ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Цинцари

(1/24) > >>

Đorđo:
Ima li nekud na internetu relevantnih rezultata za Cincare? Posebno me interesuje koje ogranke r1b nose, posto ga imaju malo vise od okolnih Slovena i Albanaca

Лепеничанин:
На форуму еупедије има тема о Аромунима (цинцарима) које је већински народ у данашњој држави БЈР Македонија одувек звао само "Власи". http://www.eupedia.com/forum/threads/26718-Vlach-haplogroups-amp-deep-ancestry

Човек који се назива "Дориан фајндер" тамо тврди да је погледао њихове Р1б резултате. По њему, само су резултати Влаха у Македонији (Крушево, Штип) можда из млађе "западне" групе, па стога можда припадају потомцима Римљана (Италика). Р1б резултати Влаха из Албаније (Фјери, Москопоље) су сасвим сигурно из старије "источне" групе, и могу се повезати са Старим Грцима, Јерменима или Арбанасима, али никако са Римљанима (Италицима).

Небојша:
Јанко Поповић - "О Цинцарима"

http://www.scribd.com/doc/79608310/Jovan-Popovic-%D0%9E-Cincarima

Острогорић:
Поред питања Р1б хаплогрупе релевантније је питање одакле 21 % И хаплогрупе међу Аромунима из Крушева и 42% И хаплогрупе међу Аромунима из Андон Поција, или 39 % из румуске Полистеје, 42 % из румунске Констанце (“Paternal and maternal lineages in the Balkans show a homogeneous landscape over linguistic barriers, except for the isolated Aromuns”).
Ми не узимамо у обзир Јорданеса и Тацитуса уопште, зашто?
Јорданес да је хтео дао би назив своме делу Готика а не Гетика. Да је Касиодорусова историја Гета/Гота (у неколико томова) била подобна ми бисмо је имали данас, kао што бисмо имали Херодотову историју Асирије.
Ми овде дискутујемо на основу појмова игзграђених-везаних за националну државу, за појам нације који је дефинисан границама националне државе и обрнуто.
Већина историјских појмова је геоцентрична а не етноцентрична. Нпр: висиготска краљевска династија је Балтхи а остроготска Амали. На данашњем румунском језику Блци означава мочварну област (каква јесте око молдвијског града); Мал значи приобалска област, плажа, итд.
Јорданес јасно даје генеологију Гота која се тачно уклапа у старост И2 динарик.
Тацитусови Суеви уместо Суерби/Cиуерви су претворени у Шваби. О чему пише и Иво Вукчевић. Сам Јорданес наводи да су Суеви у блиском сродству са Готима.
Важно је питање зашто су Острог Готи, зашто нису Остенготи. На којем још језкику Острог значи то што значи? Зашто би Јорданес дао назив Гетија а не Готија? То је као када би смо ми дали Србији Дарданија или Тракија а не рецимо Душанова Србија.
Добро је излистати  W. W. Skeat, “A Meso Gothic Glossary” и видети колико речи појмова ми користимо из тог језика и зашто. На пример: разрешење мистерије Дробњак:
“Drobjan: “To cause trouble, excite to uproar, to trouble, vex.”
Значење више од половине овог речника се поклапа са нашим данашњим или архаичним.
И то не због тог што смо ми Готи већ због тога што су сви западно од Рајне припадали истој језичкој групи. Неки од тих језика су доста стари, рецимо литвански  краљ-karalius веома архаична форма везана за иранско-индијске језике.
Готи управо означавају доминантну групу међу Германо Словенима који су се звали Суеви или боље рећи Суерби а не Шваби . Под Готи једноставно су сврставани сви који су припадали истој или сличној историјско-лингвистико-етничкој групацији. За то је добро погледати Тацитуса. Он је у недоумици и око Венда и Фина да ли су Германи или не. Ми не схватамо да његов појам Германа, који иначе означава класу/сталежа земљорадника у Персији (Германои код Херодота), је везан за ниво друштвене и економске развијености још од 9 БЦ када је дошло до мешања између дошљачких племена западно од Рајне и старо прото-eвропско  eуро-aзијских источно од Рајне. То је био његов еталон класиификације Германа: Герман да или не; као када би данас рекли има кућу, стан, кола; onda da. То не значи да су народи западно од Рајне имали мање, већ говори о предрасудама, незнању Римљана.
То што неко живи у приколици или у черги не чини га мањим припаднком неке етничке групе, већ гени (барем се надам да је данас тако).
Сам Тацитус описује Суеве (Суербе) на сличан начин на који су описани Скити и Спартанци. Одакле личке капе, ресе питам се.
Невешћу неколико интригантности:
И2 је превише млада група да би је краљ чобана и пастира посејао од Рајне до Урала.
Помињати Порфирогенита а прескакати Тацитуса, Јорданеса, Дукљанина, Милојевића и многе говори о нама а не о нерелантности и необјективности њихових дела.
Већина Срба данас би изједначила Аустријанце и Немце или можда класификовала једне као мање ‘оригиналне’ рецимо као Бастернае (полутане). Али то не значи да су они стварно такви већ то говори о нашем незнању ко су у ствари Немци. То важи и за класификацију прото-еверопских племена која су живела поред Сармата. Они су били мање Германи у поређењу са Германима око Рајне који и нису били Германи (прото-Европљани). Европејски фенотип се развијао хиљадама година и наравно да је варирао идући ка истоку, југу и северу; и то најпре у односу на запад Европе где је присутоност Р1б изнад 50/60 % што упућује на инвазију, климатску непогоду, епидемију, итд. Поредити у односу на ту групу пре хиљаду година када је свет био мање/ више непознат је у реду. Узимати то за објективну референцу данас је погрешно.
Јорданес наводи нпр. да су  након упада Хуна западни Готи прешли јужно од Дунава на подручје Моезије где их је било као песак у мору. Ту су поразили Валенса и задржали се.
Овде везано за тему овог форума, Јорданес наводи да се један део велики део  Гота, који су се населели у Тракији, простирао од планинских предела Буграске до Епира и да су били сирмошни; бавили се сточарством.

Лепеничанин:
По свој прилици нови премијер Грчке Алексис Ципрас је по оцу пореклом Цинцарин (у Грчкој се каже Влах).

Ципраси воде порекло из села Атаманио на планини Џумерка, делу масива Пинд у региону Арте у Епиру.

На форуму Apricity je писано и да тамо живе Арбанаси, те да је Ципрас заправо арбанашког порекла.

Не знам за Ципрасе да ли су новији досељеници или староседелачки Власи, али село је било део влашке Малакаси кнежевине док је није уништио Али паша од Јањине, и скоро је сигурно да је још једна држава на Балкану добила премијера цинцарског порекла.


Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију