Ova tema je jako zanimljiva i o njoj bi se moglo pricati i istrazivati u nedogled. Moje zanimanje za Srpska prezimena je pocelo nakon jedne moje rasprave sa mojim prijateljem iz Velike Plane. On je tada rekao da prezimena koja ne zavrsavaju na ic nisu Srpska. Ja sam mu instiktivno odgovorio da mogu iz glave , odmah , da mu navedem 100 prezimena koja ne zavrsavaju na ic , a da su Srpska. Od tada je proslo 20 godina i kontaktirajuci moje prijatelje , rodjake i poznanike sakupio sam 7934 Srpska prezimena koja ne zavrsavaju na ic. Za najmanje 70% znam porijeklo , naravno skoro sva nisu porijeklom iz danasnje uze Srbije. Ima ih puno koja zavrsavaju na ov , ev , av , ski , cki i nisu bas posebno interesantna i neobicna. Najzanimljivija i najcudnija su Hercegovacka , Dalmatinska , Licka. Nakon toga Kordunaska , Banijska i Krajiska. Imamo i mi u Slavoniji "bisera" npr. Svakidan i Kocorep.
Ima jos jedna zanimljiva tema sto se tice Srpskih prezimena . To su ona koja ne zvuce Srpski. Medju njima ima i onih koja zavrsavaju na ic , npr. Formentunovic , Juric , Mihovilovic. Evo malo neobicnih Srpskih prezimena : Grba , Kuga , Klipa , Gambiroza , Satlan , Nesiren , Dobrokes , Andasura , Nesvanulica , Urica , Skalica , Protulipac , Polimac , Budalica , Ugarak , Kenjalo , Nahod , Masnikosa , Bezbradica , Sotonica itd.
Ima ih neobicnih , ali su nam postala normalna jer ih imaju poznati Srbi , npr. Tesla , Beara , Aralica , Arbutina , Guzina , Basta , Dancuo , Gvero , Komazec , Janjanin , Okuka , Travica , Tica , Ubiparip , Buha , itd.