Аутор Тема: О Србству Црногораца  (Прочитано 171700 пута)

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1199
 • I1 P109
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #620 послато: Фебруар 08, 2018, 07:55:43 поподне »
Канонизација попова Маце и Шиљка нарушила је углед СПЦ у Пљевљима, иначе једној од најсрпскијих општина у Црној Гори. Велики број грађана Пљеваља ово је схватио као неку врсту провокације. Милорад Вукојичић и Слободан Шиљак су одговорни за смрт великог броја људи. Највише људи од њихове руке је страдало 1943-44 године. У писмима Драга Бојовића, некадашњег четничког команданта из Пљеваља, поп Маца је описиван као ђаво у мантији. Његове жртве су углавном биле жене, стари сељаци, студенти, углавном чланови КП, симпатизери или помагачи. Глас против канонизације дигла је Милосава Струњаш, некадашња партизанка (од '43). То што је она била партизанка код оних који се нису слагали са њом изазвало је ругање и тврдњу да тиме покушава да спере злочине са партизана указујући на четничке. Отац Милосаве Струњаш, Рајко Церовић је заиста страдао "захваљујући" попу Маци Вукојчићу, свом куму, који га је пријавио италијанским властима да је украо свињу комшијама, због чега је Церовић стрељан. После капитулације Италије, Вукојичић и Шиљак су почели да спроводе терор над становништвом Пљеваља и ближе околине, били они комунисти или не. Нажалост, СПЦ је овде показала колико је однарођена и да не осећа било народа.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #621 послато: Фебруар 08, 2018, 07:59:51 поподне »
Lako bi se danas bilo izjasniti da presude 1945 nije donosila ideološki i politički suprostavljena strana koja je svoje protivnike osuđivala na smrt na prekim sudovima, i prema izjavama dva svedoka ili jednog časnog komuniste. Prava istina o zločinima u građanskom ratu između monarhista i komunista u Drugom svetskom ratu se nikada neće utvrditi, najviše sto se može reći je osuđujem ako je to istina. Crna Gora najviše podseća na Afganistan, da li zbog te regresije u plemensku svest i vekovnog siromaštva, ali tu je vekovima vladala lakoća ubijanja kakva se danas vidi samo kod talibana, Isisovaca i arapskih plemena...
Није ми јасно да ли је твоја констатација само резултат незнања или има ту и нечег другог, али просто се стиче утисак као да си једва дочекао нешто овако да би показао своју очигледну нетрпељивост према овом делу српског народа у Црној Гори. Зар братоубилачког нагона и клања није било и овде у Србији, и у другим деловима српства? Да ли си чуо за покољ у Вранићу, или за масовна погубљења виђенијих домаћина на крају 2. св. рата и то на најмонструозније могуће начине? Да ли си чуо исповест и хвалисање оног монструма из ОЗНЕ Ратка Дражевића како је убијао и клао по Краљеву и околини све виђеније људе, партијске непријатеље или домаћине чије би му жене запале за око? Да ли је и ту разлог за лакоћу убијања био племенска свест и вековно сиромаштво какво се данас може препознати још само код Талибана, Исисоваца и арапских племена? Много је нељудског кроз историју испољено у свим ратовима па и овде на нашим просторима, а разлози су били идеолошки, верски, па све до оних најнижих људских особина које се у таквим ситуацијама обично испољавају код неких људи без обзира да ли су из Црне Горе, Шумадије или Босне, али је то свакако био део наше болне и крваве историје.

На мрежи vidoje 013

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1129
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #622 послато: Фебруар 08, 2018, 08:47:03 поподне »
Lako bi se danas bilo izjasniti da presude 1945 nije donosila ideološki i politički suprostavljena strana koja je svoje protivnike osuđivala na smrt na prekim sudovima, i prema izjavama dva svedoka ili jednog časnog komuniste. Prava istina o zločinima u građanskom ratu između monarhista i komunista u Drugom svetskom ratu se nikada neće utvrditi, najviše sto se može reći je osuđujem ako je to istina. Crna Gora najviše podseća na Afganistan, da li zbog te regresije u plemensku svest i vekovnog siromaštva, ali tu je vekovima vladala lakoća ubijanja kakva se danas vidi samo kod talibana, Isisovaca i arapskih plemena...
           


        К.Ф. прећера га са упоређењем  Црне Горе са Авганистаном...  У паузи на једном стручном скупу,  (неки кажу на маргинама) прије неку годину, дозлогрди ми ( можда чак и у шали) прозивање Црногораца, па им рекох: Ко не воли Црногорце, Да Бог да   им се десили  мигранти (баш из крајева  које помињеш).  Одмах су престали.
 К.Ф. да знаш да Црногорци нијесу кроз ранију историју, тако поступали ,  глава за главу... не би ни опстали на оном  голом камену.   Данас и овдје ја то не оправдавам, али зато свако нормалан има историјско разумијевање за ослободилачку борбу.
 Па човјече убијања је било и другим  српским земљама, ништа мање него у Црној Гори.
 

На мрежи vidoje 013

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1129
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #623 послато: Фебруар 08, 2018, 08:56:29 поподне »
 Грађански рат  у Другом Свјетском рату  (и сви грађански ратови) је за осуду.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6910
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #624 послато: Фебруар 08, 2018, 09:39:16 поподне »
Поп Маца није дошао из Србије да коље по Црној Гори. Поп Маца је био Пљевљак тј. комшија и земљак родитеља Мише Јанкетића, можда је био чак из истог племена као отац или мајка Мише Јанкетића.
Он због тога не би требао да буде анти-српски настројен, поп Маца је припадао црногорским Четницима.

Нисам превише упознат са деловањем црногорских Четника, али Четници у мом крају су спасили народ од усташког ножа.
Да није било војводе Момчила Ђујића и његове Динарске дивизије ја се не бих никад родио, зато што би моје претке поклале усташе.

Није овде реч о томе да је Јанкетић антисрбијански расположен, већ процрногорско-југословенски, а античетнички. Као и код свих са таквим осећањем, и најмањи трачак српског национализма код њих буди отпор и то повезују са четницима које мрзе, док су с друге стране потпуно у титоистичкој матрици црногорштине, непосредног претка данашњег монтенегринства. Данашњи монтенегрини чини ми се да страсније мрзе своје земљаке који се изјашњавају као Срби него Србијанце.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2683
 • Васојевић
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #625 послато: Фебруар 10, 2018, 02:38:18 поподне »
Ово је само доказ да онај који је канонизовао попа Мацу заправо чини штету српском народу и српској Цркви у Црној Гори, иако се самопромовише у заштитника српства. Са оваквим потезима и страдање оних поштених Срба у четницима који су невини страдали од комуниста послије рата, од стране разних мондијалиста се приказује као заслужено, а Црква по ко зна који пут извргава руглу. И како да потомци свих тих људи које је побио Маца икад да уђу више у цркву и да је доживе као своју?

Сад, такво дјеловање може бити или крајњи дилентатизам или крајње смишљено. О чему год да се ради није добро ни за Србе у Црној Гори, а ни за Српску Цркву у цјелини.

Нажалост, СПЦ је овде показала колико је однарођена и да не осећа било народа.

Ево шта је Велибор Џомић, незванични портпарол МЦП и главни иследник синода СПЦ задужен за дисциплиновање непослушних владика, рекао тада тим поводом:

Ni sveštenomučenik Slobodan Šiljak, ni sveštenomučenik Milorad Vukojčić nisu odlukom državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača iz Drugog svetskog rata proglašeni za ratne zločince i ne nalaze se među imenima oko devet hiljada ratnih zločinaca čiji se dosijei nalaze u nekadašnjem Arhivu Jugoslavije u Beogradu. Vredno je pomenuti da su komunisti u pljevaljskom srezu, pored ove dvojice, ubili i sveštenike Krsta Vukojičića, Dragoljuba Šiljka, Sava Šiljka, Dušana Prijovića, Božidara Ćosovića, igumana manastira Svete Trojice arhimandrita Serafima Džarića i mnoge, mnoge druge nedužne civile. Da li su i oni bili zločinci, gospođa koja je uputila otvoreno pismo ne pominje. Kao istoričar Srpske pravoslavne crkve i posebno njenog stradanja iz vremena Drugog svetskog rata mogu da kažem da je protojerej Slobodan Šiljak, kanonizovani sveštenomučenik naše pomesne crkve, rođen 1881.godine na Ilinom Brdu kod Pljevalja u svešteničkoj porodici i da je nosilac brojnih odlikovanja iz vremana borbi za oslobođenje i ujedinjenje, dakle, Ordena Zlatnog krsta Kralja Petra iz '913. Spomenice oslobođenja i ujedinjenja. Ordena Zlatnog Orla Kralja Petra I, Ordena Knjaza Danila I Petrovića IV stepena kojim ga je odlikovao Kralj Nikola, Srebrne medalje za hrabrost Obilića i Ordena jugoslovenske zvezde IV stepena. U ratnoj štampi zabeleženo je stradanje prote Slobodana Šiljaka od komunista i to se nalazi u listu «Obnova» od 12.februara '44.godine, gde se kaže da je ubijen u kući, da on nije bio pripadnik nikakvih vojnih jedinica i da je sa njim zajedno ubijena i njegova kćer koja je bila studentkinja. Hoću da kažem da zločin, bilo čiji i bilo kada počinjen, predmet je istraživanja objektivnog i nepristrasnog suda. Komunisti su imali više od šezdeset godina vremena da dokazuju zločine, ali pomenutih sveštenika na takvim listama, bez obzira što se tim spiskovima s pravom može prigovoriti da su pravljeni sa ideološkim nabojem revolucionarne pravde, njihovih imena nema i otuda pismo Milosave Strunjaš jedino mogu da posmatram kao deo osmišljene kampanje koja se protiv Pravoslavne crkve po raznim nivoima vodi u Crnoj Gori. S druge strane, veoma je bitno istaći da je versko učenje crkava i verskih zajednica čisto unutrašnja stvar svake crkve ili verske zajednice i u to se niko, osim crkvenih tela ne može miješat. To pravo ima svaka crkva i svaka vjerska zajednica u savremenim političkim sistemima, ali nije čudno pismo Milosave Strunjaš, nego je čudna tolika medijska pažnja koju je to pismo dobilo u crnogorskim medijima.

Извор: https://www.slobodnaevropa.org/a/856243.html

Човек се позива на комунистичке судове и на то да ли су они некога званично осудили или не. Врло занимљив приступ јер се СПЦ по правилу позива на слику коју народ има о потенцијалним светитељима, а не на комунистичке судове. Али кад народно мишљење није позитивно, онда логиком дај шта даш ни комунистички судови нису лоши. Ни позивање на ордење и претходне заслуге није никакав доказ невиности јер је познато да се многи обрукали током 2. светског рата. Том логиком би неко могао да каже да ни Коста Пећанац није био издајник јер се борио за Србију у претходним ратовима. Такође, позивање на остале канонизоване који нису спорни је испод сваког нивоа, а поготову трпање у исти кош овог случаја са осталим нападима на СПЦ у Црној Гори. Али имајућу у виду да се ради о доказаном лажову и крајње бескруполозном човеку, овакав одговор није изненађење.

Заиста се стиче утисак да СПЦ у маниру католичке цркве из Хрватске проглашава за свеце све стрељане припаднике клира, били они невине жртве или злочинци. Наравно, огромна разлика између католичке цркве у Хрватској је што се код њих међу гомилом злочинаца из 2. светског рата које су комунисти стрељали једва може наћи по неко невин, док је код стрељаних свештеника и монаха СПЦ број оних који су одговорни за злочине изузетно мали. Међутим, основни проблем је што се одлуке сабора СПЦ третирају као непогрешиве јер су донете "захваљујући благодатном дејству Светог Духа". Зато ће поп Маца остати "свештеномученик" за сва времена.

симо

 • Гост
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #626 послато: Фебруар 10, 2018, 04:16:26 поподне »
Ево шта је Велибор Џомић, незванични портпарол МЦП и главни иследник синода СПЦ задужен за дисциплиновање непослушних владика

Уколико узданице српства у Црној Гори буду овакви мутни ликови попут Џомића, могу само да поновим ону Његошеву: О кукавно српство угашено...

Ван мреже Klaus Fuks

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 50
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #627 послато: Фебруар 10, 2018, 08:34:24 поподне »
Уколико узданице српства у Црној Гори буду овакви мутни ликови попут Џомића, могу само да поновим ону Његошеву: О кукавно српство угашено...
Velibor Džomić je iz Valjeva a u CG je godinama bio prepoznatljiv po svojim istupima u javnosti koji su ga ujedno učinili i veoma popularnim. To što je Džomić branio stavove SPC o Vukojičiću i Šiljku, ne znači i da je on pokretač inicijative za njihovu kanonizaciju, niti je on tako visoko u hijerarhiji SPC da bi to mogao učiniti. To je učinio neko iz CG i vrha Mitropolije, a zna se ko je tu glavni. Inače, ta antikomunistička struja u SPC jeste izrazito jaka i glavna tamo, što je u kombinaciji sa zapadnim faktorom 90-ih, a naročito onim u SAD, pravilo ogromne probleme srpskoj državi i narodu.
 

симо

 • Гост
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #628 послато: Фебруар 10, 2018, 08:56:41 поподне »
Inače, ta antikomunistička struja u SPC jeste izrazito jaka i glavna tamo, što je u kombinaciji sa zapadnim faktorom 90-ih, a naročito onim u SAD, pravilo ogromne probleme srpskoj državi i narodu.

Нема ту никакве "антикомунистичке струје", све су то двије стране истог новчића. Зна се како служба ради, поред средине, покрива и крајње лијево и крајње десно, да нико не измакне.

Ван мреже Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 814
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #629 послато: Март 13, 2018, 11:54:36 поподне »
НиколаВуче,
сама тема јесте изразито политичког карактера. Милан Пироћанац, будући председник владе Србије, сведочи о апсолутном господару Црне Горе и господару судбине српског народа у Црној Гори. Тестамент Николе Петровића довршио је Мило Ђукановић. Без тако повучене паралеле и ово Пироћанчево сведочанство остаје недоречено. Јер, ово што каже Шркњо има смисла, свако може о свакоме (другом) да каже било шта. Оно што је релевантно у сведочанству Милана Пироћанца је што су се наведене негативне особине Николе Петровића исказале 50 година касније, у Првом рату и при конституисању Југославије. Једино то је, уствари, дубинска вредност овог сведочанства.

Имајте на уму да се атеисти из "ЦПЦ" управо позивају на Николин Устав (који је лично он поспрдно називао "уставчићем", јер искрено и није имао никакву реалну моћ, с обзиром да је потврђивао Николин апсолутизам) у којем јасно пише да је Црква у ЦГ аутокефална! Дакле, Никола је мимо црквених канона то урадио, што је јасан доказ да би, у случају да је поживио, ова дукљанистичко-ватиканска идеолошка конверзија већ тад заживјела. Само прочитајте његове касније изјаве и све ће вам бити јасно. Да је још 3-4 године поживио, не би ме чудило да изгуби српску националну свијест и почне пропагирати оно што је Славко Перовић пропагирао почетком деведесетих.
Јер ниједна црногорска власт, чак ни најсрпскија, није могла да се помири са чињеницом да у Србији и Црној Гори живи иста етничка група, те да је самим тим нормално да се исти народ уједини у једну државу. А то уједињење, због економске и културолошке надмоћи Србије, увијек би значило губитак привилегија за локалну црногорску администрацију.

Ван мреже Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 814
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #630 послато: Март 13, 2018, 11:55:37 поподне »
Изињавам се што нисам видио упозорење. Могли бисмо наставити ову дискусију на теми "О Србству Црногораца".

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #631 послато: Март 14, 2018, 11:53:46 пре подне »
За Албанце Црногорци и Срби су један народ. Разлике постоје али то су мале разлике унутар једног истог народа. Разлике постоје и унутар самих Црногораца и то видне.

Може се једино приметити да кад Србима добро иде онда су Црногорци који држе власт у Црној Гори први да буду Срби, а кад не иде добро онда су ти исти први који говоре да нису Срби.

Ван мреже Горштак

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 32
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #632 послато: Март 15, 2018, 09:44:40 пре подне »
За Албанце Црногорци и Срби су један народ. Разлике постоје али то су мале разлике унутар једног истог народа. Разлике постоје и унутар самих Црногораца и то видне.

Може се једино приметити да кад Србима добро иде онда су Црногорци који држе власт у Црној Гори први да буду Срби, а кад не иде добро онда су ти исти први који говоре да нису Срби.

Можда је мало офтопик, али ме занима да ли постоји народ који Албанци сматрају сродним? Пошто се другим форумима стиче утисак да баш Црногорце доживљавају најближима.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6240
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #633 послато: Април 08, 2018, 02:27:26 пре подне »
ОГЛЕДАЛО протојереј БРАНКО ТАПУШКОВИЋ
Аутор: Љубица Гојковић

Гост: Протојереј- ставрофор и подгорички парох Бранко Тапушковић, старјешина храма светог архангела Михаила у Дољанима у Подгорици.

Тапушковић поред тога што брине о својој парохији, са супругом води дјечији хор: Златица који броји више од 150 полазника. Био је кучки парох 14 година.
Говори о разним темама, дотиче се и опште ситуације у Црној Гори
<a href="https://www.youtube.com/v/RNF5P7KNHKw" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/RNF5P7KNHKw</a>

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6240
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #634 послато: Април 25, 2018, 12:21:21 пре подне »
Плакат у Будви поводом годишњице ослобођења града


http://91.222.6.88/vesti/planeta.300.html:723646-Smetaju-im-Srbi-oslobodioci

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9449
 • I2a S17250 A1328
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #635 послато: Април 26, 2018, 04:00:13 поподне »
Пошто немају других аргумената, синоћ чујем изјаву високог ЦГ званичника који каже, парафразирам, - јесте српска војска ушла у Будву, али је није ослободила, јер су се Аустроугари већ били повукли из града  ::)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9449
 • I2a S17250 A1328
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #636 послато: Април 26, 2018, 04:02:37 поподне »
Налетех данас на леп детаљ:

„Тридесет пет кућа Срба грчког закона који су 1789. године живјели у селу Требјеси код никшићког града Оногошта звали су се по мјесту живљења Требјешани...“

(„Казивања старих Требјешана“, према казивачу Ивану Степанову Драгићевићу - Требјешанину забиљежио Димитрије Георгијевић Тирол, 1842. године)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 814
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #637 послато: Април 26, 2018, 04:23:24 поподне »
Чак и да је Србија окупирала Црну Гору 1918. године (а није), то технички и није окупација, јер је заузела државу чије се становништво сматра и изјашњава Србима. С друге стране, ако Црногорци нису Срби, како то тврде дукљански малоумници, они су онда окупатори Брда, Херцеговине, Боке, Приморја и Старе Србије. Јер се је народ тих крајева сматрао и изјашњавао Србима, а ако Црногорци нису били Срби (а по дукљанској теорији нису), онда су очито окупирали српску територију. И притом починили геноцид над српским народом на националној основи, убијајући српску дјецу у Кучима и силујући Српкиње по Бјелопавлићима.

Тезу да су Срби посрбљавали Црногорце руши реално стање на терену. Како? Па лако. Данас имаш јако велик број националних Црногораца који нити рођењем нити поријеклом немају везе са четири нахије. Јасно се види у којем је правцу ишла асимилација.

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1199
 • I1 P109
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #638 послато: Мај 03, 2018, 12:14:34 пре подне »
Текст Григорија Божовића "Катунска тајна"
Цитат
Без шале, Катуњани су постали Срби још кад су избегли у ове крше, а Југословени 1918. године. Катуњани су створили Црну Гору. И научили свакога Црногорца да налепше носи народну мисао и најпоштеније кука за Косовом. Јер и расељеник, и главар, и хајдук, и лупеж ако хоћете, није никад заборављао царство и носио је у души слику државе као највеће добро и највећу светињу. На грлићу од џефердара и ово двоје последњих носило је Белога Орла боље но многи и многи које је нација позивала у заточнике и награђивала…
http://www.sedmica.me/grigorije-bozovic-katunska-tajna/
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Селаковић

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2220
 • I-Z17855>>>FT173833
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #639 послато: Мај 03, 2018, 10:03:09 пре подне »
Ако купим "Недељник" фотографисаћу цео текст, па ћу поставити:
Цитат
"Osmislio Njegošev mauzolej da razdvoji Srbe i Crnogorce"

To je rekao hrvatski istoričar i političar Mate Meštrović, sin jugoslovenskog vajara Ivana Meštrovića, u ekskluzivnom tekstu Darka Hudelista za Nedeljnik.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=05&dd=03&nav_category=12&nav_id=1388218