Од наше фамилије потиче и чувени легендарни певач Тома Здравковић дакле он је мој рођак ,деда и он је потомак Јована Дугеје ,као и доктор наука и бивши градоначелник Лесковца Драгољуб Живковић ,наша фамилија је дала пет или шест доктора наука у Лесковцу и знаменитих интелектуалаца али највећи наш понос јесте Тома Здравковић ,дакле никакве везе са породицом Живковић из Криве Реке немамо ,они су засебна фамилија која не потиче од мог Претка Јована Дугеје . Е сада то презиме ,хипокористик Дугеја ако може неко од стручних људи на форуму да ми објасни одакле потиче и за које српске просторе је карактеристично био бих захвалан .Толико од мене. Поздрав ,Никола Живковић .
Поздрав рођаче од бјелопољских Ракоњаца.

Да, ту сам ја погријешио, очито сте засебан род од Живковића из Криве Ријеке. Тај назив рода Дугеја је занимљив и могуће и да има и неке источно-европске паралеле, али бих се морао тиме позабавити дубље.
Генетски вама је најближи Бугарин из града Софије из анонимне студије од 808 (247 само доступних), као што сам вам споменуо. Но, обзиром на неке ваше неуобичајене вриједности које не бих очекивао да тај хаплотип има, могуће да ту са њим постоји нека већа дистанца. Тешко је рећи на мало маркера тачно.
Ваш род је трећи род комерцијално тестирани род за који се може рећи да упада у генетски кластер са више специфичних маркера, испод E-Z17107+, Z38456-. Осим Ракоњаца то је род Györffy из Карцага из Мађарске. И могу ево да кажем да сва ова три рода се имају итекако чиме похвалити.

Ракоњци су старински род из Бијелог Поља, Комарана, Бродарева и Пештера, и наше родовско име се помиње већ 1485. а презиме од барем 1645., и наш род је био ктитор Никољца из тог и ранијег периода, а Никољац се датира у II пол. 14. в. Што се тиче нашег поријекла ја сам спомињао да смо могуће у вези са породицом Куманци/Куманичићи за коју се држи поријекло из бродаревско-бјелопољског краја. Генерално хаплогрупа E-V13 је старобалканска и већина њених припадника на овим просторима ће имати то поријекло но овдје постоје неки даљи рођаци на истоку, код Руса (E-Z17107>BY4467), Украјинаца (E-Z17107*) итд. па довођењем ту ситуације "у ред" са генетске стране ћемо знати сигурно одакле је почело ширење. Ни у случају старобалканског поријекла то чини се по разноврсности не може бити простор јужно од Дунава тј. Балкана..
Györffy из Карцага су такођер стари род, мјесто су основали Кумани 1506., то презиме се помиње крајем 16. вијека у Карцагу, и за тај период то би говорило у прилог вези са Куманима. Наравно становници Карцага имају тенденцију себе сматрати Куманима, чак и ако су неки млађи родови који вјероватно нису тог поријекла..

Иначе су и грофовски род са титулом од почетка 17. вијека. Неки од проминентних историчара, етнографа а и куманолога Мађарске су од тог рода. Надам се да ћу проширити круг породица тестираних са тог подручја и то ће дати врло могуће и пресудне одговоре..
Од анонимних база на овим подручјима два хаплотипа из студије Србије, један са Југа Србије (Косово+Врање) ако се не појави у студији Косоваца, наравно биће да је са подручја Врања. Други "централна Србија", вјероватно Ниш, Соко Бања, Пирот.. Такођер и један Македонац, не знам одакле је али по распореду осталих вјероватно негдје сјевероисточно. Ми сви дијелимо једну немодалну мутацију на маркеру 385-2 и због тога би требало да смо сви ближи једни другим него је и један од нас Гјорфију као и његовом рођаку из Клужа Румунија који могуће има и мађарско поријекло обзиром да 20 % Румуна на том узорку из Клужа има генетске везе са Мађарима, што је и очекивано..
Мој род има још једну нашу посебну мутацију на 385 маркеру која је новијег датума, а исто је има и један из анонимне студије Тузланског кантона (вјероватно Бошњак/муслиман). Ја знам већ неко вријеме по некој ономастици у бјелопољском крају да наш род вуче поријекло са тог подручја гдје постоји и концентрација сличних хаплотипова и већа њихова разноврсност.
Постоје неки хаплотипови који су нам мало више удаљени али изгледају у вези с нама, нпр. Американац Стилос из Гревене, као и један анонимни из Калараша у Румунији са којим је он изгледа у вези. Такођер можда један из Плоештија у Румунији, али нема довољно маркера. И битно један из студије Калмикије у Елисти који изгледа у могућој или вјероватној вези с нама. Он је од велике важности за куманску хипотезу јер се ту налазе још 4 сигурне/врло вјероватне куманске хаплогрупе (двије R1b M73 гране уз двије R1a Z93 гране). Надам се да ће се појавити код комерцијално тестираних, овако само посредно могу о њему правити конструкције (ако смо ми у вези с једном граном итд.). Може се рећи да се наши хаплотипови добро поклапају са куманским траговима на овим просторима, нпр. на подручју града Софије гдје се јавља један овај хаплотип, постоји данашње село Кубратово које се раније звало Куманиче, па чак и код Бијелог Поља у ЦГ: манастир Куманица, неки заселак Куновача у Комарану, баштина Куман на Пештеру у 16. вијеку.. А и то да смо ми јужно међусобно у вези ближој него са овим сјеверно говори могуће о некој миграцији са сјевера на југ, односно у овом контексту након убиства Котена јесте дошло до миграције дијела куманске популације..
Споменућу и неколико мађарских породица из гране E-Z17107>Y81971 они су нам удаљенији но видјећемо да ли постоји са њима СНП веза.
Мислим да би у ово име требали да поставимо један сет Томиних песама. Зор качи први, с обзиром да су му Живковићи најближи. 
https://www.youtube.com/v/epYu9iNlEaQ Ево са више хитова.

Дефинитивно је привилегија бити у вези са Томом Здравковићем. Мислим да јесам поприлично "музикалан".