 поподне »
Да, возила и путници нису имали неке вајде од великог имена пута :) Само , не свиђа ми се нов назив , "пут пријатељства"...Имали смо и некада пут "братства и јединства" ...
Надам се да их то ,,пријателство" неће одвести у још већу пропаст, али то су њихове бриге.
„Ако видите човека који се жали, тај сигурно није Србин!“

Ван мреже МучаСR1bин

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 79
 • R1b - U152
Одг: Митоманија
« Одговор #279 послато: Фебруар 21, 2018, 11:01:18 поподне »
Када сте већ споменули српско море, ускоро ћемо због врховног господара и његовог аутопута уједињења Албанаца опет тамо у посету  ;) у дневној штампи се одавно кренуло у кампању са афирмативним текстовима о њиховим летовалиштима, не би ли раја увидела да нам је зато тај аутопут важан... Било би лепо да за ту прилику спреме овакве старе разгледнице  ;)
„Ако видите човека који се жали, тај сигурно није Србин!“