Аутор Тема: Усорци  (Прочитано 47542 пута)

Sirius

 • Гост
Одг: Усорци
« Одговор #60 послато: Август 21, 2014, 01:37:33 поподне »
Budući da se ne spominje u osmanskom popisu iz 1604. godine, sasvim je moguće da je selo Usorci (sjeverno od Sanskog Mosta) dobilo ime po dijelu ličkih Usoraca koji su se povukli u Bosnu poslije austrijskog zauzimanja Like 1689. godine.

Sudeći po one dvije seobe koje su ranije spomenute, očito se radilo o brojnom rodu, pa postoji mogućnost da na austrijski teritorij nisu bili iseljeni bukvalno svi Usorci.

Poznato je da se na prostor Sanskog Mosta naselilo muslimansko i hrišćansko stanovništvo iz Like i Dalmacije, kada su Austrijanci i Mlečani zauzeli ove oblasti.

Možda se neki rodovi m205 mogu dovesti u vezu sa ovom seobom, npr. Krljići i Lakići.

Zanimljivo mi je da u Gornjim Karajzovcima, odakle je testirani Lakić m205, živi dosta Ilića. Ovi Ilići slave Jovana Zlatoustog.
Ono što je još interesantno je da Ilića koji slave Jovana Zlatoustog ima jedino u okolini Ključa, u Ratkovu, selu koje se nalazi u blizili Sokolove gdje ima i Lakića.

Sudeći po katastru, jedna od najstarijih familija u selu Usorcima su Vasiljevići. Možda su i oni m205.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11712
Одг: Усорци
« Одговор #61 послато: Август 21, 2014, 06:29:46 поподне »
Ово за Илиће сам приметио. Илићи су били јаки и у Лици (Мазин).

Могуће да су Крљићи и Лакићи дошли у тој сеоби. Треба прво утврдити да ли су Лакићи M205 у вези са онима из Соколова. Ја мислим да јесу. Матица Лакића томинштака је управо у Горњем Соколову.

Кљевци (одакле су Крљићи) се налазе у непосредној близини Горњег Соколова (Лакићи).

Кљевци:

http://mapcarta.com/18741784

Горње Соколово:

http://mapcarta.com/18745836

Мени "боде очи" предање Лакића из Соколова, које је готово идентично са предањем Новаковића M205. Овакво предање о пореклу нисам пронашао нигде више.

Крајишки Новаковићи су такође пореклом из Лике и Далмације.

У селу Врепцу (Госпић), поред Мандића, Драгосаваца и Наранчића постоје и Новаковићи. Поставља се питање да ли повезани са онима у зап. Босни. Наранчићи и Драгосавци су се исељавали у Босанску Крајину, па стога та веза није немогућа.

Генетика ће показати.


Sirius

 • Гост
Одг: Усорци
« Одговор #62 послато: Август 21, 2014, 07:00:35 поподне »

Мени "боде очи" предање Лакића из Соколова, које је готово идентично са предањем Новаковића M205. Овакво предање о пореклу нисам пронашао нигде више.

Крајишки Новаковићи су такође пореклом из Лике и Далмације.

У селу Врепцу (Госпић), поред Мандића, Драгосаваца и Наранчића постоје и Новаковићи. Поставља се питање да ли повезани са онима у зап. Босни. Наранчићи и Драгосавци су се исељавали у Босанску Крајину, па стога та веза није немогућа.

Генетика ће показати.

Da ne tražim po forumu, kako glase ta predanja?

Inače, što se tiče Novakovića, zapazio sam da blizu sela Usorci postoji zaselak Novakovića koji slave Nikoljdan. Nisu daleko ni Rodići. Ovo napominjem pošto mi se čini da si povezao ove dvije porodice. Ne znam koliko daleko možeš pratiti liniju novogradskih Novakovića, ali mislim da su oni vjerovatno prispjeli u zapadnu Bosnu tokom 19. ili eventualno 18. vijeka. Moguće je da su oni došli na područje Novog Grada, baš iz sanskih Usoraca (zaselak Novakovići). Da li je koincidencija da su naseljeni baš u Usorcima, ne znam, ali proučavajući seobe iz Dalmacije u Bosansku Krajinu tokom 19. vijeka, sve sam više mišljenja da se oni nisu naslijepo iseljavali.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11712
Одг: Усорци
« Одговор #63 послато: Август 21, 2014, 07:18:43 поподне »
Ово су та предања:

Новаковићи/Праштали:

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=370.0

Лакићи, Соколово:

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=619.0

Село Праштали:

http://mapcarta.com/18838650

Новаковићи су почетком 19. века дошли у крајеве око Крупе и Новог. Спадају у старије досељенике. Према М. Карановићу, долазе из Бјелајског Поља, где заиста има пуно Новаковића никољштака.

Видимо да се у предању, као могућа етапна станица, помињу крајеви око Санског Моста.

Мислим да Родићи нису у вези са овим породицама. Другачији миграциони смер, слава и днк.


Окир СРБ

 • Гост
Одг: Усорци
« Одговор #64 послато: Август 21, 2014, 07:59:07 поподне »
С обзиром да Демићи (J2b1) и Мрђеновићи (J2b1) на Банију прелазе из Поуња (први из Глинице, други из Отоке), које није далеко од села Усорци, да ли би могли бити повезани са овим селом? Шта мислите?

http://postimg.org/image/tqix4lpnr/

Sirius

 • Гост
Одг: Усорци
« Одговор #65 послато: Август 21, 2014, 09:17:36 поподне »
Čini mi se da je motiv ''žvakanja trave'' i sl. dosta rasprostranjen u B. Krajini; nedavno sam naišao na sličnu priču o jednoj glamočkoj porodici.   

Ako je selo Usorci zaista dobilo ime po ličkim Usorcima, koji su tu bili naseljeni poslije 1689. godine, smatram da su oni već tokom 18. vijeka napustili ovo mjesto, tj. da su ih Osmanlije raselile. Ovo bi bilo logično s obzirom na njihovu prethodnu praksu da se dogovaraju sa Austrijancima. Tako da je moguće da su jedni otišli u Glinicu, a drugi u Otoku, Kljevce, Ključ... Ovakav scenario bi razriješio pitanje porijekla m205 na Baniji, ali sve ovo je samo pretpostavka.

Sirius

 • Гост
Одг: Усорци
« Одговор #66 послато: Септембар 11, 2014, 10:01:47 пре подне »
Moguće je da su i lički Ognjenovići Usorci. Naime, u Lopašićevim SHK III, str. 150, za godinu 1699. navodi se namjera preseljenja Miloša Ognjančevića/Ognjanovića (u stvari, Ognjenovića), Jovete Mandića i Vučena Vukmanovića u Mekinjar i Podlapaču.

Takođe je sasvim moguće da su baš u ovom kraju, sjeverno i sjeverozapadno od Udbine, živjeli Usorci za vrijeme Osmanlija. To sugeriše i gornji podatak, jer se može pretpostaviti da su se oni (trojica Usoraca) htjeli vratiti na svoje prethodno stanište.

Ван мреже antickiamer

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
Одг: Усорци
« Одговор #67 послато: Новембар 12, 2014, 10:12:59 пре подне »
Pozdrav svima na forumu i svaka čast za ovo što ste dosad postavili!
Zanimljivi i komplikovani su ti Usorci.Istoričari navode različite porodice koje ih čine i kao što reče negde forumaš Sirius, Pavičićev spisak, a i sve ostale treba s rezervom uzeti, zato što su naknadni.
Pošto ste(koliko vidim na ovoj temi i onoj o Godijeljima) naveli mišljenja koja su dali Pavičić i Vukmirović Škarpa, ja bih samo da dodam šta je o tome pisao Vaso Banović, etnograf baš iz tog kraja, u svom delu Gacka dolina s okolnim poljima(Zagreb 1932).Mislim da je ipak on bio najbolji poznavalac tamošnjeg naroda, a svoja iztraživanja je osim iz uobičajenih dokumenata, vršio na terenu i uz pomoć lokalnih učitelja, sveštenika i tamošnjeg naroda.No, genetika će ipak reći zadnju, ali evo i šta kaže Banović:

1)Pominjući seobu 1658., on  izričito kaže;“Potomci onih porodica koje su se preselile iz Usore u gatačku kotlinu jesu:
Aleksići(46k.),Banjani(29k.),Božičkovići(23k.)Vujinovići(4k.),Grozdanići(52k.)Diklići(60k.)
Žunići(10k),Jovići,Kneževići(6k.),Mandići(33k.)Ružići(17k.),Svilari(10k.)Skendžići i Skenžići(33 k.),Stojanovići(38 k.)
broj kuća u zagradi je naravno stanje u  vreme pisanja knjige

2)Hrkaloviće, Narančiće(ovo napominjem zbog one teme o Godijeljima), kao ni mnoge druge  Banović ne navodi kao Usorce, nego kaže ovako:
„Pored prvih poznatih srpskih porodica Novakovića i Budisavljevića doselile su se tamo vrlo rano još i ove porodice:
Borovci(20k),Božići(15k),Brakusi(46 k.),Vukmanovići(7 k.),Vukovojci(13 k.),Ivančevići(61 k.),
Kangrge(18 k.),Kamenko(10 k.),Marijani(27 k.),Mašići(27k.),Narančići(72k.)Popovići(33k.),
Predovići(2k.),Ćurčići(38k.),Hinići(42k.)
(Za Narančiće inače kaže da su najmnogobrojniji rod u gackoj dolini, a ni svoje Banoviće ne navodi medju doseljenike iz 1658, nego medju ranije doseljenke, iako navodi Božićka Banovića sa čuvenog stećka iz Usore/Soli kao mogućeg pretka....

3)Na drugom mestu Banović opet kaže:”Sem porodica što su se doselile iz Ribnika i Podlapca u Brlog, pridošle su iz Like u pomenutu kotlinu u docnija vremena još i ove:Agbabe(danas 18k.),Baklajići(5k.),Bjelobabe(4k.),Vuksani(16k.),Žegarci(31k.)Kukići(10k.)Lavrnje(14k.)Mikići(5k.)Nećaci(28k.),Škorići(7k.).Preci nekojih tih porodica živeli su izvesno vreme u sev.Dalmaciji kao etapnoj zemlji.Iz Dalmacije prešli su najvećim delom u Liku za vreme ustanka protiv Turaka što su ga predvodile vojvode Ilija Smiljanić i Stojan Janković za vreme od 1684. do 1689. god, a iz Like u pomenutu kotlinu.....“

4) Zbog onog što ste pisali na Godijeljima da napomenem samo da Bogunoviće, Banjeglave i Deliće inače nijedan pisac ne svrstava u Usorce(za Banjeglave Pavičić kaže da pripadaju doseljenicima u Brinje još 1638.god., a Bogunoviće ste stavili verovatno preko onog predanje Narančića koje je postavio neko na temi Godijelji).....Što se tiče Delića ( ovo je za forumaša delu973), A.Ivić navodi da se prema popisu od 01.avgusta 1657. medju vojnicima hrvatske granice medju ostalim Srbima nalazi i Vid Delić(službovao u Senju)

5)Inače, od doseljenih Srba u hrvatsku austrijsku granicu još 1642., A.Ivić navodi kao  Srbe iz Usorca: Marka Sekulića,Ognjana Mudrića, Vukosava Bubića,Radotu Božića, Ninka Manojlovića.(zanimljivo je da se nijedno prezime kasnije ne pominje medju Usoračkim, osim Božića), a navodi i Srbe iz Korenice: Todora Vukovojevića, Gvozdana Markovića.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11712
Одг: Усорци
« Одговор #68 послато: Новембар 12, 2014, 11:05:10 поподне »
Да ли Васо Бановић каже нешто конкретно о пореклу породица из овог краја (Узелци, Наранчићи итд.)?

Колико сам схватио, сви ови родови које данас сматрамо усорачким су заправо "ушли" у Усорце накнадно, а "прави" Усорци су само Секулићи, Мудрићи, Бубићи, Божићи и Манојловићи?

« Последња измена: Новембар 12, 2014, 11:14:03 поподне Небојша »

Окир СРБ

 • Гост
Одг: Усорци
« Одговор #69 послато: Новембар 12, 2014, 11:25:59 поподне »
Јасно је да постојало село Усорац у Крбави и да су Мандићеви људи прешли из Усорца, а не из Усоре.
Очигледно је да "Усорци/Усорчани" своје име носе по овом селу (пр. Бенковац>Бенковчани), док је њихова веза са Усором под знаком питања.

Питање је како је, када и по коме село добило своје име...
Сасвим сигурно знамо да је село Усорац у Крбави постојало и након сеобе Мандићевих људи.
« Последња измена: Новембар 12, 2014, 11:27:47 поподне Окир »

Ван мреже antickiamer

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
Одг: Усорци
« Одговор #70 послато: Новембар 13, 2014, 01:33:24 пре подне »
Zdravo Mladjo!
Ne, Vaso Banovic kaze da su porodice koje su se doselile iz Usore i to u toj cuvenoj seobi  1658.:
Aleksići,Banjani,Božičkovići,Vujinovići,Grozdanići,Diklići,
Žunići,Jovići,Kneževići,Mandići,Ružići,Svilari,Skendžići i Stojanovići-znaci za Banovica su ovo porodice koje mi danas nazivamo Usorcima tzv „pravi“ Usorci.
Pavicicev spisak usorskih porodica iz te seobe  je obimniji (nekih stotinak prezimena) i postavljen je vise puta ovde na forumu.Banovic ne spominje selo Usorac, ali verovatno su kao sto Okir kaze dosli iz tog sela kome su i dali ime, a ne direkt iz Usore.


Ove Srbe iz Usorca(znaci tog sela Usorca) doseljene u austrijsku granicu jos 1642.: Marka Sekulića,Ognjana Mudrića, Vukosava Bubića,Radotu Božića, Ninka Manojlovića spominje Aleksa  Ivić, a ne Vaso Banovic.Znaci ovo su istorijski likovi i oni su se doselili na austrijsku stranu granice pre  te “velike” seobe Usoraca iz 1658.
Ne znam gde su se naselili, ali takvih prezimena(Sekulic,Mudric,Bubic,Manojlovic), ako se ne varam,  nema u Gackoj dolini uopste, pa ih ni istoricari koji su naknadno na osnovu analize prezimena u tom kraju pokusali da sastave spisak Usoraca ne navode kao Usorce.Jedino Bozici postoje u Gackoj dolini i njih Stjepan Pavicic svrstava u Usorce, a Banovic ih ne svrstava.


Poenta svega je da se autori ne slazu oko toga koje porodice cine te Usorce.Razlog tome je sto ne postoji spisak Usoraca iz seobe 1658., nego se naknadno na osnovu prezimena u selima koje je granicarska vlast dala Usorcima(Staro selo,Skare,Doljani,Glavace,Ponori,Podum,Turjanski,Skare,...) pokusava rekonstruisati proslost, a dodatni problem je sto su u ta sela data Usorcima, kasnije usle i neke druge porodice koje su izbegle sa turskog podrucja za vreme beckog i drugih ratova.Jedan takav spisak (neusoraca) doseljenika u izbeglickom kampu kod Otocca iz marta 1686.g.  je na str 176/177 ovde:http://www.scribd.com/doc/46426951/Aleksa-Ivic-Naselja-i-Poreklo-Stanovnistva-Knjiga-21
Na toj strani imas dosta Uzelaca, a tu su, ali ne znam sad na kojoj strani i Bubic,Mudric,........pogledaj
A  Banovic nema nista konkretno o daljem poreklu porodica sto si me pitao...ali provericu ti to jos.

Окир СРБ

 • Гост
Одг: Усорци
« Одговор #71 послато: Новембар 13, 2014, 02:33:19 пре подне »
Доста података о "Усорцима" постоји код Радослава Лопашића, који се позива прије свега на документе.

"Усорци" се помињу у овим извјештајима:
- Senj, 16.5.1642. godine ("Baron Ivan Albert Herberstein zagovara kod ratnog vieća Vlahe Koreničke i Usorske na Krajini")
- Bosiljevo, 27.7.1658. godine ("Knezovi Juraj i Franjo Frankopani podieljuju Vuku Mandiću kmetove u Bosiljevu za zasluge kod izvedenja Vlaha iz Turske")
- Karlovac, 8.8.1658. godine ("General Karlovački, grof Herbard Auersperg, očituje se glede naseljenja Vlaha Usorčana")
- Niem. Gradac, 19.8.1658. godine ("Članovi ratnog vieća očutuju se, da bi trebalo radi opredieljenja staništa za Vlahe Usorčane odaslati posebne povjerenike")
- Beč, 5.4.1659. godine ("Kralj Leopold I nalaže ratnomu vieću, da se sporazumi sa knezom Petrom Zrinskim radi naseljenja Vlaha Usoračkih")
- Niem. Gradac, april 1659. godine ("Predlog kneza Petra Zrinskoga, kako i kamo da se nasele Vlasi Usorčani")
- Niem. Gradac, april 1659. godine ("Ratno vieće piše generalu Karlovačkom, Herb. Auerspergu, da je odlučeno, naseliti Vlahe Usorčane na Gacki, ali da naseljenici imadu na okupu ostati")
- Beč, 27.7.1659. godine ("Kralj Leopold I određuje, da se Usorski Vlasi po predlogu Petra Zrinskoga nasele u Gackom polju kod Otočca")
- Senj, april 1660. godine ("Knez Petar Zrinski javlja ratnomu vieću, kako su smješteni Vlasi Usorčani u Vilići, Kompolju i uz Gacku, i označuje jim kotare")
- Karlovac, 12.7.1672. godine ("General, grof Ivan Josip Herberstein, potvrđuje povjerentsveno ustanovljene kotare (međe) glede Otočca, Vilića, Brloga, Lučana, Brinja i Dabra")

Сеобу "Усораца" предводе Мандићи, Манојло и Вук.
Мандићи су тестирани као J2b1 M205. Ако бисмо се држали Павичићевог списка, истој хаплогрупи припадају Наранчићи (двије породице), Хркаловићи и Вујанићи.


Ван мреже antickiamer

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
Одг: Усорци
« Одговор #72 послато: Новембар 13, 2014, 02:55:02 пре подне »
Nebojsa, evo proverih i ipak ima kod Banovica nesto konkretnije o Uzelcima.I izvini, nazvao sam te malopre Mladjo, ostalo mi u glavi da je izvesni Mladjo okacio spisak Usoraca iz monografije sela “Turjanski”. I sad to trazim, a ne mogu da nadjem.Bilo bi dobro uporediti spisak iz te knjige,Pavicicev i Banovicev
A ovako inace kaze Banovic za Uzelce:
“Najmnogobrojnije licko srpsko pleme Uzelci s 319 kuca, od kojih otpada na gatacku kotlinu 34 kuce, doselili su se iz Bosne pri kraju turske vladavine u Lici.U pomenutom doseljenickom logoru(misli bas na onaj spisak sto sam ti poslao) nalazili su se ovi njihovi preci ili srodnici:Vukosav,Vucko,Lazo,Maksim i Padjen Uzelac.....
Prvi put pominje se Novak Uzelac medju onim ustanicima iz severne Dalmacije protiv turske vlasti, kojima se pridruzise i  nasi Podgorci pod vodjstvom Jerka Rukavine i Dujma Kovacevica.Ustanak je bio taj 1683.god.....”

Za Narandzice sam ti to sto imam napisao u prvoj poruci, ali posto nemam celu knjigu nego kopije strana koje su mi trebale, ako si iz NS idi u Maticu, tamo imas celu knjigu.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Усорци
« Одговор #73 послато: Новембар 13, 2014, 07:05:11 пре подне »
Када се користе извори, обратите пажњу на старост и вриједност извора. Не могу се у исту раван стављати запажања Бановића, па и Павичића из 20. вијека и рецимо оригинални пописи крајишника из 18. вијека.

Ово наводим, јер видим да се о томе ко је Усорац , а ко није, пише на основу тога да ли је неког као таквог одредио Павичић или Бановић или сутра неко трећи.

Иста је ствар за конструкцију око досељавања из Усоре. Свако ко је читао оригиналне изворе о пресељењу Усораца (дали Лопашић и Ивић) види колико је таква идеја без икаквог смисла. Усорци су великој тајности, са женама, дјецом и стоком прешли са турске на аустријску територију и логично је да су се налазили негдје близу границе два царства, по свој прилици на Крбави. Идеја да су све са стоком путовали од Усоре кроз чисто турски крај 300-400 километара до Оточца заиста је у домену фантастике.

Е сад да ли су некад у претходним миграцијама прошли кроз Усору, па име новом селу Усорцу дали по старом крају, то тешко да можемо знати. Треба имати у виду и постојање влаха Усораца у Херцеговини у средњем вијеку.

Мандићи су предводили сеобу Усораца и били њихова најзначајнија породица, мислим да у припадност Мандића Усорцима не би требало сумњати.

Ван мреже antickiamer

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
Одг: Усорци
« Одговор #74 послато: Новембар 13, 2014, 12:05:11 поподне »
Nesto se nismo izgleda razumeli, jer ja ne sporim nista sto ste dosad pisali!
1)Nemam nikakvu teoriju oko doseljavanja Usoraca direkt iz Usore!!!!!!!!
Kraj izmedju Bunica i Korenice(u selu Usorac ili vise nekih manjih zaseoka pod skupnim imenom Usorci) je kraj u kome su ziveli Usorci skoro stotinak godina pre seobe u okolinu Otocca!Mislim da sam citao da je kolonizaciju tog kraja izvrsio Farhad pasa Sokolovic do 1577.g.Osim sela Usorac u tom kraju oko Bunica su pominjani i toponimi Vujinove glave(kod Banovica imamo Vujinoviće,kod Pavicica Vujaniće), a postoji i jos jedan toponim-Skenžine kuće(imamo kod obojice Skenžiće), koji potvrdjuju njihovo prisustvo u tom kraju!Znaci za mene je nesporno da su u kraj oko Otočca presli iz okoline Bunića! Gde su  bili pre toga, ne znamo...mozda su pomereni sa Une, a mozda dublje iz unutrasnjosti, to istrazujete...
2)Banoviceva razmisljanja postavih, zato sto je ovo mesto gde sabirate sve o Usorcima, pa nema razloga da ne budete upoznati i sa njegovim razmisljanjima i istrazivanjima
3)Ivića postavih cisto kao zanimljivost, jer se u istorijskim dokumentima pominju neka prezimena iz sela Usorac kojih kasnije nema!
4)Mandići nisu nista ni vise ni manje znacajna porodica od ostalih.Postojali su ugledni pojedinci iz razlicitih porodica u razlicita vremena, pa su tako  Vuk i Manojlo Mandic u svoje vreme bili ugledne licnosti..ni to ne sporim, niti njihovu pripadnost Usorcima!!!!
5)Stavio sam Banoviceve navode o Narančićima zato sto ih Pavicic ubraja u Usorce, a Banovic ih smatra najmnogobrojnijim rodom u okolini Otočca i ubraja medju najstarije doseljenike(starije od Usoraca), isto kao i Novakoviće(a imate koliko se secam i  Novakovice  isto J2b1 M205)....
6)Verovatno ni Pavicic ni Banovic niti neko drugi nisu potrefili bas sve kako treba, zato sam i rekao da treba biti oprezan sa tim kasnijim spiskovima i uporediti ih, a genetika ce svakako reci konacnu!

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Усорци
« Одговор #75 послато: Новембар 13, 2014, 12:20:59 поподне »
Nesto se nismo izgleda razumeli, jer ja ne sporim nista sto ste dosad pisali!
1)Nemam nikakvu teoriju oko doseljavanja Usoraca direkt iz Usore!!!!!!!!
Kraj izmedju Bunica i Korenice(u selu Usorac ili vise nekih manjih zaseoka pod skupnim imenom Usorci) je kraj u kome su ziveli Usorci skoro stotinak godina pre seobe u okolinu Otocca!Mislim da sam citao da je kolonizaciju tog kraja izvrsio Farhad pasa Sokolovic do 1577.g.Osim sela Usorac u tom kraju oko Bunica su pominjani i toponimi Vujinove glave(kod Banovica imamo Vujinoviće,kod Pavicica Vujaniće), a postoji i jos jedan toponim-Skenžine kuće(imamo kod obojice Skenžiće), koji potvrdjuju njihovo prisustvo u tom kraju!Znaci za mene je nesporno da su u kraj oko Otočca presli iz okoline Bunića! Gde su  bili pre toga, ne znamo...mozda su pomereni sa Une, a mozda dublje iz unutrasnjosti, to istrazujete...
2)Banoviceva razmisljanja postavih, zato sto je ovo mesto gde sabirate sve o Usorcima, pa nema razloga da ne budete upoznati i sa njegovim razmisljanjima i istrazivanjima
3)Ivića postavih cisto kao zanimljivost, jer se u istorijskim dokumentima pominju neka prezimena iz sela Usorac kojih kasnije nema!
4)Mandići nisu nista ni vise ni manje znacajna porodica od ostalih.Postojali su ugledni pojedinci iz razlicitih porodica u razlicita vremena, pa su tako  Vuk i Manojlo Mandic u svoje vreme bili ugledne licnosti..ni to ne sporim, niti njihovu pripadnost Usorcima!!!!
5)Stavio sam Banoviceve navode o Narančićima zato sto ih Pavicic ubraja u Usorce, a Banovic ih smatra najmnogobrojnijim rodom u okolini Otočca i ubraja medju najstarije doseljenike(starije od Usoraca), isto kao i Novakoviće(a imate koliko se secam i  Novakovice  isto J2b1 M205)....
6)Verovatno ni Pavicic ni Banovic niti neko drugi nisu potrefili bas sve kako treba, zato sam i rekao da treba biti oprezan sa tim kasnijim spiskovima i uporediti ih, a genetika ce svakako reci konacnu!

Бановића нисам читао, већ закључујем из оног што је овдје изнесено. Ако каже да су Наранчићи неки стари насељеници, онда ми је логично да наведе извор, неки списак на основу којег то тврди. Исто је и за Павичића, он је у Усорце угурао и становнике личког Дабра и Глибодола, иако су они преселили неких 20 година након Усораца и са овима нису у вези.

Практично, списка Усораца из 1658. немамо, бар га нема објављеног, али с обзиром да се код Лопашића и Ивића наводе конкретан број породица, претпостављам да списак постоји негдје, можда у архиви.

Слажем се да генетика једина може да да одговор, а као ствари сада стоје Ј2б М205 ми је најизгледнија за хаплогрупу Усораца, ако су они као род или група сродних породица у том смислу постојали.

Ван мреже antickiamer

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
Одг: Усорци
« Одговор #76 послато: Новембар 13, 2014, 04:42:37 поподне »
Sinisa,
da li postoji opsirni popis Krcko-lickog sandzaka za period posle 1580-e?

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11712
Одг: Усорци
« Одговор #77 послато: Новембар 13, 2014, 05:14:37 поподне »

5)Stavio sam Banoviceve navode o Narančićima zato sto ih Pavicic ubraja u Usorce, a Banovic ih smatra najmnogobrojnijim rodom u okolini Otočca i ubraja medju najstarije doseljenike(starije od Usoraca), isto kao i Novakoviće(a imate koliko se secam i  Novakovice  isto J2b1 M205)....


Испод турске тврђаве у Врепцу затекао је бискуп Главинић 40 влашких кућа. Крајишки попис из 1701. године спомиње на том подручју пусто насеље Павловац. Године 1712. у Врепцу и Павловцу било је укупно 740 становника. Од породичних имена спомињу се Бобићи, Богдановићи, Божићи, Цетне, Граховци, Грубићи, Клековићи, Кокоти, Кораћи, Крајновићи, Мандарићи, Мандићи, Микелићи, Мишевићи, Наранчићи, Новковићи, Његомири, Павичићи, Поповићи, Рајчевићи, Ракићи, Стојсављевићи, Сунајке, Шакићи, Тодоровићи, Томаши, Узелци, Вуковићи, Зелентуровићи и Зороје.

Већи део поменутих породица доселио се овамо од Оточца и Бриња, где су живеле као турске избеглице. Остали су дошли из Буковице, Книна и околине Грахова.

У лето 1658. извршена је нова колонизација турских избеглица у којој су учествовале влашке породице које су раније живеле на Коренички пољу. Ти досељеници имали су заједничко име Усорци или Усорчани. Дошло их је стотинак породица. Тим досељеницима доделила је крајишка комисија земљу у селима Компољу, Ораовцу, Понору, Хуму, Потхуму, Залужници, Дољанима, Брезовцу, Шкарама и Главаци. Источни део тих села у којима беху Потхум, Залужница, Дољани, Маказе, Главаце, Орловац и Старо Село добило је тада заједничко име Виличи. Међу поменутим пребезима од Кореничког поља дошли су овамо: Агбабе, Алексићи, Аралице, Бабићи, Бањани, Батинићи(I2a DS?), Божичковићи, Божићи(E1b?), Брекићи, Цвјетничани(E1b?), Чубрило, Ћурчићи, Диклићи, Дивјаци, Гријаци, Гутеше, Хинићи, Хркаловићи(J2b1), Иваничевићи, Ивковићи, Јерковићи(I2a DS), Калешићи, Каменко, Кангрге, Кошићи, Кресовићи, Кукићи, Лаврње, Лемајићи, Лолићи, Лукинићи, Лужајци, Мандићи(J2b1), Маријани, Машићи, Матићи, Михаиловићи, Микићи, Милаковићи, Напрте, Наранчићи(J2b1), Навале, Опачићи(I2a DN), Паскаши, Павичићи, Поповићи, Поткоњаци, Познићи, Предовићи, Пригмизи, Пухари, Пуповци, Ракићи, Ружићи, Савићи, Секизи, Скенџићи, Стојановићи(Е1b?), Свилари, Шегани, Шкорићи(I1), Штуле, Шушнићи, Варде, Влаисављевићи(I2a DS?), Војводићи(I1), Вујанићи(J2b1), Вукмановићи, Вуксани и Вуњаци.

Извор: "О етногенези становништва Лике" - Мирко Марковић

Хаплогрупе поред презимена сам уносио на основу података из днк пројекта и потенцијалне везе ових породица са усорачком групом. Видимо да су прилично хетерогени када је у питању генетика.
« Последња измена: Новембар 13, 2014, 09:17:39 поподне Небојша »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Усорци
« Одговор #78 послато: Новембар 13, 2014, 09:01:52 поподне »
Sinisa,
da li postoji opsirni popis Krcko-lickog sandzaka za period posle 1580-e?

Колико ја знам, преведен и објављен не постоји. Могуће је да постоји у турским архивама и као да сам негдје прочитао да га је неко користио као извор (у турском оригиналу) али не могу се сјетити гдје.

Знам да би тај попис био кључна ствар за коначно склапање слике о сеобама крајишких Срба. Управо је турска граница за  крај 16. и почетак 17. вијека период у ком се појављује рупа у изворима.

Ван мреже antickiamer

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
Одг: Усорци
« Одговор #79 послато: Новембар 18, 2014, 02:54:38 поподне »
Испод турске тврђаве у Врепцу затекао је бискуп Главинић 40 влашких кућа. Крајишки попис из 1701. године спомиње на том подручју пусто насеље Павловац. Године 1712. у Врепцу и Павловцу било је укупно 740 становника. Од породичних имена спомињу се Бобићи, Богдановићи, Божићи, Цетне, Граховци, Грубићи, Клековићи, Кокоти, Кораћи, Крајновићи, Мандарићи, Мандићи, Микелићи, Мишевићи, Наранчићи, Новковићи, Његомири, Павичићи, Поповићи, Рајчевићи, Ракићи, Стојсављевићи, Сунајке, Шакићи, Тодоровићи, Томаши, Узелци, Вуковићи, Зелентуровићи и Зороје.

Evo Nebojsa,  naidjoh na interesantnu stvar....

1)Ovde je u pitanju grad Novakovic(Novaki)
“Novaković(Novaki) u selu Donja Ploča nedaleko Lovinca.....Novakovic(Nouazolic) je Merkator na svojoj karti smjestio jugoistočno od Zebe i istočno od Metka ispod onih brda koja čine granicu izmedju Like i Krbave.Ovako opisani položaj odgovara današnjem položaju Štulića kule tako da je možemo poistovjetiti s ovim gradom.
Medju gradovima koje je 1509.g u Lici stekao Ivan Karlović pominju se i Novaki.Popis utvrda koje su 1577.g. Turci zaposjeli takodjer spominje dva kaštela Novaka.Kako je grad 1509.god.stekao Ivan Karlović najvjerojatnije nije pripadao Mogorovićima.......” str 23 http://www.scribd.com/doc/29402401/Naseljenje-Like-Tekst

2)Ovo je od Vase Banovića:”....Za porodice Novaković i Budisavljević utvrdjeno je da su se jos pre Turaka naselili u Lici.Jos godine 1408. dao je Nikola IV Frankopan Pavlu Novakoviću u zamenu za grad Ostrovicu kod Gospića zemlje oko Zalužnice i Sinca (villa Zalug i villa Zynacz)Vidi:vjesnik hrv.arheol.drustva VI-12,odnosno knjigu Rad.Grujića str 279, kao i u Povijesti biskupijah senjske itd. od M.Sladovića,Trst 1856. g.str 28.

3)Popis 1915.g. Novakovica i Novkovica u Lici
Novakovic
-82, 1)Gospic-1, 2)Kupirovo(Srb)-3, 3)Osreci(Srb)-3, 4)Velika Popina-39,
5)Pribudic(Zrmanja)-28, 6)Prljevo(Zrmanja)-3, 7)Zaluznica-4,
Novkovic
-42, 1)Brotnja(Srb)-3, 2)Dabasnica(Srb)-4, 3)Gospic-1, 4)Gracac-1
Na vasem portalu nadjoh da Novakovica ima i u Vrebcu(pa i u zaseoku Pavlovac)
http://www.poreklo.rs/2012/08/21/poreklo-prezimena-selo-vrebac-gospić-lika/

Meni je interesantno sto se po ovom popisu iz 1915.god.,ovim podacima sa vaseg portala i ovog gore sto si stavio za Vrebac, vide dve grupe Novakovica:
Ogromna grupa je u juznoj Lici(Vrebac,Velika Popina,Pribudic,Srb,Zrmanja-znaci sve okolina Gospica i Gracaca gde je i onaj grad Novaki sto se pominje 1509.g, a tu je i grad Ostrovica koju je Pavle Novakovic prodao, a i Pavlovac u Vrepcu je mozda po njemu dobio ime)
Druga grupa od samo 4 kuce je u okolini Otocca(Zaluznica) tacnije bas u istom mestu koje je 1408. dobio Pavle Novakovic.Inace Zaluznica je selo koje je kasnije naseljeno Usorcanima/Usorcima

Da li je moguce da su bas i u Zaluznicu(kod Otocca) koju dobi Pavle Novakovic i u napusteni Pavlovac-sad zaselak Vrepca u blizini  Gracaca gde postoje Novakovici, usli kasnije neki drugi Novakovici, a ne ustvari ti stari Novakovici?!?!