Аутор Тема: Генетичко-генеалошко истраживање порекла становништва Врличког краја (2021)  (Прочитано 12606 пута)

Ван мреже Njegos88

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 20
Овај податак који је преузет из књиге Александра Бачка је погрешан. Не ради се о Ботицама (таквих нема у Цетини), већ о Батицама, који славе Јовањдан, а не Ђурђевдан.
  da li su porodice Batak i Batica ista porodica? slave različite slave, zar ne? Posljednju godinu radim svoje porodično stablo i imao sam problema da pronađem svoju prabaku Manda Batak. detalji koje imam govore da je moj prapradjed bio Lazar Zelenović koji se oženio Mandom Batak 2. februara 1869. godine. Ne mogu da nađem ni nju ni njenog oca Iliju Batak
« Последња измена: Фебруар 19, 2022, 11:13:54 пре подне Njegos88 »

Ван мреже Cvitkovac

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 27
Поређењем хаплотипа на 23 се свакако не може добити процјена старости удаљености родова. Минималан број маркера за процјену старости је 111, а и тада само оквирно и без стриктног фиксирања периода (може ићи и до стотину двјесто година горе доле). А наравно да би најбоље било имати два узорка са урађеним геномским тестом. Но и тада само оријентационо се може овај период одредити. Дакле, ова претпоставка о 7-10 кољена једноставно не пије воде,а пошто се користи као полазна чињеница за даље извођење закључака, и саме те закључке доводи у питање.

Никаква сеоба из Далмације на Космај у поменутом периоду није забиљежена у историјским  изворима. Род R1b-U106 о којем се говори је највјероватније са подручја Старог Влаха, одакле су историјским сеобама у 16. вијеку његови огранци доспјели и до Далмације, док су се други огранци помјерали према Шумадији ( у истом или каснијем периоду). Ово има далеко више историјске логике него претпостављена сеоба из Далмације на Космај у 17. вијеку.
A koja je seoba kroz tursku teritoriju dobro  zabeležena i pručena?

Pongde, u  prevodima turskih deftera,  nalazimo gde  su se  turci povlačili. Koliko su raje povukli sa sobom ne znamo. Evo ilustracije rasejanja  poturica tog kraja u različite destinacije  (prema istom  defteru iz 1701, mesta oko Vrlike):
-Zuban?/Zobanoğlu Omer-aga. On je sada u Beogradu
-Ahmed, sin Alije. Na životu je i sada je nastanjen u Golhisaru (Jajce)
‒Zimmija Miho. Nalazi se na muslimanskoj teritoriji, u nahiji Livno
‒Hadži Muharrem čizmedžija. Sada se nalazi u Sarajevu
‒Murad hodža. Sada se nalazi u Travniku
‒Supruga Deli Ahmeda Fatima. Ona se sada nalazi u Travniku.
...

Što se tiče komparacije Petković-Čokić (R1b-U106) to je ono što imamo sad na bazi  Big Y Velikića i Y23 Petkovića, te pretpostavke da je DYS448 = 20.2 karakterističan za taj rod. Da jeste još teza. Nešto što bi trebali dokazati i bolje odmeriti dubinskim testom.
« Последња измена: Фебруар 19, 2022, 11:15:13 пре подне Cvitkovac »

Ван мреже Njegos88

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 20
32. Арнаут, Савиндан, Косоре, Врлика и

33. Арнаут, Аранђеловдан, Косоре, Врлика

Припадају хаплогрупи R1a-M458, а према Невгену могуће и млађој подграни L1029. Као и тројица раније тестираних Арнаута и Кнез (раније презиме такође Арнаут) из Косора, поседују карактеристичну вредност DYS385=13. Поред тога, Арнаут са славом Савиндан поседује вредност DYS448=20, коју дели са још једним раније тестираним Арнаутом са истом славом са којим има потпуно поклапање на 23 маркера, док сви остали имају повишену вредност DYS448=21. Арнаут са славом Аранђеловдан има потпуно поклапање са раније тестираним Арнаутом и Кнезом који славе исту славу, док се од тројице Арнаута који славе Савиндан разликује на 3 до чак 6 од 23 упоредива маркера, што указује на јасну подвојеност две гране Арнаута, једне која је задржала стару славу Аранђеловдан, и друге која је у једном тренутку почела славити Савиндан. Арнаути су у селу забележени у 18. веку. У млетачком попису 1710. године Арнаута још увек нема у Косорима, док је 1830. године забележено 7 кућа.

https://www.poreklo.rs/2017/10/07/poreklo-prezimena-selo-kosore-vrlika/
Имам теорију да су Арнаути пореклом из околине Скадра. Читао сам на другом форуму дa Имају исти генетски код као 'Маtruga' или како год се група звала у Кућима пре него што ју старокуци и Дрекаловићи заузели oколину Подгорице. Тијат има смисла из три разлога.

1. Племе Марути је живело у непосредној близини Скадра („Албанија“) како су га неки људи тада називали.

2. Тако да се неко ко долази одавде хлади да се зове 'Арнаут'.

3. У Кућима постоји село 'Косоре' као и село у Врлици.
« Последња измена: Фебруар 19, 2022, 11:45:58 пре подне Njegos88 »

На мрежи Драган Обреновић

 • Редакција СДНКП
 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 557
 • R1b-U152>FTA42008
Ne shvatam da je baš  nesvrsishodno. Naprimer, ako u starom gtoblju iz predturskog perioda kod pojata Petkovića (a koji su R1b-U106) otkrije  da  ispod  stećaka leži R1b-U106?

Inače ima volje kod donatora da se,  kada se završi ova faza, pojekat dalje finansira u onim istraživanjima koja će pomoći  pobolšanju naše predstave o vrličkim rodovima.

Ако се у старом гробљу открије испод стећака детектује R1b-U106 то може бити нека индиција о вашем пореклу, али без SNP потврде би било неозбиљно узимати то као доказ да сте ту од времена када је тај стећак подигнут.

Треба узети у обзир да је мутација U106 стара преко 4000 година и да међу Србима има различитих мушких лоза које су испод ове гране. Чак и млађа, низводна подграна (R-Y6669) којој по свему судећи припада већина тестираних Срба, формирана је пре око 3000 година, а терминалне  хаплогрупе су слабо истражене.

Колико видим, свега пар припадника R1b-U106 међу Србима су урадили велики тест, и још пар њих SNP панеле или појединачне мутације. На YFull стаблу је резултат само једног Србина из Београда који је остао на нивоу R-Y6669*. Потребно да се барем још неко од Срба припадника R1b-U106 тестира, како би мало расветлио своје ближе порекло.

Неупоредиво је корисније за истаживање порекла Цвитковаца да прикупите новац (по 20-30 EUR свако) и "извучете сламку" ко ће од вас да уради WGS тест, него да тестирате додатна 3-4 сродника по широј фамилији STR тестовима.

Ван мреже Cvitkovac

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 27
Неупоредиво је корисније за истаживање порекла Цвитковаца да прикупите новац (по 20-30 EUR свако) и "извучете сламку" ко ће од вас да уради WGS тест, него да тестирате додатна 3-4 сродника по широј фамилији STR тестовима.
Višestruko testiranje istog prezimena služi radi potvrde kontinuiteta roda jer se kod mnogih prezimena vrličkog kraja zaboravilo srodstvo. Tamo su rano formirana prezimena i ti su ljudi žive tamo od 17 stoleća a mnogi od ranije. Osim toga postoje slučajevi dolaska na ženino sa preuzimnjem prezimena i krsne slave. Naprimer, Cvitkovac došao u Smiljaniće, Maljković u Babiće.... Takođe, moglo je doći do neverstva u porodici, što bi uzrokovalo dva markera za jedno isto prezime...ali  eto babe se nisu okliznule pa  do sada klizanje nismo detektovali...Osim toga višestruka analitika istog prezimena  omogućuje prepoznavanje eventualne greške u toku postupka uzorkovanja i dalje obrade, činivši tako rezultate ovog projekta pouzdanijim.
Ако се у старом гробљу открије испод стећака детектује R1b-U106 то може бити нека индиција о вашем пореклу, али без SNP потврде би било неозбиљно узимати то као доказ да сте ту од времена када је тај стећак подигнут.
Eto vidite da rezultati testa sa 23markera  nisu baš nesvrsihodni ni kod arheogenetike. Verovatnoća da se nađu dva U106 na istoj lokaciji, jedan u grobu a drugi živ, je jako mala zar ne? Osim toga njihove su prve komšije takođe U106, ali njima udaljena grana. Što će reći prate se ili žive zajedno. Sve to zajedno nije slučajno preklapanje po matematičkoj verovatnoći  no posledica odluka negda živućih...  )
« Последња измена: Фебруар 19, 2022, 12:43:00 поподне Cvitkovac »

Ван мреже Njegos88

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 20
Имам теорију да су Арнаути пореклом из околине Скадра. Читао сам на другом форуму дa Имају исти генетски код као 'Маргужа ' или како год се група звала у Кућима пре него што ју старокуци и Дрекаловићи заузели oколину Подгорице. Тијат има смисла из 4 разлога.

1. Породица  живело у непосредној близини Скадра („Албанија“).

2. Тако да се неко ко долази одавде хлади да се зове 'Арнаут'.

3. У Кућима постоји село 'Косоре' као и село у Врлици.

4.  Арнаути из Врлике и Ливко Поља кажу да су се некада презивали Миланић и да су пореклом из Црне Горе. Теорија је да су заправо из породице Миличић из .
« Последња измена: Фебруар 19, 2022, 01:04:09 поподне Njegos88 »

Ван мреже Njegos88

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 20
Pa daj svoj doprinos! Nije lako pronaći ljude. )

Trenutno ima sredstava za još 10 besplatnih testova.
Takođe, svi iz tog kraja, se mogu testirati sa popustom za cenu od 7000 din.
Akcija i projekat traju barem do kraja 2022.
Svi su rodovi obuhvaćeni projektom, i katolički i pravoslavni.


Što se tiče Kostura velika je verovatnoća da oni jesu stanovnici turske Dalmacije jer se u vše deftera u tom kraju javljaju mesta s nazivom Kostur. A mletačke ćate bi vrlo često uz ime kao prezime znale upisati baš mesto odakle je neko prebegao. Ne samo Kosturi, značajan deo stanovništva vrličke krajine trebalo bi  da boravi u toj regiji pre početka morejskog rata. Evo nekih za koje se do sada dokazalo da borave u Dalmaciji pre 1684: Beare, Stričevići, Dragići, Pavlovići, Meljanac, Stojsavljević, Gajić, Subotić, Poplašen, Barišić, Batica, Primetica ... te gotovo svi pravoslavni ikavci


Ван мреже CosicZ

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 541
 • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево

На YFull стаблу је резултат само једног Србина из Београда који је остао на нивоу R-Y6669*.

Тренутно https://www.yfull.com/live/tree/R-FT73970/ , https://www.familytreedna.com/public/y-dna-haplotree/R;name=R-BY63937 .

На мрежи Драган Обреновић

 • Редакција СДНКП
 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 557
 • R1b-U152>FTA42008
Тренутно https://www.yfull.com/live/tree/R-FT73970/ , https://www.familytreedna.com/public/y-dna-haplotree/R;name=R-BY63937 .

Да, да, иста особа је на оба стабла, урадио је Big Y-700 и послао BAM на YFull.


Ван мреже Cvitkovac

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 27
Da to je Velikić-
Тренутно https://www.yfull.com/live/tree/R-FT73970/ , https://www.familytreedna.com/public/y-dna-haplotree/R;name=R-BY63937 .
Da to je Velikić iz kosmajskog kraja (Ropočevo, Sopot) i unet je u bazu "Društva Poreklo".U bazi je i Y23 Čokića. O istraživanjima koja su tamo vršena više informacija ima na prethodnoj strani.
« Последња измена: Фебруар 21, 2022, 01:42:11 поподне Cvitkovac »

Ван мреже Njegos88

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 20
Када ћете објавити резултате за Зеленовиће? :)

Ван мреже missur

 • Гост
 • *
 • Поруке: 14
Имам теорију да су Арнаути пореклом из околине Скадра. Читао сам на другом форуму дa Имају исти генетски код као 'Маргужа ' или како год се група звала у Кућима пре него што ју старокуци и Дрекаловићи заузели oколину Подгорице. Тијат има смисла из 4 разлога.

1. Породица  живело у непосредној близини Скадра („Албанија“).

2. Тако да се неко ко долази одавде хлади да се зове 'Арнаут'.

3. У Кућима постоји село 'Косоре' као и село у Врлици.

4.  Арнаути из Врлике и Ливко Поља кажу да су се некада презивали Миланић и да су пореклом из Црне Горе. Теорија је да су заправо из породице Миличић из .

Ima i arhivski zapis ks početka 18. stoljeća da su Kosore naselili Arnauti tj. navedeno je ne kao prezime već kao Arnaut kao etnik. Spominje se u članku Ante Solda iz 1997. Moram pronać točno citat.

Testirani Arnauti se dosta razlikuju. Svi imaju R1a, ali ako se dulblje pogledaju razlike to ukazuje na genetsko razdvajanje pune dublje u prošlosti nego 18. stoljeće.  Vjerojatno je naseljeno nekoliko obitelji s istog područja (Skadar možda) koji su činile bratstvo Arnaute u Kosorama.
« Последња измена: Фебруар 22, 2022, 08:11:58 пре подне missur »

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4350
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Када ћете објавити резултате за Зеленовиће? :)

Сигурно не пре него што се неки не тестира, а за сада није ни један.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Njegos88

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 20
Сигурно не пре него што се неки не тестира, а за сада није ни један.

Зашто ништа ниси рекао? Ja могу да нађем Зеленовића из Читлука да се тестира У Београду ако
желетe? Мислио сам да сте све већ тестирали и да пуштате po једну породицу дневно 😄

На мрежи НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7293
 • I2-PH908>Y189944>Y250780, род Никшића
Зашто ништа ниси рекао? Ja могу да нађем Зеленовића из Читлука да се тестира У Београду ако
желетe? Мислио сам да сте све већ тестирали и да пуштате po једну породицу дневно 😄

Вашег кандидата за тестирање можете пријавити преко контакт форме, која се налази на следећем линку:

https://www.poreklo.rs/2021/11/23/projekat-geneticko-genealoskog-istrazivanja-vrlickog-kraja/
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4350
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Зашто ништа ниси рекао? Ja могу да нађем Зеленовића из Читлука да се тестира У Београду ако
желетe? Мислио сам да сте све већ тестирали и да пуштате po једну породицу дневно 😄

Не водим овај пројекат тестирања Врличана, тако да не сматрам да треба да одређујем које породице ће се тестирати. Ту су Cvitkovac и Зрно, па нека кажу да ли им се Зеленовићи уклапају у концепцију истраживања.

Што се тиче херцеговачких Зеленовића, књига о генетичком пореклу херцеговачких српских породица излази у првој половини марта, па ће тамо моћи да се прочита о томе коме су сродни и да ли је предање о њиховом пореклу тачно.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Njegos88

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 20

Што се тиче херцеговачких Зеленовића, књига о генетичком пореклу херцеговачких српских породица излази у првој половини марта, па ће тамо моћи да се прочита о томе коме су сродни и да ли је предање о њиховом пореклу тачно.

Сјајно. Хвала, другар :)

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1557
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Ево ми сад стиже резултат за Марјана и ко што сам наговјестио негативан је на FT25902 Т-. Што би наш народ реко:Ој маркеру мила справо поздрављам те здраво здраво.
Марјан је управо наручио панел код Yseq-а, видећемо шта ће бити...

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1557
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Марјан је управо наручио панел код Yseq-а, видећемо шта ће бити...
Око Марјана се Кранови о јаду забавише😉
Quick results summary:
I2a-M423 Panel processing
PH908 T+
FT14506 G-
A356 T-
Y32084 A-
Y151633 T-
Y126296 A-
Y84307 G-
A5913 G-
BY111699 processing
FT169314 processing
FT355750 processing

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1557
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Од Марјана дигоше руке, значи још једна звездица
,нисам ово очекиво...
Quick results summary:
I2a-M423 Panel
PH908 T+
FT14506 G-
A356 T-
Y32084 A-
Y151633 T-
Y126296 A-
Y84307 G-
A5913 G-
BY111699 C-
FT169314 A-
FT355750 C-
Y51673 C-
FT138628 A-
FT36524 A-
MF2888 A-
BY125046 G-
Y183467 C-
Y265409 C-
Y48599 C-

Most specific position on the YFull YTree is I-PH908

You are negative for all downstream SNPs

Чини ли ми се или овде још има неких грана које би могли проверити?
« Последња измена: Мај 10, 2022, 10:41:06 поподне Exiled »