Већ сам горе изнио аргументе зашто сматрам да становништво Подриња није доминантно херцеговачког поријекла (иако наравно има и таквих досељеника). Да су доминантно Херцеговци културолошки би личили на Херцеговце, слично пјевали, свирали и имали сличне обичаје, а то није случај, за разлику од Романијаца који доминантно јесу из Херцеговине и културолошки личе на Херцеговце. Ту су наравно и генетски аргументи, гдје се јасно види да је у Подрињу разгранато доста становништва које везе нема са Херцеговином, попут Аврамијевштака. Да не говорим о антрополошким разликама Херцеговаца, Црногораца и осталих Срба.
Што се тиче Крајине, читао сам, а и неки историчари су ми то потврдили, да је један већи талас досељеника у Крајину стигао из Србије након пада Београда и Смедерева под Турке. Зашто овдје нико не говори о томе? Овдје се све своди на то како је цијело данашње васколико српство од Вировитице до Ђевђелије насељено у последњих 300 и нешто више година из Црне Горе и Старе Херцеговине, што је свакако смијешно и не одговара истини, већ је на нивоу мита и неке врсте "романтизма".
Када се тако каже, чуо сам, читао итд., тешко је знати о чему се ради. Потребно је навести извор. Вероватно је реч о ономе што Курипешић пише у 16. веку, приликом пута кроз Босну. Разговарали смо већ о томе, а Александар I је добро образлoжио на шта се односи то "од Београда и Смедерева". У сваком случају то нису биле масовне миграције (ако их је било), много масивније дешавају се касније из Херцеговине.
Нико не покушава да докаже да је васкилико српство из Црне Горе, која као таква није једноставно ни могла да да читаво то становништво, али шири простор Херцеговине је већ нешто друго. Те миграције су доказане и реалне. Чини ми се да тај проблем са ЦГ постоји пре свега код ових R1a, зато што је ова хг тамо 7%, па онда као није могуће да су Срби одатле. А чак и доле постоје све оне подгране које се јављају код Срба из других крајева, а уопште није немогуће да се број исељеника значајно увећа у односу на број оних у старој постојбини, тако да то није никакав доказ, ако би ишли неком таквом логиком.
Па чак и Аврамијвштаци из источне Босне/западне Србије имају днк рођака доле (Секнић из Зате/Куча).
Друго је овај проблем који се појавио након последњег рата, ко је дуже у Босни и ко је бољи и лепши. Разлике свакако постоје, а тврдити да су Срби у већем броју староседеоци у БиХ је у најмању руку произвољан закључак, или лична жеља.
Са тиме се не слажу ни:
- лингвистика
- миграције становништва
- предања која се срећу код Срба
- на крају ни генетика
Доминантна је та херцеговачка струја. Херцеговина је опет саставни део Босне, па у том смислу нема потребе посебно доказивати српски карактер БиХ, ни кроз историју, а ни данас.
Када се иде тако у детаље као са ЦГ, може се пречешљати и данашње становништво Херцеговине. Иако има доста староседелаца, многе породице имају предање управо о пореклу са простора данашње ЦГ, Косова, итд., у последњих неколико стотина год, па о каквим ту старинцима онда причамо?
БиХ муслимани у неким својим енклавама, тј. областима у којима они данас чине апсолутну већину (углавном Средња Босна), имају нешто другачију генетску слику што је нормално с обзиром историјске околности. То наравно не искључује чињеницу да и код њих у неким крајевима БиХ има досељеника из разних крајева.
Рекао бих да се највећа разлика огледа у томе што код њих I2a готово у свакој области добацује скоро до 50%, E-V13 је релативно слаба, а често нема ни неких карактеристичних хг које постоје код Срба. Док код нас, осим у Херцеговини (која уједно има врло мало становништва) где је око 45%, I2a не бележи тако висок проценат, а увек су солидно заступљене још и R1a, E-V13, N2, I1 као и неке друге хг.
Чак су и на истраживању из 2005. констатовали да БиХ муслимани (тестирање извршено у Сарајеву), имају нешто виши проценат J групе и да су код њих присутне готово све подгране J. Више грана J2a-M410, J2b-M205, J2b-M241, J1-M267. Укупно око 12%. То може да указује управо на миграције са разних страна.
Било би занимљиво видети генетску слику муслимана из Крајине. Тамо многи имају предање да су из Анадолије пореклом, мада генетска слика за сада не одудара превише од неке свеопште западнобалканске (I2a-Dinaric, R1a, E-V13...)
Да се не би више овако натезали, ја ћу кренути да обрађујем становништво Босанске Крајине (где уједно живи највише Срба у БиХ). Издвојићу генетски профилисане родове, њихова предања о пореклу, поклапања у ДНК пројекту, на YHRD/анонимним базама, итд. Надам се да ће то бар делом разјаснити недоумице око порекла тог становништва.
Касније можемо исто урадити и са осталим крајевима БиХ.