... Тачно је да вас има више на овом форуму. На крају крајева познајем масу људи који уопште не желе да коментаришу овдје да не би на себе навукли неки општи одијум јер ово доживљавају као неки црногорски племенски сабор.
Не знам колико имаш година, да ли си био сведок и да ли си упућен у нашу "историјску фазу Буђење народа" 1989/9... коју су произвели квазинационалисти из "црвене ложе" (пре тога су на VIII седници ЦК СКС елиминисали оне умерене, рационалне, грађански усмерене).
Крај 80-их и почетак 90-их био је и период племенског/братственичког окупљања, тзв. "сабори" (поменућу Копривице 3 сабора, Ристиће 2, Горановиће итд.), такође почиње се са интензивнијим писањем породичних/братственичких књига. Тај процес "обједињавања народа" Србије и Црне Горе био је потпомогнут и репринт-издањима старијих етнографских књига од стране Војно-издавачког завода Подгорице. У том периоду у Београду је одржан и "Први црногорски сабор српске слоге" у Коларцу, где се ту и ја нађох.
На жалост, процеси дезинтеграције и удаљавања Србије и Црне Горе били су много снажнији, боље организовани, финансијски ојачани итд. Када сам, тих дана, на телевизији видео снимак да су главном морнаричком командосу саботирали ронилачку опрему и када је британски SAS дошао да обучава црногорске "полицијске специјалце", знао сам да од заједничке државе нема ништа. Добро је било што смо се у миру растали и што данас можете у Црну Гору и обратно, уз личну карту.
Када је Црна Гора проглашавала независност, био је тв-пренос церемоније (мислим да било на Другом каналу РТС). У тој церемонији интонирања химне и подизања заставе када су сви званичници Црне Горе и гости парадно стајали, тада сам први пут угледао нову државну заставу Црне Горе. У тренутку ми је било све јасно, устао сам са столице и у ставу мирно одслушао химну пратећи подизање заставе.
Зашто сам то урадио, после свега што сам горе написао? Зато што би онај ко се бави генеалогијом и хералдиком требало да
зна шта та
застава значи. За упућене сам превише рекао, за неупућене могу и књигу на напишем, неће вредети...тако је то у животу.
Форум није "црногорски племенски сабор", већ европска грађанска иницијатива са погледом на богатство разлика. Као што се дало чути, ето Србије и Црне Горе у Европској унији 2025. Поздрав!